Skocz do zawartości
Lanc

Jan Paweł Ii Umiera..... :(

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wortigern

99% poparcia dla bruca !!!

sam chcialem napisac cos podobnego ale pewnie dostalbym bana.

Polska to ciemnogród, a papież napewno by wolał abyscie sie pomodlili takze za glodujacych w afryce i cierpiacych na calym swiecie. Czasami mi sie wydaje ze ludzie bardziej czcza papieza niz Boga.

Ps. oczywiscie nie podważam znaczenia papieza i Jego osiagniec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne podejscie bruce do czlowieka, ktory nie jest zwyklym czlowiekiem.

Napisales prace o nim, a chcesz go porownywac z glodujacym ludem w Afryce.

Owszem, jest rowniez czlowiekiem ale ktory za tych w Afryce walczyl przynosil im nowine dawal im nadzieje.

Polaczyl religie swiata.

Mysle, ze przesadziles porownujac, a nawet wywyzszajac jakiegos utalentowanego muzyka Chopina czy pisarzy do Papieza JPII.

Nie chce tutaj tego rodzaju porownan ale to co stworzyl JPII to dzielo, ktore bedzie zapamietane jako jedno z najwiekszych dziel wogole.

Ateista jestes i masz prawo do swoich jakze mylnych przekonan ale wiele jeszcze sie musisz naczytac i podowiadywac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to cos jak z partia za prl-u

albo chwalimy, albo milczymy......

uhhhh

1363674[/snapback]

Nie porównuj Papieża do prl-u, bo papież zasługuje na to, żeby go chwalić, a prl - nie więc to zupelnie inny przypadek. :mur:

Gdyby nie on, być może do dzisiaj żyłbyś w Polsce ludowej.

Edytowane przez Sysak13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tylk orzuce ostatni post i spadam na ognisko ;p

neon-byla to wystawa spora, o ktorej napsiano w gazecie swoja droga....

byly tam zdjecia, artykulu, ksiazki, i od cholery fantow zwiazanych z papiezem (cos co dostala od neigo cyzjas babcia i takie tam)

a praca.....uhmmm....byl to spory referat, a o materialy mialem m.in od proboszcza miejscowej parafii.....

ale nevermind.....

powerslave-bez przesady.....

bo zaraz wyjdzie na to, ze gdyby nie on, to w ogole [gluteus maximus] zbita, bylibysmy rosyjska prowincja itp.....

nie mailem zamiaru nikogo urazic-chcialem zwrocic uwage, na ten wstretny kult jednostki.....

na to, ze smierc i cierpienie sa wszechobecne i nie zwraca sie na to uwagi.....ale kiedy umiera papiez, to staje sie to tragedia narodowa

ja rozumiem-glowa kosciola, osoba stojaca na czele jednego z najwiekszych zwiazkow wyznaniowych (zwroccie tez uwage na to, ze zwiazek ten swoja potege budowal ogniem i mieczem, ale to juz temat na inna dyskusje)

ale jak mozesz neon (itp) wyslij mi w wolnej chwili na pw liste tych wielich czynow papieza, wyslij mi dowod, na jego czystosc, swietosc, WIELKOSC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wortigern

jak nie mozna porownywac ludzi z afryki i papieza ?! kazdy czlowiek jest taki sam, i jest rowny ! Ludzie, przeciez sam papiez chcial pomagac ! a co robia katolicy, zamiast dac biednemu wola dac na nowy kosciol zeby bylo wiecej "wiernych". Paranoja.

EDIT:

Zamiast odmawiac modlitwy idzcie i uczyncie chociaz jeden dobry uczynek. Co ? za ciezko ?

Edytowane przez wortigern

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wortigern

nie daje na biednych bo nie mam. Ale tez nie uwazam sie za zadnego katolika. Dobra z mojej strony EOT.

PS. Zal mi papieza bo pewnie cierpi, pozatym malo "katolikow" naprawde sluchalo tego co mial do powiedzenia, i malo czyni wedlog nauk Tego Wielkiego Czlowieka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem tak...Cokolwiek kto myśli, co czuje jak uważa, to ten topic chyba jest nie na miejscu. Sami krytykujemy durne łańczuszki, a pisanie na forum o takich sprawach duzo nie odbiega od tego. Bruce, troche za ostro poszedleś, szanuje Twoją opinię, jest w tym dużo racji, ale jako ateista może łatwiej jest Ci tak właśnie mówić. Narzekamy na media, ze nie dają w spokoju odejść Papieżowi, to sami przestańmy pisać te posty w temacie, jako znak ze potrafimy zachować mileczenie. Poczekajmy, nastąpi co nastąpi. Każdy ma jakieś niepewqności. Ja na przykład co do słów "Bóg tak chciał". Umiera dziecko przy porodzie - Bóg tak chciał. Paranoja. Ale nie o tym mowa. Nie kłućmy sie teraz, niech każdy zachowa to co ma do powiedzenia dla Siebie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska tradycja zobowiązuje do tego, żeby nie mówić po śmierci o człowieku źle.

Za to mediom spusciłbym w[ciach!]l za to, co wyrabiają. Co minutę Papież umiera, umarł, zmartwychwstaje O_o

I uważam, że nie ma co rozpaczać- wielu osobom jest to autorytet, więc skoro są tak bardzo wierzący, to niech sobie wierzą, że po śmierci będzie mu lepiej i im też. Wypełnił swoją rolę przez prawie 20 lat, więc czego oni jeszcze chcą? :| W moim odczuciu zamęczyli starego człowieka na śmierć. Widać było, że potrzebny jest mu odpoczynek, solidne leczenie, ale cóż- jego wybór- chciał się dać wykończyć, to się załątwił.

Dobrze, że "odchodzi" w spokoju, a nie przez jakiś atak terrorystyczny, bo i o takim czymś co raz słyszałem, że mogło dojść.

Edytowane przez Slayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fanatyzm się coniektórym udziela :-P

skończyła by sie ta cała szopka, wydaje mi się, że już kiedyś była rozmowa na temat stawiania swieczek na forum / rozmów o religii i miało tego nie być, a widzę, że ten temat trzyma się w najlepsze.

nie wiem co jeszcze tutaj robią osoby tak ubolewające nad losem papieża, a wyp* do kościoła na kolanach (byłem wczoraj), a nie siedzieć na forum i [ciach!] pociskać, dla mnie Papież jest niesamowicie wspaniałą osobą, ale no [ciach!] bez przesady :angry:

jak 200.000 ludzi straciło życie przez tsunami to mało kto sobie głowę tym zaprzątał :angry:

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaa....szczególnie, że widziałem zdjęcia, jak jeszcze była akcja ratownicza, a potem odgruzowanie......a obok turyści sobie wylegiwali się na plaży :|

No ale to był Polak i na to inaczej się patrzy. 2 Polaka w kościele nie będzie na takim stanowsiku. Inna sprawa, że mnie to w sumie mało obchodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co tam ze zginelo 300tys ludzi przez tsunami , teraz umiera PAPIEZ! :?

i nie wazne ze jest to 1 osoba , niewazne ze juz przezyla sporo i w koncu kazdy musi umrzec , nie wazne ze nic i nikt nie jest wieczne , wazne jest ze PAPIEZ umiera !

ciemnogrod sie szerzy , oj szerzy...

a dla tych , ktorzy tak naskakuja na brusa i jemu podobnych przytocze stare powiedzenie :

'prawda w oczy kole'

jakze prawdziwe , nieprawdaz?

jak widac po mojej wypowiedzi jestem ateista , ale bez przesady , widac ze co poniektorym wiara przeslania wszystko inne , przede wszystkim zdrowe i obiektywne patrzenie na swiat.

Edytowane przez rout

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak 200.000 ludzi straciło życie przez tsunami to mało kto sobie głowę tym zaprzątał  :angry:

1363757[/snapback]

"Śmierć jednego człowieka to tragedia, ale śmierć tysięcy ludzi to już tylko statystyka."

Kurde, jakie to prawdziwe :? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko co tak naprawdę z nas obchodzi, czy gdzieś w Azji umiera 200 2000 200000 ludzi? Okrutne to jest, ale prawdziwe. Mamy w swoim własnym kraju problemy i taki Kukiz dosadnie to podkreślił. Jasne, że to ogromna tragedia, nieporównywalna w skali do czegokolwiek, no ale media dają nam to, co ludzie w większości chcą. A, że jak napisałem- większość chce oglądać agonię 1 człowieka, a nie już po tsunami następnych paru tysięcy ( kolejni umierają choćby z powodu braku leków, zarazy, wody itp.). Dlatego mam już sedrecznie dość od kilku lat TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Śmierć jednego człowieka to tragedia, ale śmierć tysięcy ludzi to już tylko statystyka."

Kurde, jakie to prawdziwe :?  :mur:

1363802[/snapback]

"Śmierć jednego człowieka to tragedia. Miliona to statystyka"

J. Stalin to akurat powiedzial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bruce sie odezwal ze swoimi pogladami i odrazu za nim kilku frajerow :[ :[ :x mysle ze ten temat nie byl stwozony po aby sie klucic ani o to zebyscie udowadniali jakie to wielkie tragedie zdazaly sie a my nie rozpaczalismy. rozumiem ze wy przesiedzieliscie dnie w kosciele albo chociaz uczciliscie w godny sposob ich pamiec.

ktos napisal ze on to nie daje na biedych bo nie ma, [ciach!]a a na nowe ramy masZ ? nie masz zlotowki zeby dac jakiejs biednej babci co chodzi po klatce ? albo na pck czy inne ogranizacje ? :x zal dupe sciska to fakt ale z waszego powodu. Bruce powinienes go uszanowac tymbardziej ze jest on Polakiem i to jak wielkim, powiedz mi czy kiedykolwiek jeszcze Polak bedzie tak wielki i szanowany ? nie ma zadnych zaslug ? no no napewno piekna wystawe zorganizowales jestemy podwrazeniem. Tylko co z tego ze nic do ciebie nie dotarlo :x ehh szkoda slow

a bruce chciales dowodow na to ze papiez byl krystalicznie czysty to ja poprosze ciebie o to abys udowodnil ze byl zlym czlowiekiem :x dobra eot :x

a i prosze moda jakiegos o ukaranie ludzi ktorzy nie potrafia uszanowac czlowieka w jego ostanich (oby nie) chwilach.... :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem tego pisać, ale jakoś się przemogłem... To, że ludzie bardziej przeżywają stan papieża niż tych 300k ludzi, to normalne - ja osobiście nikogo z tych, którzy tam zginęli nie znałem ani z wyglądu, ani ze słyszenia - kompletnie - żal mi ich i współczuje rodzinom, ale na moje życie nie ma to najmniejszego wpływu - Inaczej jak wam umiera ktoś z rodziny - tu jest trochę podobnie.

Ale - prawda jest taka, że wielu ludzi zrobiło sobie z papieża boga na ziemi - czci go jak Boga, bije mu brawo jak podniesie rękę, czy powie słowo - jak mu musiało być głupio, ja bym się czuł jak jakaś małpa w cyrku - poza tym to złamanie pierwszego przykazania!! Taka jest prawda - mnie też jest bardzo smutno z tego powodu, ale nigdy nie byłem fanatykiem...

A media - zrobiły z tego sensacje jak zwykle - temat dnia - i co podniesie im to oglądalność? Można podawać jakieś dane co godzinę np, ale nie tłuc non stop...

Ludzie od razu się zbiegają, modlą, czuwają - jak naprawdę chcą pomóc papieżowi, to niech wyjdą na ulice i pomogą choć jednemu człowiekowi - w jakiejś drobnostce - nieważne...

Miał dobre i wcale nie krótkie życie, czego nie można powiedzieć o wielu ludziach - bardzo szanuje i podziwiam go za to co zrobił, jakim był, ale nie jest mo go żal bardziej niż każdego innego człowieka, którego bym znał w takim stopniu jak jego - on cierpi dokładnie w ten sam sposób jak każdy normalny człowiek - a poza tym podobno wszyscy jesteśmy równi - to chyba też zasada wiary chrześcijańskiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...