Skocz do zawartości
Mikeft

Kś:programowanie W C++

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o nowej książce z serii Komputer Świata na temat programowania w C++?

Kupiłem ją sobie i jest całkiem spox.Są fajne programy na płytce.A najlepsze jest to że jeszcze nigdy nie brałem się za programowanie a rozumiem wszystko co jest tu napisane.

Kolejna dobra książka z "Biblioteczki KŚ".

Co o tym myślicie (o tym poradniku i ogółem o biblioteczce KŚ)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tematy rozdziałów:

1.Czym jest programowanie

2.Szkielet programu

3.Podstawy języka C++

4.Sterowanie programem

5.Funkcje

6.Tablice,wskaźniki i inne typy

7.Podstawy programowania obiektowego

A omawiane jest bardze wiele.Zaczynając od np. jak dogadać się z komputerem kończonc na błędach w kodzie.

A to link dla tych którzy są zaciekawieni książką: http://komputerswiat.pl/informacje/archiwum/bk0105.html

Aha a na płycie są:

Dev-C++ 5 Beta 9

Borland C++Builder 6 Personal

Digital Mars C/C++ Compiler Version 8.41

Magiczne Bloczki 1.0 beta

WINBGIM Library version 3.4

Kody źródłowe programów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spis tresci nie budzi mojego zaufania, pomijaja sporo rzeczy (ot chocby klasy i dziedziczenie). Musialbym jednak wziac ksiazke do reki, zeby ja ocenic.

Do nauki C++ polecam ksiazki p. Grębosza - "Symfonia C++" i "Pasja C++". Bardzo przystepnie i zrozumiale napisane, duzo przykladow i objasnien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie pozalujesz.

Ta ksiazka KS moze byc dobra, ale boje sie ze pomijaja pare bardzo istotnych rzeczy. A lepiej od rzu sobie wyrobic pewne nawyki, niz pozniej sie przestawiac na inny sposob dzialania.

Jednak tak jak napisalem, musialbym ja przejrzec zeby sie porzadnie wypowiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W necie jest pełno tutoriali, kursów itp - dobrze się też uczyć na przykładach... Ja czytałem symfonię C++, ale średnio mi sie podobała - najlepeij uczyć się na bierząco - tzn - jak pisze się jakiś porgram, to sie douczać, szukac podobnych itp - wtedy sie lepiej zapamiętuje - nie ma sensu klepać cała teorię, bo i tak się zapomni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie pozalujesz.

Ta ksiazka KS moze byc dobra, ale boje sie ze pomijaja pare bardzo istotnych rzeczy. A lepiej od rzu sobie wyrobic pewne nawyki, niz pozniej sie przestawiac na inny sposob dzialania.

Jednak tak jak napisalem, musialbym ja przejrzec zeby sie porzadnie wypowiedziec.

1365073[/snapback]

No właśnie...To trzeba mieć w ręce.A nie wiem co mogli pominąć bo przecież dopiero w to włażę.

Ale myśle że nikt nie pożałuje dając te 11.80zł za tą lektórkę.

A co do tych teorii to trzeba przecież jakoś zacząć,prawda Varrol?Potem wiadomo że uczymy się na bierząco...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i jest ok ale tematu na pewno nei wyczerpuje , poprostu jest to pozycja dla super początkujących i tyle ( i jeśli wg. tego ją traktujemy to na pewno jest ok ). Jeśli natomiast chcesz zgłębić język to musisz zakupić ksiązki do tego napisane i przedewszystkim pisać pisać i jeszcze raz pisać , bo pisania można sie nauczyć tylko pisząc. Co do tytułów to nie będę sie powtarzać bo już tu zostały wymienione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkujący nie powinien wiedzieć co to jest klasa i szablon bo i tak tego nie zrozumie a jeśli nawet zrozumie to i tak nie będzie umiał z tego korzystać.

Wg. mnie na początek zdecydowanie lepiej nie mieszać w głowie tymi tematami tylko dać podstawy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widząc ten spis treści ( nie aż tak dokładnie omówiony ) jestem zaniepokojony jak moi poprzednicy , polecam "symfonie c++" Jerzego grębosza koncze wlasnie 2 tom i jeste bardzo zadowolony ze swoich osiagniec chociaz mam dopiero 14 lat i wydaje sie iz uczenie w moim wieku trudnego jezyka jest czyms dziwnym :< zalecam poprostu nauczenie sie PODSTAW ! poprostu do perfekcji dopiero przechodzic dalej ( w dalszych czesciach zagadnien nie trzeba all robic... mozna omijac jak kto chce nie bede juz lamił w tym poscie ) Jezyk c++ to poprostu cos pieknego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi