Powerslave Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 a ja wlasnie sobie sciagnalem clockgena i kazda proba zmiany czegokolwiek (duzego wyboru nie mam: HTT, PCI-E) konczy sie restartem kompa :/ ktos wie czemu tak sie dzieje? wersja oczywiscie pod chipset nf4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 Mateo1988--> kupuje niebieskiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Wracam do tematu odczytu ,zapisu pamięci z Everesta,część userów podawało dane ja też podam. :wink: Ustawienie: 9x270MHz=2430MHz 1,5V,div200 ram 270MHz-2T-2,5-3-3-7-2,75V Everest: odczyt 4146 Mb/s zapis 1404Mb/s czas ocz 41,5ns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 mam małego zonak ze swoim sempem. Otóż już na początku stwierdziłem,zę zwiększanie napieica powyzej 1.55 nic już mu nie daje. Natomiast teraz nieco sie wygrzał troszke lepiej leci ale jest zonk. Na 1.55 leci stabilnie np na 2451 natonmiast na 2466 na 1.55 v wywala sie.. ale na 1.525 idzie. I tutaj sie dziwie-testy robione wieczorami przy otwartym oknie temperatury podczas testów ok 36 stopni max... Dziwny ten ój proc.Niedługo sprawdze jeszcze napięcia zasiłki lae jestem mocno zdziwiony co jest. Na niższym napięciu lata lepiej niż na wyższym? :blink: Rozumiem,zę podniesienie napięcia mozę nie dać zwiększenia o/c ale dlaczego je zminiejsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Wcale nie jest to takie dziwne,coś nie może przenieść tej mocy albo zasiłka albo mobo,po prostu przy niższym napięciu moc jest mniejsza i procek daje radę. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 u mnie podobnie....i tu zgadzam sie z Riccim albo zasilacz nie wyrabia....albo blok zasilajacy proca nie domaga przy takich pradach :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 (edytowane) Doradzam innym, że mobo nie puszcza mocy,myślę sprawdzę u siebie. Wyjąłem jedną kość pamięci i wynik był zupełnie nieoczekiwany. :wink: Udało mi się zrobić ustawienie: 9x300MHz=2700Mhz 1,66V div180 RAM 270MHz 2T-2,5-3-3-8 więc chyba są przypadki 1.Ram uwolnił moc i puścił większe taktowanie procka 2.Kontroler pamięci procka przy współpracy z jedną kością pamięci puścił większe taktowanie 3.Albo oba przypadki jednocześnie(na DFI pewnie by wyszło co; procek też ma jeszcze potencjał czuję że brak mu mocy z mobo przy tym taktowaniu pobiera coś koło 115W) policzę SPi16M wprawdzie ramu dwa razy mniej i na 2T ale co szkodzi Wynik SPi16M 13:45 @johnson,hary86 No to jestem w klubie 13:xx:xxx,czekam jeszcze na memki myślę że jeszcze powalczę :wink: Edytowane 1 Października 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 to ,ze kontroler lepiej sprawdza sie z 1 koscia to znany fakt.Ja właśnie mam 1 i mam problemy i tuaj jest problem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 policzę SPi16M wprawdzie ramu dwa razy mniej i na 2T ale co szkodzi Wynik SPi16M 1678196[/snapback] Gratuluje wyniku :) przy 1T i pamieciach na 300mhz spokojnie mnie pobijesz, trzeba zaczac ostro kombinowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 kurde mam taki problem (?) z gg k8ne i sempem 2800 64, bios mam f5 nie da sie ustawic wiecej niz 290 magistrale, dam 320, przy wlaczaniu kompa pisze 320, ale w widndzie na kazych ustawieniach wyzszych niz 290, pisze cąły czas to samo co przy 290x8 wtf? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 kurde mam taki problem (?) z gg k8ne i sempem 2800 64, bios mam f5 nie da sie ustawic wiecej niz 290 magistrale, dam 320, przy wlaczaniu kompa pisze 320, ale w widndzie na kazych ustawieniach wyzszych niz 290, pisze cąły czas to samo co przy 290x8 wtf? 1678970[/snapback] tez mialem ten problem, ale pewnego razu jak wlaczylem kompa problem sam minal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 haha :> Tez mialem ten `problem` - windows pokazywal 290mhz htt mimo ze w biosie ustawialem wyzej. Jedynym programem pokazujacym wlasciwe parametry byl ClockGen ;> Rozwiazanie problemu -> Clear Cmos :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dru Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 jak myślicie, czy zasilacz 200W starczy na 2500+ Semprona 64 bit, Gigabyte K8NS, 512 ramu, Geforce`a 256 :-), sieciówka i dźwiękowa standard, twardziel 10 GB?? bo taki zestaw ma mieć moja szwagierka, a nie chcę coby się zaraz po złożeniu zjarał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Za słaby będzie ten zasilacz, w tym wątku dyskutujemy o obciążeniu zasilaczy,były zrobione pomiary,pewnie będzie to pomocne. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Wiadomo już, czy na epoksie 8NPAJ lub 8NPA7I lub Abicie NV8 można zwiększać Vcore na sempronach bez c&c? czekam, aż się pojawi coś sensownego z pci-e do semprona 2800+, a GA-K8NE jakaś kapryśna podobno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Wiadomo już, czy na epoksie 8NPAJ lub 8NPA7I lub Abicie NV8 można zwiększać Vcore na sempronach bez c&c? czekam, aż się pojawi coś sensownego z pci-e do semprona 2800+, a GA-K8NE jakaś kapryśna podobno. 1682533[/snapback] :lol: :lol: :lol: :lol: ciekawy jestem skąd wy wszyscie bierzecie te "podobno" ale trudno wasza sprawa <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 (edytowane) @leborg Piszę "podobno', bo nie miałem do czynienia z K8NE, a jedynie naczytałem się o tym, jak to np. nie chce działać na fsb 330, a na 350 tak. Edytowane 4 Października 2005 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SAPRO Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Jak można zresetować bios na msi k8n oprócz trzech magicznych przycisków bo płyta mi nie wstaje ale dysk i cd-rom czyta ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 (edytowane) eh Focus trafil na kiepski egzemplarz i teraz wszyscy unikaja k8ne jak ognia bo `podobno`. U mnie dziala na wszystkich htt od 100 do 345mhz, proc dziala od 800mhz do 2760mhz, siec, sata i dzwiek. wszystko OK. Na forum jest jeszcze kilku uzytkownikow i u nich takze wszystko dziala poprawnie. K8NE to bardzo dobra plyta pod s754 i PCI-E. Amen. Edit: Sapro - wylacz zasilacz, uzyj zworki ClearCmos i wlacz komputer [lub wyciagnij baterie]. Edytowane 4 Października 2005 przez gaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 eh Focus trafil na kiepski egzemplarz i teraz wszyscy unikaja k8ne jak ognia bo `podobno`. 1682587[/snapback] Chyba na kiepskich 6 egzemplarzy w przeciągu 1,5 miesiąca - ale są teraz nowe biosy - być moze coś zmieniły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matti155 Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 @ Focus To może je jeszcze raz przetestujesz? Przydałby się test na nowych biosach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaho Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Witam, Ja mam troszke nietypowe pytanie:)chodzi o to jakie wymiary ma Sempron 3000+ BOX Socket 754 64bit a dokladnie chodzi o wysokosc poniewaz mam obudowe Atx ale z zasilaczem mocowanym pionowo w dól(nie poziomo przy górnej czesci obudowy).Chce kupic ten procesor i plytke Asus K8N NForce3-250 S.754(na niej socket wychodzi pod zasilaczem zreszta jak na wiekszosci plyt)CZy zmiesci mi sie ten procesor(narazie niestety nie stac mnie na zakup nowej obudowy)Prosze o odpowiedz.Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Chyba na kiepskich 6 egzemplarzy w przeciągu 1,5 miesiąca - ale są teraz nowe biosy - być moze coś zmieniły. 