Skocz do zawartości
Grzechu

kabelek cyfrowy cd - karta dzwiekowa

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Mam pytanko: co da zamiana kabelka analogowego na cyfrowy z cd - karta muzyczna.

I jak to podlaczyc bo na jednej koncowce jest napis SPDIF (to do karty muzycznej jak dobrze kombinuje), ale to cholerstwo idzie wlozycz tak i tak czyli obracajac o 180 stopni.

Tak wiec co to da i jak to podlaczyc?

pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączenie kabelkiem analogowym (3 lub 4 druciki) wykorzystuje przetwornik c/a wbudowany w napęd CD. Połączenie kabelkiem cyfrowym wykorzystuje przetwornik c/a w karcie muzycznej. Drugi sposób jest teoretyczneie lepszy choć u mnie lepiej działa napołączeniu analogowym. Spróbuj jak lepiej gra.

Czasem wyjście cyfrowe w CD nie działa mimo że jest .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja ci odpowiem :)

Zamiana kabelka audio analogowego na cyfrowy nie da ci az tak duzo zysku jak moze myslisz... tyle ze dzwiek cyfrowy bedzie wolny od zaklocen i wyrazniejszy niz z analoga... a do tego jeszcze dokladnie taki jak faktycznie jest nagrany na plycie, bo nie przechodzi przez wewnetrzny wzmacniacz/przetwornik c/a w napedzie

Druga sprawa - podlaczanie. Widze ze masz SB Live 5.1 i DVD LG - sytuacja podobna do mojej. U mnie i naped i karta maja w gniazdkach CD-Digital (tak sie chyba to nazywa) wypustki w gornej czesci, a kabel ma z obu stron zatrzaski wiec wyklucza to mozliwosc pomylki. Moze dostales kabel bez zatrzaskow... wtedy podlaczaj tak, zeby przewody w kabelku byly tak samo ulozone i przy podlaczonym napedzie i przy karcie

(uff ale sie rozpisalem :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja ci odpowiem :)

...wtedy podlaczaj tak, zeby przewody w kabelku byly tak samo ulozone i przy podlaczonym napedzie i przy karcie...

..hehehe ..noi wszystko ..i nic! czyli qrwa jak przyjacielu? skad mam wiedziec jaka jest polaryzacja? ja moge dodac ze na teacu 540E mam napisane ze zewnetrzny pin to sygnal a wewnetrzny to ziemia wiec ja bym wpinal czerwony od zewnatrz (z lewej patrzac na tyl) ale na karcie to musze looknac do manualal bo nie mam pojecia. jak tam cos znajde to dam znac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka

Mam pytanko: co da zamiana kabelka analogowego na cyfrowy z cd - karta muzyczna.

I jak to podlaczyc bo na jednej koncowce jest napis SPDIF (to do karty muzycznej jak dobrze kombinuje), ale to cholerstwo idzie wlozycz tak i tak czyli obracajac o 180 stopni.

Tak wiec co to da i jak to podlaczyc?

pozdrowka

..no wiec zlookalem i jest tak:

w CD tak jak wczesniej pisalem zewnetrzny to sygnal a wewnetrzny ziemia a w SB Live! sygnalowy to ten od strony sledzia (wejsc karty) a ziemia to ten od drugiego konca plytki. wiec generalnie ja bym tak wpinal coby ziemia byl jeden kolor a sygnal drugi. btw. wszystkie czarne wejscia u gory SB Live! (tam gdzie CD_SPDIF) maja sygnalowy pierwszy od strony sledzia - przynajmniej tak znalazlem w jednym manualu. no to problem liva mamy chyba z glowy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...