Skocz do zawartości
bernard

Problemy Z Soltekiem Frn2-l I Twinmosami

Rekomendowane odpowiedzi

Pamięci powinny iść bez problemu , ale widzi mi się , że je przetaktowujesz współczynnikiem procesor/pamięć . Ustaw współczynnik na 1:1 , lub podobny czyli 2:2 , 3:3 . Gdzieś w ustawieniach biosu tkwi błąd . Odradzam obniżanie dwóch środkowych timingów - bywają niestabilne po obniżeniu na 2 .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek proponuję podnieść timingi na 3 , 4 , 4 , 10 i zobaczyć , czy coś się zmieni . Nie zaszkodziłaby też korekta napięć na tych pamięciach . Mam Twistery 466 i one mają domyślne 2,8V . Ustawiam je na 2,7V , a czasem na 2,6 . Nie testowałem powyżej 2,8V , więc nie wiem jak zareagują . Koniecznie tez nie przestawiaj z 1T na 2T , bo to też może powodować brak startu , lub niestabilność .

Chociaż obawiam się , że to nie jest wina pamięci lecz procesora . Athlon XP 1700+ ma zablokowany mnożnik , a jego domyślna szyna to 133 MHz . Przestawiając mnożnik na jakikolwiek inny nic ci to nie da . Zmienić możesz tylko szynę FSB procesora i oczywiście pamięci . Najpierw spróbuj go ustawić na 166 MHz - 200 MHz , to może być zbyt wiele jak na twój procesor . Jest to przecież przeskok o dwa dzielniki FSB .

Pozdrawiam .

Edytowane przez BIGOLSEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro procek smigal na 11.5x175 to 10x200 nie zrobi mu zadnej roznicy wiec raczej bym wykluczyl niewydolnosc proca. Ja na Twoim miejscu bym probowal z opcja 2T (na 2ch kosciach) ale wpierw przetestowal kompa na kazdej z dwoch kosci osobno, co by miec pewnosc ze memki sa ok. No i jeszcze troche zaglerki pamieciami w slotach (potestuj przekladanie :) ) i powinno isc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek ma odblokowany mnożnik, to 11,5x175 to było na twinach 2 x 256 ddr333. W tej płycie nie ma opcji bezpośredniej zmiany 1T na 2T, można jedynie wybrać opcję optimal ale wtedy szyna procka da się ustawić max na 133 a pamięci auto lub spd. Używam biosu 1.7L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakuje mi tu opisu , czy twój komputer wogóle wstaje po zmianie szyny , czy też nie . Dalej , jakie są objawy . Piszczenie z głośniczka z krótkimi przerwami oznaczałoby winę pamięci , ale jeśli jest zupełna cisza i nie wstaje to wina proca . Jeśli wstaje i po chwili się resetuje , to może być też wina słabego chłodzenia , lub samej płyty głównej .

Jest jeszcze inna opcja komp wstaje , ale system się nie ładuje po zmianie szyny na wyższą . Wtedy trzeba reinstalować system , na tej podwyższonej szynie FSB .

Pozdrawiam .

Edytowane przez BIGOLSEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 11,5x175 na 2,2,2,6 nie wstaje i piski czyli pamięć. Na 10x200 2.5,3,3,8 komputer wstaje, ale wiesza się np. jak zapuszczę 3dmarka2005. Reset się nie przytrafił.

1373447[/snapback]

Wygląda więc na to , że masz pamięć na kiepskich kościach i timingi musisz ustawić większe niż default w SPD , lub zmienić pamięć na inną , bardziej wydajną . Pierwsze powyższe timingi miałeś zbyt niskie - napisałem wyżej - "nie niżej niż 3 dwie środkowe" , tym bardziej , że podniosłeś szynę FSB , stąd piski . Drugie timingi musiałbyś dać na 3-4-4-11(12) , lub jeszcze wyższe i to powinno załatwić sprawę i ewentualnie podnieśc napięcie o 0,1V lub 0,2V powyżej 2,6V . Wyższe napięcia powyżej 2,9V , mogą tylko pogorszyć stabilność pamięci . Musisz się na coś zdecydować , albo podniesiesz timingi do góry , albo zmiana pamięci na lepsze jakościowo .

Pozdrawiam .

Edytowane przez BIGOLSEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi