Waefre Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Mam Athlona 2500+ z jądrem Barton i mam GORĄCY problem z chłodzeniem go. Jako chłodzenia używam standardowego boxowego radiatora z wentylatorem (wiatrak kręci się z częstotliwośocią trochę powyżej 3000 rpm). Po uruchomieniu komputera temperatura CPU osiąga 70 C, a przy poważniejszym wykorzystaniu procesora 80 C. Temperatura systemowa utrzymuje się na poziomie ok. 40 C. Z powodu temperatur siedzę przy otwartej obudowie cały czas, macie może jakiś pomysł jak TANIO wychłodzić mój komputer? Myślałem o zamontowaniu z tyłu obudowy wiatraczka wyciągającego ciepłe powietrze z wnętrza obudowy. W jakim stopniu jest to efektywne? Czy wystarczy sam wiatrak z tyłu, czy konieczny byłby jeszcze przedni wprowadzający zimne powietrze? Myślę też o wymianie radiatora na jakiś Heat Pipe. Znacie może jakiś tani, godny polecenia na Bartona? Bardzo ważna jest jego waga, czy zagrożenie obciążeniem nie jest duże? Słyszałem też, że jeżeli procesor był przez dłuższy czas tak grzany, to ciężko go później wychłodzić. Chciałbym go jeszcze podkręcić, bo mam jeden z tej serii Bartonów, które dobrze się kręciły, czy są jeszcze szanse na zrobienie z niego 3,2GHz (bez WC, itp wynalazków)? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie rady. Dzięki z góry Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 ja mam tego samego procka i tez standardowe chlodzenie ale w stresie to mam 50st max... sprawdz czy napewno wszystko dobrze zalozyles (mozesz dac jakas przyzwoita paste) i powinno byc git... szczerze to jesli bez obciazenia masz 70 st to jest cos bardzo nie tak... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Po pierwsze to napisz jaką masz pl.główną(moze zawyża)Po drugie upewnij sie jaką masz paste i czy dobrze załozyles radiator,i czy w ogołe nakładales pastę?A po trzecie... hehehe 3.2 ghz :)NIE sądze jeżeli już to 3200+ czyli 2.2 ghz.Jak mu zaepsnisz chlodzenie to o ile masz przyzwotią mobo i pamieci 400 mhz to jedizesz fsb ze 166 na 200 i masz 3200+,moze nawet bez zmiany napięcia.A jezeli masz dobrą serie i obdlokowany mnożnik to już miodzoio.Kup sobie chociazby Pentagrama QC-80 Cu,i jedziesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 sprawdz czy masz paste, może ukruszyłeś rdzeń, może żle założyłeś cooler, i zapewne masz mobo gigabte który zawyrza tempy, kup arctic silver 5, polepsz wentylacje i dotknij radiatora jak ma 80 stopni to sie prawie poparzysz a jeżeli będzie gorący ale w miare to mobo zawyrza tempy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...