Skocz do zawartości
Gerwaz

co sadzicie o monitorze Samsung SyncMaster 757 DFx

Rekomendowane odpowiedzi

tez mam problem z monitorem !

To ja powiem tak kumpel sobie qpil ten model i obraz jak krysztal! a to cos ode mnie, mam 550b tj 15" i ten monitor ma juz dwa latka i jest w dalszym ciagu zajebisty za nic bym go nie zamienil na inny no chyba ze na SAMSUNGA 19" :P

Obraz zyleta 1024x768@85Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam się nie zgodzę. Mam wprawdzie inny model bo 755 df ale z tego co widziałem w sklepach to obraz na dfx-ach niczym sie nie różni od mojego. A żadnego dyna flata więcej nie kupię bo:

1 Bardzo duże zniekształcenia geometryczne obrazu

2 Niemożliwa jest dokładna regulacja obrazu w rogach i na krawędziach

3 DF to nie są tak naprawdę płaskie monitory bo mają jakąś szybę, która ma powodowac złudzenie płaskej powierzchni (na mnie to złudzenie nie działa, wręcz mnie wkur..a)

4 Pompowanie obrazu to w Szajsungach norma...

Nie polecam tych monitorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam się nie zgodzę. Mam wprawdzie inny model bo 755 df ale z tego co widziałem w sklepach to obraz na dfx-ach niczym sie nie różni od mojego. A żadnego dyna flata więcej nie kupię bo:

3 DF to nie są tak naprawdę płaskie monitory bo mają jakąś szybę, która ma powodowac złudzenie płaskej powierzchni (na mnie to złudzenie nie działa, wręcz mnie wkur..a)

idealnie plasjkie sa tylko sony i nie tak znowu idealnie :)

tyle, ze ja moj monitor kupilem za 500 zet6a nooffke shtooke, mialem brac neca, ale ten szajsung sie trafil........... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko Sony ale również Diamondtrony Mitsubishi ,jak i Flatrony LG(z tym,że one mają maskę kratową) są płaskie. Różnica między tymi kineskopami a wszyskimi DynaFlat ,PureFlat itp. polega na tym,że te pierwsze mają powierzchnię płaską w pionie i w poziomie, a maska szczelinowa jest lekko wygięta (wypukła) aby nie było efektu wklęsłości obrazu,który by mógł wystąpić gdyby wszystko było płaskie(specyfika postrzegania obrazu przez ludzkie oko),natomiast te drugie są spłaszczane tzn.,że powierzchnia kineskopu ma pewną wypukłość i znajduje sie za szybą spłaszczającą mającą grubszą masę szklaną na swoich obrzeżach,ma to na celu wizualnie spłaszczyć obraz ale najczęściej nie daje pożądanego efektu,maski w tego typu kineskopach sa najczęsciej perforowane.

Zgadzam się z Vlado ;jednakże poważne zniekształcenia geometrii ,fatalna ostrość jak i zła zbieżność kolorów to cecha wszyskich współczesnych monitorów CRT (17',19') niezależnie z jakiego kineskopu korzystają i jakiej firmy są (zdarzają się nieliczne wyjątki- jedne z lepszych to IIYAMA,NEC,MITSUBISHI-choć tutaj poszczególne egzemplarze różnią się od siebie nawet dość znacznie,a najlepsze to EIZO monitory głównie dla bardzo wymagających i grafików-ale bardzo drogie).Trzeba po prostu długo szukać tego "dobrego modelu"

Niestety coraz ciężej można wybrać dobry monitor CRT,problem taki mają zwłaszcza osoby,które mają tzw. "miarkę w oku".

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsza siedemnastka po w miare przystepnej cenie, mam go, ten monitor jest boski!!! Tylko sprawdz jaka ma maks. rozdzielke, bo ja mam 2048x1536, a teraz podobno maja mniejsza, nie wiem czemu, ale to tylko tak slyszalem

u mnie na 19 mam max 1600 1200 pod win9x a pod xp mogw 2048 1576

na 17 kuzynka nie sprawdzalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co polecasz???mam na oku highscreen 1997 z vobis 19''za okolo 1000zelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co polecasz???mam na oku highscreen 1997 z vobis 19''za okolo 1000zelek
Co ja polecam...hmm, no napewno polecam Ci taki programik co się zwie Nokia Test Monitor i pieknie pokazuje wszelakiej maści zniekształcenia obrazu a defacto słuzy do ustawiania obrazu.(Kiedyś pisałem o nim na "starym Tweaku".

I to z dyskietką z tym softem warto iść do sklepu kupując szkiełko.

A z monitorów bardzo pochlebne opinie słyszałem o Iliamie natomiast highscreena nie znam.

Ja przy kupnie monitora doradzam dokładnie przetestować w sklepie wybrany model przed zapłatą. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten monitor i jest boski, 1280x1024 @ 100hz obraz zyleta, 1600x1200@ 75hz- obraz zyleta, 2048x1536@ 60hz- musze okulary zalozyc ale takze zyleta :mrgreen:

Reanimowałem ten stary post ale jestem przy kupnie tego monitora. W jednym (dobrym zresztą) sklepie pokazali mi taki monitor i tragedia, przy 1600x1200 obraz migotał niesamowicie, choć miał niby 75Hz. Prawdę mówiąc lekkie drgania (na białych powierzcjniach) zauważyłem nawet przy 1024x768@85 Hz. Z postu berkuta wynika, że obraz powien być stabilny nawet przy wysokich rozdzielczościach, a migał gorzej przy 75 Hz niż mój trzyletni przy odświerzaniu 60Hz. Sprzedawcy uważają, że monitor musi się wygrzać parę godzin - czy spotkaliście się z czymś takim i faktycznie może mu się polepszyć, czy lepiej od razu poszukać innego egzemplarza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten monitor i jest boski, 1280x1024 @ 100hz obraz zyleta, 1600x1200@ 75hz- obraz zyleta, 2048x1536@ 60hz- musze okulary zalozyc ale takze zyleta :mrgreen:

Reanimowałem ten stary post ale jestem przy kupnie tego monitora. W jednym (dobrym zresztą) sklepie pokazali mi taki monitor i tragedia, przy 1600x1200 obraz migotał niesamowicie, choć miał niby 75Hz. Prawdę mówiąc lekkie drgania (na białych powierzcjniach) zauważyłem nawet przy 1024x768@85 Hz. Z postu berkuta wynika, że obraz powien być stabilny nawet przy wysokich rozdzielczościach, a migał gorzej przy 75 Hz niż mój trzyletni przy odświerzaniu 60Hz. Sprzedawcy uważają, że monitor musi się wygrzać parę godzin - czy spotkaliście się z czymś takim i faktycznie może mu się polepszyć, czy lepiej od razu poszukać innego egzemplarza?

Co do wygrzania to prawda... ale wszystko zalezy jakiej kategorii byly te wady .. czy bardzo widoczne czy widoczne a moze znalezione na siłe ! JA bym proponował isc do innego sklepu i kupic tenże monitor i TYLE !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a /me ma NEC E750 ::: dobry sprawdzony. Kazda rozdzielczosc to zyleta. Do kazdej zakladam okulary ::: ponad 3 dioptrie na nosie mam ;(

Staraj sie moze trafic na jakas roczna uzywke. Co do samsungow to: robi kiepskie dyski, napedy, sprzet HI-FI a z monitorami nie mam doswiadczenia. Moze to akurat robi dobrze ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Vlado ;jednakże poważne zniekształcenia geometrii ,fatalna ostrość jak i zła zbieżność kolorów to cecha wszyskich współczesnych monitorów CRT (17',19') niezależnie z jakiego kineskopu korzystają i jakiej firmy są (zdarzają się nieliczne wyjątki- jedne z lepszych to IIYAMA,NEC,MITSUBISHI-choć tutaj poszczególne egzemplarze różnią się od siebie nawet dość znacznie,a najlepsze to EIZO monitory głównie dla bardzo wymagających i grafików-ale bardzo drogie).Trzeba po prostu długo szukać tego "dobrego modelu" 

Niestety coraz ciężej można wybrać dobry monitor CRT,problem taki mają zwłaszcza osoby,które mają tzw. "miarkę w oku".

Pozdro.

Nieprawda, mam sony g220 i jakiej bym rozdzielczosci nie dałi odswieżalnosci to nie ma zadnych znieksztalcen, a jezeli juz sie cos pojawi jest na tyle małe ze można to sobie wyregulowac.

Co do monitorów szajsynga mam dosyć sceptyczne podejście, niedawno kupowałem monitor, miałem na oku 3 sztuki, właśnie tego samsunga, philipsa 107p40 i sony g220, porównując te trzy monitorki stwierdziłem ze szajsung to największa lipa pod słońcem, co prawda ma plamke 0.20 mm, ale to i tak mu nie pomaga, ma szniekształcenia prawie przy każdej rozdzielczości i każdym odświeżaniu, migocze, szczególnie obraz w lewym górnym rogu, i prosze nie zaprzeczać bo sprawdzałem kilka modeli. Co innego philips i sony tu już można było cieszyć swój wzrok pięknym, ostrym i krystalicznie czystym obrazem. Jak możesz poświęcić troche więcej kasy to kupuj soniaka, a jak nie to zamiast tego szajsunga kupuj philipsa 107p40, to bedzie najhlepszy wybór w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle, ze ja moj monitor kupilem za 500 zet6a nooffke shtooke, mialem brac neca, ale ten szajsung sie trafil........... :P

Co masz na mysli ??

Czyzby LG Flatron nie byl plaski ??? 8O

Przyloz poziomice to zobaczysz, i nie maja "plaskosci" tylko z zewnatrz, zreszta spytaj wofka, on bedzie moze lepiej wiedzial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: kupiłem Samsunga SM765MB i jestem zadowolony: nie mam zastrzeżeń do jakości obrazu, geometrii, "mrugania". Wiem, wiem... podobno lipa,g**** i ostatni szajs. Ale ja poszedłem do sklepu z Nokia Monitor Testem na dyskietce, sprawdziłem kilka monitorów róznych firm i Samsung wypadł OK. W sumie to chyba zalezy od modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde a myślałem że już znalazłem odpowiedni monitor ( SM765MB ) ale widze że opinie n/t tego samsunga są nie najlepsze i teraz już nie wiem co kupować . Może poradzicie coś ???

Ile możesz przeznaczyć kasy na ten monitor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)ma szniekształcenia prawie przy każdej rozdzielczości i każdym odświeżaniu, migocze, szczególnie obraz w lewym górnym rogu, i prosze nie zaprzeczać bo sprawdzałem kilka modeli. (...)

Ten egzemplarz, który widziałem niestety dokładnie pasuje do tego opisu. No i do tego gruba szyba z przodu denerwuje. Trochę mnie to ostudziło do zakupu Samsunga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde w innych topicach ludzie chawlą te samsungi w innych piszą że staraszne szajs, już sam nie wiem co kupić :(

Najlepiej nie czytać, tylko jak wielu już pisało przekonać się naocznie - co egzemplarz to może być inaczej...

Dla pocieszenia dodam, że właśnie byłem u kumpla, który ma 757 DFX od 3 miesięcy i obraz super, stabilny, żadnego migotania, geometria OK. Trzeba będzie chodzić po sklepach i szukać... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...