Kalin20 Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Witam wszystkich!!! Czytam wasze forum od pewnego czasu, a dokładnie od czasu jak postanowiłem kupić laptop. Analizując różne oferty zainteresowały mnie lapki ASUSa. I wszystko byłoby super gdyby nie to że stawiam w notebookowym światku pierwsze kroki i pewne rzeczy są dla mnie czarną magią. TU jest sporo ludzi rozeznanych w temacie więc liczę na waszą pomoc. Mam pare pytań: 1. Co to jest VRAM? Czy jest to tak jak podają encyklopedie Video RAM, czy może np. Virtual RAM (czyli pamięć współdzielna z operacyjną)? 2. Czy taki VRAM jest współdzielny czy jest to zewnętrzna pamięć? 3. Czym różni się ATI Radeon M 9600 PRO od ATI Radeon M 9700? Która z tych kart jest wydajniejsza? Obie mają po 64 MB VRAM. Praktycznie już we wtorek mam jechać zamówić kompa więc czekam na wasze odpowiedzi. Za wszystkie zgóry dziękuję!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) hej generalnie kiedyś się to oznaczało jako Virtual Ram ale jakos takos teraz na to mówią Video ram. Grafiki ze współdzieloną pamięcią są oznaczane jako IGP. A czym się różnią te 2 grafy to nie wiem. Może minimalnie taktowaniem? bo potoków i magistrale pamięci mają identyczną (4 i 128bit) Z nazwy brał bym 9700 :P Obydwie karty mają oczywiście swój własny ram. Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 IGP - oznacza zintegrowana w chipsecie grafike... Przewaznie jest tak, ze korzysta ona z RAMu. VRAM - Video RAM... Mobility Radeon 9700 jest troche szybciej taktowany, no i troche wydajniejszy... No i nazwa brzmi lepiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbedzard Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Gdzie można zakupić Ati 9600/9700 do laptopa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 hehehe chyba tylko z fabryki! i to sam chipset!! To nie jest jak w pc ze mozesz osobną kartę kupić!! Tu wsio jest zintegrowane i prawo do zakupu takich chipów mają tylko producenci laptopów itp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 m9600 i m-9700 to osobne plytki PCB, mozna je wyjac nie ruszajac plyty glownej, jednak zakup samego modulu po pierwsze bedzie trudny (tylko jako czesc zamienna do danego modelu (software musi byc zgodny)) w dodatku bedzie to grogi wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 ooo to nie wiedzialem! sorrki w takim razie za dezinformacje :) czyli teoretycznie jestem wstanie zupgreadować mojego laptopika do radeona 9600!! czy dobrze gadam czy się myle? mój chyba w takim razie też jest na osobnej płytce. ciekawe jaka by to była cena? z 1000zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 No nie wiem... Rozbierz lapka to sie dowiesz... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 no rozbierał i fakt płytka gdzie jest ram grafy i chipset grafy jest osobna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 jelsli jest w ofercie taki sam lapek al z mocniejsza grafa to mozliwe ze sie da - mozliwe ale nie pewne - wlasciwie nie wiadomo o konca do czego to zalezy - zadzwon do serwisu :} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 no chyba zadzwonie. Jest taki sam ale z 9600 i jest droższy o jakies 800-900zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 masakryczny koszt jak na doplate, moze sie okazac ze samam garfa bedzie dozsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 hmmm ale teraz widze że ten model z m9600 ma 512 ramu i 40gb dysk (mój 256 i 30gb). Ale zadzwonie i spytam. Tak to może wogóle pozbył bym się stacjonara i dokupil do tego duży szybki dysk i 1gb ramu i WiFi :>:>:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 No ja mam wlasnie 160GB @ USB 2.0, zero stacjnoarnych innych gratow... Jest miodzio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (edytowane) testy m9600 i m9700 http://www.tomshardware.com/mobile/2004020...on_9700-07.html ot: a ten dysk to jest 3,5 cala z osobnym zasilaczem, czy 2,5 ? kupowales go z od razu obudowanego czy zlozyles sam ? Edytowane 5 Kwietnia 2005 przez kenji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 ;) A widziales 2.5" dysk 160GB... Oczywiscie, ze 3.5", kupilem obudowe z zewnetrznym zasilaniem i wpakowalem w nia mojego jednego SAMSUNGA 160GB ze starego kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyrko Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 a 9700 nie ma 8 potokow?