dzidzion Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 w sumie to nie ma nic co jest z seria zwiazane:( najlepiej jak bys zczytal wszystkie "numerki i literki" , ktore sa wytloczone na samym procu, bo to co podales nic nam nie mow) albo zrobil fotke samemu procowi, wrzuc na jakis serwer i podaj linka. ale nie powiem....proc z jekiejs zaj..istej serii.....2600MHz na standardwym napieciu...rzeznia na maxa :blink: p.s. gdzie ten proc zostal zakupiony ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 no właśnie a on narzeka ,ze wiecej nie leci na jego płycie :) niech sobie na dfi dozbiera i dojdzie do 2.9 moze mu wystarczy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Co do dokladnej serii zczytanej z proca. Moze z tym byc problem bo niemam cyraka. postaram sie spisac dokladnie wszystko jak bede zmienial chlodzenie chipsetu. Moze wtedy najdzie mnie ochota na zdejmowanie radiatora z cpu i .... wyczyszczenie go z pasty ;( a jestem leń jak byk Procek zamowil moj kuzyn ktory ma sklep komputerowy. Niestety niewiem z jakiej hurtowi, cos mi telefonicznie wspominal ze "procek jedzie z Wrocławia, i niestety dzis nie dojechal bedzie jutro, a plyta juz na ciebie czeka itp..." I nie, nie jest mi malo 2.6ghz :) poprostu chcialbym zobaczyc ile da sie z nieg wycisnac ze zwyklej ciekawosci. Chlodzenie mysle ze wytzymalo by nawet cos powyzej 1.65v wiec ciagle czuje sie nie zaspokojony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 To ja też wrzucę swoje 2600 MHz def Vcore Na tym ustawieniu może SPi 1M policzy Chwilę mnie nie było,bo zwodowałem procka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 To ja też wrzucę swoje 1594479[/snapback] jak na starego dobrego a64 w starej technologii to procek niezły kozak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linka Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Mam pytanie do doświadczonych overclockerów platformy s.754.. B) Chodzi o to, że nie mam praktyki w o/c na tej platformie a nie chciałbym żałować po zakupie nowego sprzętu tak jak ostatnio kiedy to złożyłem swój sprzęt na Bartonie 2600+ podczas kiedy 2500+ podkręcał się znacznie lepiej... Tak więc jeśli chodzi o mobo wybór padł na GA-K8NS Pro. Jeśli chodzi o procesor... no właśnie.. Przedział cenowy w jakim chciałbym się znaleźć to max 700 PLN tak więc mogę wybierać między: - A64 3000+ (10x200) - Sempron 2800+ (8x200) - Sempron 3100+ (9x200) - Sempron 64... a może inny ??? Przede wszystkim zależy mi na mocy obliczeniowej dlatego chciałbym dobrać taki procesor który razem z moimi Geilami spokojnie da się doprowadzić do min. 2600 MHz. No i właśnie tu bez praktyki trudno mi wyliczyć czy lepszy będzie A64 z 10x200MHz i lepiej zejść z mnożnikiem np. do 9 ( 8 ) czy może Sempron 8x200MHz i kręcić więcej magistralą, no i najważniejsze jak do tego Geile Pc3200 które stabilnie pójdą max 215MHz ???? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Te geile takie cienkie ?- moje kingmaxy i to nie hardkore robią pod 235... Po pierwsze na pewno ma być wersja k8ns pro? Ma pare bajerów więcej niż k8ns ale moja jest za 255zl a ta wersja za 339. To juz chyba lepiej poszukać o pare dyszek droższej dfi. Osobiście wział bym płyte gb k8ns (lub tez dobrego msi lub epoxa) a do tego sempa 64 bit - 2800lub 3000+ -wybór zależny od posiadanych funduszy. 2800 są tańsze ale za to 3000+ statystycznie lepiej sie kręćą . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 rozne sa mozliwosci mozna tez zaoszczedzic kupujac tanszego 2500+ i dolozyc do nf4 dla wyzszego htt ;} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linka Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Te geile takie cienkie ?- moje kingmaxy i to nie hardkore robią pod 235... 1594575[/snapback] no właśnie :/ mam nadzieję, że tylko na moim obecnym Asusie tyle idą i mają większe możliwości.. Po pierwsze na pewno ma być wersja k8ns pro? Ma pare bajerów więcej niż k8ns ale moja jest za 255zl a ta wersja za 339. Pro dla FireWire, normalnie brałbym k8ns rozne sa mozliwosci mozna tez zaoszczedzic kupujac tanszego 2500+ i dolozyc do nf4 dla wyzszego htt ;} 1594601[/snapback] ze względu na grafę narazie muszę pozostać przy AGP tak więc nf4 narazie odpada.. a i na s.754 jest narazie wystarczająco dużo możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Jeśli tak to ja bym jednak dozbierał do dfi- ma potrzebne ci złącze i jest dużo lepsza od tego gb. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16982 cena w komputroniku powala ale jak by poszukać to za ok 360zl jest już do dostania. I masz najlepszą płytke na s754(przynajmniej do kręcenia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 (edytowane) O tym jak bardzo zmienia się podkręcalność i praca (temperatura) procka w zależności od zastosowanego chłodzenia podam na przykładzie testu własnego sprzętu. Testy SP2004 Small FFTs-stress CPU ok 4 godz: 2502,1 MHz 1,60V AC Freezer 64 temp 53 stC, i 2547,1 MHz 1,62V WC (własna konstrukcja) temp 36 stC !!! Komentarz jest chyba zbyteczny :) Edytowane 15 Sierpnia 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glo Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 (edytowane) A mnie wlasnie interesuje plyta pod 754 ale na NF4: (wiadomo co dorzuce do plyty to oszczedze na karcie) Co dobrego mozna polecic ? Gigabyte K8NE ? lub moze MSI Neo3? Z gory dzieki za pomoc. Edytowane 15 Sierpnia 2005 przez glo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
combat Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 chipset przesmarowany Silver Greease no i na dzien dobry psikus. Komp nie laduje sie przy 325... :| Troche anipulacji biosami F15 >>F13>> F15 i znow chodzi... dziwne. Chcialem dla was panowie sprawdzic serie procka ale niestety kolesie ze sklepy mojego kuzyna, tak nasmarowali procka ze niewidac nic. A panowie, czy u was po odklejeniu z chpsetu tej tasmy i przesmarowaniu go. Wydaje wam sie ze on jakby byl troszke luzy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 a to normalka, bo ten szmelc co byl oryginalnie naklejony to jakas tasma klejaca, wiec wtedy radiatorek trzymal sie za pomoca kolkow jak i rowniez tej tasmy, teraz tylko na kolkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudzio Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Co dobrego mozna polecic ? Gigabyte K8NE ? lub moze MSI Neo3? 1595247[/snapback] Asus k8n4-e deluxe - jakies 360 zł choc pewnie znalazłbyś taniej. Gigabyte jest podobno bardzo problematyczny. Ten neo3 o ile pamietam tez nie zachwyca. Tylko ze do tego asusa to musisz co najmniej sempa 3000 lub jakiegos athlona bo na nizszysz sempach napiecia na procu nie mozna podniesc. (proc musi miec c'&'q) Ja jutro ide zamówić tę płytke i sempa 3000+ 64. Mam nadzieje ze sie nie zawiode :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linka Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Asus k8n4-e deluxe - jakies 360 zł choc pewnie znalazłbyś taniej. Gigabyte jest podobno bardzo problematyczny. Ten neo3 o ile pamietam tez nie zachwyca. Tylko ze do tego asusa to musisz co najmniej sempa 3000 lub jakiegos athlona bo na nizszysz sempach napiecia na procu nie mozna podniesc. (proc musi miec c'&'q) Ja jutro ide zamówić tę płytke i sempa 3000+ 64. Mam nadzieje ze sie nie zawiode :] 1595730[/snapback] koniecznie daj znać jak ze sobą współpracują !.. też sie zastanawiam nad tym sempem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudzio Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 koniecznie daj znać jak ze sobą współpracują !.. też sie zastanawiam nad tym sempem :D 1596056[/snapback] Własnie zamówilem przed chwilką. Gość w sklepie cos nosem kręcił ze z Asusami mają problemy czesto. Że niby nie współpracują dobrze z pamieciami niektórymi i grafikami. Ja zamówiłem 512 mb twinmosów. Takie na wszelki wypadek.. jakie inne pamieci byście polecali ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Moja Msi poszla na gware, dzis kupilem Gigabyte`a K8NS - wyposazenie ubozsze od msi, dziwne montowanie ramki od chlodzenia i teraz musze zmodyfikowac zapinke do bloku ;/ narazie jade na boxie, GB ma mniej gniazd na fany zwykle kable ata ;/ ale za to dzwiek ladniejszy ? tak mi sie przynajmniej wydaje, co do oc to mieszane odczucia, teraz jade bez problemu na 8x300 httx3 mem 133 ale juz przy 310 sie sypie, biosik mam standard, powalcze troche to cos napisze ;) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 zapodaj bios f13 . Sam mam f15 ale f13 był chyba stabilniejszy. Jedyna wykryta wada f13 to z easytune znikają odczyty z czujników- na f11 i f15 działają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Moja Msi poszla na gware, dzis kupilem Gigabyte`a K8NS - wyposazenie ubozsze od msi, dziwne montowanie ramki od chlodzenia i teraz musze zmodyfikowac zapinke do bloku ;/ narazie jade na boxie, GB ma mniej gniazd na fany zwykle kable ata ;/ ale za to dzwiek ladniejszy ? tak mi sie przynajmniej wydaje, co do oc to mieszane odczucia, teraz jade bez problemu na 8x300 httx3 mem 133 ale juz przy 310 sie sypie, biosik mam standard, powalcze troche to cos napisze ;) pozdro 1597110[/snapback] Widzę że teraz na GA-K8NS jedziesz,jak ją juz troche przetestujesz zrób jakieś porównanie do MSI, GA może być lepsza dla sempa ze względu na szerszą regulację napięć, ale z tego co pamiętam to Ciebie raczej te górne zakresy interesuja :D niż te małe (oszczędność). Tak czy inaczej zrób jakieś podsumowanie usera obu płyt :) pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 napisze tylko krotko o tym co przytrafilo mi sie wczoraj, bawilem sie tylko przez godzinke wiec nie bierzcie tego do siebie, ale po tej godzinie mialem ochote wypi... ta plyte przez okno :/ jak tu mozna mowic ze ta plyta nada sie dla "zwyklego zjadacza chleba" ;/ nie dosc ze nie wstaje na cl2,5 tylko na cl2 przy czym sypie bledami, to jeszcze ma objawy jak k8ne. jade sobie z htt, doszedlem do 320 i zwis, a ze czasu nie bylo bo bylem w nocy na lanparty w swata ;) to mysle wroce do ustawien pewnych z Msi 290x8.. i co ? zwis przy poscie ;/ reset cmos - dalej zwisy przy poscie - mysle wtf. okazuje sie ze plyta przestala widziec dyski ;/ ale pogrzebalem i wstala, to znowu sie winda kazala znow aktywowac po zmianie sprzetu ;D teraz zasysam nowego biosa, zaraz flasciach!e, mam tylko nadzieje ze to pomoze bo jak nie... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 (edytowane) Ja na cl2 jade od początku i nie mam problemów. Słyszałem zę biosy ponizej f12 o dolina. Ja jade na f15 ale f13 jest podobno stabilnijszy- nie ma jednak wsparcia sdla sempów 64 bit i w easytune nie działa zakładka z odczytami z czujników. ale to raczej nie jest tragedia. Acha płyta bardzo cżesto przy przywracaniu ustawień gupieje z daje na ramki niskie timingi mimo,ze jest na auto. Ja sie już nauczyłem to dokładnie sprawdzać jak jest ustawione bo inaczej mozna sie pociąć. Ogólnie mam płyte od 2 tyg i po rozgryzeieniu jej paru grymasów jestem happy. Gorzej,ze proca mam niezbyt udanego. Edytowane 17 Sierpnia 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 mam juz f15, wprowadzili kilka zmian.. szkoda ze o tym nie informuja - dajmy na to zmiane czestotliwosci htt, f11 do 455, f15 do 255 z tym ze nie zmieniamy, a "dodajemy" do default, szkoda ze na www nie ma o tym info, nie spojrzalem i dalem max 255, plyta mnie zaskoczyla niesamowicie - "postowala" prz htt 455! co prawda zwis natychmiastowy juz na pierwszym monicie ale msi nie chcialo podniesc kompa juz przy 320, respekt ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Ja jednak skusze sie na ta plyte K8NS, z prostego wzgledu- nic dobrego w podobnej cenie nie znajde (255-260zl w wiekszosci sklepow). ~325 htt wyciaga, napiacia sempa obsluguje, dobry bios, dobry layout plyty, ogolnie wszystko co powinno :) Jedyny minus to slaby dzwiek, no ale za ta cene... :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 nie wiem czy słaby dzwiek. Ostatnio za to msi staniało- jest w tej samej cenie np w proline.Jej atutem jst bogatrze wyposazenie. O/c chyba jednak nieco słabsze. W gb przegieli do tego stopnia,ze jednoczesne podłączenie zestawu 5.1 + obsługa mikrofonu itp jest mozliwe dopiero po kupiebnihyu opcjonalnego śledzia. W standardzie są tylko 3 złącza na płycie. Mozna je skonfugutować jako stereo+ wejsci i wyjście albo zestaw 5.1 ale bez wejścia i wyjścia :-| . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 bogatsze wyposarzenie to okragle kable + wyjscia 5.1 w msi VS wieksze mozliwosci o/c u gigabyte no jak dla mnie to wybor nadal jednoznaczny - o/c najwazniejsze; kable to bajer a 5.1 nie uzywam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 ale mnie wkurza ten GBco jakis zwisik to ten pier... bios ustawia memki na auto ;/ czyli dzielnik 166 jak ja chce 100 i przez to ciagle zwisy przy poscie, ale dojechalem do Htt320 czy stabilne nie wiem, zajrzalem tylko na chwile do windy bo krece na boxie ;D przerobie zapinke do bloku to powalcze narazie daje sobie spokoj i zostawiam 8x290 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 to kręć clockgenem spod windy- 0 stresów. clockgen+ spi+ prime i jest komfort kręcenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1xxx_xxx1 Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 (edytowane) Chcialbym sie podzielic swoimi spostrzezeniami: 1. Plyta Gigabyte K8NS jest dobra i wydajna plyta, dobra do niewymagajacego O/C +HT to 280 (troche malo, ale tylko tyle moj egzemplarz) +atrakcyjna cena +fajny BIOS -male napiecie na RAM -nie nadaje sie do powarznego O/C 2. DFI LanParty UT nF3 to klasa sama w sobie +HT 350 +duzo ustawien w BIOSIE +duzo dzielnikow pamieci -trzeba zmienic chlodzenie chipsety - standajdowe za slabe Sempron 2800@normal 2000MHz@game 2400MHz@max 2800MHz DFI LanParty UT nF3 PDP Patriot 2x512MB 400@500 1T 2-5-3-3-5 2.9V AC Freezer 64 Asus GeForce 6800LE@6800GT WD Caviar SE 80 GB Tracer 911 TurboJet Modecom 400W Edytowane 18 Sierpnia 2005 przez 1xxx_xxx1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Mam pytanie skad wziałeś to htt max 280 na gb? wiem ,ze dfi lepsze ale bez przesady. 350htt to lepsze egzemplarze gb też wyciągają. A w granicach 325-335 to właściwie każy o ile proc pozwoli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...