Skocz do zawartości
Machul

co sądzicie o myszach optycznych????

Rekomendowane odpowiedzi

W desktop i innych biurowych zastosowaniach optical rullez, nie brudzi sie kulka i rolki bo ich nie ma :), ale te tansze optyki (ok.70zl) w grach fpp Quake,Wolf,CS,) sa fatalne, te drozsze sa dobre ale jak kogos stac na myszke za 200 zl to zazdroszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Logitecha MouseMan Dual Optical.

Na początku miałem kulkową a4tech i miałem dylemat czy w grach FPP nie bedzie się spóźniać. I się nie zawiodłem Dwie optyczne diody odwalają dobrą robote.

Myszka kosztuje 199zł i jestem z niej bardzo zadowolony, nie zamienił bym jej na zadną inną, No chyba, ze na nowy model Logitecha MX :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze optyczne myszki wcale nie są takie dobre, raz, że zuzywają baterie 2 razy szybciej, i wciąż trzeba wymieniać, to do tego, dla oszczędzenia mocy, po chwili nieuzywania, mają 1-2 sekundową przerwę, zanim zaczną reagować... cholernie wnerwiające. Dodatkowa wcale nie da się nimi po każdej powierzchni sterować, so nieco problematyczne.

Według mnie myszka kulkowa jest znacznie lepsza, szybsza i wygodniejsza, a jedyna opcja jaka jest przydatna to bezprzewodowość droga radiową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze optyczne myszki wcale nie są takie dobre, raz, że zuzywają baterie 2 razy szybciej, i wciąż trzeba wymieniać, to do tego, dla oszczędzenia mocy, po chwili nieuzywania, mają 1-2 sekundową przerwę, zanim zaczną reagować... cholernie wnerwiające. Dodatkowa wcale nie da się nimi po każdej powierzchni sterować, so nieco problematyczne. 

Według mnie myszka kulkowa jest znacznie lepsza, szybsza i wygodniejsza, a jedyna opcja jaka jest przydatna to bezprzewodowość droga radiową.

Masz po części racje.

Myszki radiowe+ Optic muszą mieć baterie (to logiczne) są ciężkie.

Ja mam Swojego L.DualOptical z kabelkiem of course, kabel jest tak dobry jak w żadnych innych myszkach w ogóle mi nie przeszkadza, myszka leciutka idealnie dokładna (co o myszce z kulką powiedzieć nie mogę). Np w mysze z kulką precyzyjnego Head Shot w FPP nie zrobisz.

Używam mojego Optica bez podkładki, jeżdżę po stole.

Jedyni nie mogę jeździć po szkle i po odblaskowych (odbijających światło) rzeczach.

Ale normalnie po nodze mogę jeździć po czymkolwiek. Nie ma problemu z brudną kulką czy podkładką i żmudnym czyszczeniem rolek. to chyba tyle. A kabel w niczym mi nie przeszkadza.

Są też myszki radiowe na akumulator (Dexxa) który stoi na burku jako ładowarko/odbiornik.

Nowa seria myszek Logitecha Też będzie miała taki patent.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Same optyczne nie maja bateri,chyba chodzi o optyczne radiowe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to było czy nie ale polecam myszke optyczną choćby z tego względu że w zyciu overclockera ( nie mozna tego powiedziec o mnie ) raczej sie kurzy bo to jakieś ventylatorki itp. I nie trzeba czyścić tych syfoof z wałków a niektore sa tak beznadziejne ze nie da sie nawet zdjąć tych brudów. (

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co mi sie bardziej oplaca kupowac , microsoft intelli mouse explorer czy tego mx500 ? bo nie wiem co mi sie bardziej nada ?

Ja mam mysz microsoftu (akurat klawiatury i myszki to ta firma robi porządnie), więc tą mogę polecić. Jest troszkę tańsza od explorera - a bardzo wygodna. O wiele wygodniejsza w pracy niż kulkowa (lżejsza, dokładniejsza, szybsza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam optyczna przewodowa i nie narzekam, do drogich ona nalezala i w QIII wymiata nie kisi! ;) Moj wybor to A4Tech WOP-35

hehe wop35 rulez hehehehehe też ją kupiłem ze 3 dni temu - no właściwie to sie nazywa Navigator Opto 325 ale to to samo. nawet fajna tylko coś im nie wyszedł ten klawisz dodatkowy po lewej. jakoś taki niewygodny jest. ogólnie myszka dobra w ut2003 wymiata. jak za tą kase - zawodowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam optyczna przewodowa i nie narzekam, do drogich ona nalezala i w QIII wymiata nie kisi! ;) Moj wybor to A4Tech WOP-35

hehe wop35 rulez hehehehehe też ją kupiłem ze 3 dni temu - no właściwie to sie nazywa Navigator Opto 325 ale to to samo. nawet fajna tylko coś im nie wyszedł ten klawisz dodatkowy po lewej. jakoś taki niewygodny jest. ogólnie myszka dobra w ut2003 wymiata. jak za tą kase - zawodowa

Gdzie ? za ile ? (link ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...