Klekot Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 czy da się to ustawić ? mecze sie z tym juz jakis czas i nie moge. pracuje na gentoo. dyski mi sie mountuja przy bootowaniu i pozniej nie moge juz ustawic DMA. czy jest jakis sposob na to ? albo czy mozna wrzucic hdparm w rc-update jakos przed montowanie dyskow? bo i tak juz jakims cudem udalo mi sie przyspieszyc z 3.23 do 5.95, ale to nadal za wolno... prosze o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 hm, u mnie dziala ;) [root@pld root]# hdparm -d /dev/hda/dev/hda: using_dma = 0 (off)[root@pld root]# hdparm -t /dev/hda/dev/hda: Timing buffered disk reads: 18 MB in 3.07 seconds = 5.87 MB/sec[root@pld root]# hdparm -d1 /dev/hda/dev/hda: setting using_dma to 1 (on) using_dma = 1 (on)[root@pld root]# hdparm -t /dev/hda/dev/hda: Timing buffered disk reads: 84 MB in 3.14 seconds = 26.77 MB/sec[root@pld root]# grep /dev/hda /proc/mounts/dev/hda1 /boot ext2 rw 0 0/dev/hda4 /home ext3 rw 0 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 /etc/conf.d/hdparm edytować. a potem rc-update add hdparm boot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klekot Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 już dałem. od tego zaczynałem. po wielu godzinach szukania, doszedłem do wniosku, że w jaju miałem wkompilowany zły chipset. ParanoiK, musi być na boot ? ja dałem na default i też działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Na default jest ok (moze Paranoik myslal o Slackware). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Klekot: nie musi - ale jak dajemy na boot, to z tego co pamiętam jest to inicjalizowane przed sprawdzaniem dysków - co znacznie tę czynność przyspiesza. bigfan: w slacku nie ma takich runleveli jak w gentoo (a właściwie gentoo operuje na jednym runlevelu tak naprawdę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...