Skocz do zawartości
Mare

Seagate 120gb Sata-zachowania I Głośność

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Topic ma byc poświęcony dyskom dobrze znanej i jak do tąd przeze mnie ubustwianej firmy Seagate. Niestety, firma ta po raz pierwszy mnię zawiodła. Kupiłem dysk ST3120827AS 120GB sATA. Wszędzie w opisach mozna znależć opinie...dysk cichy, szybki i cichy..a tym czasem zakupiony przeze mnie egzemplaż charczy jak stary dziad z gruźlicą, o wydajności w systemie już nie wspomnę. Oddałem go do serwisu, ale wrócił do mnie nie wymieniony, jakoby sprawny w 100%.

Jeżeli ktoś ma ten model, to to jest miejsce na wypowiedzenie się na jego temat :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja niestety także dałem się nabrać na rzekomą cichą prace Seagate'a. Wcześniej posiadałem Barkę IV 40GB - uznawaną za najciszej pracujący hdd i w sumie postawnowiłem być wierny tej marce, ale niestety się zawiodłem.

Cała seria 7200.7 z interfejsem SATA pracuje GŁOŚNO - i niestety trzeba się z tym pogodzić. Czytałem kiedyś na anandtechu artykuł o tej serii i jasno tam wyjaśniono, że Seagate zablokował na poziomie firmware możliwość zmiany parametru AAM na tryb QUIET - firma ustawiła go fabrycznie na PERFORMANCE. Niestety parametru nie da się zmienić ani z poziomu SeaTools ani innego narzędzia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja niestety także dałem się nabrać na rzekomą cichą prace Seagate'a. Wcześniej posiadałem Barkę IV 40GB - uznawaną za najciszej pracujący hdd i w sumie postawnowiłem być wierny tej marce, ale niestety się zawiodłem.

Cała seria 7200.7 z interfejsem SATA pracuje GŁOŚNO - i niestety trzeba się z tym pogodzić. Czytałem kiedyś na anandtechu artykuł o tej serii i jasno tam wyjaśniono, że Seagate zablokował na poziomie firmware możliwość zmiany parametru AAM na tryb QUIET - firma ustawiła go fabrycznie na PERFORMANCE. Niestety parametru nie da się zmienić ani z poziomu SeaTools ani innego narzędzia.

1365346[/snapback]

A myślisz że w firmware można by cos pogrzebać??bo chyba tam są zapisane wiadomości o trybie pracy??tylko żeby znaleźć w którym miejscu i czym to zmienic... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myślisz że w firmware można by cos pogrzebać??bo chyba tam są zapisane wiadomości o trybie pracy??tylko żeby znaleźć w którym miejscu i czym to zmienic...  <_<

1365453[/snapback]

Obawiam się, że jest to niewykonalne. Dlatego też sprzedaje ten dysk i kupuje Hitachi K250 SATA (mam taki na interfejsie PATA i jest bezgłośny i 10st C zimniejszy niż Baracuda)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że jest to niewykonalne. Dlatego też sprzedaje ten dysk i kupuje Hitachi K250 SATA (mam taki na interfejsie PATA i jest bezgłośny i 10st C zimniejszy niż Baracuda)

1365823[/snapback]

No tak, ale ja tez widziałem maxtory PATA i SATA i była ta sama historia co z seagate'em... więc lepiej najpierw sprawdź gdzies jak bedziesz kupował, czy napewno go chcesz ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale ja tez widziałem maxtory PATA i SATA i była ta sama historia co z seagate'em... więc lepiej najpierw sprawdź gdzies jak bedziesz kupował, czy napewno go chcesz ;D

1366460[/snapback]

Ale ja już mam Hitachi ;] Ustawiłem sobie w Feature Tools AAM na Quiet i teraz jest zupełna cisza. Przed przestawieniem i tak był bezszelestny ;]

Hitachi rządzi ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi