Skocz do zawartości
smut4s

Ciecie Radiatorow I Pozniejsze "malowanie" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie jestem w trakcie procesu cięcia radiatorków na pamięć do karty graficznej .

Radiatorki robie z wiekszego ,starego radiatora .

Tu mam pytanie poniewaz podczas ciecia radiatorki porysowaly sie i juz nie wygladaja tak jak przed cieciem <_< .... czy można je jakoś pomalowac ?

Zwykła farba odpada poniewaz odbniza oddawanie ciepla ..

Radiatory sa przewaznie anodyzowane .Czy mozna samemu anodyzwac radiatorki lub pokryc je materialem o podobnych wlasniwosciach ?

Radiatorki "home made" sa niepowtarzalne ,ekonomiczne a radocha jaka po zrobieniu ich samemu :lol:

Jakby mozna je bylo "pomalowac" to bylyby lepsze jak nowe :D

Z gory dzieki za pomoc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu mam pytanie poniewaz podczas ciecia radiatorki porysowaly sie i juz nie wygladaja tak jak przed cieciem  .... czy można je jakoś pomalowac ?

jesli masz aluminiowy srebrny radiator to po co malowac, pod szlifierke go, potem na papier scierny, najpierw szorstki a potem co raz gładszy.

Zwykła farba odpada poniewaz odbniza oddawanie ciepla ..

moj radiator który przyklejilem do SB maznałem niebieskim sprayem - spisuje sie swietnie :D

Radiatorki "home made" sa niepowtarzalne ,ekonomiczne a radocha jaka po zrobieniu ich samemu

Jakby mozna je bylo "pomalowac" to bylyby lepsze jak nowe

Dokładnie, cieszyłem sie z nim jak dziecko, poniewaz nikt nie ma takiego drugiego. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz aluminiowy srebrny radiator to po co malowac, pod szlifierke go, potem na papier scierny, najpierw szorstki a potem co raz gładszy.

radiatory sa niebieskie .. myslalem o zeszlifowaniu calosci na metaliczny kolor aluminium ale ile to pracy .. :mellow:

moj radiator który przyklejilem do SB maznałem niebieskim sprayem - spisuje sie swietnie icon_biggrin3.gif

ja takze malowale ostatnio radiatorki na czarno (a raczej zamalowywalem rysy i uszkodzenia) i niezbyt to ladnie wyszlo i sadze ze pogorszylo odprowadzanie ciepla

a radocha jak juz napisalem nie do opisania :lol:

czekam jeszcze na jakas podpowiec w sprawie anodyzowania czy oksydowania radiatorkow samemu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez ma pytanko mam stary radiator od procka , chcialem sobie go pociac i przykleic na mosfety w plycie glownej , pytanie - czym sie przykleja takie radiatorki tak zeby nie odpadly ( moj radiator od procka ma dosc masywna podstawe ok. 1 cm ) I czy moga byc na mosfety radiatorki o tak duzej podstawie? I jakie dlugie zeberka zrobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez ma pytanko mam stary radiator od procka , chcialem sobie go pociac i przykleic na mosfety w plycie glownej , pytanie - czym sie przykleja takie radiatorki tak zeby nie odpadly ( moj radiator od procka ma dosc masywna podstawe ok. 1 cm ) I czy moga byc na mosfety radiatorki o tak duzej podstawie? I jakie dlugie zeberka zrobic ?

Z tego co sie orientuje to im ciensza podstawa tym lepiej .Szybciej cieplo trafia do finow.Mosfety nie grzeja sie aaz tak wiec powinny spokojnie styknac ^_^

A zamocowac mozna najlepiej na tasme termoprzewodzaca poniewaz nie ma tutaj duzych ciezarow i spokojnie to utrzyma (mozna kupic na allegro po ok 4zl)

W kleje raczej szkoda sie baweic bo pozniej bedziesz mial problemy zeby jez zdjac a do zamrazalki nie wiem czy zmiesci sie plyta glowna :mellow: hehehe jak to ma miejsce z kartami graficznymi .

Ja bym poszukał niebieskeigo markera i nim pomalował. icon_smile3.gif

Nie mam takiego odcienia a poza tym ostatnie malowalem czarnym markerem i niezbyt to ladnie wyszlo <_<

Edytowane przez smut4s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: :blink: :blink: o cos takiego mi wlasnie chodzilo :D

woow :D

tylko po pierwsze tak czy siak stara farbe musze zeszlifowac <_<

a srebra by sie troche znalazlo (stare pogiete sztuccue :lol: ) tylko kwas jaki ? :blink:

z moimi zdolnosciami to bym zaraz jak Freddy Krueger wygladal :blink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: hehehe

ale tak serio jak nic innego nie wykminie z tym oksydowaniem ,malowaniem to fajny pomysl by to byl .tylko jakas dluzsza instrukcja by sie przydala czy jakis link moze .

ale pomysl w deche ^_^ srebro polepszyloby tolerancje termiczna no i jak by wygladalo :lol: takich na pewno nikt by juz nie mial drugich :D

tylko wykonanie tego jest juz dosc trudne (ten kwas <_< i moje zdolnosci :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam mobo z podpisu i radiatorki o wysokosci 4mm i wogole sie nie grzeja nawet po ostrym oc :lol:

moze zalezy od mobo ? nie wiem ale tak czy siak na fety nic szczegolnego nie trzeba ! :wink:

EDIT: tutaj masz fote :wink: fety

radiatorki pociete z 1 radiatorka ,ktory idealnie sie do tego nadaje (nawet mam jeszcze takie ze 2 chyba :wink: )

Edytowane przez smut4s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam mobo z podpisu i radiatorki o wysokosci 4mm i wogole sie nie  grzeja nawet po ostrym oc  :lol:

moze zalezy od mobo ? nie wiem ale tak czy siak na fety nic szczegolnego nie trzeba !  :wink:

1368547[/snapback]

Przy Vcore 1.5 niema sie co grzac, ale daj napiecie zedu 1.85 a juz zobaczysz co potrafia, włonczysz prime na 5min i jak dotchniesz paluszkiem to sie oparzysz, w zasadzie nawet w spoczynku sie oparzysz :D.

Sam to wiem z doswiadczenia jak sie grzeja przy ruznych napieciach, u mnie przy 1.5 to sa ledwo ciepłe a przy 1.85 jak jeszcze radiatorów nie miały i tylko wentyl na nie dmuchał to w spoczynku oparzyc sie mozna było.

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo wlasnie o czyms takim myslalem :D

nie powiem zeby to bylo tanie <_< i przy robocie np. 8sztuk na pamieci nie jest to zbytnio oplacalne ale taka buteleczka powinna na troszke starczyc (tak mi sie zdaje) .

jesli jest to wydajne to oplaca sie to kupic ,na pewno sie przyda .

radiatorki jeszcze nie raz bede robil :lol:

dzieki za odpowiedz ,wlasnie czegos takiego szukalem :wink:

a tak BTW na pewno przyda sie to innym tweak'erom ,ktorzy robia samodzielnie radiatorki :wink:

EDIT : a tak wogole to uzywales tego ? wiesz mniej wiecej jak to sie robi ?

po prostu maluje sie pedzelkiem ? :blink:

Edytowane przez smut4s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz bardzo dokładnie wyczyścić i odtłuścić (spirytusem najlepiej) a potem nałożyć dość cieńką i równą warstwe. Ciężko mi powiedzieć jak z wydajnością, bo korzystalem tylko do retuszu rys i zadrapań na oksydzie, ale myśle, że np. komplet 16 niewielkich radiatorków na pamięci da się tym oblecieć (choć nie daje gwarancji) i nie wiem jak się zachowuje na powierzchniach anodyzowanych :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi