Skocz do zawartości
Slow

Logitech® Z-5500 Digital Czy Creative Mega Works

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchalem Gigaworks-ow podpietych do Audigy 2 ZS i Z-5500 do SoundStorma - IMO glosniki Logitecha sa o pare klas lepsze od Gigaworksow.

1458072[/snapback]

Bzdura. Jakkolwiek jakość i określenie co brzmi lepiej S750 czy Z-5500 jest indywidualnym podejściem każdego z osobna, to stwierdzenie , że Z-5500 na Soundsormie brzmią lepiej o parę klas lepiej niż S750 na A2ZS jest czystą prowokacją i paranoją. Jest wiele za i przeciw za jednym i drugim. Jako przykład mogę tu podać np: dla niektórych sub w Logitechach jest głębszy i brzmi czyściej, dla innych tytan jest lepszy niż aluminium i dlatego wolą brzminie satelitek Creativa. Fakty są takie: Logitech ma lepszy design i jako zestaw 5.1 nie ma sobie równego. Posiada wbudowany dekoder cyfrowy i dzięki niemu można podłączyć go do konsoli PS jak i Xboxa oraz standardowego playera DVD, Creative natomiast jest tego pozbawiony i chęć podłączenia powyższych urządzeń to koszt dokupu DTS`a. Słyszałem ,że zdarzają się w zestawah S750, iż po wypakowaniu z pudełka satelitki są z wgniecionymi membranami (pewnie i tak ile w tym prawdy ?!?!), czy na przykład , że suby w Gigaworksach padają po miesiącu....no może komuś coś padło ale to może dlatego że s750 sa dłużej na rynku niż Z-5500 i jeszcze nie wypowiedzieli się ludzie którym padły Z-5500. Tak czy inaczej po pierwsze musisz sobie odpowiedzieć na pytanie do czego będziesz je używał najwięcej. Jeśli dużo grasz to zdecydowanie 7.1 Creativa S750 jeśli słuchasz więcej muzyki to 5.1 Z-5500, przy słuchaniu filmów DVD różnica praktycznie nie istnieje, tylko jakiś napalony audiofil je wyłapie. Jeśli jeszcze nie podjęłęś decyzji i zastanawia cię fakt , że Z-5500 maja dekoder DTS a S750 to odwże się stwierdzić, że jeśli kolumny podłączasz tylko do PC to jest on zupełnie zbędny i nie powinien być brany pod uwagę przy wyborze. Podsumowując połakomił bym się również na stwierdzenie, iż w świecie modyfikacji produktów i optymalizacji sprzetu jednego producenta pod swoje wyroby Audigy 2 ZS firmy Creative Labs będzie brzmiało najlepiej z Gigaworks S750 firmy Creative Labs:). Wybór należy do Ciebie.

A tu kilka linków na poparcie tej tezy: Skoro Z-5500 to to samo co Z-680 tylko z o 2 cale większym subem i poprawionym designem a w większości (nie sponsorowanych testach) wygrywał S750 nad Z-680 to samo się rozumie przez się , że :

http://www.guru3d.com/article/sound/194/

http://www.findarticles.com/p/articles/mi_...1/ai_ziff117537

http://pclab.pl/art15865-1.html

Edytowane przez Czaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki maly problem kilka miesiecy temu kupilem glosniki oddalem je po paru tygodniach bo zaczelo cos w nich pykac myslalem ze to jakas zla seria i dostalem nowy sprzed te glosniki ktore mam teraz maja taka sama wade co jakis czas z nich wyleci dziwny dzwiek tak ze czasami mozna podskoczyc na krzesle takie mocne pykniecie nie wiem czy to jest wada kazdego sprzetu czy ja mam takiego pecha

chodzi o zestwa logitech z5500 prosze o kontakt na gg 5577352 bardzo wazne z gory tHx:D:P Czekam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki maly problem kilka miesiecy temu kupilem glosniki oddalem je po paru tygodniach bo zaczelo cos w nich pykac myslalem ze to jakas zla seria i dostalem nowy sprzed te glosniki ktore mam teraz maja taka sama wade co jakis czas z nich wyleci dziwny dzwiek tak ze czasami mozna podskoczyc na krzesle takie mocne pykniecie nie wiem czy to jest wada kazdego sprzetu czy ja mam takiego pecha

chodzi o zestwa logitech z5500 prosze o kontakt na gg 5577352 bardzo wazne z gory tHx:D:P Czekam

1542575[/snapback]

Po pierwsze: przeinstaluj winde,

Po drugie: często sytuacja, którą opisujesz ma miejsce z powodu zakłuceń w sieci energetycznej np. podczas włączania sie agreatu w lodówce dlatego ważne jest aby cały komp i zasilanie twojego zestawu było podpięte przez dobrą listwę przepięciową.

Po trzecie: choć mało prawdopodobne całość jest blisko jakiegoś innego potężnego żródła magnetycznego (prądu itp) , które powoduje zakłucenia. Radziłbym też sprawdzić cały zestaw na innej karcie dźwiękowej a jeśli nadal problem to na innym kompie ale w tym samym pomieszczeniu i w takich samych warunkach. Odpowiedź sie na pewno znajdzie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po drugie: często sytuacja, którą opisujesz ma miejsce z powodu zakłuceń w sieci energetycznej np. podczas włączania sie agreatu w lodówce dlatego ważne jest aby cały komp i zasilanie twojego zestawu było podpięte przez dobrą listwę przepięciową.

pozdrawiam

1544089[/snapback]

U mnie to samo co u SipSy'ego czyli pykanie. Zdarza się to np. przy zapalaniu światła. Mam wszystko podłączone pod filtr przeciwprzepięciowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to samo ale nie specjalnie jakoś często chociaż wczoraj miałem takie 2 głośniejsze pyknięcia (miałem je również na 550THX - teraz Z-5500) i to zdecydowanie z sieci bo to odrazu widać. Mam listwę APC ale niestety nie mam jak jej podłączyć do uziemienia w łazience albo kuchni (przedłużacz bedzie ok ?). Poza tym wszysyko ok. Aha w instrukcji napisano żeby od monitora 60-70 cm stał niskotonowy może to przez to nam tak stuka też ? U mnie dopóki nie kupie LCD nie bedzie inaczej jak 40cm odległości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: ehhh Gigaworks jest lepszy... poczytajcie jak sa wykonane logitechy a jak one [jakie materialy, jakie kable etc] ...gowno sie liczy design, dla tych ktorym zalezy na jakości. Jak dla mnie to glosniki moglyby wygladac gownianie, tylko zeby to z czego sa zrobione "w srodku" bylo wysokiej klasy i dzwiek ktory wypuszczaja byl poruszajacy. A i tak uwazam ze wybieranie w takich produktach [nie oszukujmy sie ale raczej z niskiej-sredniej pólki cenowej] jest bez sensu bo roznice w dzwieku sa znikome, jedyne co moze byc roznego to np w jednych mocniejszy bas, a w drugich lepszy przenoszenie tonow wysokich... a to są jednym slowem indywidualne preferencje odbiorcy.

pozdrawiam. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

czy ten Logi Z-5500 ma wejscie optyczne? da sie pod niego podlaczyc PS2 zeby miec dzwiek 5.1 w filmach DVD?

jesli ktos zna odpowiedzi na to pytanko bede dzwieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tą odległością od monitora to chodzi raczej o bezpieczeństwo monitora ;) przecież w subie masz potężny (a przynajmniej powinien taki być :)) magnes i może on zmieniać kolory, geometrię na monitach CRT

Racja. Nie polecam ustawiania suba w okolicach monitora :D Wczoraj robiłem małe przemeblowanko i sprzątanko no i miałem suba przestawić tylko na chwilkę w okolice monitora. No ale byłem już zmęczony i poszedłem spać. Na drugi dzień wracam z pracy, odpalam kompa i monitor a tu czerwony ekran i białe paski (czyli raczej cos nie tak z kineskopem). No i od razu wiedziałem, że to przez ustawienie suba zbyt blisko monitora. Później już odpalił normalnie ale malutki problem z kolorami jeszcze był pomimo znacznego oddalenia suba. Na szczęście teraz już kolory wyświetlane są poprawnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzien temu sprzedalem w sklepie klientowi S750 i wraca mi po paru dniach ze cos nie gra (subwoofer).

Takze S750 padaja, padaja, padaja.

Dzwonilem do Creative i po paru dniach mialem nowusienki zestawik S750 (prosto z Irlandii) - tamtego nie zabrali takze mam 1,5 :) zestawu.

(+) dla Creative'a ale sam fakt ze glosniki padly po nie calym tygodniu to duuuuzy (-)

P.S Sprzedalem jak na razie 1zestaw S750 czyli 100/100% wadliwy zestaw - nieciekawie. :mur:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dolaczam sie do kolegi wyzej sam mam LCDka i satelitki z-5500 sa od niego dosc blisko, central jakies 5cm nad nim a przednie jakies 20 cm kolo niego, teraz jest pytanie jak przybabie glosno to czy ten lcd sie nie zepsuje, bo na CRT mialem takie zajwisko ze jak glosniej gralem to na CRT byly widoczne fale obraz normalnie latal, na LCD nie mam tak ale moze czy sie cos nie psuje??

suba mam sporo dalek bo wiem ze tak musi byc :) jakies 1,5m od LCDka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchalem Gigaworks-ow podpietych do Audigy 2 ZS i Z-5500 do SoundStorma - IMO glosniki Logitecha sa o pare klas lepsze od Gigaworksow.

SS nigdy nie bedzie brzmial lepiej od az2.

1. nie ma plyty glownej z tym ukladem nv majacych tej

jakosci tor analogowy co a2zs.

2. Przez cyfre masz albo stereo albo 5.1 ale przez ac3 a to jak bys nie wiedzial

stratny format kompresji dzwieku.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi