Geralt18 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) Jam mam dziwny problem. No chyba ze to jest normalne, ale może najpierw od początku. Za sprawą Harego86 zakupiłem nowy kompik. Sempron 2800+ SDA2800AI03BX LBBWE 0619EPBW --> czyli procek jest z 19 tygodnia 2006roku ???? Gigabyte K8NS Samsung 1Gb TCCC 3-4-4-8-CR2 (ale na 400Mhz to chodza mi na 2.5-3-3-6-CR1 - sprawdzone w SP2004 - godzinka testu Blend) no a teraz do rzeczy. Ustawiam HTT na 250, mnożnik na 4x czyli HT=1Ghz, a pamięci dzielnikiem na 2:1.66 czyli daje to 400Mhz, i wszystko chodzi godzinka w StressPrime2004 - test Blend - wszystko jest w porządku. zmieniam dzielnik paięci na 2:1.5 czyli pamięci powinny mieć coś około 380 i co? no i właśnie nic! Komputer nie przechodzi POSTA BIOSu - poprostu pojawiają sie informacje z BIOSu, ale dysków już nei wykrywa i nic się nie dzieje. NO i nei wiem o co chodzi??? może wiecie co na to poradzić. Myslałem, że to może wina pamięci, ale nawet jak timingi ustawie na Auto - to nie wstaje (a na auto bez problemu poszly na 450Mhz). Potem myslałem że to zasilacz, ale człowiek od którego kupiłem tą płyte mówi że ma taka samą zasiłke jak ja - Tracer 400W 15A na 12V. i pisał że osiągnąl magistrale 300Mhz bez problemu. Więc może wiecie o co kamon??? pozdrawiam Edytowane 9 Września 2006 przez Geralt18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 buhahaha najpierw wywal tego tracera a potem pytaj nas o cokolwiek :mur: zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 No bez jaj Kaaban :D Zasilacz swoją drogą, ale problemy Geralta18 wynikają raczej z braku dopasowania MAL i RP do div'ka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt18 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 problemy Geralta18 wynikają raczej z braku dopasowania MAL i RP do div'ka ;) można jaśniej??? Bo jak narazie to żadna pomoc. no a napięcia to przynajmniej Everest podaje w porzadku, na AthlonieXp nie miałem z tym problemow. wiec o co chodzi z tymi dzielnikami??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Mi się wydaje, że zasiłka też może być lipna... co do tego co pisał hary: a64 tweaker MAX Async Latency i Read Preamble które odpowiadają za stabilność i musisz sobie dopasować do swoich pamiątek div to dzielnik... kombinuj i tyle, btw jak byś przeczytał jakieś faq to byś się sam zorientował ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt18 Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Mam pytanie! Czy pamięci mogą spieprzyć cały płyte główną?? Bo mój problem jest już olbrzymi. Na tych samsungach co mam w podpisie komputer przestał wstawać. załatwiłem na chwile kingstona 512Mb i wszystko od razu poszło, kingstony oddałem włożyłem samsungi i znowu nie działa. a na następny dzień to już wogole nic nie odpaliło :( Dziś przywiozłem działajace TwonMosy i komp też nie odpala!!! zabrałem samsungi do kumpla - wsadziłem poszło - GoldMemory przeszedł - no to fajnie myśle sobie - 3h działania pod windowsem i nagle zwis - i nie wstaje, kumpel wsadził spowrotem swoje TwinMosy i nic! też nie działa, ale jak przełożył do innego slotu to się komp odpalił. wiecie może o co kamon??? tylko nie mówcie że to zasiłka bo nie uwierze, mój Abit Kt7A śmiga bez zająknięcia - a jest bardziej prądożerny niż ten Sempron - zreszta jutro przyjdzie Topower400W więc tą możliwość można wykluczyc. Licze na jakąś pomoc. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Zasiłka to nie... ale płyta działała z tamtym ramem i nagle przestała? rotfl może kontroler w procku siada? To wydaje się bardziej prawdopodobne niż zwalona płyta bo niby od czego? (chyba że robiłeś jakieś mody czy cos ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt18 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) no ale niby jak kontroler w procku siada??? to już wogóle dziwne by było. i dlaczego miałby kontroler siąść?? zdazają się takie pzypadki?? - proca tylko raz podkreciłem do 2.4 na 15 minut i wszystko było okej na Kingstonach. Potem już chodził normalnie. a modów zadnych nie robiłem. a to pamięci mogą zepsuć kontroler w procku??? Edytowane 25 Września 2006 przez Geralt18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Nowłaśnie ja się osobiście z czymś takim nie spotkałem <_< no ale co innego? :-| może by łaskawie ktoś inny do tematu zajrzał ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt18 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 ostatnio nikt nie pisze w tym topicu. a kurcze nie bede niosl plyty na gwarancji bo jak sie okaze ze dziala to mi pewnie zabulic kaza jak to sie moze okazac ze to wina procka. dziwne to. kurcze. martwie sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Najlepiej zanieść i powiedzieć ze płyta ma problemy ze stabilnością albo coś w tym stylu. Nawet jak nic nie zdziałają to za oględziny "sprzętu" nie powinni <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ani grosza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Najlepiej zanieść i powiedzieć ze płyta ma problemy ze stabilnością albo coś w tym stylu. Nawet jak nic nie zdziałają to za oględziny "sprzętu" nie powinni <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ani grosza.chyba cie pogielo zanieść płyte na serwis <_< tylko nie to :P szukaj pomocy w innych topicach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt18 Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 no i mam zamiar ja zaniesc na serwis ale o ile dobrze pamietam w ProLine maja taki duzy napis ze jezeli przyniose im dobry sprzet do naprawy twierdzac ze sie zepsul to place 50zl. Wiec wole sprawdzic wszystko po kolei i nie bulic niewiadomo za co. jednym slowem Kicha. i oby to byla płyta główna a nie procek pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHMURNIAK Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Hej! Opłaca się kupić ten procesor? - LINK - czy może wystarczy sem 2800+ - całośc ma iść na K8NS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Nie opłaca się, proc robiony w 0,13 - gorący i małokrętliwy , semp pójdzie duużo wyżej... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 A ja sie spytam czy jest sens zmiany sempa na takiego antka: http://allegro.pl/item128925685_procesor_a...m_754_pin_.html Jakie sa szanse ze zrobi powiedzmy te 2.5ghz na std V-core? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Napisane że proces 0,09, czyli venice, czyli powinien się spoko kręcić, ale na wszelki wypadek zapytaj się czy napewno nie jest to NewCastle albo ClawHammer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Też właśnie ten proces zwrócił moją uwagę, ale za bardzo nie mam pojęcia jak się takie antki na s.754 kręcą i za dużo na ich temat nie mogę znaleźć :/ Maila do sprzedawcy wysłałem. Zastanawia mnie też thermal power, wg specyfikacji amd ten athlon ma 51W, a mój semp 62W. Czyli, że niby antek chłodniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Też właśnie ten proces zwrócił moją uwagę, ale za bardzo nie mam pojęcia jak się takie antki na s.754 kręcą i za dużo na ich temat nie mogę znaleźć :/Kręcą się normalnie, tak samo jak sempki czy venice 939 bo to to samo ;) Zastanawia mnie też thermal power, wg specyfikacji amd ten athlon ma 51W, a mój semp 62W. Czyli, że niby antek chłodniejszy?Skąd ty tą specyfikacje brałeś? Napewno nie jest chłodniejszy, ten sam V zasilania i więcej cache to nie może być chłodniejszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Specyfikacje ze strony amd antek: http://www.amdcompare.com/us-en/desktop/de...n=ADA3000AIK4BX semp: http://www.amdcompare.com/us-en/desktop/de...n=SDA2800AIO3BX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Na moje oko to jest jakoś dziwnie uśrednione wydzielanie ciepła dla athlona który ma c'n'q ( s2800 nie ma) i dlatego im tak jakoś wyszło :P Bo to jest poprostu niemożliwe z tego powodu co napisałem wyżej... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 hehe wiedziałem że coś mi z tym śmierdzi :P Kusi mnie trochę ten antek, jak mi koleś z allegro odpisze, to może go wciągnę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Imo wymiana czegokolwiek na 754, gdzie musisz dopłacic więcej jak 100zł mija się z celem - am2 za to jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Hehe, może i am2 ale w wersji low-low-end czyli jakaś grzybna mobo... ;] DFI Infinity na AM2 tera koło 4 stów stoi... ;-] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Ok jeszcze jedna sprawa :) Czy w athlonach są lepsze kontrolery pamięci niż w sempkach, czy wszystko jedno i to samo? Przez lepszy kontroler mam na myśli przykładowo większą kompatybilność, stabilność itp ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Raczej nie obserwuje sie czegos takiego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Dzięki za info. A facet coś nie odpisuje na moje pytani odnośnie rdzenia w tych procach :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 przmierzam się do zmiany semp 3100+ -> a64 3000+ venice. są i wątpliwosci - jak się kręcą obecne wenecje ? licze na 2700mhz 1,5v a na niewiele większym 2800mhz ;) może można gdzieś dostać testowane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Moj kreci sie na 2.55ghz przy napieciu 1.425v... Tyle ze byl on kupowany prawie rok temu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cga Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 witam, jak odróżnić athlona 64 s.754 na rdzeniu venice od wcześniejszych?? planuje zakup w ktr - pisaliście, że teraz nowe procki to tylko venice ale chciałbym mioeć pewność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...