marek.t Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) czy to dobra seria proca? ADA2800AEP4AXTCBAZC CBAZ 0444RPDW wiem że chodzi na 2400mhz ale powalcze jak odstane hynixy myślę o HTT 300 :lol: Edytowane 28 Maja 2005 przez marek.t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) Bo biorac pod uwage producentow takich jak abit,asus,dfi i gigabyte to wszystkie plytki oferuja to samo jezeli nie patrzymy na mozliwosci o/c :wink: pozdrawiam 1467401[/snapback] czyli podsumowujac Asus k8n jest dobra plyta , ale ciezko jest dojechac do htt300? sorry za wnikliwe walkowanie tej plyty :lol: , bo juz mam kase na kompjuter i musze miec pewnosc co do zakupow :unsure: a asus to w miare pozadna firma :) ps. nie chce wyciskac 10 potow z procka, to plytka bedzie OK :?: ps2. jak to jest z 3 bankami pamieci? slyszalem ze sa problemy jak sie obsadzi np. 3x512 (400mhz), dobrze mowie :?: Edytowane 28 Maja 2005 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 czyli podsumowujac Asus k8n jest dobra plyta , ale ciezko jest dojechac do htt300? sorry za wnikliwe walkowanie tej plyty :lol: , bo juz mam kase na kompjuter i musze miec pewnosc co do zakupow :unsure: a asus to w miare pozadna firma :) ps. nie chce wyciskac 10 potow z procka, to plytka bedzie OK :?: ps2. jak to jest z 3 bankami pamieci? slyszalem ze sa problemy jak sie obsadzi np. 3x512 (400mhz), dobrze mowie :?: 1468520[/snapback] Jezeli nie krecisz to kazda z podanych plyt jest dobra. Gdy zamierzasz bawic sie w o/c to juz tak nie jest,niewiem jak sie spisuje ten asus i jak tam u niego z HTT,ale pare tygodni temu tez stalem przed podobnym dylematem... Minimum kosztow i jak najwyzsze HTT... Wybralem to co w sigu i powiem jedno jestem zadowolony...wbrew temu co sie pisze o plytach gigabyte'a musze powiedziec ze nie jest to taki shit :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Jezeli nie krecisz to kazda z podanych plyt jest dobra. Gdy zamierzasz bawic sie w o/c to juz tak nie jest,niewiem jak sie spisuje ten asus i jak tam u niego z HTT,ale pare tygodni temu tez stalem przed podobnym dylematem... Minimum kosztow i jak najwyzsze HTT... Wybralem to co w sigu i powiem jedno jestem zadowolony...wbrew temu co sie pisze o plytach gigabyte'a musze powiedziec ze nie jest to taki shit :wink: pozdrawiam 1468542[/snapback] moze trafil ci sie dobry egzemplarz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 moze trafil ci sie dobry egzemplarz :D 1468546[/snapback] Mysle ze w przypadku plyt glownych jest wieksza powtarzalnosc i jezeli dany model jest ok to raczej wszystkie egzemplarze sa w porzadku...w przeciwienstwie do procesorow z ktorymi jest loteria :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 dajcie sobie spokój z wysokim HTT bo to i tak nic nie daje, no chyba że ktoś trafi na megapodkręcalnego procka z niskim mnożnikiem, ale znim turion się nie pojawi to można o takowym zapomnieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) dajcie sobie spokój z wysokim HTT bo to i tak nic nie daje, no chyba że ktoś trafi na megapodkręcalnego procka z niskim mnożnikiem, ale znim turion się nie pojawi to można o takowym zapomnieć 1468664[/snapback] Wlasnie wysokie HTT jest potrzebne do nowych sempow (mnoznik 8 ) bo nawet przy HTT 300 masz "zaledwie" 2,4GHz :wink: pozdrawiam Edytowane 28 Maja 2005 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 turion lipa newark to co innego , a do sempow 2600/2800 przydaje sie wysokie htt i to najlepiej powyzej 330 jezeli trafi sie na dobrego procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 tak se wymyslilem ze w obecnych czasach to bardziej sie liczy ram i karta grafiki niz proc z bardzo wysokim mhz, dobrze mysle ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastah-Lamia Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Do gier jo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 moze trafil ci sie dobry egzemplarz :D 1468546[/snapback] Raczej nie - moj znajomy ma ta plyte i semprona 2600+ i jedzie na 350x8 czyli 2800mhz B) A co do asusa K8N to dodam jeszcze ze max vdimm 2,8V max vcore dla a64 do 1,75V brak mozliwosci voltowania chipsetu i po zmianie biosu stabilne htt260. Aha i ja mam jakies walki z ustawianiem CL ramu. Kiedy ustawie dam timingi na auto to chodzi ok w cpu-z pokazuje ze mam CL3. Kiedy dam na reczne ustawianie i dam cl=3 to kom sie nie podnosi kiedy dam na 2,5 wszystko jest ok ale cpu-z pokazuje ze mam ciagle cl=3. :blink: Tak ze ja juz nie wiem na jakich timingach jade ustawilem na 2,5-4-4-10 @ 260mhz ale nie wiem czy moje kingstony by daly rade pracowac z cl2,5 przy 260mhz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 do gier duzo ramu sie przydaje -1GB wskazane - ale na pewno nie musi byc to szybki ram.... byly testy i miedzy 200 mhz a 280mhz na ramie przy tych samych ustawieniach bylo 1% roznicy gora - test chyba na 939 , moze na innych platoformach roznice beda inne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacjano Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Ram i grafa do gier to podstawa procek też :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[SC] ANAL Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Ram i grafa do gier to podstawa procek też :D 1468891[/snapback] Słuszna uwaga, drogi Watsonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 panowie właśnie przetestowałem mojego procka pod win xp64 i prime64, no i niestety będę musiał zmienić sygnature na 2300Mhz, okazuje sie że w prime 95 32bit proc działał 6 godz. bez żadnego błędu a w wersji 64 bitowej tegoż programu wysypywał się po 2-5 minut, coś mi się zdaje że niedługo dużo osób będzie musiało zmienić podpisy (dodam że proc stabilny w 32bitowych aplikacjach zero zwisów i restartów, a ten prime64 nieźle mu daje w kość) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) Ptys Sprawdzałeś temperature podczas teg o katowanie proca prime95 64bit ??? Można domniemać że prime95 64bit wykożystuje poprostu wiecej tranzystorów a zatem i wiecej wygrzewa proca , przypuszczam że lepsze chłodzenie + napięcie większe o 5% i wszystko będzie OK za godzinkę sam sprawdze swojego pod 64bit update zapodał by ktoś linka do tego Prime95 64bit bo niestety nie mogę znaleźć nic poza informacjami na zachodnich forach Edytowane 28 Maja 2005 przez magx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacjano Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 windows 64bit jeszcze nie jest dopracowany gdzieś widziałem testy to na 64bit były gorsze wyniki niż na 32bit a jeśli chodzi o to prime64 niesugeruj się tym za bardzo sprubój jakimś innym programem przetestować procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[SC] ANAL Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 gdzieś widziałem testy to na 64bit były gorsze wyniki niż na 32bit 1469666[/snapback] Naprawdę? Mówisz o testach czego? Wyniki może są gorsze dla aplikacji 32-bitowych pod WoW64 (Windows on Windows 64), tak średnio o 1-2%, ale już aplikacje 64-bitowe w takimż systemie pracują średnio 15% szybciej w porównaniu do aplikacji 32-bitowych w systemie 32-bitowym (to jest uśredniony szacunkowy wynik microsoftu). Tutaj proponuję poczytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) magx2k masz linka do strony na której się znajduje prime64 ale musisz się zarejstrować żeby coś ściągnąć wogóle na stonce mnóstwo softy dla procków 64bit http://www.planetamd64.com/ Edytowane 29 Maja 2005 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Epox EP-8KDA3I vs EP-8KDA3J "J" ma lepszą dźwiękówke i lana 1 GbE ale jeszcze jedno mnie zaciekawiło... płyty mają różne zasilanie J http://www.epox-europe.com/images/products...8kda3j_full.jpg I http://www.epox-europe.com/images/products...8kda3i_full.jpg Niby bardziej obcięty I ma lepsze zasilanie ? czy pomiędzy tymi modelami występują różnice w o/c ? 2. W komputroniku pisze że J nie ma RAID mi się zdaje że obydwie mają raid jak to jes ? Jak najlepsza płytka 754 najlepiej do [o/c] za ok 300 zł ? [pasowało by HTT 300 lub więcej + RAID] Do jakich płyt 754 są opracowane jakieś mody i zmienione biosy ? I ktoś próbował na jakiejś płytce 754 3x512 ? da rady wtedy HTT 300 ? Ktoś wie czy płytki dają stabilne Vcore 1,7V ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kqba Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 chłopaki mam mały problem. Sprzęt: Sempron 3000+, MSI K8N FSR; NANYA 512; Modecom 300GT; Arctic Freezer. Jak ustawić proca asynchro z pamięciami? Teraz mam tak: Jak podnoszę FSB to rośnie Frequency pamięci (synchronicznie). Max wyciągam 233mhz. Mam zmienić w zakłądce pamięci w biosie z 200 na 166 i podnosić wtedy FSB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Mam zmienić w zakłądce pamięci w biosie z 200 na 166 i podnosić wtedy FSB? 1471194[/snapback] Dokladnie tak :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 Epox EP-8KDA3I vs EP-8KDA3J "J" ma lepszą dźwiękówke i lana 1 GbE ale jeszcze jedno mnie zaciekawiło... płyty mają różne zasilanie J 1470450[/snapback] Mam dokładnie ten sam dylemat- nie wim czy warto do j dopłacać...ma więcej "bajerów" ale jak z o/c czy róznią się zasilaniem proca...do której są mody na podniesienie napięcia na pamięciach? Różnica w cenie dochodzi do ok 35 zl więc nie wiem czy tańsza wersja nie była by tak samo dobra... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 Chcialem tylko napisac ze dowiedzialem sie jednak ten Asus K8N to nie taka kupa do OC. Dowiedzialem sie ze agp/pci jest zablokowane jak sie ustawi agp na 67mhz (default 66) i wtedy mozna htt jechac bardzo wysoko jeden koles dojechal do 350. Niestety ograniczenia to vdimm 2,8 i brak wolotowania mostku. Ale sa na to vmody na necie. Dodatkowo ja juz na dniach sie zabieram za vmod do napiecia na procku bo teraz jest max 1,75 max a po vmodzie bede mogl ustawic max 2.0 Tak czy siak na pewno sa lepsze plyty do OC niz ten asus :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 ta na pentagramie fatycznie ci 2.0v potrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastah-Lamia Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 (edytowane) Exec no to dawaj to AGP na 67 i zobacz co z tym HTT edit: Mozesz jeszcze zapodac linka do wyniku tego kolesia Edytowane 30 Maja 2005 przez Mastah-Lamia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 A ja sie założe o piwko ze 2v to zabije każdego a64 czy sempa kwestia czasu jeden od razu padnie inny może nawet pochodzi tydzień czy 2. Jak dla mnie to te 1,70-1,75 to max i to do testów. Nigdy nie dam na swojego jak sie wreszcie go dorobie więcej niż 1,65 na stałe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 (edytowane) on ma w technologi 0.13 -ale i tak nie wiem po co wiecej niz 1.75 . a do 0.09 to tak gora 1.6 na codzien przy dobrym chlodzeniu - a wiekszosc uwaza za bezpieczne 1.55 Edytowane 30 Maja 2005 przez robot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 A ja slyszalem taka opinie ze nie wazne ile v sie daje - wazne ile stopni ma proc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbsoluT Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 A ja wtrące swoje 3 grosze, ze wcale epox takim cudem nie jest. Zawyzane napiecie vcore, skresla u mnie go jako plyte dobra do oc. Temperatury chipsetu i samego procka wyższe niz na solteku o 5-6 stopnii. Kolejnym mankamentem sa podobno wybuchajace kondensatory. Dodajac do tego marne wyposażenie to ten epox nalezy raczej do słabych płyt. Chociaz co do solteka to spalila mi sie sieciówka na niem jak juz wczesniej pisalem, wiec do obu mam uraze, byc moze to bylo zasilacza okaze sie jak dostane nowy egzemplarz, gdyz juz zmienilem zasiłke. Moja rada bierzcie co tańsze bo mam wrazenie ze z nowymi plytami jest jak z prockami - loteria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...