Skocz do zawartości
99tomcat

Platforma Socket 754 - Płyty, Procesory..

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie mi coś na temat tego proca, athlon, do tego mobile, odblokowany mnożnik, wysokie temperatury, tylko co z kompatybilnością i chłodzeniem? Chciałbym go wsadzić na asusa k8n4-e se. Piszcie szybko bo się aukcja kończy,a na forum nie ma takich rzeczowych informacji czy będzie pasował. Lepszy będzie zwykły semp 3000+?

http://allegro.pl/item173562256__athlon_64...entylator_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieniasz procesor na grzałkę? Niedobrze, ponoć zima już za nami ;) Ostatnio na allegro widziałem Abita NV8, a sam nieco wcześniej wyrwałem Epoksa 8NPA7I. Niestety nie ma już tak długiej gwarki, no ale coś za coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy wypada sie chwailić, ale właśnie (tak o 2:30) w nocy :P testuje swój nowy nabytek, a mianowicie Asusa k8n4-e w rewizji 1.01, czyli tej co niby się najbardziej sypała ;) (+bios 1.06) + semprona 3k+(prosto ze sklepu, rewizja E6, nawet nie wybierałem, po prostu mi taki podali) i do tego 2x512 corsairów VS - zostały po sA.

Zabrałem się za OC. Chłodzenie BOX - nawet tej pasty do butów nie zmieniałem ;)

Dla zapasu pamięci obniżyłem do 133

Pierwsza próba była skromna bo szyna ustawiona na 220 ;), następna przy 250 napięciu 1,45V (dla bezpieczeństwa ;)) i mnożniku 9 - czyli dało 2250MHz. Było mi mało, szyna skoczyła do 275MHz, reszta bez zmiany - 2475MHz.

Wskoczyłem na 300MHz, mnożnik 9, napięcie 1,45 i proc idzie bez problemu na 2,7GHz :). Temperatura w spoczynku - 34*, jak był na 1,8GHz to miał koło 32*, przy pi przeskoczył 40*C. Pi nie dam bo standardowo ustawiły sie tak luźne timingi dla pamięci że aż wstyd, a nie chce mi się teraz grzebać :rolleyes:

Narazie robiłem tylko pi 4MB bo spać mi się chce, ale w łikend, albo w tygodniu się pobawię :)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm tak czytam (a w sumie mało, wstyd), sam mam od marca Sempa 2600+ + K8NS rev 2.0 i tak korci mnie pokręcić....

W sumie z tego co widzę, że rev E6 procków są lepszejsze do o/c tak?

Bo też taką rev mam (nówka, 1 lepsza z Proline'a za 109zł).

Tylko na ram muszę czekać .... bo na pożyczonym nie będe kombinował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi rev to różnie przeróżnie ;). Szkoda, że nie masz mobo rev 1.0/1.1 ale coś tam powinieneś wycisnąć ;). Czego boisz się na czyimś ramie? Przy oc sempka szanse że coś się z nim stanie są równie niemalże zeru :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój 3k+ robi 2.8GHz@1,45V (9*311) stabilnie, na 3GHz@1,475V (9*334) wysypywał się przy wczytywaniu windy, w wolnej chwili może zobaczę czy coś jeszcze wycisnę, mam nadzieję, że 2.9GHz na wyższym napięciu będzie do zrobienia. Narazie idzie na boxowym coolerku i tej śmiesznej paście ;) temp. max w stresie ok. 45*C. Może niedługo zejdę z mnożnikiem do 8 i powalczę z szyną :)

@serwal4 tak jak pisze Kaaban żeby uszkodzić ram na Sempku to na prawdę trzeba mieć zdolności ;) Ustaw HTx3, Memclocka na 133, podnieś trochę napięcie na procku i lecisz do góry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rev. mobo to wiem... bieda (ale przynajmniej w styczniu za używkę z full kompletem + 13 miechów gwary dałem równe 100zł)

Z rekreacyjnego o/c tej "potężnej" maszyny wiem, że 2GHz proc robi (htt 250MHz, ht x4 (dziw, że wstał..., choć nic nie przebije ht x5 przy htt 300MHz na A64 i 939... u kolegi :) oczywyście komp nie był stabilny :P), dzielnik 2/1.66, napięcia stock).

W sumie i tak teraz w domu mnie nie będzie, jak wrócę może pojawi się 1gb ddr w Prolini'e (dobrze, że OEM = Goodram u nich), sklecę sprzęt do kupy (jeszcze przedni panel od audio nie działa... muszę zlokalizować gdzie tkwi problem) i się pobawię...

Choć takie o/c Sempa to pestka... nie mogę się doczekać o/c mojej starej P4 willamette na mobo z SIS 648 xD

A co do niszczenia ram'u:

No z poziomu biosu/softu ciężko :P

Ale wstyd się przyznać, koledze na odwrót RAM zamontowałem w slocie... i wiadomo co było jak się nacisnęło POWER :) (tzn. na bank swoje 128mb ram zjarałem.... nie wiem czy slot na mobo nie padł... narazie nie jest używany ale kolega chce coś 3 kostkę dokupić...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do niszczenia ram'u:

No z poziomu biosu/softu ciężko :P

Ale wstyd się przyznać, koledze na odwrót RAM zamontowałem w slocie... i wiadomo co było jak się nacisnęło POWER :) (tzn. na bank swoje 128mb ram zjarałem.... nie wiem czy slot na mobo nie padł... narazie nie jest używany ale kolega chce coś 3 kostkę dokupić...)

:rolleyes: nie wiem jak to zrobiłeś, wiem że ludzie potrafią wtyczkę od molexa włożyć odwrotnie, ale o ramie dawno nie słyszałem :) :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tym ramem to się zdaża, kumpel kiedyś u siebie też włożył odwrotnie, ale zadymiło, pośmierdziało a slot i kostka i tak działały (mimo że na ramkach brakowało kilku pinów) :lol:

:lol: :lol:

Mój kolega kiedyś wyjmował ram jak komp się jeszcze wyłączał :D i poszedł z dymem (ram), slot też nie działa... no zdarza się, zdarza <_<

Dobra kończmy to piękne OT :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem dziś za namową kolegów podkręcić swój procesor, a jest to AMD 64 ATHLON 2800@1800+, do tego mam ramy 2x512 ddr 400mhz TwinMOS oraz płyte główną SOLTEK SL-K8AV-R.

Zacznijmy od początku.

Przed jakąkolwiek modernizacją komputer chodził na konfiguracji:

Procek - 1800Mhz (9x200)

Ramy - (w biosie AUTO, ale przy uruchamianiu jest napisane 400)

Przyszła pora na zabawę. Jestem nowicjuszem w tych sprawach więc przed podkręceniem procesora postanowiłem zrobić mu SUPER PI test dla upewnienia się czy nie ma żadnych zastrzeżeń. TEST 16M został zakończony sukcesem po ok ~21minutach. Przyszła pora na kręcenie. Zrestartowałem komputer, odpaliłem BIOS wyszukałem odpowiednią zakładkę i zwiększyłem prędkość ze standardowych 200 do 205 (chciałem sprawdzić zapobiegawczo czy wszystko będzie ok). I rzeczywiście po zaakceptowaniu komp się włączył. Postanowiłem wrzucić wartość na 220 (wyczytałem w wielu portalach że każdy procek da się podkręcić o minimum 10% więc byłem przekonany że to bezpieczna bariera). Windows się uruchomił to fakt ale po kilku sekundach wyskoczył mi tzw. BlueScreen. Więc ponownie zrestartowałem kompa zmieniłem wartość na 212 i po załadowaniu systemu zrobiłem ponownie test SUPER FI tym razem jednak 32M. Po zakończonym (sukcesem) teście, pograłem chwile na kompie w celu sprawdzenia czy nic się nie stanie. Wszystko było ok. Wyszedłem z gry, posiedziałem chciwle na pulpicie i ... BlueScreen. Kolega powiedział mi, że to prawdopodobnie RAM i żeby zmienić w BIOSie te wartość AUTO na 166. Tak też uczyniłem. Ponownie uruchomiłem system wszystko było wporządku do chiwli aż mi się komputer zrestartował. Więc zmieniłem wszystkie wartości na standardowe (200, AUTO) i wlazłem na forum poradzić się Was specjalistów, będę wdzięczny za wszelaką pomoc.

P.S

1) Socket 754

2) Na tej płycie podobno da się wykręcić te 10% peniwaka, o jakim wyczytałem :/

3) Jako ciekawostkę dodam, że dałem 212 ponieważ everest wyliczał mi jakieś dziwne liczby. Jak miałem 205 (9*205=1845mhz) wyświetlało 1833Mhz |

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz, zasilacz i jeszcze raz zasilacz

Miło by było gdybyś nas uświadomił jakiego to potwora masz pod maską i jaki sprzęt musi uciągnąć

--------Edit--------

z tego co widzę na zagranicznych stronach to problemem może być płyta główna, bo ona chyba nie ma blokady taktowania AGP/PCI i do wymiataczy pod względem podkręcania też nie należy

http://www.ninjalane.com/display.aspx?docn...k8av&page=7

http://www.3dxtreme.net/index.php?id=solteksl-k8av-r5

tak baj de łej

Mi przy OC mojego semprona skończyła się mobo :? 2.85GHz na boxie i 1.55V (nie ma wyższego napięcia :( ) temp przy pi 16m ok 45-47*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kaaban

Mój kolega kręcił na jakimś gigabyte na viakt8800 czy jak to idzie (nie ma ona blokady pci/agp), osiągnął nawet ~240htt ale na dłuższą metę nie dawało to rady-imo jak jemu się tak szybko to wysypuje to raczej nie wina blokady...

Pozmieniań timingi ramu może? I jaka zasiłka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, cały komputer to:

Procek - AMD 64 ATHLON 2800@1800+ / NewCastle

RAM - 2x512 ddr 400MHz TwinMOS

GRAFA - Radeon 9800SE @ 256MB

MOBO - SOLTEK SL-k8AV-R

ZASILACZ :

TOP POWER SPW-480W EZA ACTIVE PFC

SCREENY Z EVERESTA:

PROCEK => #1

CZUJNIK => #2

DIMM 1 => #3*

DIMM 2 => #4*

PLYTA => #5

SCREENY z CPU-z:

CPU-Z => #1

CPU-Z Mainboard => #2

CPU-Z Memory => #3

*- oba mają te same wartośći

Mam nadzieję, że dostarczyłem wszystko czego potrzeba.

Edytowane przez fooSky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kolega kręcił na jakimś gigabyte na viakt8800 czy jak to idzie (nie ma ona blokady pci/agp), osiągnął nawet ~240htt ale na dłuższą metę nie dawało to rady-imo jak jemu się tak szybko to wysypuje to raczej nie wina blokady...

Pozmieniań timingi ramu może? I jaka zasiłka?

@Kaaban zerknij na strony które podałem wyżej, OC takie jak fooSky'ego

@fooSky popraw linki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak dajesz mu 1.5 na standardowych taktach to chyba ma prawo się zbuntować? UStaw 1.2 (takie jak jego domyślne!) i wtedy 9x200 próbuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio na Allegro jest sporo Athlonów64 3000+ na jadrze Venice czy opłaca sie zmian z Semprona64 2800+ na Athlonka w sumie doplata to ok 30pln moze 40pln. Moj sempron kreci sie do 2,52GHz full stabilnie a z Athlonem na Venice to roznie moze byc jak sadzicie czy przesiadka ma sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi