Skocz do zawartości
99tomcat

Platforma Socket 754 - Płyty, Procesory..

Rekomendowane odpowiedzi

no załozyłem ten temat to chyba można sie było tego spodziewać.

A na 64 bitowego bym chętnie poczekał ale śa 2 ale

1. kiedy pojawią sie w polsce i to do tego wersja 2600+

2. znajac życie to z różnicy 4-6 bagsów w porównaniu ze starymi w polsce zrobi sie pewnie 40-60zl a wtedy moze mnie po prostu nie stać :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@99tomcat

Opisz wrażenia jak nabędziesz płyte.

Kiedy masz zamiar kupić ??

Mam nadzeje ze niezrozumiałes mnie źle, wcale nie mam na myśli ze k8ns jes zła.

Jesli byś mógł to zrób testy płyty i OC na biosie oryginalnym (tj. ten razem z płytą) zazwyczaj nie ma najnowszego, a potem zapewne zaktualizujesz do najnowszego i takze licze na relacje po aktualizacji.

PS: za ile płytke kupujesz ??

W moim city (Sandomierz) najtaniej jst w sklepie który współpracuje z komputronikiem (czyli ceny z komputronika), a i jeszcze współpracują z www.action.pl ( ma moze ktoś dostęp ich cennika ?? zależy mi bardzo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze to z tego co ja czytałem to wygrał gb k8ns...

Nie ma wszystkich płytek fakt ale z tych popyulatnijszych to właściwie tylko epoxa.

A co najważniejsze widać z niego mnij wiecej która mobo na co stac a nie teksty w stylu kup msi bo fajne a nie kup abita bo to dobra firma...

Tu są konkrety...

A jak taki mondry jesteś to moze sam zrobisz taki test i potem będziesz marudził albo napisz do focusa czy nie da sie zrobić tyestów brakujących płytek...

Bo narzejkać to każdy potafi  :mur:

1560886[/snapback]

ehhh :mur:

jak czegos nie umiem to sie za to nie biore, ciekawe nie? tobie tez polecam moze przestaniesz plesc 3po 3.

pragne zauwazyc ze tylko abitowi poprawili chlodzenie mostka Oo

zabraklo czipa ULI ktory jest niewiele gorszy od KT... wiec nie widze sensu wstawiania kt gdy pomija sie uli.. moze od razu przeglad plyt na nf3 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja moge ci cos powiedziec na temat tej plyty...poczatkowo rozczarowanie : na orginalnie wgranym biosie, bodajrze v10, nawet komp nie chcial sie podniesc, ale po clear cmos udalo mi sie uruchomic w dosie i wgrac nowego(chyba to byla wtedy v11) po tej aktualizacji komp sie uruchamial, ale jezeli chodzilo o oc to cienizna(glownie przez brak sensownego ustaiwenia pamieci-praktycznie brak takowego, co zmianilem jakis parametr komp wracal do standardowych ustaiwen, praca przy dizelniku 166/133 byla niemozliwa, dopiero przy 100 szlo uruchomic i pochulac troche z procem, ale co z tego jak pamieci chodzily bardzo wolno. no i stalo sie ...wyszla wersja v12 tam juz bylo stanowczo lepiej , mozna bylo uruchomic na 166, ale po ponownym uruchomieniu komputera(przy odlaczeniu z pradu) pamieci ponownie wstawaly na ustaiweniach auto, co uniemozliwialo start kompa na wysokim htt. bylo to troche uciazliwe, bo co uruchomienia kompa trzeba bylo szybko do biosu wlazic i przestawiac paramety pamieci, ale do czasu jak pojawila sie wersja biosu z numerkiem 13. teraz nie trza juz wlazic i przestawiac ustawien, bios "trzyma" ostatnie ustaiwenia i all jest ok. standardowo u mnie plytka pracuje na htt 300 czyli proc chodzi na 2400 przy napieciu 1,5 v, pamieci na 240 2,5-4-3-3

super pi 16M w okolicach 14:40 wiec nie jest zle :)) proc potrafi iwecej, ale niestaty pamieci przy katowaniu s&m sypia bledami, a ustaiwenie pamieci na 133 nie ma sensu - o wiele gorsza wydajnosc, bo do 240 na mnozniku 133 nie dojade :)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@99tomcat

Opisz wrażenia jak nabędziesz płyte.

