DesoloAnimus Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Właśnie wróciłem ze sklepu z nowo zakupionym WinFastem A6600 TD na chipsecie nVIDII. Podłączyłem wg. isntrukcji, odpałiłem pierwszą lepszą z brzegu grę (SW: Republic Commando)i... chwilowa zwiecha i restart komputera. Sterowniki zostały zainstalowane z płyty po czym jak zobaczyłem datę (01.12.2004) wszedłem na stronę nVIDII i zainstalowałem najnowsze.Tutaj sytuacja była ciut inna gdyż zdążyłem się obejrzeć do okoła, zrobić parę kroków (i wystrzelić też parę razy) "i... chwilowa zwiecha i restart komputera." Sprzedawca coś napomknął, że ta karta potrzebuje mocniejszego zasilacza 350W, a zielonego pojęcia nie mam jaki jest mój obecny (gdzie to sprawdzić?). Any ideas? Ps. Ostrzegam, że jestem kompletym laikiem więc tłumaczyć kawe na ławę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Jakiego masz kompa podaj konfiguracje dokładną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Intel Celeron 1.7 GHz 768 DDR RAM (512 Kingston 400MHz i 256 Elixir chyba 400MHz) Płyta głowna AsRock G Pro (o jakiej nikt nie słyszał) WD 80 GB Maxtor 20 GB CD-R 32x Samsung DVD-R/RW 16/12/24 no i tak karta... Wcześniej (jakieś 3 godziny temu) miałem GeForce'a 5200 128 MB DDR i chodziło wszytko normalnie. Może rzeczywiście cały problem tkwi w zasilaczu?Żeby karta mogła działać odłączyłem zasilanie od CD-R Samsunga i podłączłem pod kartę bo brak mi było wytczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) Wczytaj najsłabsze ustawienia biosu CPU i RAM i odpal gierke, zobacz co się dzieje Możesz odpiąć czytnik, hdd i testuj Jeszcze jedno, nic nie ma o zasilaczu, co to za mocarz ???? Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez Dziuby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Chodzi o to żebym wczytal gre na minimalnych detalch? (ostrzegałem, że jestem totalnie zielony). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 pełna buda dwa napędy optyczne + dwa dyski jeżeli nie masz zasilacza 350 W to raczej bym obstawiał ten problem po drugie wywalałeś stery od fx5200 przed zainstalowaniem nowych? jak sprawdzić zasilacz. 1) zdejmujesz bok obudowy 2) patrzysz na zasilacz 3) czytasz - ilość W, poszczególne napięcia (tabelka) no i firma (tu może być problem) 4) podajesz to tutaj 5) mówimy Ci że ten zasilacz to qpa 6) kupujesz nowy markowy zasilacz i wkładasz go do kompa 7) problem rozwiązany 7a) lub nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 "po drugie wywalałeś stery od fx5200 przed zainstalowaniem nowych?" Raczej zasiłka, sterowniki zainstalował bym nawet 44.03 i sprawdził Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (edytowane) Zainstalowałem stare sterowniki 56.64 (najstrasze jakie miałem) i wyłączyłem komputer.Otworzyłem obudowe i sipsałem to co na zasilaczu jest napisane: SHIDO Switching Power Supply Mode: ATX-400W Item No: LP-7100A AC INPUT: 230V-50HZ 3A Please select right voltage DC OUTPUT(MAX): +5V | -5V | +12V | -12V | +3.3V | +5VSB 22.0A | 0.6A | 6.0A | 0.8A | 14.0.A | 1.0A jest jeszcze taka mała naklejka zaraz obok gniazd zasilających: INPUT: AC220V 3.5A 50Hz OUTPUT: AC220V 1.5A 50Hz potem poskładałem wszystko do kupy i odpałiłem kompa.Komputer sterowika nie widział, ale to chyba normale bo jak wszdłem do ReadMe NVIDII to na liście nie było mojej karty, co znaczy, że dany sterowik nie obsługuje tej karty.Powtórzyłem akcję parę razy dla pewności ale nic. Potem zainstalowałem najnowsze drivery (71.84) i koputer odrazu zobaczył kartę (oczywiście jak tu otworzyłem ReadMe to karta na liście była). Się rozpisałem... ale co z tym zasilaczem? Czy to: "Mode: ATX-400W" oznacza, że mam 400W-owy zasilacz? W takim razie problemów być nie pownno... chyba Edytowane 5 Kwietnia 2005 przez DesoloAnimus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 nie znam takiego zasilacza ale jeżeli jest 400W to teoretycznie powinno wystarczyć :| rozumiem że po instalacji najnowszych sterów nadal problem występuje zatem musisz się do kogoś wybrać z grafą i sprawdzić czy u niego działa innej drogi (w tej chwili) nie widzę :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 +5V | -5V | +12V | -12V | +3.3V | +5VSB 22.0A | 0.6A | 6.0A | 0.8A | 14.0.A | 1.0A Z tych wartości wychodzi realne 240W. Normalny zasilacz 400W powinien mieć minimum 35A dla 5V i 15A dla 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 +12V 6.0Ajezeli faktycznie tyle ma ten Twoj zasliniacz, to czym predzej zmien toto na np. -> Modecoma 350gtf oprocz tego sciagnij najnowsze sterki ze stronki nvidii -> link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderko Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 6A dla lini +12V to stanowczo za mało dla takiej karty, Modecom 350W ma np. 16A. Zmiana zasilacza cię czeka. Co do restartów to masz ustawione być może resetowanie kompa przy wystąpieniu poważnych błędów systemu, sprawdź to: prawo-klik "Mój komputer" / "Właściwości" / "Zaawansowane" / "Uruchamianie i odzyskiwanie" / "Ustawienia" Powinno nie być zaznaczenia przy opcji "Automatycznie uruchom ponownie" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 oprocz tego sciagnij najnowsze sterki ze stronki nvidii -> link jak pisałem: Potem zainstalowałem najnowsze drivery (71.84) i koputer odrazu zobaczył kartęPoza tym faktycznie możecie nie znać tego zasilacza bo jest on z sierpnia 2002 r. Przyszła mi na myśl, że problem może też tkwić w pamięci.Czemu? Gdy kupiłem tego GeForce'a 5200 o którym mówiłem miałem też podobny problem. W kółko wywalało mnie z jakiej kolwiek gry i restartowało kompa.Sprzedawca w sklepie komputerowym powiedziałał, że to wina pamięci.Ja mam SDR, a potrzebny jest DDR. Z bulem serca kupiłem 128 DDR RAM (kasa) i od tego momentu zero problemów. Ponad pół roku później (3 miech temu) dokupiłem jeszcze 512, ale już gdzie indziej.Zaczęły się podobne problemy lecz nie na taką skalę. Większość gier działała (SW:Repubilc Commando, Call of Duty), ale niektóre odmawiały posłuszeństwa (np. FlatOut).Przypominam, że miałem ciągle GF 5200, 512 DDR RAM i 128 DDR RAM.Dziś po zainstalowaniu GF 6600 sytuacja się odwóciła i FlatOut działa a SW:Republic Commando (na którym mi zależy) nie. Pomieszane to wszystko jakieś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 ech widzę że nie możesz przekonać się do zasilacza.weź porzycz od kogoś chifteca i sprawdź skoro nie chcesz kupywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (...)Wcześniej (jakieś 3 godziny temu) miałem GeForce'a 5200 128 MB DDR i chodziło wszytko normalnie.(...) 1369194[/snapback] zdecyduj sie stary :mur: najpierw piszesz że było ok a potem mówisz że nie :( tracimy czas jak nie mamy kompletu informacji :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (edytowane) zdecyduj sie stary :mur: najpierw piszesz że było ok a potem mówisz że nie :( tracimy czas jak nie mamy kompletu informacji :huh: 1369618[/snapback] Chodziło mi o to, że na początku (2004 rok) po zakupie GF 5200 miałem problemy z pamięcią i po zamianie z SDR na DDR problem się rozwiązał. Podobne problemy wystąpiły również po zinstalownaiu GF 6600. Krótko mówiąc, zmierzałem do tego czy aby problem może nie leży w pamięci. ech widzę że nie możesz przekonać się do zasilacza.weź porzycz od kogoś chifteca i sprawdź skoro nie chcesz kupywać.Nie oto chodzi ale ok, namówiliście mnie i zaraz jadę do sklepu po TO. Edytowane 5 Kwietnia 2005 przez DesoloAnimus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Chodziło mi o to, że na początku (2004 rok) po zakupie GF 5200 miałem problemy z pamięcią i po zamianie z SDR na DDR problem się rozwiązał. Podobne problemy wystąpiły również po zinstalownaiu GF 6600. Krótko mówiąc, zmierzałem do tego czy aby problem może nie leży w pamięci. Nie oto chodzi ale ok, namówiliście mnie i zaraz jadę do sklepu po 1369700[/snapback] NIE POLECAM tej zasiłki po pół roku zjedzie ci sie i bedziesz miał problemy, lepiej kup modecoma 350 :) ale jeszcze lepiej chiefteca 360W DF :D , ja też zmieniam bo co jakiś czas komp gasnie a fx 5900 podkręcony jest proądożerny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 NIE POLECAM tej zasiłki po pół roku zjedzie ci sie i bedziesz miał problemy, lepiej kup modecoma 350 :) ale jeszcze lepiej chiefteca 360W DF :D , ja też zmieniam bo co jakiś czas komp gasnie a fx 5900 podkręcony jest proądożerny :wink: 1369727[/snapback] Niestety ale cała kasa poszła na kartę (a i tak się już zapożyczyłem) i mogę sobie pozwolić na bardzo tani zasilacz. Mam jednak inne pytanie. W isnstrukcij do głyty głownej, pod hasłem "Specifications" znalazłem: AGPslot: 1 universal AGP slot, supports 3.3v / 1.5v, 4X / 2X /1X AGP card. WinFast A6600 TD który kupiłem jest 8X (to znaczy ośmiopotokowy tak?). To znaczy, że nie mogę mieć kart z większą ilością potoków niż podane na płycie głownej, czyli 4X lub 2X??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderko Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 AGPx8 oznaczy typ i przepustowość slotu AGP, a nie ilość potoków. Ta karta będzie u ciebie działać w AGPx4, ponieważ na tyle pozwala płyta główna - spadek wydajności ledwo zauważalny. Coś mi się zdaje że modernizujesz komputer od d**y, znaczy od tyłu. Szkoda że żałujesz kasy na zasilacz, ale twój wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (edytowane) Coś mi się zdaje że modernizujesz komputer od d**y, znaczy od tyłu. Szkoda że żałujesz kasy na zasilacz, ale twój wybór. Zgodze się z tym... dopiero dzisiaj to zauważyłem. Prawda jest taka, że kupowałem do komputera to na co miałem kasę, żeby jak najszybciej przyśpieszyć jego działanie.Wyszło na odwrót.Mówiłem, że zielony jestem i jak typowy laik postępuję.A z zasilaczem.... cuż... wielkiego wyboru nie mam.Albo kupić kiepski i tani albo nie kupować wcale i się męczyć przez ok 2-3 miesiące z obecym działaniem karty (czyli prawie żadnym działaniem) zbierać kasę na coś droższego. Ps. A tak na przyszłość to co z płyt głównych byście polecali do mojej obecnej konfiguracji? Edytowane 5 Kwietnia 2005 przez DesoloAnimus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Jak masz mało kasy to zamiast tego Deer'a kup chociaż modecom: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9592 albo hiper: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15784 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 widze że spadła cena mojego modecoma mozesz kupic spokojnie pociągnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Właśnie wróciłem ze sklepu z Modecom'em.... niestety nic... prawie 100 w plecy i nic. Jest tak jak było.Facet też był prawie przekonany, że to wina zasilacza ale powiedział, że może też być wina mojej płyty głównej która nie jest najlepsza i najlepiej było by ją wymienić na Gigabyte, która jest dobrą płytą i ładnie by pasowała pod moją obecną konfigurację.Zalecał jednak najpierw spróbować akualizować bios ( o czym z resztą nie mam pojęcia, ale pewnie na waszym forum coś znajdę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 nie ma co się załamywać - masz zasilacz który raczej Ci styknie do smierci tego kompa ;) co do flashowania biosu - to faktycznie dobry pomysł - zapraszam do faq1 lub faq2 dotyczące flash biosu, a co do asusa - to koleś ewidentnie chce Cię naciągnąć, jak to sprzedawca :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Takie tylko jedno pytanie... dyskietka startowa to to samo co "dysk startowy systemu MS-DOS"?. Wszędzie jest napisane aby utworzyć dystietkę startową, ale nigdzie co to jest i jak to zrobić.Wybaczcie ułomność... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 tak to to samo pamietaj tez o resecie do defaultowych ustawień przed flashowaniem no i o całej reszcie typu: nie wyłączanie kompa w trakcie i takie tam, zreszta w faq masz napisane no i módl się, żeby elektrownia nie zastrajkowała, no chyba że masz upsa ;) ps. z reguły proces przebiega bezboleśnie więc w górę nos ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (edytowane) Mam, ale 7-letni i jakoś tak działa jak by chciał, a nie mógł... dzięki wielkie. EDIT: Sorry ale jeszcze jedno ostatnie pytanie. Zrobiłem co mi kazali w instrukcji ale mam problem z nazwą pliku.Po ukazaniu się symbolu: "A:\" mam wpisać ASRFLASCH(spacja)GPRO_1.40 (czyli w całości wygląda to tak: "A:\ASRFLASCH GPRO_1.40") i nie wiem czy podkreślnik ("_") w nazwie "GPRO_1.40" ma tak być czy to jest po prostu oznaczenie spacji.Wybaczcie za pytanie ale ni chcę uszkodzić płyty głównej. Edytowane 5 Kwietnia 2005 przez DesoloAnimus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zobacz pod windowsem nazwę pliku na dyskietce i będziesz wiedział, czy ma tam być podkreślnik, czy spacja, poza tym i tak nic byś nie zepsuł wpisując złą nazwę, co najwyżej nie dojdzie do flashu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 poza tym i tak nic byś nie zepsuł wpisując złą nazwę, co najwyżej nie dojdzie do flashu.no tak... przecież... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Właśnie jestem po zaktualizowaniu biosa... nic. Może faktycznie to wina płyty głównej...,albo cholera go już wie czego.W każdym bądź razie wielkie dzięki chłopaki za pomoc... i za dobre chęci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...