Varrol Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Już o tym raz pisałem, ale wtedy nikt nie wiedział co jest. Teraz mam kilka przypuszczeń dlaczego tak sie dzieje, ale potrzebuję pomocy. Problem polega na tym, że wskaźnik myszy podczas pracy niektórych programów (np. Kazaa, zwłaszcza, kiedy zmienię jej skórę) i kiedy procesor jest mocno obciążony zacina się i zamiast płynnie przesuwać się po ekranie przeskakuje. Stało sie tak, kiedy przełożyłem mojego starego kompa do drugiej obudowy - dokładnie płytę główną, procesor i pamięci Ram - karta sieciowa i graficzna pozostały te co były. Odpaliłem kompa z moim dyskiem i wtedy zaczęło ciąć, mimo, że zmieniła się tylko karta graficzna i sieciowa (ale ten sam model, tylko inna karta). Wykluczam wadę myszy i twardego dysku. Uszkodzenie Procesora, płyty głownej i pamięci ram też jest mało prawdopodobne, bo w poprzedniej obudowie chodziły dobrze, a ja bardzo uważam, gdy coś zmieniam w kompie - ale mam prośbę o podanie, gdzie można ściągnąć dobre programy do testowania pamiątek i proca.. Moje podejrzenie pada na zasilacz (250W, 3 letni - jednak nie zauważyłem dużych skoków napięcia - ale jeszcze sprawdzę), kartę sieciową (przez nią mam internet, a najgorzej skacze, gdy ściągam coś przez kazę) i kartę graficzną (to już mniej prawdopodobne - ale również proszę o linki do programów testujących grafę). Zacząłem sie nawet zastanawiać, czy to nie jest przypadkiem wina wirusa, ale po sformatowaniu dysku jest to samo. Mam jeszcze jedno podejrzenie co do taśmy do HDD - mogłem ją uszkodzić, ale to również mało prawdopodobne. Macie jakieś sugestie, albo pomysły co może być odpowiedzialne za to przycinanie kompa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Już o tym raz pisałem, ale wtedy nikt nie wiedział co jest. Teraz mam kilka przypuszczeń dlaczego tak sie dzieje, ale potrzebuję pomocy. Problem polega na tym, że wskaźnik myszy podczas pracy niektórych programów (np. Kazaa, zwłaszcza, kiedy zmienię jej skórę) i kiedy procesor jest mocno obciążony zacina się i zamiast płynnie przesuwać się po ekranie przeskakuje. Stało sie tak, kiedy przełożyłem mojego starego kompa do drugiej obudowy - dokładnie płytę główną, procesor i pamięci Ram - karta sieciowa i graficzna pozostały te co były. Odpaliłem kompa z moim dyskiem i wtedy zaczęło ciąć, mimo, że zmieniła się tylko karta graficzna i sieciowa (ale ten sam model, tylko inna karta). Wykluczam wadę myszy i twardego dysku. Uszkodzenie Procesora, płyty głownej i pamięci ram też jest mało prawdopodobne, bo w poprzedniej obudowie chodziły dobrze, a ja bardzo uważam, gdy coś zmieniam w kompie - ale mam prośbę o podanie, gdzie można ściągnąć dobre programy do testowania pamiątek i proca.. Moje podejrzenie pada na zasilacz (250W, 3 letni - jednak nie zauważyłem dużych skoków napięcia - ale jeszcze sprawdzę), kartę sieciową (przez nią mam internet, a najgorzej skacze, gdy ściągam coś przez kazę) i kartę graficzną (to już mniej prawdopodobne - ale również proszę o linki do programów testujących grafę). Zacząłem sie nawet zastanawiać, czy to nie jest przypadkiem wina wirusa, ale po sformatowaniu dysku jest to samo. Mam jeszcze jedno podejrzenie co do taśmy do HDD - mogłem ją uszkodzić, ale to również mało prawdopodobne. Macie jakieś sugestie, albo pomysły co może być odpowiedzialne za to przycinanie kompa? spradz ta tasme IDE!!! Ja spotkalem sie z podobna sytuacja gdy DMA nie bylo wlaczone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 spradz ta tasme IDE!!! Ja spotkalem sie z podobna sytuacja gdy DMA nie bylo wlaczone. A czy powodem może być, że mam włączone UDMA4, a dysk jest na UDMA5? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytman Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Ale czy karty byly w tych samy slotach PCI zo przed zmiana :?: Probowales zonglowac kartami w slotach :?: Mozliwe ze zmieniles karty miajscami i sieciowka gryzie sie teraz przerwaniem z portem myszy lub "cos w tym stylu" ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Ale czy karty byly w tych samy slotach PCI zo przed zmiana :?: Probowales zonglowac kartami w slotach :?: Mozliwe ze zmieniles karty miajscami i sieciowka gryzie sie teraz przerwaniem z portem myszy lub "cos w tym stylu" ... Pisałem przecież, że zforamtowałem dysk. A sieciówka jest w tym samym slocie co poprzednia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytman Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 a najgorzej skacze, gdy ściągam coś przez kazę) sprawdzales na innej sieciowce ? moze karta sieciowa jest walnieta, lub sterowniki do niej ??? Piszesz ze najbardziej skacze gdy karta sieciow jest obciarzona ... Moze kaza wcisnal ci jakiegos trojana ?? A zasilacz tez by sie przydal mocniejszy :) Antek i GF troszke produ ciagna 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 mi sie mysz przycinała jak ja mialem na ps/2, po przepieciu na usb wszystko smiga:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 hej Varrol :D mnie to wyglada na jakies konflikty przerwan lub sprawe softu. Na twoim miejscu wywalilbym sieciowke i zaobserwowowal, czy problemy sie powtorza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 spradz ta tasme IDE!!! Ja spotkalem sie z podobna sytuacja gdy DMA nie bylo wlaczone. A czy powodem może być, że mam włączone UDMA4, a dysk jest na UDMA5? owszem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Znalazłem winnego, a raczej winną - to karta graficzna! Sprawdziłem to wymieniając po kolei to co mogło być za to odpowiedzialne - zmieniłem sieciówkę i dalej to samo, zmieniłem zasilacz - tak samo, zminiłem UDMA na 5 i zmieniłem taśmę do dysku - doopa, w końcu zmieniłem grafę na tą co mam w podpisie i jest OK. Myślałem, że to wina sterów, że te co mam są niekompatybilne z Rivą TNT2 Ultra (zawieszał sie też media player) i po zmianie sterów media player zaczął chodzic dobrze, ale w Kazie dalej to przycinanie. Wygląda na to, że grafa jest za słaba?!?, żeby obsłużyć skórę w Kazie - nie mam innego wytłumaczenia, bo w 3DMarku jest OK, w grach też. Mam jeszcze jeden dziwny problem, możliwe, że również związany z grafą. Na drugim kompie mam niestety windowsy XP - ten wspaniały system często zawiesza się przy ładowaniu - dzieje się tak na ogół, gdy włączam komputer po raz pierwszy. Zdarza się również, że komputer nie zaloguje się do sieci i muszę zresetować, żeby sieć zaczęła działać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...