aiki Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Zawsze interesowało mnie ja wyglada sprawa z pamięciami tanimi jak np. (elixir pc2100) które po podniesieniu napięcia chodza podobno doskonale na pc2700 (oczywiście nie wszystkie:)). Również odnalezienie dokładnej wartości fsb przy której pamięć chodzi super stabilnie nie bylo łatwo sandra i podobne programy czesto chodzily stabilnie ale nieraz windows sie sypał , pytanie czy to kwestia podkręconego proca czy pamięci. Ostatnio przeglądając francuską strone www.hardware.fr przeczytalem dwie recenzje pamięci 266 i 333. Autor testował ustawienia pamięci nieznanym mi programem memtest-86. Z ciekawości sciągnełem ten programik http://www.memtest86.com/ wersje iso:) wypalilem. po restarcie program sam sie uruchamia (płyta bootująca) i z ciekawośc przetestowałem moje nanye pc 2700 @181 MHz juz po chwili wystąpily błędy (na tych ustawieniach 3d mark chodzil w zapetleniu kilka godzin prime 95 również chociaż ten ostatni po kilku godzinach nieraz sie zwieszał) Mem test posiada wbudowany benchmark co prawda bardzo prosty ale daje pojęcie o zmianie prędkości przy różnych ustawieniach timingów w biosie. Jak się okazało musialem zejsc do 177 MHZ(przy tym samym zegarze procka) i wyłączyc w biosie trp z 2t na 3t reszta zostala ustawiona na maxa. Po tej modyfikacji znikneły zupełnie sporadyczne zwisy windy. Sprawdzalem równiez 2 elixiry ktore "chodzą" na pc 333 jeden przeszedl test ale tylko przy najwolniejszych timingach drugi nie dal rady, zaznaczam ze na tych 2 modulach 3d mark chodzil w zapętleniu kilka godzin wywalaly sie nieraz po ale nie zawsze w prime95. Więc nie ma ta różowo za 250 zł nikt nie kupi pamięci która bedzie chodzila stabilnie na pc2700 cl2 command 1t. Zawsze można było zwalic na stary windows i podkręconego proca A tak na marginesie to najlepse są dalej samsungi pc 2700 3 generacji czyli z literką c , samsungi 4 generacji z literką d są gorsze:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Ciekawy i bardzo pożyteczny program... Moje Samsungi DDR333 idą bez błędów przy najostrzejszych timingach przy 333MHz (asynchronicznie - więcej nie chcę próbować - muszę koniecznie odblokować proca...). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...