1682975[/snapback] bardzo możliwe -specjalnosć gb. K8ns prze ładnych pare miesiecy byłabardzo kapryśna dopiero w biosach ok f10 zaczeło sei polepszać. Jak bym czytał pierwsze posty o k8ns i potem sie na dobre zniechęcił to teraz bym na msi siedział i wkurzał sie,zę nie wziąłem gb :wink: Było naprawde blisko-opson+ twój artykół + opinia 1 czy 2 osób dopiero przełamały moją niechęc. Mozę w ramach eksperymentu zdobądz nową płytke gb załąduj nowy biosik i jeszcze raz sie pobaw... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 (edytowane) Jak bym czytał pierwsze posty o k8ns i potem sie na dobre zniechęcił to teraz bym na msi siedział i wkurzał sie,zę nie wziąłem gb :wink: 1683265[/snapback] Mogę Ci tylko powiedzieć,że jak byś na MSI siedział to na pewno byś się nie wkurzał,po prostu ta płytka nie dała mi jednego powodu do takiego zachowania,przeciwnie jest bardzo stabilna,oc jak widać dobre,napięcia stabilne,wszystkie parametry(vcore vdimm)są wyższe od ga. Nigdy też nie mówiłem,że ga jest zła,a ostatnie biosyplasują ją na pewno ku przodowi,ale Twoje traktowanie tych płyt jak niebo i ziemia jest zdecydowanie przesadzone.Mogę Ci tylko życzyć aby ktoś z kręgu twoich znajomych miał tą mobo(MSI),cobyś mógł ją sobie przetestować(tylko to chyba niemożliwe bo wszystkich w swoim otoczeniu przekonałeś do ga znając Twoje możliwości przekonywania) Ja z kolei bedę testował DFI i jak będzie ok przesiądę się na nią( sprawdzę przy okazji parę tez które rozważałem ostatnio w tym wątku). :wink: Ediit:21:40 W odpowiedzi: Ja jestem zupełnie spokojny i chyba z mojego tekstu nie wynikało żeby miało być inaczej. :wink: Edit 2 Używam skrótu Gigabyte=ga ponieważ wszyskie wyroby tej firmy zaczynają się od tego właśnie symbolu(np GA K8NS itd) Edytowane 4 Października 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Dobra spokojnie nie bąz taki wrazliwy ale co poradze zę mimo,e procek mi nie pozwala to warto wiedzieć zę ma sie ukrytą moc w zanadrzu.. Co do o/c to już pare osób udowodniło,ze szyna ok 340 czy nawet 350 jest jak najbarziej osiągalna(wprawdzie powyzej 327 już tylko clockgenem ale zawsze) co do napięć to mysle zę 1.7 dla procka to i tak bardzo duzo i nie widze sensu więcej na codzień przekraczać 1.6 i tak nie ma sensu a 2.8 na ramki to standard i tylko dfi daje więcej. Do tego mod na 3.3 v to ok 10min roboty wystarczy przylutować kabelek na spodzie płyty od wtyczki atx do nogi kondziorka. Jedyny problem to rev 2.0 ma mniejsze napięcie ale po 1 na 1.55v mozna i tak wysoko kręcić w dalszym ciągu choć mozę rekordów w taktowaniu sie nie pobije. Ciągle jednak mozna dorwać jak sie dobrze poszuka rev 1.1 w sklepi-chocby za moją radą miazga kupił pare godzin temu. Co do biosów to gb naprawde mi imponuje co 2-3 tygodnie nowy bios i w f17 przeszli samych siebie- doszły dzielniki ramu odpowiadajace 150 i 180mhz , doszły kolejne timingi i są teraz już prawie tak liczne jak w dfi oraz pare innych bajerów(np na bierząco płyty przelicza taktowanie ramu w zależnosci od ustwionego dzielnika i szyny proca -fajny bajer przez zapisaniem wiadomo czy nic sie nie sknociło). Oczywiście nie twierdziłem i nie twierdze, że jest to płyta idealna ma swoje wady- wlutowany bios jest niebezpieczny chociaż odpukać nie spotkałem sie aby komuś padł. Po 2 troche brakuje regulacji przez płyte obrotów podłączonych wentyli. CnQ nie działa poprawnie albo nawet teraz wcale(mało kto korzysta ale zawsze). wyposażnie jest raczej spartańskie do tego nie ma nawet zworki clear cmos co już lekka przeginką jest(na pocieszenie w 99% przypadków przy przekręceniu wystarczy przy botowaniu trzymać del-płyta zawsze właściwie wejdzie do biosu dzieki załadowaniu bezpiecznych ustawień) Wady rekompensuje jednak jak dla mnie całkowicie naprawde niska cena-ok 230zl, dobre wykonanie, zwłaszcza rev1.1- zasilanie procka 3 fazowe i kupą mofsetw i 4 cewkami i właściwie wszystkimi przewidzianymi na laminacie kondensatorami co sie w tańszych płytach nieczęsto zdarza. Na koniec napisze jeszcze raz- zastanawiajac sie nad płytą początkowo faworytem było msi brałem też pod uwage epoxa.Jednak po dokładniejszym zapoznaniu sie z dostepnymi płytami kupiłem gb- bez wątpienia najlepsza do kręcenia płyta po moim zdaniem za drogim dfi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 bardzo możliwe -specjalnosć gb. K8ns prze ładnych pare miesiecy byłabardzo kapryśna dopiero w biosach ok f10 zaczeło sei polepszać. Jak bym czytał pierwsze posty o k8ns i potem sie na dobre zniechęcił to teraz bym na msi siedział i wkurzał sie,zę nie wziąłem gb :wink: Było naprawde blisko-opson+ twój artykół + opinia 1 czy 2 osób dopiero przełamały moją niechęc. Mozę w ramach eksperymentu zdobądz nową płytke gb załąduj nowy biosik i jeszcze raz sie pobaw... 1683265[/snapback] Tak też trzeba będzie zrobić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 (edytowane) Witam, Ja mam troszke nietypowe pytanie:)chodzi o to jakie wymiary ma Sempron 3000+ BOX Socket 754 64bit a dokladnie chodzi o wysokosc poniewaz mam obudowe Atx ale z zasilaczem mocowanym pionowo w dól(nie poziomo przy górnej czesci obudowy).Chce kupic ten procesor i plytke Asus K8N NForce3-250 S.754(na niej socket wychodzi pod zasilaczem zreszta jak na wiekszosci plyt)CZy zmiesci mi sie ten procesor(narazie niestety nie stac mnie na zakup nowej obudowy)Prosze o odpowiedz.Pozdro 1683103[/snapback] Zmierzyłem BOXa ma z prockiem 6,8cm wysokości :wink: (A64 ale Semp chyba to samomoże ktoś jeszcze potwierdzi) 99tomcat Ostatno jak ripostowałeś ,że ja mam WC a Ty BOXa byłem zdziwiony bo w sygn o boxie ani słowa za to bardzo wielkimi literami only WC-miałem Ci mówić że to nie zbodne z nowym regulaminem.Sprawa sygn była już wałkowana,nie wiem gdzie Ty się podziewałeś w tym czasie.Nowy regulamin na czerwono z każdej zakładki jest osiągalny,a jego przestrzeganie deklarowaliśmy podpisem. :wink: Edytowane 5 Października 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 (edytowane) e tam wielkimi ale i tak sie wkurzyłem.Poza tym w koncu miałem 5 linijek nie 10 :wink: A regulamin zmieniaja co pół roku to ile można to czytać? Sygnaturke też już z 3 razty zmieniałem by sie do zmian dostosować. Wystarvzyło napisać mi na PM zę mam zmniejszycć czcionke ostatniego wiersza i było by ok-ale po co? Lepiej wypierdzielać z zaskoczenia. Edytowane 5 Października 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dru Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 najnowszy jest 23, na starej wersji, nie wiem jaka była, gdy przyniosłem ze sklepu to nie wykrywała mi płyta Semprona 64 bit. Musiałem od kumpla poźyczyć Athlona na 754 nóżkach i zaktualizować BIOS do 23 wersji, dopiero wtedy płyta "zauważyła" Sempa 64 bit. Innych BIOS-ów nie znam, widziałem jakieś zmodyfikowane,ale bazowane na starych wersjach BIOS`u więc nie dla mnie. Pozostaje czekać :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 wczoraj po zalozeniu prowizorycznego chlodzenia na chipset (temp spadla do 60st) i pozyczeniu od kumpla pamieci corsair 512mb XMS 500MHz udalo mi sie podniesc clockgenem HTT do 360MHz :) godzinka prima i wszystko dzialalo :D mam nadzieje ze w nowym biosie (oby wyszedl jak najszybciej) bedzie mozna przekroczyc magiczna granice 327 bo nie chce mi sie ciagle ustawiac tego w windzie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...