Skocz do zawartości
99tomcat

Platforma Socket 754 - Płyty, Procesory..

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra jestem i mam jakies wyniczki :)

Procek jest gorszy od Twojego na 2,2GHz potrzebuje 1,35V a na 2GHz potrzebuje 1,3V tutaj w obrazkach  :arrow:

1488348[/snapback]

Procek masz bardzo dobry - i mozliwe ze wcale nie gorszy bo moze sie inaczej zachowywac przy 300x8. Ja swojego chlodze woda wiec temperatury sa naprawde niskie. Timingi @240 MHz to 3-4-3-8. Kazda zmiana ich na dol uniemozliwia uruchomienie komputera - te Hyniksy nie pasuja zupelnie do tej platformy:( Dzieki za wiele ciekawych informacji. Pisalem na wielu forach o tym procu jednak nikt nie chcial nic doradzic bo po prostu on jest cholernie malo popularny z racji braku mozliwosci "rozwoju". Dziwie sie tylko ze ludzie - nieraz za wieksze pieniadze kupuja Socket A, z ktorego ja z wielka radoscia ucieklem - k8 jest dla moich potrzeb zdecydowanie lepsze. Moj Sempron jest porownywalny z Athlonem XP wykreconym na 2,6-2,7 GHz - co dla tej platoformy jest juz zdecydowanym maksimum tylko na benchmarki, a w Sempronie nie podnosi sie nawet napiecia... Nie wspomne o cenach dobrych serii Athlonow XP, dobrym zasilaczu oraz super chlodzeniu - dla mnie to wystarczajacy powod aby nie pchac sie juz w socket A.

EDIT: Puscilem dzisiaj jeszcze raz superpi, tym razem wywalilem pare procesow, zostawilem tylko kilka i nic nie robilem podczas testow. Wynik 15m 52s. Mysle ze na swiezym systemie, bez zadnego procesu da sie zejsc jeszcze te 20 s.

screen:nowy

poprzedni

Edytowane przez Kubrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Trendzik czasami jak czytam Twoje teksty to przecieram oczy ze zdumienia :roll:  To chyba normalne jak czestotliwosc HTT ma nie przekraczac 1000MHz to nawet jak ustawisz 4x220MHz to masz jeszcze pewien zapas :wink: pozdrawiam

1488986[/snapback]

Sam się dziwie, ale moje głupie pytania powstają własnie z tego że zawsze coś przeczytam gdzieś na necie. Np. przeczytałem że na s. 754 HTT jest 800 !! I dlatego pytam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Cześć! Mam taki konfig: MSI K8TNeo, Sęp 2800 8x, 2xHyperX 256MB, SATA RAID_0 2xWD80MB, 1xBaracuda 80MB 7200, grafa Gigabyte6200 N62128DP (nendza kompletna!), dobra zasiłka 480/400W effective.

Zrobiłem test na ustawieniach: HTx4, FSB240x8=1920, RAM cl2.5-3-5-2 i wszystko śmigało. Nie miałem wtedy postawionego RAID'a. Jak w końcu dostałem 2 pachnące dyski, to oczywiście spiąłem je w macierz... i lipa :-( tzn. RAID mi się kompletnie wywala (np. nie widzi jednego z dysków, traci array) jak ustawię FSB powyżej 225Mhz. Zjechałem do HTx3, ale to nie ma znaczenia - FSB225=MAX :-(

Aha, RAID jest na mostku południowym VIA VT8237 a nie Promise - niestety.

Ktoś ma jakieś pomysły/podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Szukam bios'u do MSI K8N NEO FSR/Platinum, który umożliwiałby ustawienie napięcia procesora na konkretną wartość, a nie procentowo. Stare bios'y to umozliwiały, ale może jest jakiś nowy, zmodyfikowany.

Obecnie mam 1.4V+10%=1.54V, a chciałbym 1.6 conajmniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Mam taki konfig: MSI K8TNeo, Sęp 2800 8x, 2xHyperX 256MB, SATA RAID_0 2xWD80MB, 1xBaracuda 80MB 7200, grafa Gigabyte6200 N62128DP (nendza kompletna!),  dobra zasiłka 480/400W effective.

Zrobiłem test na ustawieniach: HTx4, FSB240x8=1920, RAM cl2.5-3-5-2 i wszystko śmigało. Nie miałem wtedy postawionego RAID'a. Jak w końcu dostałem 2 pachnące dyski, to oczywiście spiąłem je w macierz... i lipa :-( tzn. RAID mi się kompletnie wywala (np. nie widzi jednego z dysków, traci array) jak ustawię FSB powyżej 225Mhz. Zjechałem do HTx3, ale to nie ma znaczenia - FSB225=MAX :-(

1489563[/snapback]

Wyglada na brak blokady Sata na tej plycie (ale to tylko domysly)... Na moim Gigabycie wiem ze jest blokada dla dwoch zlaczy zaraz przy AGP, MSI widocznie o tym nie pomyslalo... a szkoda. Bedziesz musial zrezygnowac z macierzy albo zmienic plyte glowna. Edytowane przez Kubrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Mam taki konfig: MSI K8TNeo, Sęp 2800 8x, 2xHyperX 256MB, SATA RAID_0 2xWD80MB, 1xBaracuda 80MB 7200, grafa Gigabyte6200 N62128DP (nendza kompletna!),  dobra zasiłka 480/400W effective.

1489563[/snapback]

Bodajże port S-Ata nr 1 jest odblokowany, pozostałe są zablokowane i pod nie podepnij dyski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja mam pecha zabraklo asusow k8n(nawet w centrali hurtowni), wiec zamowilem na poniedzialek abita Nf8 , dobrze zrobilem :P  :?:

1490152[/snapback]

Zobaczysz :D Kiedys czytalem ze byly z ta plyta jakies problemy ale kolejne biosy rozwiazuja wiele z nich :wink: Tutaj masz temat http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...1entry1483651 ale niewiele osob w nim pisze :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Bodajże port S-Ata nr 1 jest odblokowany, pozostałe są zablokowane i pod nie podepnij dyski.

@OCMaster

Chyba masz rację, bo jak RAID nie widzi dysku, to zawsze tego samego. Problem w tym, że są tylko dwa gniazda SATA, więc i tak lipa: RAID xor OC. Jednak dopał jaki daje RAID0 jest nie do zastąpienia, więc chyba zastąpie swoje mobo innym ;)

Mam na oku DFI Lanparty UT nF3 250Gb, mam nadzieję, że RAID nvidii jest asynchroniczny...

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma przelotek, dyski s-ata podłaczasz samotnie pod kazdy kanał, nie ma mowy o zworkach itp.

Rada....albo zrezygnować z 1 dysku, albo nie kręcić za mocno ;) Szkoda, że tylko dwa złacza s-ata masz na mobo, jakby były 4 to co innego...chyba żeby kupic kontroler s-ata na pci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

@OCMaster

sorry, że zmieniłem posta w między czasie, ale właśnie to samo znalazłem w manualu RAIDa nvidii. Wiesz może czy ten Lanpart ma 'zablokowanego' RAIDa?

Bo w manualu od płyty nic nie ma na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej mam pytanko ile macie pkt w 3dmarku05 w cpu ja na wykręconym na 2,4ghz mam 5540 pkt jak patrzyłem na testy to tyle nawet fx55 nie ma czy to możliwe że mój proc jest tak wydajny?

1493237[/snapback]

5540 na 12 potokow????? how can it be?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heloł, jaka jest lepsza mobo do oc ? Asus K8N czy MSI K8N NEO FSR ?? Czy moze Gigabyte K8NS, szukam dosc taniej plytki na s754, tak do 270-280zl? Help pliss :>

1493500[/snapback]

Raczej MSI....ale to jak nie chcesz nic grzebać, Asusa trza dopiescić i wtedy dostajemy stabilną i dobrą do oc mobo....i oczywiscie tanią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heloł, jaka jest lepsza mobo do oc ? Asus K8N czy MSI K8N NEO FSR ?? Czy moze Gigabyte K8NS, szukam dosc taniej plytki na s754, tak do 270-280zl? Help pliss :>

1493500[/snapback]

Sa jeszce epoxy na nf3 . QWersja I lub j miesci sie w tych granicach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy amd nie przegina troche z oznaczeniami sempow??? semp 3100+ to 1800mhz a athlon 64 1800mhz to 2800+. a athlon ma 512kb cahse a semp tylko 256kb. zreszta uwazam ze cena smepa 3100 ma sie nijak do athlona 64. zreszta te oznaczenia pr xxxx+ nie maja juz wiekszego sensu jak intel odszedl od swoich ghz. ciekway jestem taj zapowiedzi amd odnosnie sempow 64, ciekawe ile beda mialy caschu.

a odnosnie mobo to mam taki rebus z moja msi k8n platinum jak ustawie htt 3x fsb 270mhz to po wylaczeniu kompa nie wstaje. musze go odpalic 2 raz (wywala opcje ze komp podkrecony wejdz do biosu popraw itp) wchodze do biosu daje oki (nic nie poprawiam) i komp jest super stabilny na tych 270mhz, a po wylaczeniu sytuacja sie powtarza. czy wiecie co moze byc powodem??? jaka powinna byc temp mostka ja mam kolo 40C, jest cieplejszy niz proc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

@OCMaster

Dzieki, teraz wiem że mi dobra płytka wpadła w oko ;) Mam nadzieje, że wkrótce wpadnie do mojej obudowy ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy amd nie przegina troche z oznaczeniami sempow??? semp 3100+ to 1800mhz a athlon 64 1800mhz to 2800+

...

1495810[/snapback]

Sempy maja rating wzgledem celeronaD a antki64 wzgledem P4 :wink:

Co do Twojego problemu to mialem podobnie u siebie,czesciowo pomoglo wgranie nowego biosu... Problemem u mnie byly kosci ddr333 ktore nie chcialy dzialac poprawnie na tej plycie ustawione na 200MHz (ddr400) problemu pozbylem sie wraz z koscmi :wink: pozdrawiam

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi