Mare Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Witam. Topic ma byc poświęcony dyskom dobrze znanej i jak do tąd przeze mnie ubustwianej firmy Seagate. Niestety, firma ta po raz pierwszy mnię zawiodła. Kupiłem dysk ST3120827AS 120GB sATA. Wszędzie w opisach mozna znależć opinie...dysk cichy, szybki i cichy..a tym czasem zakupiony przeze mnie egzemplaż charczy jak stary dziad z gruźlicą, o wydajności w systemie już nie wspomnę. Oddałem go do serwisu, ale wrócił do mnie nie wymieniony, jakoby sprawny w 100%. Jeżeli ktoś ma ten model, to to jest miejsce na wypowiedzenie się na jego temat :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 No ja niestety także dałem się nabrać na rzekomą cichą prace Seagate'a. Wcześniej posiadałem Barkę IV 40GB - uznawaną za najciszej pracujący hdd i w sumie postawnowiłem być wierny tej marce, ale niestety się zawiodłem. Cała seria 7200.7 z interfejsem SATA pracuje GŁOŚNO - i niestety trzeba się z tym pogodzić. Czytałem kiedyś na anandtechu artykuł o tej serii i jasno tam wyjaśniono, że Seagate zablokował na poziomie firmware możliwość zmiany parametru AAM na tryb QUIET - firma ustawiła go fabrycznie na PERFORMANCE. Niestety parametru nie da się zmienić ani z poziomu SeaTools ani innego narzędzia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mare Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 No ja niestety także dałem się nabrać na rzekomą cichą prace Seagate'a. Wcześniej posiadałem Barkę IV 40GB - uznawaną za najciszej pracujący hdd i w sumie postawnowiłem być wierny tej marce, ale niestety się zawiodłem. Cała seria 7200.7 z interfejsem SATA pracuje GŁOŚNO - i niestety trzeba się z tym pogodzić. Czytałem kiedyś na anandtechu artykuł o tej serii i jasno tam wyjaśniono, że Seagate zablokował na poziomie firmware możliwość zmiany parametru AAM na tryb QUIET - firma ustawiła go fabrycznie na PERFORMANCE. Niestety parametru nie da się zmienić ani z poziomu SeaTools ani innego narzędzia. 1365346[/snapback] A myślisz że w firmware można by cos pogrzebać??bo chyba tam są zapisane wiadomości o trybie pracy??tylko żeby znaleźć w którym miejscu i czym to zmienic... <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 A myślisz że w firmware można by cos pogrzebać??bo chyba tam są zapisane wiadomości o trybie pracy??tylko żeby znaleźć w którym miejscu i czym to zmienic... <_< 1365453[/snapback] Obawiam się, że jest to niewykonalne. Dlatego też sprzedaje ten dysk i kupuje Hitachi K250 SATA (mam taki na interfejsie PATA i jest bezgłośny i 10st C zimniejszy niż Baracuda) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mare Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Obawiam się, że jest to niewykonalne. Dlatego też sprzedaje ten dysk i kupuje Hitachi K250 SATA (mam taki na interfejsie PATA i jest bezgłośny i 10st C zimniejszy niż Baracuda) 1365823[/snapback] No tak, ale ja tez widziałem maxtory PATA i SATA i była ta sama historia co z seagate'em... więc lepiej najpierw sprawdź gdzies jak bedziesz kupował, czy napewno go chcesz ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 No tak, ale ja tez widziałem maxtory PATA i SATA i była ta sama historia co z seagate'em... więc lepiej najpierw sprawdź gdzies jak bedziesz kupował, czy napewno go chcesz ;D 1366460[/snapback] Ale ja już mam Hitachi ;] Ustawiłem sobie w Feature Tools AAM na Quiet i teraz jest zupełna cisza. Przed przestawieniem i tak był bezszelestny ;] Hitachi rządzi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...