wamak Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 wczoraj po zalozeniu prowizorycznego chlodzenia na chipset (temp spadla do 60st) 1686155[/snapback] Co tam założyłeś? Nad chipsetem jest od razu karta graficzna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 wentylator 50x50... radiator na chipsecie dalej jest, a wentyl "siedzi" na grafice napisalem, ze prowizoryczne :P ale dziala i to jest najwazniejsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 Witam, panowie mam takie pytansko, jutro zamierzam kupić płyte głowna i sempa 64 bit, noi zastanawiam sie nad rozwiazaniem tego problemu 1. Wezme chyba płyte głowna Microstar K8N Neo3-F (nForce4-4x) gdyz narazie nie bardzo mam kasiorke na kupno płyty bez agp, a i tak na tym gf 4 mx nie zagram. Czy ona bedzie współdziałać z moim 4 mx 64 bit? W niedalekiej przyszłości planuje zmiane na PCI_E wiec to chyba bedzie najlepsze wyjscie. Jakie na tej płytcie mozna sie spodziewać FSB?? 2. Gdybym jednaqk wybrał gb k8ns a do tego sempa 64 bit to czy komp bezproblemowo wystartuje?? mam hynixy 3. Ktorego sempa lepiej wybrac 2500 czy 2600? jest roznica 40 zł a jaka jest ich róznica w OC?? z góry dzieki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 6 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2005 (edytowane) Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią zacząłem testować DFI LP UT nF3. Poskładałem wszystko,uruchomienie,ok (ram w 2slocie na razie jedna kość),płyta botuje,wgrywam najnowszy bios i jest ok. Na szybko zrzut z ustawienia testowego link Pierwsze wrażenia: 1.Płytka wygląda okazale,żadnych oszczędności,wszystkie kondensatory na miejscu. 2.Na razie uczę sie ustawień w biosie bo jest ich mnóstwo szczególnie timingi pamięci :wink: 3.Już widzę że hynixy chodzą gorzej( przy ustawieniach 4 podstawowych timingów ręcznie pozostałe na auto) jak na MSI,ale jest przewidziana wymiana ram. Jutro praca,a po południu dalsza część zabawy. :wink: Edytowane 6 Października 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 3.Już widzę że hynixy chodzą gorzej( przy ustawieniach 4 podstawowych timingów ręcznie pozostałe na auto) jak na MSI,ale jest przewidziana wymiana ram. Jutro praca,a po południu dalsza część zabawy. :wink: 1686950[/snapback] DFI odmiennie ustawia tą "resztę" timingów niż inne płyty. Ewentualnie dajesz im mniejsze napiecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 DFI odmiennie ustawia tą "resztę" timingów niż inne płyty. Ewentualnie dajesz im mniejsze napiecie. 1687064[/snapback] Całkiem możliwe z pozostałymi timingami zaczynam dopiero zabawę,przy współpracy hyn z msi mam gdzieś zrzuty z A64 Tweaker to porównam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Całkiem możliwe z pozostałymi timingami zaczynam dopiero zabawę,przy współpracy hyn z msi mam gdzieś zrzuty z A64 Tweaker to porównam :wink: 1687065[/snapback] A jakiego rzędu są to różnice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 A jakiego rzędu są to różnice? 1687442[/snapback] Na 1T jest podobnie góra ok 235MHz 2,5-3-3-7,natomiast na 2T jest gorzej góra 250MHz 2,5-3-3-7,ale tak jak pisałeś zależy to pewnie od pozostałych timingów,może to nie było adekwatne ponieważ robiłem to szybko i na windzie od msi,dzisiaj postawię od nowa OS i pobawię się timingami i będzie wiadomo,czy są różnice,mam nadzieję że nie a jak już to na korzyść. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Czesc wszystkim mógł by ktos ostatecznie rozwiac moje watpliwosci i napisac jak to jest z pamieciami pod socket 754 chce kupic sempa642800+ mam 2X512 (512 MB PC-3200 Geil GE5123200B) TAKICH PAMIATEK czy przy dwuch kosciach beda jakies problemy jak nie to przy ilu kosciach sie zaczna itd <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 przy 2 nie powinno by c0-mogą nieco nizej latać z uwagi na kontroler pamieci w procu dość kaprysny. Pry 3 już sie mogą pojawić spore problemy ale też da sie żyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 dokladnie, im mniej kosci tym lepiej... dlatego zamierzam wymienic wszystkie moje kostki na jedną 1gb i wtedy pokrecic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Z drugiej strony na razie 1gb kostki sie prawie nie kręcą wiec wydaje sie w wypadku 1gb lepiej kupić 2x512. Problem zaczyna sie przy 1.5 lub 2 gb-wtedy chyba faktycznie warto w 1gb moduły zainwestować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Bedzie dzialac tak samo ale jesli zamierzasz podkrecac to byc moze trzeba bedzie bardziej podniesc napiecie procesora / kontrolera pamieci by stabilnie dzialalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 taaa znajdzie mi kosci gigowe które sie dobrze kreca dam wam dziewice wino i krolestwo, nie ma gigowej kosci na rynku ktora by sie dobrze krecila przy niskich timingach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 a kto mowi o kreceniu pamieci gigowych przy jednej kosci ma sie wyzsze htt, 400mhz mi w zupelnosci wystarczy [teraz na 3 kosciach mam 214] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 w takim razie mój semp 2600 ma zajebisty kontroler miałem twiny na moselach 2x512 +kosc goodram i wszystko biegało przy htt 320 dzielnik ramu 166 2t 3-3-9 oględnie, dalej kumpel sobie kupil tez sempa 2600 tylko pozny tydzien nie zaciekawy w oc 2400 przy 1.55 padaka i tez 3 kosci banglały 300htt przy dzielniku 166 2t, ja osobiscie zauwazylem ze przy 3 kosciach 3 parametr w timingach zawsze jak dam ponizej 12 przy róznych czasach mam zwisa w boocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Severus Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 (edytowane) Jako że w ostatnim czasie wyszedł nowy BIOS do Gigabyte'a K8NE to chciałbym się dowiedzieć czy kapryśność tej mobo została poprawiona czy może jest to już wada produkcyjna? Edytowane 7 Października 2005 przez Severus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Jako że w ostatnim czasie wyszedł nowy BIOS do Gigabyte'a K8NE to chciałbym się dowiedzieć czy kapryśność tej mobo została poprawiona czy może jest to już wada produkcyjna? 1688717[/snapback] ostatnio tzn. kiedy? jest jakis nowszy niz F5 z lipca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) cze, Niebieski zalman on bard. :D http://img93.imageshack.us/my.php?image=img26544jq.jpg http://img93.imageshack.us/my.php?image=img26544jq.jpg Lecz nie zmienił on wyników kręcenia :? nadal htt 275 jest magiczna granica powyżej której nie przechodzi detekcji urządzeń IDE co ciekawe na wyższym htt raz z biosu htt 300 uruchomiłem i działało w pełni stabilnie. Dzielnik 133 przy htt 275 nie działa komp wstaje ale ustawia dzielnik na auto a wtedy lipa, raz przy dzielniku 133 płyta wydawała piszczenie jak przy uszkodzeniu :blink: pomogło dopiero wyciągniecie wtyczki z gniazdka i reset bios’a. Dziś pod wieczór spróbuje jeszcze powalczyć o wyższe HTT. A czekam z niecierpliwością na bios F6 i rozwiązanie dotychczasowych problemów. pozdro Edytowane 8 Października 2005 przez Mateo1988 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 jednego nei moge zrozumiec, na stand chlodzeniu (k8ne) chipset miał70stopni, wg speedfana no i mojej reki, jak dotknolem radiatora, zmieniłem na zalmana i dalej to samo wtf? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 ja nie moge zrozumieć,ze u mnie sie nie grzeje a innym z rev 1.1 często tak? wtf? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) Niewielka grupe uzytkownikow zainteresuje zapewne fakt, ze pojawil sie bios F6 dla GA-K8NE http://asia.giga-byte.com/MotherBoard/File...ios_k8ne_f6.exe Edytowane 8 Października 2005 przez gaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Severus Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Właśnie chciałem napisać, że wyszedł F6 i interesuje mnie czy poprawiono ten błąd z kaprysami płyty. Pracuje już może ktoś na nim i jest w stanie mi powiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 sciagne, sprawdze i dam znac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 ja juz wczoraj sie nim bawiłem, tka sie stąło ze pamiatki mi poszły 50mhz wyzej :D goodramy 400 3-3-3-9 500 wiecej nei sprawdzałem troszke inny układ biosu jest aha nowe dzielniki dosżły do mapieci 216 i 233 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Z nowosci: Nowe dzielniki pamieci, mozliwosc ustawienia mnoznika htt na 1x i 1,5x Bios informuje o szynie procesora i taktowaniu DDR, na biezaco przelicza dzielniki pamieci. No i wszystko co istotne przeniesione do jednego menu. Pod ctrl+f1 sa jakies nowe ustawienia Dram ktore jeszcze nie dzialaja. Zmienili takze cos z kontrolerami dyskow, po uruchomieniu windowsa system od nowa zainstalowal kontrolery i dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 cze, wszystko by było bosko gdyby nie usuneli dzielnika 120!!! to jest bezsens totalny:? a dzielnik 133 dalej u mnie nie działa. Jade teraz na HTT 300 wiec cos jednak sie porawiło w stosunku do biosu F5, teraz robie test na 2,4ghz i 1,4V. Sam bios faktycznie uproscil sie przez sprowadzenie opcji OC do jendej zakładki. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 a dzielnik 100 dalej jest? i jak z magiczna granica "327"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Dzielnik 100 dalej jest, ale z moimi pamięciami wolał bym żeby dzilnik 120 był :P Wiecej niż htt 300 narazie nie testowalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) Dzielnik 100 jest, natomiast dzielnik 120 nigdy mi nie dzialal zawsze przestawial sie tak jak na 133. Niewiem moze kwestia pamieci. Edit: W biosie nadal `magiczna` granica jest 327 :angry: Edytowane 8 Października 2005 przez gaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...