Przemo Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Szczególnie że masz kapsuły wylutowane i dobry dostęp do "od wewnątrz", a zewnątrz zalać cyną i szlifa strzelic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 (edytowane) A co gdyby podczas przylutowywania pokrywy moneta odlutowała by się? Latała by luzem po zbiorniczku- trzeba było by go znów odlutować. Zresztą nie będzie jej widać- nagrzewnica będzie szpachlowana i malowana w celu osiągnięcia "firmowego" deZignu B) . Przemo -> być może nie widziałeś mojego poprzedniego fiata po modach: Edytowane 2 Kwietnia 2005 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 a czy przypadkiem BIP2 (czy jak to sie zewie - ta na dwa wentyle) nie jest ciensza odp Poldka/125p?? bo wyglada jakby miala tylko dwa rzedy finow wiec bedzie slabsza od Poldka/125p bo ten posiada trzy rzedy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Tak- BIP2 jest cieńsza od fiata- ale jest też nieznacznie dłuższa od niego. Tymaczasem zagospodarowałem płytsze pokrywki zbiorników- zalutowane oryginalne i wstępnie powiercone nowe otwory na gniazda złączek- w kolejnym fiacie gniazda będą równoległe do nagrzewnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Ten fiaci to kozaczek ci wyszedł :D, świetna robota, gorzej jak nagrzewnica zacznie pracować przy zmianie temperatur i szpachla zacznie się odklejać. A co do BIP2 i Poldera, 100W procek to za mało żeby odczuć różnicę wydajności tych nagrzewnic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Dobry patent z ta 5 groszowka.Chcialem zalutowac dziury w zbiorniczkach blacha miedziana (ktorej de facto nigdzie nie moge znalezc), ale 5 groszowek sie wala masa wiec wykorzystam.Dzis mialem zamiar zaczac czyszczenie mojego poldka (wczoraj zakupy w ciastoramie :) ) ale po wczorajszych wydarzeniach odpuscilem.Jutro wieczorkiem zaczne. Co bedzie lepsze do zlutowania zbiorniczkow, pasta lutownicza czy zwykla cyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 zaraz, czy dobrze zrozumałem ze kupiłeś nagrzewnice w castoramie? nową? i ile daleś? mnie też czeka podobny zakup i chciałbym wiedzieć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 chyba żes Go źle zrozumiał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 o sorka :/ ślepym jestem... nie było pytania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Co bedzie lepsze do zlutowania zbiorniczkow, pasta lutownicza czy zwykla cyna? 1366362[/snapback] Ja lutuję cyną w druciku- wcześniej miejsca lutowania czyszczę papierem ściernym i smaruję kalafonią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 mechl!n A nie lepiej dać pastę lutowniczą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) Pewnie lepiej- kupiłem pastę lutowniczą a ta okazała się kalafonią o konsystencji pasty. Widać w mojej pipidówie coś takiego zwą pastą lutowniczą... Nic to- całkiem dobrze lutuje mi się cyną w druciku. Wiem że można kupić pastę np na allegro- ale niech zostanie jak jest 8-) . Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Ja tak trochę z innej beczki w zasadzacie dalej o nagrzewnicach tylko że nie fiat-owych no ale dla tak krótkiego pytania nie chciałbym zakładać nowego tematu. No wiec mam sobie BIE i leży mi Łada nówka nigdy nie używana nawet ma metka ;) I pytanko: czy waszym zdaniem jest sens wpinać ją do mojego układu ? Jako dodatkową/drugą/kolejną ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 IMO warto- jeśli oczywista nie staszne Ci zmniejszenie mobilności zestawu (myślę o podpięciu jako drugą). Wtedy łada może nawet zostać pasywna a i tak urwiesz kilka stopni... Testów nie ma