Skocz do zawartości
Trendzik

2x512 A-data ! Timingi ... Coś Jest Nie Tak !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, czy możecie zobaczyć na moje timinigi , bo coś mi się wydaje że coś jest nie tak. FSB mam ustawione na 181 Mhz... choć bede próbował na 200Mhz może komp wstanie.

Ale te timingi pamięci ... przeciez te pamieci mają CL 2,5 a tutaj mają jakies wysokie timingi. Co sądzicie ?? Czy jak zmniejsze to coś się stanie ??

użyłem programu CPU-Z , oto wynik :

CPU-Z Wynik

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Trendzik

Cos bardzo slabe te timingi przy 181MHz 3-4-4-8 <_<

Jezeli chcesz zobaczyc jakie maja domyslne to zainstaluj everesta wybierz zakladke plyta glowna -----> SPD i tam bedziesz mial wszystko podane.

U mnie na Geilach PC400 wyglada to tak:

Taktowanie pamięci

@ 200 MHz 2.5-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 166 MHz 2.0-3-3-5 (CL-RCD-RP-RAS)

Sprobuj recznie zjechac z timingami jak najnizej. Imo przy 200MHz powinny spoko chodzic na CL2,5 a moze nawet na CL2.

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem Sandrą ... a oto rezultaty :

Sandra TEST

Kurde, tak nie jestem w 100% zadowolony ... a VITESSE...chyba tego nie mam bo na pudełku nic nie pisało...kupiłem je w IMPRERIUM

Jakim programem można przetestować pamięci czy nie sypią błędami , najlepiej pod Windowsa Xp ??

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry kolego ale nie wiesz za bardzo o co biega:

są a-data i a-data vitesta(samsung tccd)

a-data mają timingi 3-4-4-8 i to są te twoje ( też mam takie z imperium za 389 zet)

te a-data vitesta kosztują koło 1000 zeta i są zajefajne do kręcenia bo to te mają lepsze timingi

a poza tym ramy te tańsze też sie nieźle kręcą tylko ustaw 2,5-3-3-x i do roboty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a-data mają timingi 3-4-4-8 i to są te twoje ( też mam takie z imperium za 389 zet)

te a-data vitesta kosztują koło 1000 zeta i są zajefajne do kręcenia bo  to te mają lepsze timingi

a poza tym ramy te tańsze też sie nieźle kręcą tylko ustaw 2,5-3-3-x i do roboty

1370004[/snapback]

Mam zrobić tak jak ty masz 2,5 - 3 - 3 - 11 ????

Jakie proponujesz timingi dla FSB 180Mhz i 200Mhz ?? Napięcie też mam podnosić do 2,7 v tak jak ty masz ?? bo ja wogóle pojęcia nie mam

Jakim programikiem można to przetestować żeby sprawdzić czy wszystko działa ??

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te a-data vitesta kosztują koło 1000 zeta i są zajefajne do kręcenia bo  to te mają lepsze timingi

1370004[/snapback]

ze niby jak?jestem chyba pierwszym posiadaczem adat zwyklych na tym forum. kupowalem je jak u lukasa kosztowaly jeszcze 550zl I musze powiedziec ze one defaultowa maja taimingi 2,5-3-3-8, a nie 3-4-4-8.

NIe wiem moze teraz ta tansza seria jest gorsza jakosciowo, tzn na innych kosciach idlatego takie taimingi.

PS napisz oznaczenia jakie masz na kosciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze niby jak?jestem chyba pierwszym posiadaczem adat zwyklych na tym forum. kupowalem je jak u lukasa kosztowaly jeszcze 550zl I musze powiedziec ze one defaultowa maja taimingi 2,5-3-3-8, a nie 3-4-4-8.

NIe wiem moze teraz ta tansza seria jest gorsza jakosciowo, tzn na innych kosciach idlatego takie taimingi.

1370049[/snapback]

Oznaczenia:

HO8O5

ADD8608A8A - 5C

Dane te odczytalem z kości pamięci....bo jakaś najlejka jest jeszcze, jest tam S/N itp. ale mam kompa włączonego i nie widze za bardzo co tam pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1370049[/snapback]

Te a-data jakie my sprowadzmy są nam sprzedawane jako CL2,5. To co ma imperium to chyba CL3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te a-data jakie my sprowadzmy są nam sprzedawane jako CL2,5. To co ma imperium to chyba CL3

1370101[/snapback]

Też pisze na opakowaniu CL 2,5 ale jak włożyłem do kompa, już podkręconego to takie mi czasy wyskoczyły. Bym musiał przed wymianą ramu na FSB166 zostawic wtedy bym mial odrazu CL 2,5 ...

Moje ramy teraz chodzą na : CL 2,5 - 4 - 4 - 7

Narazie komp chodzi stabilnie, ale nie mam programu zeby to sprawdzic, bo bym walczył o niższe timingi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytanie ze zrozumieniem sie klania luks_pl z forum sprzedaje.

Dzięki umiem czytać jeśli o to chodzi <_<

To może mi powiesz gdzie w lublinie mógłbym dostac takie pamięci , chociaż wydaje mi sie że od lusk_pl jak juz co będe musiał brać :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do krecenia to tylko tccd a jakiej firmy to juz zalezy od gustu

1370740[/snapback]

Winbondy niewiel ustepuja tccd ( cena napewno ).

Jedyny minus to to ze nie kazda plyta ma mozliwosc ustawiania wysokiego V na pamiec. Poza tym gitesowe pamiec za dobra cene.

Tu macie moja a-date to porownania z waszymi :D

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47389342

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi