Varrol Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 A ja chce P4 2,26 na nowym jadrze :cry: Ale ta cena 8O buuuuuuuuuu. Pozdro Dexter No co ty? AMD chcesz zdradzić? :D Wiesz w sumie nie interesuje mnie jaka firme wespre interesuje mnie zeby miec wydajnego proca za niska cene. Jak na razie wychodzi na to ze P4 2,26 bedzie najodpowiedniejszym procem do tego zeby komp byl wydajny i mocno podkrecalny. No i oczywiscie pozniej moge zarzucic wydajniejszego proca bez wymiany pamieci i plyty a z AMD niestety juz ten numer nie przejdzie :cry: bo Barton to maks co wsadze w socket A a za pare lat to moze byc za malo :cry: Pozdro Dexter A jaką masz pewność, że nie będziesz musiał wymieniać płyty pod Intela? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Wiadomo ze Intel pod socket478 bedzie produkowal procesory do 3,6 GHz z HT. Za pare lat powiedzmy 2-3 ten procek bedzie kosztowal znikome pieniadze a wydajnosc dla mnie bedzie w sam raz byc moze nawet za duza. Teraz mi sie marzy 2,26 bo kreci sie spoko na 166 FSB i w razie gdybym potrzebowal takiej mocy to moglbym go sobie podkrecic. Poza tym ma on na chwile obecna wszystkie cechy procesora ktory mi odpowiada czyli zintegrowany IHS latwe podkrecanie oraz w miare chlodna praca. No i platformy z Dual DDR napewno dadza kopa temu prockowi bo jak na razie przepustowosc chipset-pamiec nie dorownuje przepustowosci chipset-procesor i sie marnuje tyle dobrodziejstwa. Jak napisalem to jest konfiguracja moich marzen a co bedzie to pokaze zycie. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Intel Pentium 4 2.0 GHz ------ 899 zl Intel Pentium 4 2.266 GHz -------1079 zl Intel Pentium 4 1.7 GHz --------699 zl AMD Athlon XP 1600+ --------- 309 zl AMD Athlon XP 2200+ ---------- 819 zl Jak te ceny mają się do siebie?!? a możecie podać tani sklep w Gdańsku, ewentualnie w Trójmieście, bo widzę, że te ceny powyżej są trochę wygórowane, dzięki No to masz takie: www.esc.pl www.balta.pl www.sklep.gral.pl www.netservice.pl (Gdynia) :D Gdzie jest ten ESC?? ESC jest we Wrzeszczu. Mapka jest u nich na stronie, w Info. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 No i oczywiscie pozniej moge zarzucic wydajniejszego proca bez wymiany pamieci i plyty a z AMD niestety juz ten numer nie przejdzie :cry: bo Barton to maks co wsadze w socket A a za pare lat to moze byc za malo :cry: Pozdro Dexter W obecne plyty pod P4 tez nie wsadzisz nic innego niz P4 2,8GHz. W niektore wejdzie tez P4 3,06GHz, ale na tym koniec. Nowy Pentak na jadrze Prescott bedzie wymagal juz nowych mobo. Tak czy siak kwestia wyboru jest ograniczona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 U mnie w Krkau też jest za 690zł swegoi czasu był za 640! A nawiasem mówiąc Lancer odebrałeś ta pamieć co Ci mój starszy wysłał? Odebralem i juz sie reklamuje ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Yossarian: Najtańsze XPki (1700+) w Krakowie widziałem w www.pcprojekt.pl i www.intax.pl . tańsze są jeszcze na www.rancom.pl , niestety są tylko w cennikach. Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VILQ Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Polska to ma jednak przerypane - w usa'ch maja juz XP2800+ i to za smieszna kase jak na polskie warunki - zobaczcie sami !!! !! 397$ !!! Cennik AMD [usa] http://www.amd.com/us-en/Corporate/Virtual...104_609,00.html Zapowiedzi AMD http://www.amd.com/us-en/Processors/Produc...18_4699,00.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 W obecne plyty pod P4 tez nie wsadzisz nic innego niz P4 2,8GHz. W niektore wejdzie tez P4 3,06GHz, ale na tym koniec. Nowy Pentak na jadrze Prescott bedzie wymagal juz nowych mobo. Tak czy siak kwestia wyboru jest ograniczona. Ja nie mowie o obecnych plytach. Tylko o nastepnych z Dual DDR. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Ja nie mowie o obecnych plytach. Tylko o nastepnych z Dual DDR. Pozdro Dexter Wlsnie o tym mowie. Prescott bedzie wymagal zupelnie innych plyta. Innych nawet niz nieobecne jeszcze nawet na rynku DualDDR. Ten CPU bedzie na FSB 166MHz, a nawet wciaz nie obecny na rynku GraniteBay supportuje tylko 133Mhz FSB. O innych zmianach konstrukcyjnych nie wspomne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Przeciez nie tylko Intel robi chipsety pod swoje procki. Bodajze na Benchmark.pl byly podane plany SiS-a i tam sa chipsety pod Prescott/Northwood. Mozna wiec przypuszczac ze socket478 przetrwa troche dluzej niz wszyscy przypuszczaja.A nawet jezeli socket bedzie sie roznil a chipset pozostaje ten sam to pojawia sie przejsciowki. I w takim ukladzie bedzie sie oplacac zakupic platforme Intela jako przyszlosciowa bo zawsze bedzie mozna zarzucic nowy szybszy procek. Juz SiS 655 bedzie mial FSB 166 mimo ze do premiery Prescotta jeszcze za przeproszeniem w hu.... czasu. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 heh a ja planowalem zakup plytki Gigabita 8PE667 za 490zl, ktora wg. zapewnien producentow bedzie obslugiwac przyszle P4 z 667mhz magistrala... ? nie kce wydawac fortuny na najnowsze plyty z Sisem 655 czy Granit Bajem. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 28 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2002 Plyty z Granit Bay beda drogie jak smok bo Intel plyty z tym chipsetem planuje do serwerow. Jezeli myslisz o ewentualnym upgrejdzie za 3 lata to poczekaj na plyty z Dual DDR na Sis-ie bo tylko one zapewnia dostateczna wydajnosc podsystemu pamieci dla wrazliwych na ten parametr Prescottow. Juz Asus produkuje pelna para plyty P4SDX bodajze tak sie nazywa i dostawy do sklepow (ale pewnie nie polskich :cry: ) sa przewidywane w polowie listopada. Wtedy moze sie wyjasni w koncu czy Prescott bedzie na socket478 czy Intel wymysli nowe cudo. IMHO nie widze przeszkod zeby nowe procki Intela mialyby miec jakiekolwiek klopoty w tym sockecie. Mimo wzrostu zegara poziom wydzielanego ciepla pozostanie na podobnym poziomie bo Prescott bedzie juz robiony w 0.09 mikrometra i pewnie bedzie zasilany 1,2 V albo nawet mniej. Pradu bedzie co najwyzej wiecej zarl ale w obecnej obudowie P4 jest sporo nozek N.C. (not connected - nie polaczone) ktore w specyfikacji sa zaznaczone jako "futer use" czyli do wykorzystania w przyszlosci. Wystarczy na te nozki podac napiecie zasilania i juz mozna zaspokoic glod Prescott-a. Jak bedzie to sie okaze, i tak nie grozi mi zmiana kompa do wakacji a wtedy juz wszystko bedzie jasne :wink: Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...