Skocz do zawartości
reQuoter

Abit Nf7 + Athlon Xp + Ddr 266mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na poczatku chcialbym zaznaczyc, ze przeczytalem faqi, 'co kupic' itd, jednak nie znalazlem miejsca w ktorym moglbym napiasc o swoim problemie, dlatego postanowilem napisac o nim osobny temat.

Sorki jesli zrobilem Wam burdel. Nie moge tez przegladac 100+ stron innych tematow, aktualnie nie mam netu, teraz siedze u kolezanki.

Well:

Obecnie mam 1800xp + shuttle via kt266 - postanowiłem to wymienić. Niestety RAM (256 samsung 266 mhz ddr - jedna kosc i 512 ddr 266 jakis noname - druga kosc) musze zostawic.

Jaki procek polecacie do tej plyty (abit nf7).. ? Podkrecac specjalnie go nie chce [ bo trzeba by bylo kupowac dodatkowo pewnie jakis coolerek, a ja bym chcial zeby smigalo na standardowym z box'a ] Po prostu zeby wsadzic i zeby gralo :)

Oczywiscie procek z rodziny XP.. chyba 2500moblie nie, bo to glownie do podkrecania? Wiec zostaje jakies 2800-3000 barton ?

Gorna cena to tak 600-650 zł, liczac vaty i inne.

Czy ten moj ram (266) nie bedzie sie gryzl jakos z plyta albo prockiem ? Czy przez niego proc nie bedzie musial tez chodzic na 266, czy cos ? Sorry, ale troche noob jestem, jezeli chodzi o sprzet :) Ogolnie czy komp nie bedzie przez ten ram zamulany mocno.. i czy nie lepiej dokupic do tego 512 jakiegos porzadnego (jakiego?:P), a tamten sprzedac z reszta?

Pewnie jakiemus ziomkowi bede musial sprzedac stara plyte i procek, ile moge za nie zarzadac.. ? Tak 'na oko' :)

Grafika - r9800pro, zasilka Chief360W - jezeli to w czyms pomoze :)

Z gory dzieki.

rQ.

[Hah, 'sprawdz pisownie' - cool opcja, ale jednak nie zrobilem zadnego bledu.. no, poza brakiem polskich ogonkow :)]

.. kurde, literowka ^^..

Pozdro.

Edytowane przez reQuoter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w górnej granicy zmieścisz się SPOKOJNIE z dołożeniem do oemowego ramcu PC3200, mobilnego 2000+/2400+ i zostanie jeszcze na jakiegoś pentagrama,,, razem da ci to zapewne ~2300MHz na rozsądnym fsb :D

te samsungi 266 pewnie polecą i na 400 :-) ale jak z tą 512 to nie wiem

żeby wszystko działało wydajnie procek-pamięci musi iść synchronicznie,, przy taktach 166 procek / 133 mem będziesz DUŻO do tyłu

tu masz procka - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46315864 340zł + 10zł przesyłka

zakłądając że sprzedasz ram za ~180zł łacznie dopłata do 256+512 zje ~120zł

chłodzenie wg. uznania

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sounds cool, ale niebardzo rozumiem :)

Jeżeli moglbys troche dokladniej wyjasnic..

Kupuje:

Abit NF7

Athlon Xp-M 2400+ (z tej aukcji)

zostawiam kostke 256

kupuje kostke 512 pc3200 (czyli 333?)

czy moze

sprzedaje obie kostki (256 i 512) i kupuje jakas 'normalna' 512?

Jezeli mowisz, ze sie spokojnie zmieszcze, to jeszcze biore jakis cooler, co by gowniaza podkrecic.. right?

I ile moge wziac za tego a1800xp i plyte (shuttle ak32L via kt266)?

Pozdro, ide do domu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm jeśli w "granicy" ma się zmieścić też NF7 to już nie będzie tak kolorowo ;)

sprzedał bym obydwie kostki...

Zaczął bym od zakupienia płyty i procka,.. a pamięci na tym przestestujesz ;) samsungi powinny latać sporo ponad specyfikację,,, oem jak oem, najróżniej ;)

policz jak ci się to wszystko kalkuluje, ceny uzywaków sprawdzisz na allegro

jak się nie będzie kalkulowało na razie możesz posiedzieć na tym ramie przy niższym fsb, mobil nadrobi mnożnikiem,

jest jeszcze jedna możliwość :) ceny procków idą w dół, nisko stoją pamięci

mobila możesz odblokować i puścić go powiedzmy 8,5X200,

zakupić na razie płytę, chłodzenie i giga rozsądnego ramu PC3200 np adatek,, wydaje mi się to całkiem sensownym rozwiązaniem,, za kilka mcy procka kupisz pewnie za 200-250zł...

rachunek by się zamykał ;)

powiedzmy 50+130za ram

płytkę może za 40zł, a więc +220zł (przy dobrym wietrze)

a więc 220 + 650 -> 870zł

za abita zapłacisz 210zł, za ram 390, razem 600 + ew. przesyłki, reszta nie starczy raczej na dobrego mobilnego, starczy na chłodzenie - 100zł, reszta zostanie ;) i poczeka na okazyjnego procka... ew. - sprzawdź PW ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...