Skocz do zawartości
99tomcat

Platforma Socket 754 - Płyty, Procesory..

Rekomendowane odpowiedzi

Eh nie rozumiesz, chodzi mi o to ze w biosie/podczas postu jest ok 208Mhz ale Cpu-z CBI itp pokazuja 200mhz

1515273[/snapback]

Spotkałem się z czymś takim, ale już nie pamiętam w jakiej płycie - zamiast dzielnika 0,83 był 0,8 co własnie przy 250 daje 200 MHz - więc nie jest wykluczone, że dzielniki w twojej płycie są inne niż wyglądałoby to z ich nazewnictwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh nie rozumiesz, chodzi mi o to ze w biosie/podczas postu jest ok 208Mhz ale Cpu-z CBI itp pokazuja 200mhz

1515273[/snapback]

Dzielniki pamieci np div166 zmienaiaja się w zalezności od mnożnika CPU np x9 mam 0.83 przy x8-0,8(czyli tak jak ty i przy starcie kompa też pokazuje 208-HTT250 div166 aw CPU-Z jest 200) przy dzielnikach połówkowych jest jeszcze inaczej,sprawdz usiebie (w dół bo Palermo ma max x8).

Rzeczywistą wartość czestotliwości RAM pokazuje CPU-Z. :)

Edit:

Widzę,że masz taką samą płytę jak ja ,czy możesz sie wypowiedzieć na temat mojego postu nr 493 z tego topicu ? :D

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki chlopaki, wlasnie to najdziwniejsze bylo ze tylko bios dawal taka czestotliwosc a tu nawet sandra i everest pokazuja co innego, teraz mam 270mhz mem 225wg biosu a progsy pokazuja 216 ;>

Ricci - jeszcze nie sprawdzalem mnoznikow HTT, dopiero zaczynam zabawe z ta mobo, teraz mam httx3 a max fsb tez nie wiem, teraz dalem na probe 270 i all ok, procek 1600@2166 standard vcore i smiga, powoli bede jechal dalej ale czasu za bardzo nie ma bo jeszcze 2 egzaminy przede mna :/

Edytowane przez astray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tekst super - daje do myślenia.

I brakuje jeszcze testu płytki Soltek SL-NF4-754RL. Wygląda też całkiem zachęcająco... Myślisz focus_, ze da radę i tą przetestować?

focus_ - wielkie dzięki za test :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey

Dzieciaki dajcie spokój z tymi Soltkami i FIC'ami

Wystarczy poczytać to forum aby dojść do wniosku że obydwie firmy robią marne mobo pod A64 ,koniec i basta

Starzy wyjadacze tweak.pl wiedzą co dobre

narybek wpada i mieli temat po 10x

DFI

Gigabyte-MSI-EPOX

z resztą dajta spokój i idźta na pole :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey

Dzieciaki  dajcie spokój z tymi  Soltkami  i FIC'ami

Wystarczy poczytać to forum  aby dojść do wniosku że obydwie firmy  robią marne  mobo  pod  A64 ,koniec  i basta

Starzy wyjadacze  tweak.pl  wiedzą co dobre

narybek  wpada  i  mieli  temat  po  10x

DFI

Gigabyte-MSI-EPOX

z resztą  dajta spokój i idźta na pole  :)

1516331[/snapback]

heh narybek - jestem na tweaku od czasów jak siedziały na dyskusjach.pl hahaa

Co do DFI i Epoxa - nie słyszałem, żeby były w Polsce płyty na nForce4 z s754.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey

Wystarczy poczytać to forum  aby dojść do wniosku że obydwie firmy  robią marne  mobo  pod  A64 ,koniec  i basta

DFI

Gigabyte-MSI-EPOX

1516331[/snapback]

Co do fic sie nie wypowiem ale akurat soltekowi zdarzało sie robić dobre płytki, a ostatnio wygląda na to,że wracają dobre czasy tej firmy bo nowe konstrukcje wydają sie całkiem całkiem...

Na jakiej podstawie twierdzisz,że płyty są do niczego jesli chodzi o o/c ?

Ja jakoś wóżyć z fusów nie umiem może ty masz takie zdolności?

Jesli ktoś to przetestuje i wyjdzie ,że są do kitu to ok ale na razie nie wiadomo co są warte.. Soltek zawsze przywiązywał dużą role to mozliwości przetaktowywania procesorów w swoich produktach i nieżle mu to szło w8ęc nigdy nie wiadomo :wink:

Osobiście uważam, że szit jeli chodzi o o/c robi gb a ostatnio pare płyt pozytywnie nas zaskoczyło ostatnio.. Kto wie. może solteki też bęą spoko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey

DFI

Gigabyte-MSI-EPOX

1516331[/snapback]

Jeśliby rozumować tym sposobem, to nie warto nigdy niczego robić testów, bo i tak wszystko z góry wiadomo.

Nie widziałem jednej wypowiedzi na temat wspomnianego przezemnie solteka, więc skąd wniosek, że akurat ten model jest do d...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytałęm artykuł i jest ok, choć w podsumowaniu zauważyłbym iż płyty pod s754 na Nforce 4 to nieporozumienie odnośnie ceny.

300 złoty za gigabyte czy 380 zł za Asusa, na którym nie można podnieść Vcore na sempronach to totalne nieporozumienie.

co do kręcenia procków na gigabajcie to u mnie problemem były prawie zawsze pamięci

na jednych pamięciach można kręcić na 300 HT i więcej np. TwinMosy a na innych nawet na 250 nie chce pracować

generalnie gigabajt nie jest zbyt dobrym producentem płyt głównych, zawiódl mnie za to całkowicie ASUS

jak tak dobra firma może wydać płytę, która nie pozwala zwiększyć vcore procesora sempron

dla mnie to skandal :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytałęm artykuł i jest ok, choć w podsumowaniu zauważyłbym iż płyty pod s754 na Nforce 4 to nieporozumienie odnośnie ceny.

Właśnie w wersji drukowanej artykułu zawarłem małe wyliczenie kosztów płyty głównej + procesor + karta graficzna. I wyszło mi, że kupując kartę graficzna klasy GF 6600 oraz płytę na nforce4 za nawet 350 złotych płacimy tyle samo. Po prostu ceny kart GF 6200 oraz GF 6600 na AGP są zdecydowanie za wysokie. Po drugie modowalnośc kart GF 6200 AGP jest bardzo mała no i wyniki w O/C często też są niższe.

Niemniej fakt faktem płyty są drogie, no może poza Gigabyte, który kosztuje 300 złotych, bo jakby nie patrzeić nForce4 jest lepszym chipsetem (Serial-ATA oraz dźwiekówka)

co do kręcenia procków na gigabajcie to u mnie problemem były prawie zawsze pamięci

na jednych pamięciach można kręcić na 300 HT i więcej np. TwinMosy a na innych nawet na 250 nie chce pracować

No właśnie ja próbowałem na różnych pamięciach i płyta sobie chodzi jak chce - jednego dnia jest oki, a juz nastepnego jest kiepsko. Co najciekawsze przez pierwsze dwa tygodnie użytkowania - płyta chodziła jak złoto. Obsadziłem ją Athlonem i zaczęły się problemy po przełożeniu starego procesora.

generalnie gigabajt nie jest zbyt dobrym producentem płyt głównych, zawiódl mnie za to całkowicie ASUS

jak tak dobra firma może wydać płytę, która nie pozwala zwiększyć vcore procesora sempron

dla mnie to skandal :sad:

1516473[/snapback]

Dokładnie - kupuję się płytę po to by podkręcać a tu brak zmiany Vcore. Co najciekawsze w felernej rewizji 1.01 była taka opcja. W 1.01A znikło.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, co ciekawe nie dziala mi na plycie blokada max czestotliwosci dla pamieci, daje blokade na 200mhz a pamieci nadal maja 216 ;/

1516537[/snapback]

Bo ustawiając pamięci na 200 Mhz dajesz im dzielnik 1:1 - to nie są częstotliwosci pamieci - to są dzielniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ustawiając pamięci na 200 Mhz dajesz im dzielnik 1:1 - to nie są częstotliwosci pamieci - to są dzielniki.

1516542[/snapback]

heh masz racje szefie ;D sorx za wioseczke ale to moja pierwsza mobo na s754 po tym jak usmiercilem fic`a au13 ;> pozdrowka Edytowane przez astray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Focus przede wszystkim dzieki za artykuł :wink:

Po drugie mam do ciebie jedno malutkie pytanko(tylko prosze sie nie smiac jestem kompletnie zielony w temacie A64 :oops: ) który typ jadra jest lepszy NewCastle czy ClawHammer bo z tego cio wiem to tylko te dwa jadra sa dostepne pod podstawke 754 acha i jeszcze jedno co oznacza ze proc ma jadro NewCastle ale proces technologiczny ClawHammer Z góry dzieki za Odpowiedz

Pozdrawiam

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Focus przede wszystkim dzieki za artykuł :wink:

Po drugie mam do ciebie jedno malutkie pytanko(tylko prosze sie nie smiac jestem kompletnie zielony w temacie A64 :oops:  )  który typ jadra jest lepszy  NewCastle czy ClawHammer bo z tego cio wiem to tylko te dwa jadra sa dostepne pod podstawke 754 acha i jeszcze jedno co oznacza ze proc ma jadro NewCastle ale proces technologiczny ClawHammer Z góry dzieki za Odpowiedz

Pozdrawiam

1516667[/snapback]

ClawHammer to miały być procesory dla domu i posiadały one 1 MB cache. Powstał później nowy rdzeń NewCastole z 512 KB cache.

Jak mówiłem - tego pierwszego praktycznie nigdzie nie kupisz.

Pozdrawiam :)

MB -> KB :)

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ClawHammer to miały być procesory dla domu i posiadały one 1 MB cache. Powstał później nowy rdzeń NewCastole z 512 MB cache.

Jak mówiłem - tego pierwszego praktycznie nigdzie nie kupisz.

Pozdrawiam :)

1516785[/snapback]

512 kb... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kosiarz_1987 : Generalnie masz 3 mozliwosci : Clawhammer 1mb cache, clawhammer 512kb cache i Newcastle 512 kb cache. Roznia sie glownie mozliwosciami OC, ten z 1mb cache kreci sie najslabiej potem jest Clawhammer 512 kb i Newcastle. Clawhammer z 512kb cache powstal poprzez zablokowanie polowy cache z wersji z 1mb pamieci podrecznej. Procesory Clawhammer z procesem technologicznym newcastle to wlasnie te clawhammery z zablokowana polowa cache. Mozna je rozpoznac po oznaczeniach (2 ostatnie litery OPN) AP to Clawhammer rev C0, AR to Clawhammer rev CG, AX to Newcastle, 3 znak od konca w OPN to ilosc cache 4 = 512KB 5 = 1MB.

Edytowane przez johnson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kosiarz_1987 : Generalnie masz 3 mozliwosci : Clawhammer 1mb cache, clawhammer 512kb cache i Newcastle 512 kb cache. Roznia sie glownie mozliwosciami OC, ten z 1mb cache kreci sie najslabiej potem jest Clawhammer 512 kb i Newcastle. Clawhammer z 512kb cache powstal poprzez zablokowanie polowy cache z wersji z 1mb pamieci podrecznej. Procesory Clawhammer z procesem technologicznym newcastle to wlasnie te clawhammery z zablokowana polowa cache. Mozna je rozpoznac po oznaczeniach (2 ostatnie litery OPN) AP to Clawhammer rev C0, AR to Clawhammer rev CG, AX to  Newcastle, 3 znak od konca w OPN to ilosc cache 4 = 512KB 5 = 1MB.

1516870[/snapback]

OK jasne,interesuje mnie róznica miedzy 4AR Clawhammer(taki posiadam kreci się do 2500stable, 2567 max 1,55V) a 4AX Newcastle czy to jest to samo jądro?. Czytałem(chyba na tweak'u),że 4AR Clawhammer krecą sie w miare powtarzalnie do przedziału 2400-2500MHz natomiast 4AX Newcastle to bardzo róznie w zalezności od egzemplarza.Czy ktos słyszał podobne opinie ?

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna je rozpoznac po oznaczeniach (2 ostatnie litery OPN) AP to Clawhammer rev C0, AR to Clawhammer rev CG, AX to  Newcastle, 3 znak od konca w OPN to ilosc cache 4 = 512KB 5 = 1MB.

1516870[/snapback]

Jak mi ktos jeszcze napisze co oznacza to "CO" i "CG" To bede niezmiernie szczęśliwy :lol: :oops:

Z Góry dzięki :D

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mi ktos jeszcze napisze co oznacza to "CO" i "CG" To bede  niezmiernie szczęśliwy  :lol:  :oops:

Z Góry dzięki  :D

1517198[/snapback]

CO i CG to rewizja procesora czyli wersja, CO jest najslabsza pod wzgledem mozliwosci oc, potem jest CG i teoretycznie najlepszy jest newcastle ale jak wiadomo wszystko zalezy jak sie trafi, niemniej wersja CO jest najslabsza i jej nalezy unikac jezeli chce sie pokrecic, wszystie informacje za aoaforums

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki chlopaki, wlasnie to najdziwniejsze bylo ze tylko bios dawal taka czestotliwosc a tu nawet sandra i everest pokazuja co innego, teraz mam 270mhz mem 225wg biosu a progsy pokazuja 216 ;>

Ricci - jeszcze nie sprawdzalem mnoznikow HTT, dopiero zaczynam zabawe z ta mobo, teraz mam httx3 a max fsb tez nie wiem, teraz dalem na probe 270 i all ok, procek 1600@2166 standard vcore i smiga, powoli bede jechal dalej ale czasu za bardzo nie ma bo jeszcze 2 egzaminy przede mna :/

1515729[/snapback]

Jak skończysz egzaminy to popróbuj swoją mobo ile wyciąga HTT ( w nawiazaniu do postu 493) i żeby nie obciążać procesora daj mnożnik x6 na CPU i np div133 lub100 na pamięci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze mnie nie powiesicie :) mysliscie ze  Gigabyte k8nsnxp + amd64 2800+  + ( jakie pamięci 512 ) dadzą sie jakos sensownie krencic ?:>

1524446[/snapback]

krencic nie , ale moze krecic albo podkrecic tak, poczytaj w sieci testy plyt i zobaczysz sam co warto brac, a wybor pamieci zalezy do tego o ile chcesz podkrecic, jakie napiecia mozesz podac na pamieci, czy trzeba robic jakies mody plyty, najwiecej bez modyfikacji dasz na DFI, reszta 2,7-2,9 max,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@johnson

Podoba mi się Twoja konfiguracja (w ramach S754) wszystko doskonale zestopniowane powinieneś na niej nieźle pocisnąć,czy nie bawisz się w wysokie kręcenie?

1524941[/snapback]

Plytka mam super, pamiec tez niestety procesor straszny kibel, 2400mhz to max na rozsadnym napieciu (1.6v). Jak bede mial troche wolnych srodkow kupie sempa 2800+ i

moze na nim pociagne wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem dzis chwilke wolnego i sie troszke pobawilem, zalozylem WC na GPU i CPU, z braku czasu napiecie na cpu na max - +10%, narazie stoje na 8x290, temp cpu malutka ale mam ogromny problem z temp na NB ktora potrafi dojsc prawie do 50 stopni ! :/ dalem teraz mala wichurke ale przez temp nie moglem zrobic HTT 300. div133 mam bo pamiatki 333 a i tak robia 440 choc przy div166 byloby juz za duzo, jutro mam ostani egzam a pozniej wolne wiec bedzie czas na zabawe ;) musze zmienic chlodzonko na NB bo to mnie blokuje, teraz HTT wynosi 870mhz tj. 3x290, siju lejter ;)

jeszcze 2 sprawy:

Jest bios ktory daje wiecej V na proca niz 10% ?? i najlepiej normalnie a nie procentowo, 2 sprawa to ze nie mam w biosie zmiany mnoznika CPU :o osochosi ?

Edytowane przez astray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@astray :)

Jaki masz bios?,ja mam najnowszy 1.7 i tam jest zmiana mnożnika CPU na pewno w zakładce Cell Menu (dokładniej Ci podam w edycji tylko wejdę do biosu)

No no 870MHz(3x290)? idzie Ci to stabilnie?, ja na 290MHz daje HTTx2,5,ale przyznam że HTT3x290 nie próbowałem.

Aha i zdaj ten egzamin :D

Edit:

1.Zmiana mnoznika CPU-Cell Menu-Adjust CPU Ratio(Spread Spectrum mam wył).

2.Może NB Ci sie grzeje bo jest 870 Mhz?,spróbuj obnizyć HTT na x2,5 .Ja mam nadmuch na NB- AC arctic fan z termistorem 80x80 z odl ok.5cm i temp 38-40C,przewaznie pracuję 9x260div200 HTTx3

3.Biosy oficjalne od MSI na płycie był 1.5 później po kolei 1.6 i teraz 1.7,(moze są jakieś bety),bo z tym napieciem jest tak jak piszesz.

Edit 2 23:22

8x290div166 HTTx3(870MHz) temperatura NB do 40st

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, updejtnalem biosik ale jak sie okazuje nie ma chyba mozliwosci zmiany mnoznika w sempie bo takowej u mnie w biosie nadal nie ma :/ poszukam jakichs biosikow coby pomogly dzwignac napiecie na cpu bo inaczej ciut kicha :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Nie masz w zakładce Cell Menu pozycji Adjust CPU Ratio ? u mnie jest zaraz nad ustawieniem czestotliwości FSB (Adjust CPU FSB Frequency).

2.Napiecia: sa dwie zakładki w jednej jest regulacja liniowa od 0,8V do 1,55V co 0,025 V druga gdzie mozna procentowo zwiększyć napięcie 3,3%,5%,8,3%,10% więc max nap na procka 1,55Vx1,1=1,705V i to jest max na tej płycie no ale dla Palermo to powinno starczyc do wycisnięcia z niego siódmych potów? :)

Edit Daj zrzut ekranu z sandrą czy nowy bios zapisało?

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi