smut4s Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Właśnie jestem w trakcie procesu cięcia radiatorków na pamięć do karty graficznej . Radiatorki robie z wiekszego ,starego radiatora . Tu mam pytanie poniewaz podczas ciecia radiatorki porysowaly sie i juz nie wygladaja tak jak przed cieciem <_< .... czy można je jakoś pomalowac ? Zwykła farba odpada poniewaz odbniza oddawanie ciepla .. Radiatory sa przewaznie anodyzowane .Czy mozna samemu anodyzwac radiatorki lub pokryc je materialem o podobnych wlasniwosciach ? Radiatorki "home made" sa niepowtarzalne ,ekonomiczne a radocha jaka po zrobieniu ich samemu :lol: Jakby mozna je bylo "pomalowac" to bylyby lepsze jak nowe :D Z gory dzieki za pomoc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Tu mam pytanie poniewaz podczas ciecia radiatorki porysowaly sie i juz nie wygladaja tak jak przed cieciem .... czy można je jakoś pomalowac ?jesli masz aluminiowy srebrny radiator to po co malowac, pod szlifierke go, potem na papier scierny, najpierw szorstki a potem co raz gładszy. Zwykła farba odpada poniewaz odbniza oddawanie ciepla ..moj radiator który przyklejilem do SB maznałem niebieskim sprayem - spisuje sie swietnie :D Radiatorki "home made" sa niepowtarzalne ,ekonomiczne a radocha jaka po zrobieniu ich samemu Jakby mozna je bylo "pomalowac" to bylyby lepsze jak nowe Dokładnie, cieszyłem sie z nim jak dziecko, poniewaz nikt nie ma takiego drugiego. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smut4s Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 jesli masz aluminiowy srebrny radiator to po co malowac, pod szlifierke go, potem na papier scierny, najpierw szorstki a potem co raz gładszy. radiatory sa niebieskie .. myslalem o zeszlifowaniu calosci na metaliczny kolor aluminium ale ile to pracy .. :mellow: moj radiator który przyklejilem do SB maznałem niebieskim sprayem - spisuje sie swietnie icon_biggrin3.gif ja takze malowale ostatnio radiatorki na czarno (a raczej zamalowywalem rysy i uszkodzenia) i niezbyt to ladnie wyszlo i sadze ze pogorszylo odprowadzanie ciepla a radocha jak juz napisalem nie do opisania :lol: czekam jeszcze na jakas podpowiec w sprawie anodyzowania czy oksydowania radiatorkow samemu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Szyme_k1 Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Ja tez ma pytanko mam stary radiator od procka , chcialem sobie go pociac i przykleic na mosfety w plycie glownej , pytanie - czym sie przykleja takie radiatorki tak zeby nie odpadly ( moj radiator od procka ma dosc masywna podstawe ok. 1 cm ) I czy moga byc na mosfety radiatorki o tak duzej podstawie? I jakie dlugie zeberka zrobic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Ja bym poszukał niebieskeigo markera i nim pomalował. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smut4s Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) Ja tez ma pytanko mam stary radiator od procka , chcialem sobie go pociac i przykleic na mosfety w plycie glownej , pytanie - czym sie przykleja takie radiatorki tak zeby nie odpadly ( moj radiator od procka ma dosc masywna podstawe ok. 1 cm ) I czy moga byc na mosfety radiatorki o tak duzej podstawie? I jakie dlugie zeberka zrobic ? Z tego co sie orientuje to im ciensza podstawa tym lepiej .Szybciej cieplo trafia do finow.Mosfety nie grzeja sie aaz tak wiec powinny spokojnie styknac ^_^ A zamocowac mozna najlepiej na tasme termoprzewodzaca poniewaz nie ma tutaj duzych ciezarow i spokojnie to utrzyma (mozna kupic na allegro po ok 4zl) W kleje raczej szkoda sie baweic bo pozniej bedziesz mial problemy zeby jez zdjac a do zamrazalki nie wiem czy zmiesci sie plyta glowna :mellow: hehehe jak to ma miejsce z kartami graficznymi . Ja bym poszukał niebieskeigo markera i nim pomalował. icon_smile3.gif Nie mam takiego odcienia a poza tym ostatnie malowalem czarnym markerem i niezbyt to ladnie wyszlo <_< Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez smut4s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 możesz rozpuścić troche srebra w kwasie i galwanizować radiatory, efekt lepszy jak OCZ BGA tweakomastery ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smut4s Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 :blink: :blink: :blink: o cos takiego mi wlasnie chodzilo :D woow :D tylko po pierwsze tak czy siak stara farbe musze zeszlifowac <_< a srebra by sie troche znalazlo (stare pogiete sztuccue :lol: ) tylko kwas jaki ? :blink: z moimi zdolnosciami to bym zaraz jak Freddy Krueger wygladal :blink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: hehehe ale tak serio jak nic innego nie wykminie z tym oksydowaniem ,malowaniem to fajny pomysl by to byl .tylko jakas dluzsza instrukcja by sie przydala czy jakis link moze . ale pomysl w deche ^_^ srebro polepszyloby tolerancje termiczna no i jak by wygladalo :lol: takich na pewno nikt by juz nie mial drugich :D tylko wykonanie tego jest juz dosc trudne (ten kwas <_< i moje zdolnosci :lol: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Mosfety nie grzeja sie aaz tak wiec powinny spokojnie styknacMowisz ze mosfety sie az tak nie grzeja? po dobrym OC potrafia pazyć - radze obradiatorowac mosfety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smut4s Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) mam mobo z podpisu i radiatorki o wysokosci 4mm i wogole sie nie grzeja nawet po ostrym oc :lol: moze zalezy od mobo ? nie wiem ale tak czy siak na fety nic szczegolnego nie trzeba ! :wink: EDIT: tutaj masz fote :wink: fety radiatorki pociete z 1 radiatorka ,ktory idealnie sie do tego nadaje (nawet mam jeszcze takie ze 2 chyba :wink: ) Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez smut4s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) dla swietego spokoju mozna obradiatorować, lub jakis minimalny obieg powietrza Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez Pluskwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 (edytowane) mam mobo z podpisu i radiatorki o wysokosci 4mm i wogole sie nie grzeja nawet po ostrym oc :lol: moze zalezy od mobo ? nie wiem ale tak czy siak na fety nic szczegolnego nie trzeba ! :wink: 1368547[/snapback] Przy Vcore 1.5 niema sie co grzac, ale daj napiecie zedu 1.85 a juz zobaczysz co potrafia, włonczysz prime na 5min i jak dotchniesz paluszkiem to sie oparzysz, w zasadzie nawet w spoczynku sie oparzysz :D. Sam to wiem z doswiadczenia jak sie grzeja przy ruznych napieciach, u mnie przy 1.5 to sa ledwo ciepłe a przy 1.85 jak jeszcze radiatorów nie miały i tylko wentyl na nie dmuchał to w spoczynku oparzyc sie mozna było. Edytowane 6 Kwietnia 2005 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 możesz kupić paste do oksydowania na zimno, stosuje się ją do naprawy uszkodzonej oksydy (np. w broni). Efekt rewelacyjny! Piękna czarna matowa powierzchnia! Oksyda 1 albo na allegro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smut4s Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 (edytowane) oo wlasnie o czyms takim myslalem :D nie powiem zeby to bylo tanie <_< i przy robocie np. 8sztuk na pamieci nie jest to zbytnio oplacalne ale taka buteleczka powinna na troszke starczyc (tak mi sie zdaje) . jesli jest to wydajne to oplaca sie to kupic ,na pewno sie przyda . radiatorki jeszcze nie raz bede robil :lol: dzieki za odpowiedz ,wlasnie czegos takiego szukalem :wink: a tak BTW na pewno przyda sie to innym tweak'erom ,ktorzy robia samodzielnie radiatorki :wink: EDIT : a tak wogole to uzywales tego ? wiesz mniej wiecej jak to sie robi ? po prostu maluje sie pedzelkiem ? :blink: Edytowane 6 Kwietnia 2005 przez smut4s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 musisz bardzo dokładnie wyczyścić i odtłuścić (spirytusem najlepiej) a potem nałożyć dość cieńką i równą warstwe. Ciężko mi powiedzieć jak z wydajnością, bo korzystalem tylko do retuszu rys i zadrapań na oksydzie, ale myśle, że np. komplet 16 niewielkich radiatorków na pamięci da się tym oblecieć (choć nie daje gwarancji) i nie wiem jak się zachowuje na powierzchniach anodyzowanych :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smut4s Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 wielkie dzieki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...