więc mogę powiedzieć tylko IMO warto BIE (jeśli to ta z nr 1) nawet zastąpić ładą- wtedy BIE pasywnie. Pozostaje problem stalowych podkładek i śrub w ładzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Tak BIE1 jest na niej 2x 12x12 @ 12v od razu zaznaczam ze ani mobilność ani wydzielany hałas mnie nie interesuje. Łada sobie leży u ojca nówka szkoda aby się marnowała, pomysł z jej pasywnym podłączenie, no cóż na początku i tak będzie pasywna bo wiatraczki mi się skończyły ;) A potem coś się wymyśli, pompkę mam Eheim 1200l/h wiec powinna dać radę bez marudzenia (tak przynajmniej przypuszczam). W zasadzie chodziło mi o to czy jej sens a jak mówisz zę temp powinna spaść to dla mnie już wystarczający powód, tylko zastanawiam się o ile żeby się nie okazało że „gra nie warta świeczki”… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Piszesz 2 wiatraki 120x120 - znaczy z jednej i drugiej strony, tak? Masz TĄ chłodnicę, tak? Jeśli tak, to przesiadka na ładę "urwie" Ci kilka (IMO) stopni- nie wiem.. z 3-5stC (???) przy takim samym przeciągu (2 x 120x120) lub będziesz mógł puścić wentyle na 5V zachowując poprzednie tempy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Tak tą chłodnicę tylko jeszcze bez króćców choinkowych bo ona swoje lata już ma a pierwsze wersje ich nie miały ;) I tak mam na niej 2x 120x120 @ 12v (jak tak bardzo lubisz wymiary w milimetrach ;) ) tak jak już wspominałem hałas mi nie przeszkadza, a 3stC to dla mnie dużo wiec zrobię jak radzisz i sobie wepnę to Ładę. Najlepiej pasowało by mi tak: pompa > zbiornik > BIE > łada > PX > pompa Bo wtedy bym nie musiał nić ruszać z już „zamontowanych części, no chyba ze ktoś ma lepszy pomysł to bym już się „poświecił” i ruszył swoje 4 litery ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Bloczek przed chłodnicami. Pompa pracuje wtedy na chłodniejszej wodzie co na pewno wydłuża jej żywotność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 O żywotność to ja nie wiem czy mam się czym martwić moja pompa w takiej konfiguracji pracuje już blisko 3lata i ma się dobrze, raz się „szarpnąłem” na Eheimke i mam zero problemów… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Jestem po wstepnym czyszczeniu (drucianka na wiertarce) mojego poldka.Na swiatlo dzienne wyszedl sliczny miedziany kolor :D Przepchalem tez kanaly cienkim brzeszczotem (polowa byla kompletnie zapchana) czesto wspomagajac sie mlotkiem.Jak wczesniej mowilem wycialem cieniutkie paski papieru sciernego i nakleilem na brzeszczot i wtedy dopiero zaczal sie hardcor.Tony rdzy i kamienia w postaci pylu... Metoda dobra ale najpierw musze jakos chemicznie te kanaly przeczyscic bo zuzylem pol takiego arkusza papieru 600 a wyczyscilem dopiero 3 kanaly.Poza tym wieczne naklejanie i zrywanie tego papieru z brzeszczota jest upierdliwe.chyba wleje w nie cilit kamien i rdza tylko obawiam sie troche czy mi nie przezre tych kanalow? ...kupiłem pastę lutowniczą a ta okazała się kalafonią o konsystencji pasty... nie tylko u ciebie tak jest, tez kupilem i szczerze mowiac nie wiem co mialoby w tej pascie lutowac.Byla co prawda pasta lutownicza japonskiej firmy Kiko (podobno najlepsza) ale cene tez miala "najlepsza", wiec pozostane przy normlanej cynie w druciku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaminski99 Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Mam pytanie zkad wziąć krućce te szybkozłąćzki ?? Gdzie w Wawie można kupić orientuje się ktoś ??? Pytanie 2, o sposób ich wlutowania. Jak pozbyć się tej rury wystatającej w bok?? i Jak przylutować kurciec w miejsce te co kiedyś był ten aluminiowy szajs ?? odciąć te śruby ??, czy jak ? Pytanie 2 kieruje do wszystkich wyjadaczy a przedewszystkim geniusza:D mechl!na [*] [*] [*] [*] [*] Krzysiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (edytowane) Najlepiej "zdemontować" pokrywy zbiorniczków, rurkę, śruby i blachę wzmacniającą (też stal) wylutować na kuchence - zażegnasz problem rdzy raz na zawsze. Co do lutowania samych króćców, to oczyścić miejsce w które mają być wlutowane, same króćce jeśli są niklowane/chromowane przeszlifować by dotrzeć do miosiądzu, potem "pobielić" cyną, umieścić na swoim miejscu i przylutować (lutownica gazowa). Przy czym największy nacisk kładę na czystość lutowanych powierzchni! UPDATE: BIBUS MENOS Sp. z o.o. Biuro Handlowe i sklep al. Jerozolimskie 314, 05-820 Piastów tel.: 22/ 723 15 07 fax: 22/ 753 62 63 e-mail: bh.warszawa@bimen.com.pl http://www.bimen.com.pl Edytowane 5 Kwietnia 2005 przez NAZIR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Są dwa sposoby na usunięcie stalowej podkładki i śrub: 1. Odlutować pokrywę zbiorniczka z śrubami, wylutować podkładkę i sruby, wlutować złączkę i zalutować otwory od śrub; ewentualnie przylutować blaszkę i dopiero w niej wiercić otwór pod złączkę tak jak zrobiłem to tutaj: 2. Wyciąć szlifierką otwór wokół śrub- po spodziewanej krawędzi stalowej podkładki (tu na przykładzie mojej łady): Powstały otwór zalutować blaszką z już wlutowaną złączką. Jeśli zaś chodzi o rurkę- albo uciąć, albo wylutować (co może być trudne bez odlutowywania pokrywy, bo w środku mocowana jest "twardym lutem"- nadtopiono krawędź i pokrywę zbiorniczka przez co spojenie jest jednorodne, mosiężne) i zalutować choćby pięciogroszówką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (edytowane) Przemo -> być może nie widziałeś mojego poprzedniego fiata po modach: 1364659[/snapback] Respekt, co do nagrzewnicy z fiata to normalnie polozylo mnie - jest sliczniutka :] nie no bloczki wiedzialem ze fajne trzaskales ale ta odnowiona nagrzewniczka tez jest super... boje sie pomyslec jak ta co teraz robisz jaka ladna bedzie :] Edytowane 5 Kwietnia 2005 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Nie mam pytan jaka cene osiagnal twoj fiacior na allegro :blink: No ale fakt , faktem ze wsadziles w niego troche pracy i efekt jest piorunujacy :] Ale ja i tak wole mojego BIX2 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Nie zebym cos mówił ale mi sie ten fiat bardzo podobał i podziwiam twa prace :-P Ale ja imo za 200zł kupił bym http://mcs.pc.pl/produkt122.html i zreszta kupie jesli bede miał $ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Temat o nagrzewnicy mechl!na.. Wiec zastanawia mnie dlaczego znalazły sie tu posty nie na temat... Polecam PW lub GG Temat oczyszczony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Dziękuję moderowi za posprzątanie. Po wstępnym szpachlowaniu nagrzewnica wyglądała tak: Po kilku godzinach (serio- strasznie mozolna robota) szlifowania i uzupełniania ubytków otrzymałem efekt finalny- aktualnie chłodniczka schnie po malowanku, więc zdjęcia będą w terminie późniejszym. Tymczasem zapraszam do następnego topika z cyklu "HKN"- tym razem o oplu (właśnie go redaguję- proszę o chwilę cierpliwości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaminski99 Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 mechl!n a szpachla jaka ?? Ile kosztuje pudełeczko ?? To taka najzwyklejsza szpachlówka samochodowa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Szpachlówka uniwersalna- bodaj 15zł za puszkę (o ile dobrze pamiętam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...