Kiedy masz zamiar kupić ??

Mam nadzeje ze niezrozumiałes mnie źle, wcale nie mam na myśli ze k8ns jes zła.

Jesli byś mógł to zrób testy płyty i OC na biosie oryginalnym (tj. ten razem z płytą) zazwyczaj nie ma najnowszego, a potem zapewne zaktualizujesz do najnowszego i takze licze na relacje po aktualizacji.

PS: za ile płytke kupujesz ??

W moim city (Sandomierz) najtaniej jst w sklepie który współpracuje z komputronikiem (czyli ceny z komputronika), a i jeszcze współpracują z www.action.pl ( ma moze ktoś dostęp ich cennika ?? zależy mi bardzo)

1560990[/snapback]

Na razie zbieram kaske. sprzedaż bloczków troszke mój budżecik ratuje myśle z e w ciagu 2 góra 3 tygodni będe gotowy na zakup. Musze tylko spylić stare graty nma allegro czyli mobo, płyta i ram. Nie wiem tylko czy nie czekać na sempy64 bitowe ale mogli by kurde jakieś daty podac i sugerowane ceny u nas.

Mobo wybierałem wybitnie pod względem o/c . Na dfi mnie nie stać. Sam nie mam zaufania szczerze do wypustu gb ale poczytałem i sie zdecydowałem jednak.

Nowe biosy rozwiazały najwieksze problemy. Dysk mam ata więc ewentualne problemy z s-ata trapiące wiele płyt mnie ominą.

Częsci kupie prawdopodobnie w proline. chyba najtańsza sić u mnie w miescie - aktualnie mobo jest za 255zl a sempron 2600+ box za 285. Myśle jeszcze o wersji oem ale najtaniej w Poznaniu widziałem po

265zl wieć 20 zl za 3 letnią gwarancje i wiatrak w komplecie to chyba sie opłaca.

Kombinuje jeszcze pamięci. Uciekły mi spod nosa samsungi tccc z allegro za 138zl nowe. Wiele osób jest z nich zadowolonych tanie jak barszcz i do tego jeszcze dobrze sie kręcą nawet. Jedyny ból to to że timingi one mają bnym powiedział hynixowate czyli niespecjalnie da sie zejść a a64 jest na to wrażliwy.

Jak kupie to cghętnie sobie dokładnie płytke oblukam i potestuje oc. Na początku niestety tylko na boxie bo wode bęe miał najwczęsniej za 1,5 miesiąca. Na razie licze na innych. Niech sie dzielą swoimi uwagami z użytkowania płyt , procków i wszystkiego innego zwia,zanego z tą tak nieprzyszłościową dla wielu platformą :lol:

Jak dla mnie na razie sie bujnie rozwija i do tego jest tania a o to chyba chodzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z procesorami AMD w Polsce jest zawsze to samo, czyli:

1) Druga połowa sierpnia premiera "globalna"

2) śreodek września procki pojawią się w Polsce ale tylko w nielicznych sklepach a ceny będą takie ze sobie można najwyżej baranka strzelić lub kupic pełnego a64 za te same pieniadze

3) Przełom września ceny i stany magazynowe ustabilizują się.

4) Semprony 32bitowe stanieją zeby opłacalne było kupienie Sempa 64

przykład: Sempron 3100+ 32bit OEM który kosztuje 420zł razem z wejściem sempa 64 stanieje a nowy semp przyjmie jego cenę.

Oczywiście w Polsce nowy Semp bedzie kosztowła tyle co A64, na zachodzie to normalniej wyglada.

PS: mam pytanko, a mianowice po co jest blokada SATAna ?? Mi sie wydaje ze po to aby uchronic go przed skutkami wysokjego taktownia magistrali, tak jak to było z pci i dyskami ATA. Jeżeli się myle nich ktoś napisze po co ta blokada.

Edytowane przez sbchp250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis do przetestowania dostałem gigabuta k8ns i a64 2800 :mur:

chciałem sprawdzic czy myliłem sie jadąc cały czas po tej płycie....

no wiec płyta jest swietna :lol: , do tej pory nie moge liczyc na niej na stabilnosc ponieważ :

gryzie sie z kostką elixirów 512 mb :lol: nowy bios to naprawił ;]

gdy podłącze barke 40gb to system sie wiesza :blink:

gdy ustawie agp x8 widze czarny ekran :blink: , tj gryzie sie z grafą rodzimej produkcji :lol:

nie wykrywało mi nagrywarki cdr , ale najnowszy bios to zmienil ;]

słowem ta płyta jest dla ludzi ktorzy lubią sobie czekac na nowy bios :blink: ja podziekuje i testne epoxa i msi

a , i byłbym zapomniał... ludzie którzy piszą ze mają problemy z sieciówką na tej płycie mają niestety racje :lol: na abicie necik dziala, na gigabucie juz nie :D extra [;

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdy ustawie agp x8 widze czarny ekran  :blink:  , tj gryzie sie z grafą rodzimej produkcji :lol:

1562812[/snapback]

No to fajnie :lol: ja sie w to niewpakuje

Pytałem focusa z egielda.com.pl czy będzie i kiedy będzie test epoxa, zobaczymy jak wypadnie na tle MSI. Własciwie to tylko te 2 pł. główne mnie interesują, jedna kusi druga nęci. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam a ja chyba zaryzykuje masz nowy bios f13 czy coś?

Pewnie trzeba do tego gb podejść z sympatią pogrzebać w ustawieniach, timingach itp.

Poza tym nowe sterki i te sprawy. Zobaczymy ja znam kilku uzytkowników i nie mieli problemów. Że sieciówka jest do d to wiem ale te osoby co sprawdzały to akurat sieć chodzi nie da sie za to z 2 kompem połaczyć. a ze sieciówke już mam to mi to lotto.

Zobaczymy co będzie. Elixirów nie kupuje dysk mam w maire nowy wieć powinno być lepiej.

a ty leborg nie obrażajac cie masz ciągle problemy. Pamiętam jak rok temu prawie jechałeś po radkach 9550 bo jak sie okazało na twojej płycie nie chciał fikać.

Może masz pecha do sprzętu i tyle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buhehehe, pewnie ze mam pecha do badziewia :lol:

sory ale skoro cos grafa i płyta sie gryzą to chyba coś znaczy :mur:

i tak btw co ty mi tu pindolisz o opcjach i timingach :? z takimi textami to do jakis newbie , bo po spedzeniu prawie 1.5godziny w biosie moge smialo stwierdzic ze w nim kombinowałem ;]

bios of kors najnowszy , z sympatią tez podszedłem bo miał ładny kolor i pasował do grafy :lol: :lol: :lol:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co poradze kupa ludzi z forum ma te płyty i ostatnio skarg na nie nie słychać własciwie. Zobaczymy co będzie wezme a jak będą problemy to sie powołam na niezgodność towaru z umową bo kupuje sie chodzące mobo nie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@99tomcat płyte kup w zaprzyjaźnionym sklepie i zapytaj czy jezeli ta płyta z pewnych powodów Ci nie zapasi to czy mozesz zmienić na inny model. A z tym powołaniem się na prawa konsumenta tj. niezgodnosc towaru z umowa to nie jest wcale tak rózowo, prawie każdy sprzedawca idzie na łatwizne i rżnie głupa i trzeba latać po rzecznikach konsumentów co sie [ciach!]o znają i nadodatek pożytek z nich zaden przynjmniej w moim city, pół bidy jak to buty sa ale jak z elektroniką a nie daj Boże z kompem idziesz do rzecznika to bambus nie wie o co chodzi.

Ciekawe czemu nie ma tak rozbudowanego topicu o MSI albo Epox'ach jak to ma miejsce z gigabyte. Odpowiedź prosta nikt nie będzie pisał ze mu płyta dobrze pyka, a w topicu o k8ns to kilkanaście stron jest o tym ze płyta to cud ?? Jak już coś piszą o MSI to tylko ile kto wyciągnął HTT.

Olicz procentowo ile jest dobrych a ile złych opini o gigabyte, napewno więcej będze negatywów, a jeżeli zrobił bys to samo z msi lub epoxem sprawa by wyglądała radykalnie inaczej. Niech nikt tego nie odbiera jako akcja "AntyGigabyte" ja tylko staram się obiektywnie ocenic niezawodność płyt,a ja szczescia nie mam i nie moge liczyc na to ze bedzie działac albo nie. Sam jestem ciekaw jak płyta będzie sie u ciebie sprawować.

http://www.konsument.gov.pl/

http://www.konsument.cogdziekupic.pl/ ciekawe forum

Jak bedziesz oddawał płyte to niech ci podpiszą potwierdzenie, wzóe moge ci wyśłać, jeżeli nie przyjmą niech ci pisemnie napisza jaki jest powód, zreszta wszystko jest na w/w stronach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie bęe brał w proline mam w poznaniu 2 punkty cene mają 255zl wiec warto.

Ide teraz czytać jeszcze raz topik o tych mobo bo jak czasem wpadałem to raczej wiekszość zdowolona szczególnie w miare pojawiania sie kolejnych biosów. Tylko trzeba uważać bo są tam opisane obie wersje i na s754 i s939 i co dziwne wiecej jest problemów z tą na s939...

dobra ide czytać to:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=105295&hl=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj że opinie na temat sprzętu nie ograniczają sie tylko do forum tweak.pl, "otwórz okno na świat" i poszperaj w necie czyli google i te sprawy.

A wątek o k8ns prześwietle dokładniej.

Niektórzy piszą ze płyta wyciaga wysokie htt, a po co to komu jak mozna dać nikłe napiecie na pamieci przez co sie nie podkreca tyle na ile je stac i po zawodach, no chyba ze cie stac na kostki samsunga albo inne wypasience z kosmosa.

Edytowane przez sbchp250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no poczytałem ten wątek na innch forach też i dochodfze do wniosku,że shit to to nie jest.

Ma swoje wady jerstem ich świadomy ale do o/c sie naprawde nadaje.

- Na dobre pamieci mnie nie stać wieć pogodze sie z ich niskim taktowaniem a jak coś lepszego wtyhacze to można zawsze moda zrobić.

- Sieciówa badziewna, ale net akurat ludziom działa gorzej połaczyć 2 kompy. Mam zewnętrzną sieciówe to mi to lotto

-chipset sie grzeje fakt do o/c albo zmiana chłodzenia albo w moim przypadku prawdopodobnie bedzie bloczek

Ogólnie płyta potrafi być kapryśna trzeba czasem sporo sie nagrzebać ,żeby zmusić ja do bezproblemowego działania. Wraz z kolejnymi biosami jest ogólnie coraz lepiej wraz z 2 ostatnimi wyeliminiowano większość problemów.

Ogólnie to co sie moze podobać to na dobrym procku można sobie dojechać do 360-380htt a tego ani epox ani msi ani inne mobo z yjątkiem dfi nie potrafi.

Do o/c dfi jest super ale kaprysi gorzej niż gb ale jakoś nikt jesj schitem nie nazywa.

Na koniec podkreśle ,ze nie jestem fanem gb, ogólnie jej płyty uważam za srednio udane ale akurat na ten konkretny model sie skusze. Mam nadzieje,że sie nie rozczaruje. Zobaczymy tak za 2-3 tygodnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mnoznik 8 z sempa 2600 jest chyba mały nie :D

Widziałem już ludzi co z tych sempów 2,65 gb wyciskali na tej mobo. Ja aż taki ekstremalny nie musze być 2,4-2,5 by mi w zupełniosci wystarczyło zwłaszcza zę będą zwodowane wiec ciepełko im nie groźne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testowałem płyte niby szło 320mhz ale jak przyszło do wyciagnięcia jak najwiecej mhz z proca było słabo A64 2800 275*9 nie idzie stabilnie co bym nie kombinował jakie napiecie nie dawał na proca to kiszka jest a temp mam niską poniżej 40 stopni może ktoś wie o co chodzi zmniejszałem htt ,dawałem wieksze napiecie na chipset i nic nawet 1.6v na proca i nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

na allegro teraz jest 3000 mobile

a co do gigabyte, to od tego jak wgrałem f13, płyta chodiz zajebiscie ,zadnych zwisów, zadnych [gluteus maximus]reli, wszystko fajnie, wszystko dobrze i cacy ogólnie, do tego cena 250zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh :mur:

jak czegos nie umiem to sie za to nie biore, ciekawe nie? tobie tez polecam moze przestaniesz plesc 3po 3.

pragne zauwazyc ze tylko abitowi poprawili chlodzenie mostka Oo

zabraklo czipa ULI ktory jest niewiele gorszy od KT... wiec nie widze sensu wstawiania kt gdy pomija sie uli.. moze od razu przeglad plyt na nf3 ??

1561000[/snapback]

Jakiego Abita ? Co ty w ogole za bzdury pleciesz ? Ten test pochodzi z czasow kiedy o ULI nie bylo nic wiadomo - art pochodzi z marca. Caly czas trwaly prace mdoernizacyjne na stronie egieldy. Co do mostka - każda plyta byla w ten sposob obrabiana - bo wiadomo że każdy producent odwala pańszczyzne pod tym względem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swietny  :lol:

brak sporej ilosci płytek i faworyzowanie abita... n/c

1560669[/snapback]

W jaki sposób faworyzowałem Abita? pisałeś, że zmieniałem mu chłodzenie? Przesmarowanie PODOBNIE JAK W KAŻDEJ INNEJ PŁYTCE chipset uważasz za brak obiektywizmu?

Co do braku niektórych płytek - wiesz nie wszystko się da rady w komplecie zrobić i nie na wszystko jest czas. Jeśli tylko będą płyty dostepne w sklepie i będę mógł pożyczyć to zrobię rozszerzenie testu.

A porównajcie testy na zagranicznych stronach do tych na egielda, prawie nigdzie K8NS nie wypada dobrze, podczas testów na egieldzie nie brano pod uwage wielu czynników, a denerwujące jest to ze focus nie podał wersji biosów w płytach. A testy w podbnym towarzystwie (podobne zestawieni płyt) zawsze koncza sie tym ze ten model gigabyte jest mało ciekawą pozycja.

Po pierwsze - sprawdź daty recenzji zagranicznych. Podobnie było w przypadku Asuas AV8 Deluxe, którego wszyscy na zachodzie obsmarowali, że się w ogóle nie podkręca a ja testowałem rewizję nową, która była dostępna w Polsce i ona była poprawiona i podrkecało się może bez rewelacji, ale zdecydowanie lepiej - niż to co oni osiągli.

dzis do przetestowania dostałem gigabuta k8ns i a64 2800 :mur: 

chciałem sprawdzic czy myliłem sie jadąc cały czas po tej płycie....

no wiec płyta jest swietna  :lol:  , do tej pory nie moge liczyc na niej na stabilnosc ponieważ :

gryzie sie z kostką elixirów 512 mb  :lol:  nowy bios to naprawił ;]

gdy podłącze barke 40gb to system sie wiesza  :blink:

gdy ustawie agp x8 widze czarny ekran  :blink:  , tj gryzie sie z grafą rodzimej produkcji :lol:

nie wykrywało mi nagrywarki cdr , ale najnowszy bios to zmienil ;]

słowem ta płyta jest dla ludzi ktorzy lubią sobie czekac na nowy bios :blink:  ja podziekuje i testne epoxa i msi

a , i byłbym zapomniał... ludzie którzy piszą ze mają problemy z sieciówką na tej płycie mają niestety racje  :lol:  na abicie necik dziala, na gigabucie juz nie  :D  extra [;

1562812[/snapback]

Heh - powiedz mi jak to zrobiłeś? Ja przetestowałem aż 4 sztuki tych płyt, z różnych sklepów i w różnym czasie i problemów z ustawieniem AGPx8 na GF 6200 nigdy nie miałem. Mało tego na Radeonie 9550 też nie było problemu. Na Radeonie 9800 również nie. Podłączał kolega 6800 LE - też nie było problemu - ale przypuszczam, że wszyscy pracowali na AGPX2 - i dlatego nie było problemu LOL

Nie wiem jaki miałbym interes w tym, że chwalę płytę Gigabyte. K8NE okazał się lipą - więc napisałem czym jest. K8NS za 250 złotych jest rewelacją (zobaczymy co zaprezentują Epoxy) i swojej opinii nie zmienię. Cały czas informuję się w dwóch sklepach na temat problemów z ta płytą (tj. PC Projekt oraz Reset) i oni nie zgłaszają mi żadnych problemów.

Aha testowałem na F11 - sorry, że nie ująłem tego w recenzji, ale po prostu zapomniałem :oops:

Z tego co wiem pojawiła się zupełnie nowa rewizja tej płyty - postaram się ją sprawdzić

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi