Skocz do zawartości
Klekot

Dma Na Pomountowanych Dyskach.

Rekomendowane odpowiedzi

czy da się to ustawić ? mecze sie z tym juz jakis czas i nie moge. pracuje na gentoo. dyski mi sie mountuja przy bootowaniu i pozniej nie moge juz ustawic DMA. czy jest jakis sposob na to ? albo czy mozna wrzucic hdparm w rc-update jakos przed montowanie dyskow? bo i tak juz jakims cudem udalo mi sie przyspieszyc z 3.23 do 5.95, ale to nadal za wolno...

prosze o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, u mnie dziala ;)

[root@pld root]# hdparm -d /dev/hda/dev/hda: using_dma    =  0 (off)[root@pld root]# hdparm -t /dev/hda/dev/hda: Timing buffered disk reads:   18 MB in  3.07 seconds =   5.87 MB/sec[root@pld root]# hdparm -d1 /dev/hda/dev/hda: setting using_dma to 1 (on) using_dma    =  1 (on)[root@pld root]# hdparm -t /dev/hda/dev/hda: Timing buffered disk reads:   84 MB in  3.14 seconds =  26.77 MB/sec[root@pld root]# grep /dev/hda /proc/mounts/dev/hda1 /boot ext2 rw 0 0/dev/hda4 /home ext3 rw 0 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klekot: nie musi - ale jak dajemy na boot, to z tego co pamiętam jest to inicjalizowane przed sprawdzaniem dysków - co znacznie tę czynność przyspiesza.

bigfan: w slacku nie ma takich runleveli jak w gentoo (a właściwie gentoo operuje na jednym runlevelu tak naprawdę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi