chemiczny_ali Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Witam Ja tez chce zmienić swojego starego athlonka xp na coś nowego. Postawiłem na athlona 64 2800, ale zastanawiam sie jeeszcze nad płytą główną i prosze o rade. Zastanawiam się pomiędzy ASUS K8V SE Deluxe, MSI K8N Neo Platinum, Gigabyte K8NS PRO i ostatnio sie zastanawiam nad ABITem KV8 PRO 3rd Eye. Prosze o rade i nie kieruje sie głównie oc tylko ogólnie za całokształt. Odrazu mówie ze odpada dfi bo jest za droga. Dzięki :) 1481574[/snapback] Kazda plyta jest dobra i stabilna jesli nie krecisz. W tym wypadku patrzysz na cene i wyposazenie... Jezeli bedziesz chccial kiedys pobawic sie w o/c to bierz plytke na nForce3 bo Via to padaka do o/c :wink: Jednago nie kumam mowisz ze dfi odpada bo za droga a interesujesz sie gigabyte'em tanszym zaledwie o 30zl :? może mi ktoś powiedzieć czy mam do tego kupić zasilacz dobry czy wymienić płytę główną a zasilacz styknie? płyta zaniża napięcie o 0,58 V z 1,5V ,ale nie wiem czy z powodu słabego zasilacza czy feralnej płyty głównej ciagle restarty 1481968[/snapback] Jak masz restarty to glownym podejzanym jest zasilacz,ale dla pewnosci pomierz napiecia miernikiem i wtedy napisz to bedzie mozna cos wiecej powiedziec :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastah-Lamia Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Chemiczny_ali na jakies podstawie twierdzisz ze płyty na VIA pod athlony 64 to padaka w o/c. Miales jakies przykre doswiadczenia czy piszesz tak bo ktos kiedys napisał cos podobnego ?? z testow wynika ze ABIT K8V pro to dobra plyta i wypowiedzi innych uzytkownikow swiadcza o tym ze jest to dobra alternatywa dla innych (drozszych) płyt.... Wytlumacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 ten abit jest ok nawet jak dla mnie mimo ze jestem zwolennikiem chipsetow nvidii , 300htt robi wiec zle nie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Chemiczny_ali na jakies podstawie twierdzisz ze płyty na VIA pod athlony 64 to padaka w o/c. Miales jakies przykre doswiadczenia czy piszesz tak bo ktos kiedys napisał cos podobnego ?? z testow wynika ze ABIT K8V pro to dobra plyta i wypowiedzi innych uzytkownikow swiadcza o tym ze jest to dobra alternatywa dla innych (drozszych) płyt.... Wytlumacz 1482325[/snapback] Mam w podpisie to co widac :-| Wiec z chipami Via skonczylem swoja przygode na KT400 :) Brak blokady pci/agp to glowna bolaczka tych plyt ale moze ktos wynalazl juz sposob na to :roll: Jezeli ta plyta jest ok to zwracam honor chociaz uwazam ze nie jest atrakcyjna z finansowego punktu widzenia :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frosti Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 nie wiem co i gdzie mierzyc moze jakis link do faq mierzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastah-Lamia Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 (edytowane) Chemiczny .. spox, :D blokada PCi/AGp jest w Kt800 tyle tylko ze z dopiskiem Pro Edit Exec! zmieniles juz to AGp na 67 ?? Edytowane 5 Czerwca 2005 przez Mastah-Lamia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZarZax Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Hm Opłaca sie przesiadac ze starego dobrego bartonka na socket754?? Nigdzie nie ma już testów porównawczych ze starymi Xpkami :cry: Jeżeli tak to co panowie polecają żeby było oszczędnie i jakies przyzwoite o/c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 nie wiem co i gdzie mierzyc moze jakis link do faq mierzenia? 1482773[/snapback] Faq mierzenia napiec miernikiem B) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 ZarZax Jasne że się NIE OPŁACA ! ! Poczekaj z 4-5 miechów ,jak się sprawa potoczy ,mają wyjść proce A64 z obsługą DDR2 ,tak gdzieś pod koniec roku będzie dobry moment wtedy walniesz sobie mobo+A643200+@4200+ 1,5GB DDR2 i będziesz miał spoko na 2 lata mam nadzieję Sam rok temu miałem Athlona XP 1700+@3300+ 2320MHz w codziennych zastosowaniach mój obecny komp jest może 10% szybszy :[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Hm Opłaca sie przesiadac ze starego dobrego bartonka na socket754?? Nigdzie nie ma już testów porównawczych ze starymi Xpkami :cry: Jeżeli tak to co panowie polecają żeby było oszczędnie i jakies przyzwoite o/c 1482972[/snapback] Z tego co masz w podpisie to się nie opłaca. Narazie masz wystarczający komp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 (edytowane) Jak sie nie oplaca skoro takie wymiany z reguly nic nie kosztuja, a wydajnosc wieksza niz na starym Athlonie... Sam mialem mobila chodzacego 2400-2500MHz i DFI INfinity, wymienilem na DFI UT i semprona ktory chodzi na 2700MHz. I co? I zostalo mi jeszcze 20zl. Wiec nie krzyczcie tak ze sie nie oplaca. Wydajnosc wieksza, a tylko trzeba pokombinowac ze sprzedaza sprzetu i kupnem innych czesci, niekoniecznie nowych (ja kupilem 2miesieczne). B) Przez rok bedzie to jedyna platforma dla mobilnych prockow, wiec mozliwosci beda. Pozatym tak samo mozna mowic o nf4 ze sie nie oplaca, bo za rok bedzie inne gniazdo... ZarZax chcial oszczednie a magx2k walnal mu konfig, ktory kupilby zaraz po wyjsciu na rynek i musialby zaplacic dobrych kilka tysiecy :huh: A jesli chodzi o porownanie to np mozesz zobaczyc na ranking super Pi. W kategorii A XP prowadzi piotres, ktory ma wykreconego procka w kosmos (ponad 3gh). Popatrz sobie teraz na wynik kija w K8, ktory ma Semprona...nie dosc ze ustawiony o 300MHz mniej, nizej taktowane pamieci, brak duala, mniej cache'u a wynik prawie taki sam... Edytowane 6 Czerwca 2005 przez haszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Jak sie nie oplaca skoro takie wymiany z reguly nic nie kosztuja, a wydajnosc wieksza niz na starym Athlonie... Sam mialem mobila chodzacego 2400-2500MHz i DFI INfinity, wymienilem na DFI UT i semprona ktory chodzi na 2700MHz. I co? I zostalo mi jeszcze 20zl. Wiec nie krzyczcie tak ze sie nie oplaca. Wydajnosc wieksza, a tylko trzeba pokombinowac ze sprzedaza sprzetu i kupnem innych czesci, niekoniecznie nowych (ja kupilem 2miesieczne). B) Przez rok bedzie to jedyna platforma dla mobilnych prockow, wiec mozliwosci beda. Pozatym tak samo mozna mowic o nf4 ze sie nie oplaca, bo za rok bedzie inne gniazdo... ZarZax chcial oszczednie a magx2k walnal mu konfig, ktory kupilby zaraz po wyjsciu na rynek i musialby zaplacic dobrych kilka tysiecy :huh: A jesli chodzi o porownanie to np mozesz zobaczyc na ranking super Pi. W kategorii A XP prowadzi piotres, ktory ma wykreconego procka w kosmos (ponad 3gh). Popatrz sobie teraz na wynik kija w K8, ktory ma Semprona...nie dosc ze ustawiony o 300MHz mniej, nizej taktowane pamieci, brak duala, mniej cache'u a wynik prawie taki sam... 1483680[/snapback] fakt- lepiej wymienić teraz dokładając ~100zł niż za pół roku dokładając ~500zl :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 (edytowane) ja pierdziele , ale w szczecinie jest pusto. nawet w najwiekszej hutrowni w regionie nie ma czesci :angry: plyty gigabyte i epox nie chce brac, a wysylkowe sklepy raczej nie wchodza w gre bo jak wysyslalem kolesiowi(klientowi :lol: ) starego kompa to cos mu sie niby uszkodzilo no i dalej brak mi plytki , pamieci i k.graf :sad: Edytowane 7 Czerwca 2005 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 ja pierdziele , ale w szczecinie jest pusto. nawet