99tomcat Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Wlasnie co z tym sempronem zdaje sie ze byl dlugo oczekiwany a jak teraz sprawa wyglada z plytami do niego czy sa juz na tyle dopracoeane ze warto brac 939 zamiast 754 pod wzgledem oc oczywiscie Cena tez jest kuszaca Ciekawi mnie tylko jak duze kozysci moze dac dual chanel Tylko nie mowcie ze warto bo to przyszlisciowe i takie tam ble ble Chodzi tylko o to czy bedzie znaczacy wzrost wydajnosci i czy pierwsze sempy 939 beda sie o w iele lepiej podkrecaly niz obecne 754 Czy plyty juz na to pozwola i czy ich ceny sa juz porownywalne z takim K8ns np czy Epoxem czyli ponizej 300PLN za pare miesiecy wchodzi m2 czy jak oni go teraz nazywają am2 i s939 też stanie sie nieprzyszłościowy... Korzyści z duala są głównie w syntetykach je testujacych :wink: W codziennej pracy różnica paru % Do tego sempki na s939 latają przewaznie podobnie do venice a te sotatnio 2.7 ghz to selekty już są :lol: Na s754 ostatnio znowu sdobre serie i da sie zrobić te 2.75-2.85 w spi... Inna sprawa,że na napieciach 1.65-1.7 czyli raczej to nie na codzień. Moim zdaniem z o/c jest wieć podobnie z wskazaniem na s754 bo przynajmniej mozna sie spi pobawic na 2.7-2.8 ghz... Do teggo są już za sensowną kase płyta z pci-e wieć kupił bym sempa s754+ mobo... Ewentualnie [poczekać już na nową podstawke... ERozbudowa w przyszłości s939 prawdopodobnie będzie równie bezsensowana jak s754.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBeNder Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Tez cos tak myslalem Argument ze cos jest nie przyszlosciowe do mnie nie przemawia i tak w upgrady kompa sie nie bede bawil jak juz to wywalem kase na raz na plyte i proca imho chiba lepiej dozucic do lepszej grafy i lepszego proca Poza tym masz sprawdzona mobo I jeszcze takie pytanko czy bedzie cos lepszego od sempa 3400 na 754 czy to juz ostatni model Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 nie sądze, myśle ze amd juz bedzie usmiercac s754 i zaczną kończyc produkcje tych co teraz są. Choć nigdy nic nie wiadomo czym nas AMD zaskoczy np jak wprowadzeniem Venice na 754 ktorego mialo nie byc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 (edytowane) cześć ponawiam pytanie czy ktos miał juz ta płyte w rękach http://www.sapphiretech.com/en/products/ma...ns.php?gpid=128 kosztuje w pl okolo 290 zł ma zint grafe x300 . Przeszukałem google i znalazłem tylko o wersji na soc. 939 szczególnie mnie interesują napięcia i maks htt.pzdr Edytowane 14 Stycznia 2006 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 no jesli chodzi o krecenie, to doszedlem do poziomu, ktory mnie zadowala, teraz tylko wyciszenie kompa i tutaj moje pytanie, jaka temp. sempka 3000+@2.5 mozna traktowac jako znosna, na razie przy zwolnieniu wiatrakow jest dosc cieplo bo w idle 32C (calkiem calkie) i w stresie 48 (tu juz dosc duzo), czy takie tempki moge zostawic czy jednak warto poswiecic cisze i trosze nizej zjechac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 U mnie mój epox sknczył sie na HTT 330 TERAZ CZEKAM NA na DFI z apollo :D :D juz sie doczekac nie moge :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 hehe.. moj k8ns tez sie chyba powoli konczy, ostatni rekord przy przejsciu sp16m to htt 351. nie chce ktos sprzedac dfi? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 hehe.. moj k8ns tez sie chyba powoli konczy, ostatni rekord przy przejsciu sp16m to htt 351. nie chce ktos sprzedac dfi? :D Ja jak narazie doszedłem do 359 na moim gigusiu i przechodzi 16M. http://www.morpheus.somee.com/fotki/superpi5.jpg :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 czy ktos zna płytke pod semprona 64 na s939 ze zintegrowaną grafą oraz z mozliwosciami o/c? w cenie do 260zł?? Zintegrowana grafa w moim przypadku jest potrzebna bo musze sprzedac moją zeby stac mie było na semprona 3000+ s939 i jakąs płytke do 260, bo raczej za 160zł sie nie da kupic płytki pod 939 z agp. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 czy ktos zna płytke pod semprona 64 na s939 ze zintegrowaną grafą oraz z mozliwosciami o/c? w cenie do 260zł?? Zintegrowana grafa w moim przypadku jest potrzebna bo musze sprzedac moją zeby stac mie było na semprona 3000+ s939 i jakąs płytke do 260, bo raczej za 160zł sie nie da kupic płytki pod 939 z agp.w innym poscie juz Ci znalezli rozwiazanie, musisz pytac wszedzie? powtorze: kup asrocka dual sata2, ktory ma agp i pci-e, nic nie bedziesz musial sprzedawac i nie bedzie zadnej zintegrowanej grafy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 czy ktos zna płytke pod semprona 64 na s939 ze zintegrowaną grafą oraz z mozliwosciami o/c? w cenie do 260zł?? Zintegrowana grafa w moim przypadku jest potrzebna bo musze sprzedac moją zeby stac mie było na semprona 3000+ s939 i jakąs płytke do 260, bo raczej za 160zł sie nie da kupic płytki pod 939 z agp. Pozdrawiam Po pierwsze to pytanie zadałeś w nieodpowiednim wątku, po drugie odpowiedź już uzyskałeś, za 220 zł masz asrocka, a za pozostałem 40 zł możesz nabyć chociażby GF 2 MX 400, który może zastąpić zintegrowane rozwiązanie na płycie tymczasowo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 asrock nie ma zintegrowanej karty graficznej, musze sprzedac grafe, podziałac ze dwa miesiące na zintegrowanej a potem kupic new na pci-e, ale tak wogle to sie zastanawiam czy brac s939, chyba kupie s754. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 asrock nie ma zintegrowanej karty graficznej, musze sprzedac grafe, podziałac ze dwa miesiące na zintegrowanej a potem kupic new na pci-e, ale tak wogle to sie zastanawiam czy brac s939, chyba kupie s754. Pozdrawiam Człowiek przecież Ci napisałem, że nabędziesz GeForce 2 MX 400 do tego asrocka i wyjdzie Ci na to samo... Czytaj dokładnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 asrock nie ma zintegrowanej karty graficznej, musze sprzedac grafe, podziałac ze dwa miesiące na zintegrowanej a potem kupic new na pci-e, ale tak wogle to sie zastanawiam czy brac s939, chyba kupie s754.czlowieku przeciez ci napisalem, ze asrock ma agp, mozesz zostawic swoja karte graficzna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 (edytowane) kup ta płye ma zintegrowana radka, kosztuje w pl koło 280 zł i zdaj relację jak sie podkręca http://www.sapphiretech.com/en/products/ma...ns.php?gpid=128 Edytowane 22 Stycznia 2006 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony_tr Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Elo. Mam takie pytanie powiedzcie mi czy dobrze robie: Gdy ustawiam Fsb na 240, 240*10 = 2.4 GH. Dzielnik pamięci ustawiam na 1,66 czyli 398 mhz, Ht na x3. I teraz moje pytanie po taki ustawieniu komp nie wstaje co mam zrobić? Poluźnić timingi? Ale przecież taktowanie pamięci nie przekracza 400 :/ I czemu nie chce sie uruchomić powinienem od 200 zwiększac co 5 fsb wtedy by sie uruchomił?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Elo. Mam takie pytanie powiedzcie mi czy dobrze robie: Gdy ustawiam Fsb na 240, 240*10 = 2.4 GH. Dzielnik pamięci ustawiam na 1,66 czyli 398 mhz, Ht na x3. I teraz moje pytanie po taki ustawieniu komp nie wstaje co mam zrobić? Poluźnić timingi? Ale przecież taktowanie pamięci nie przekracza 400 :/ I czemu nie chce sie uruchomić powinienem od 200 zwiększac co 5 fsb wtedy by sie uruchomił??A tam sie bedziesz cackać. Daj htt ratio na 3x, dzielnik na pamiątki na 1.33 a HTT na 300 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) A tam sie bedziesz cackać. Daj htt ratio na 3x, dzielnik na pamiątki na 1.33 a HTT na 300 :wink:Mnożnik procka jest 10 to dużo by trochę wyszło. :D Elo. Mam takie pytanie powiedzcie mi czy dobrze robie: Gdy ustawiam Fsb na 240, 240*10 = 2.4 GH. Dzielnik pamięci ustawiam na 1,66 czyli 398 mhz, Ht na x3. I teraz moje pytanie po taki ustawieniu komp nie wstaje co mam zrobić? Poluźnić timingi? Ale przecież taktowanie pamięci nie przekracza 400 :/ I czemu nie chce sie uruchomić powinienem od 200 zwiększac co 5 fsb wtedy by sie uruchomił??Tak, jedź od 200MHz co 5 i zobaczysz na jakim poziomie zaczyna się kaszanić ,nie wiem jak jest z dyskami na sata w Twojej mobo,może tu jest problem. :wink: Edytowane 24 Stycznia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 (edytowane) Mnożnik procka jest 10 to dużo by trochę wyszło. :Dz tego co wiem, sempron 3000+, ktorego ma tony, ma mnoznik 9. chyba autor posta sie pomylil ;) edit: hm.. gdzie ja widzialem sempa w jego sygnaturce? :P jestem jakis rozkojarzony dzis chyba.. Edytowane 24 Stycznia 2006 przez tomos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Elo. Mam takie pytanie powiedzcie mi czy dobrze robie: Gdy ustawiam Fsb na 240, 240*10 = 2.4 GH. Dzielnik pamięci ustawiam na 1,66 czyli 398 mhz, Ht na x3. I teraz moje pytanie po taki ustawieniu komp nie wstaje co mam zrobić? Poluźnić timingi? Ale przecież taktowanie pamięci nie przekracza 400 :/ I czemu nie chce sie uruchomić powinienem od 200 zwiększac co 5 fsb wtedy by sie uruchomił?? z tego co wiem, sempron 3000+, ktorego ma tony, ma mnoznik 9. chyba autor posta sie pomylil ;)Z podpisu wynika że to A64 3000+ i sam pisze że ma mnożnik 10 stąd mój wniosek. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Witam! Kupiłem dzisiaj nowego semprona 3000+ i płytke asrock K8 UPGRADE i jak odpalam to wywala mi na monicie info ze płyta nie obsługuje tego procesora, płyta ma wgraną wersje biosa v1,1 która ma dodaną obsługe dla procesorów z technologią cool'n quiet, a przeciez mój procek ma tą technologie, wiec powinno działać, jak myslicie na gwarancji mi wgrają nowy bios?? Bo sam nie moge bo tylko sie pojawia ta informacja i nic nie mozna zrobić. POZDR> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 bosze costy kupił za płyte? heh pewno najnowsza wersja biosa by rozwiązała sprawe...ale jak tu ją wgrać jak kompa nie mozesz uruchomic...moze ktorys ze znajomych ma jakiegos a64 na s.754? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony_tr Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Mam pytanie ponieważ mój athlon po podkręceniu w biosie nie chciał sie uruchamiać to zaczołem podkręcać w windowsie poprzez program easy tune 5. Doszedłem do 2,6 Ghz przy6 napięciu 1,52, pamięci na 398, przeszedł test w super pi 16 m, lecz jak włączyłem 3dmarka 03 komputer sie zresetował. Czy to normalne?? I jak zrobić by zapisać takie taktowanie w windowsie a nie zawsze jechać samemu ustawiać?? Ponieważ po takim ustawieniu w biosie komp nie wstaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 lecz jak włączyłem 3dmarka 03 komputer sie zresetował. Czy to normalne?? I jak zrobić by zapisać takie taktowanie w windowsie a nie zawsze jechać samemu ustawiać?? Ponieważ po takim ustawieniu w biosie komp nie wstaje.hehe.. fajne pytanie: czy jak komputer sie restartuje to jest to normalne? chyba znasz odpowiedz na to pytanie... poczytaj instrukcje od programu, powinno byc wszystko napisane jesli ten easy tune ma taka funkcje. jesli nie, to sciagnij sobie clockgena... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony_tr Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Tak w tym programie jest coś takiego jak save lecz gdy zapisze to po ponownym uruchomieniu kompa i tak jest standardowo. A w clockgenie jak coś przwestawiam to odrazu mi sie wiesza komp, przestawiłem w easy tune 5 i wtredy wszedłem w clockgena by zapisać i dałem set values ale po ponownym uruchomieniu kompa znow był standard. Jak to zapisać?? Prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 jak z biosu nie chcial sie uruchamiać to pewnie timingów alpha nie zmieniałes...pobaw sie nimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony_tr Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Timingi alpha co to takiego? Wiem ze te normalne timingi istawiłem na 3-3-3-6, i komp nie uruchamiał sie zarowno na 400 jak i na powyzej 400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 (edytowane) mialem ten syf(robilem kumplowi kompa). z biosu dalo sie stabilnie podniesc 3mhz w gore <lol> z widnowsa ladnie szlo. zapisac sie tego nie da na stale. ogolnie jak mozesz to sprzedaj w cholere tego syfa. Juz asus na pci-ex jest lepszy (mimo ze nie mozna zmienic V na procu chipsecie a ram tylko 3V). Na tym kumplowi z sempa 2500+ zrobilem 2,485ghz:D FSB 355MHz. ale najlepiej wychwyc DFI Infinity (choc nowka teraz nie do dostania w PL, ja sie nie doczekalem). Fajny jest tez Epox ten na PCI-ex Edytowane 26 Stycznia 2006 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 czy istnieją jakies modowane biosy do asrocka k8upgrade na uli1689 ?? Przydaby mi sie taki, bo proc maxymalnie smiga na fsb 250, a to nie bardzo mie statysfakcjonuje. Czy na prockach z technologią cool'n quiet mozna dawac mnoznik w góre? Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 poczytaj synku troche w faq o a64 itp to byś nie zadawał tak elementarynych pytań... Co do mobo to jak masz na uli 1689 to ona chyba nie ma blokady pci/agp to sobie racej nie pokręcisz... Trzeba było poczytać a nie kupować syfne mobo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...