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 9700 tak ma 8 potokow ALE mobile 9700 juz nie ! takie zycie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 m9700 od m9600 rozni sie tylko taktowaniem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Czy ktoś kiedyś robił test 3DMarka 2001 na zintegrowanej karcie Intela, albo wie ile punktów można się po niej spodziewać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 zależy w którym chipsecie! te od centrino I to koło 2500 widzialem a te od sonomy to do 4000-4500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 zależy w którym chipsecie! te od centrino I to koło 2500 widzialem a te od sonomy to do 4000-4500 1378554[/snapback] Rany boskie... koszmar... Moj Mobility Radeon 9700 jest jakies 3 razy szybszy - prawie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ali_b Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 ja powtorze pytanie poprzednika: ktos probowal juz jakies gierki 3d uruchamiac na tych intelowskich zintegrowanych karatach graficznych? Jak to wyglada? B) :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Rany boskie... koszmar... Moj Mobility Radeon 9700 jest jakies 3 razy szybszy - prawie :P 1378912[/snapback] no koszmar koszmar ;) ale swoja droga myslalem ze i tak beda gorsze ;) wyniki sa na benchmarku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) A mobility 9700PRO czymś oprócz taktowania się różni od zwykłego mobility 9700? Tu przykład: http://www.karen.pl/KatItem.asp?id=undefined&KatItemCId=2527 Będzie ta grafa lepsza niż X300 zainstalowany w tym laptopie: http://www.notebooki.pl/go/_info/?id=130326 Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez motofan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 rozni sie tym ze dzial marketingu sprzedajacej firmy domalowal jej na koncu 3 literki PRO ktorych w rzeczywistosci nie ma i jest to karta wydajniejsza od x300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Elo!!!!!!!!!!! Wpadłem tu na chwilkę i co widzę... temat nawet sie rozwinął:) Dzięki wszystkim za wpisy i porady!!! Kupiłem już lapka:D Wybór padł na ASUSa A6726GUH . Konfiguracja podobna do tej jaką ma SpiderMAN w swoim ACERze czyli: Pentium M 1,6 Centrino, Radeon M 9700, 512 DDRAM, HDD 60 GB, matryca 15,4 cala i jeszcze pare innych potrzebnych i mniej potrzebnych rzeczy. Do notebooka dodana została porządna torba z kilkoma przegrodami oraz myszka oczywiście optyczna. Bateria załadowana na 100% wystarcza na ponad 5 godzin pracy z Officem lub jakieś 2,5 na granie czy oglądanie filmu. Akumulator ładuje się około 2,5 godziny gdy laptop jest wyłączony. Klawiatura jest przyjemna w dotyku, cicha i precyzyjna tzn. klawisze nie chwieją się na wszystkie strony. Teraz coś dla graczy:D Zainstalowałem do tej pory NFS Underground 2, FIFE 2005, CMR 4, GunMetal i.........wszystko śmiga aż miło patrzeć:D i to na ustawieniach high lub very high. Jak ktoś jest zainteresowany to tu jest link do polskiej strony ASUSa z opisem tego modelu: http://pl.asus.com/products/notebook/a6ser...0g_overview.htm To tyle:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 a co tam ucieli ze maksymalny rozmiar pamieci to 1gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 A jak pod wzgledem wydajnosci spisuja sie radki 9000/9100 IGP z 128MB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 koło 2500-3000pkt w 3dmarku 2001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...