w najwiekszej hutrowni w regionie nie ma czesci :angry: plyty gigabyte i epox nie chce brac, a wysylkowe sklepy raczej nie wchodza w gre bo jak wysyslalem kolesiowi(klientowi :lol: ) starego kompa to cos mu sie niby uszkodzilo no i dalej brak mi plytki , pamieci i k.graf :sad: 1485149[/snapback] Ja w logosie wziołem Epox-a tego co mam w podpisie na Słonecznym ;) Zniżyli cene oczywiście ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastah-Lamia Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Trendzik jak Ci sie to to kreci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubrat Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Sempron 2800+, Gigabyte K8NS - chodzi tak jak na screenie czyli na 2,4 GHz przy napieciu 1,4 V.Screen Mam tylko pytanie... Aktualnie pamieci mam ustawione na 240 MHz przy dosc slabych timingach, czy lepiej obnizyc im taktowanie i timingi czy pozostac przy atkualnym? Wynik z SuperPI jest dosc slaby ale to w wyniku zasmieconego systemu i cieniutkich timingow pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Trendzik jak Ci sie to to kreci ? 1485871[/snapback] W sumie ostro go nie podkręcałem. Standardowo chodzi na 200x10, a pamięci 200Mhz(400Mhz) Przetaktowałem go nieznacznie na 220x10 = 2200Mhz, poszedł bez zająknięcia, działa stabilnie i temperatury też są niskie. Pamięci chodzą na 440Mhz. Screen : FOTO !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 @Trendzik daj mu ostro w doope bo to co pokazales to trudno nazwac o/c :wink: @Kubrat ile maks wycisnales ze swojego procka?? Jak nie sprawdzales to prosze sprawdz...Mam ta sama konfiguracje tylko ramy shitowate i 2,4GHz na stockowym napieciu wysypywal sie pod koniec liczenia :wink: Daj wiecej info czym chlodzisz? jakie masz tempy stress i idle? Co do timingow to musisz potestowac czy lepiej 240MHz i 2,5-3-3-8 czy lepiej 200MHz i 2-2-2-6 :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubrat Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 @Kubrat ile maks wycisnales ze swojego procka?? Jak nie sprawdzales to prosze sprawdz...Mam ta sama konfiguracje tylko ramy shitowate i 2,4GHz na stockowym napieciu wysypywal sie pod koniec liczenia :wink: Daj wiecej info czym chlodzisz? jakie masz tempy stress i idle? Co do timingow to musisz potestowac czy lepiej 240MHz i 2,5-3-3-8 czy lepiej 200MHz i 2-2-2-6 :wink: pozdrawiam 1486735[/snapback] Maksymalnie wycisnalem wlasnie tyle - 2,4 GHz - wiecej jeszcze nie probowalem. Na 2,2 GHz szedl na napieciu 1,325 V screen. Nie wiem czy jest sens go bardziej katowac o pare MHz, choc musze przyznac, ze mam ochote:) Komputer caly czas pracuje na 2,4 GHz, temperatura normalnie to okolo 30-33 C w stresie okolo 38 C. Pamieci to Hynix i tu niestety nie ma zbyt duzego pola do popisu co do timingow - i tu najwiecej trace. Odczyt i zapis w everescie to 3650 MB/sek i 1350 MB/sek. Mam pytanie na jakim napieciu Twoj procesor chodzi na 2 GHz?? Moj na 1,275 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Dzisiaj nie mam czasu ale jutro cos skrobne :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastah-Lamia Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 joł Dobra qrna widze ze nie otrzymam odpwiedzi od !Execa wiec pytam sie innych posiadaczy Asusa K8N!! czy ktos aby zwiekszyc mozliwośc zwiększenia HTT podwyzszył czestotliwosc agp do 67 ?? i czy to dało jakis efekt ?? Narazie widzialem tylko jeden post na w ktorym koles pisał ze poprzez podniesienie agp do 67 mogl zwiekszyc HTT do 350... Wydaje mi sie ze ta informacja mogłaby pomoc ludziom ktorzy szukaja dobrej plyty do o/c za mala kase... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 chemiczny_ali Te ustawienie: 240MHz i 2,5-3-3-8 na BANK będzie szybsze od tego 200MHz i 2-2-2-6 i to nie ma znaczenia czy to obliczenia SuperPI czy multimedia , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Myślicie że mój procek pójdzie na napięciu 1,4 V ?? ... standard 200x10 ?? Czy lepiej zostawić tak jak jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[SC] ANAL Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Myślicie że mój procek pójdzie na napięciu 1,4 V ?? ... standard 200x10 ?? Czy lepiej zostawić tak jak jest ? 1487873[/snapback] Myślimy że nie -- a niebem nad Twoim miastem wstrząśnie potężna eksplozja!!! ale tego się nie dowiemy jeżeli nie sprawdzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Maksymalnie wycisnalem wlasnie tyle - 2,4 GHz - wiecej jeszcze nie probowalem. Na 2,2 GHz szedl na napieciu 1,325 V 1487169[/snapback]Dobra jestem i mam jakies wyniczki :) Procek jest gorszy od Twojego na 2,2GHz potrzebuje 1,35V a na 2GHz potrzebuje 1,3V tutaj w obrazkach :arrow: 2,2GHz 1,35V 2GHz 1,3V @magx2k masz racje co do tych timingow ale gdyby trzeba bylo ustawiac 3-4-4-11 na 240MHz to juz by mozna bylo gdybac jak jest wydajniej a Kubrat nie podal na jakich jedzie :wink: pozdrawiam @Kubrat czym chlodzisz swojego procka...box'em?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Juz sie pojawily semprony 3300+ rev E, 10x, 128kb cache... NEWEGG 140$ Troche duzo <_< . TUTAJ taka mala recka nowego procka. Podkreca sie slabiutko :? 2.36GHz 1.5V (przynajmniej sztuka ktora testowali). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 (edytowane) Pobawilem sie troszke moim prockiem i chyba nie jest taki cienki skoro 2GHz robi na napieciu 1,225V :blink: 2GHz 1,225V :mrgreen: pozdrawiam EDIT Rzucilem okiem na recka nowego sempa i zdziwila mnie platforma testowa: Processor: Sempron 3100+ & 3300+, Athlon 64 2800+ Memory: 1 x 512-MB Corsair XMS PC3200 (2-3-3-7) Motherboard: ASUS K8V Deluxe Motherboard chip set: VIA K8T800 NVIDIA reference drivers: Forceware 71.89 Video Card: NVIDIA GeForce FX 5700 Ultra 128-MB Hard-Drive: Seagate 120-GB 7200 RPM IDE Interface: Serial ATA-150 CD/DVD: AOpen Combo Drive Power Supply: Sparkle 400 Watt DirectX 9.0c Operating System: Windows XP Pro SP1 Ja nie wiem jak mozna cokolwiek krecic na czyms takim i pewnie dlatego tak slabo poszedl :mur: Edytowane 9 Czerwca 2005 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 @magx2k masz racje co do tych timingow ale gdyby trzeba bylo ustawiac 3-4-4-11 na 240MHz to juz by mozna bylo gdybac jak jest wydajniej a Kubrat nie podal na jakich jedzie :wink: pozdrawiam 1488348[/snapback] Ja sprawdzilem u siebie ze ram @ 260mhz 3-4-4-10 jest sporo szybszy od 3-3-3-6 @ 215mhz wiec mysle ze 240mhz @ 3-4-4-11 moze byc rownie szybkie albo i szybsze niz 2-2-2-6 @ 200mhz ale to sam musisz sprawdzic B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omegapoland Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Niezmeniajac napiecia komp kreci sie na 9*242 ,ale gdy podkrecie wiecej w primie juz sa bledy , zmienie napiecie na ram ,procesor i nadal blad.Napewno nie chodzi o temperature procka,wiec co mam zrobic (i jak to zrobic).Mam płyte Epox 8KDA3J ,A64 2800+ ,512 MB GoodRam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Ja mam do was pytanie. Podkręciłem mojego procka na 220Mhz x 10 = 2200mhz HTT zmniejszyłem z 4x na 3x czyli 220x10 i HTT= 3x Czy musze zmieniać na 3x ?? Bo coś wyczytałem że on obsługuje do HTT : 1000 Więc myśle że HTT: 4x może zostać przy podkręcaniu ?? Może ktoś powiedzieć czy dobrze myśle, czy raczej się myle ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...