zzeus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Moze mi ktos napisac jak skonfigurowac knoppixa 3.6 zeby sie laczyl z netem. Net mam udostepniony z innego kompa z systemem XP przez siec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (edytowane) Moze mi ktos napisac jak skonfigurowac knoppixa 3.6 zeby sie laczyl z netem. Net mam udostepniony z innego kompa z systemem XP przez siec. 1370308[/snapback] http://www.knoppix.pl/faq/ Konfigurowanie udostępniania połączenia internetowego. Najprostszy przypadek, w którym mamy często o czynienia w domu to dwa komputery, z których jeden jest podłączony do internetu, a drugi nie. Oczywiście na jednym może być zainstalowany Knoppix, a na drugim np. MS Windows 2000. Z tego względu są dwie możliwości: albo udostepniamy Internet z komputera z Windowsami do komputera z Knoppiksem albo odwrotnie. W pierwszym przypadku należy: - zakupić lub zrobić samemu skrosowany kabel sieciowy - zainstalować dodatkową kartę sieciową w komputerze z MS Windows - na karcie Połączenia sieciowe i telefoniczne wybrać kartę z dostepem do Internetu, wybrac prawym klawiszem Właściwości, a nastepnie zakładkę Udostępnianie. Na zakładce tej należy jedynie zaznaczyć udostępnianie połączenia i nic więcej. - Nie należy konfigurować drugiej karty sieciowej - Połączyć skrosowanym kablem karty sieciowe w obu komputerach - Skonfigurować interfejs sieciowy w komputerze z Knoppiksem, np. za pomocą standardowego netcardconfig. Karcie tej należy nadać statyczny numer IP z puli: 192.168.0.x i podać jako bramkę adres drugiej karty w komputerze z MS Windows, czyli 192.168.0.1 . DNS-y takie same jak na pierwszym komputerze. Edytowane 5 Kwietnia 2005 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzeus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 No wlasnie. Jak skonfiguruje polaczenie, to sie mi polaczy z netem. Ale dam np. zeby sie onet otworzyl, to dojdzie do polowy i sie mi komp zawiesi, po chwili sie odwiesi i tak w klolko sie pozniej dzieje :( a strona juz sie do konca nie zaladuje. Wie ktos co jest tego przyczyna i jak to naprawic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 No wlasnie. Jak skonfiguruje polaczenie, to sie mi polaczy z netem. Ale dam np. zeby sie onet otworzyl, to dojdzie do polowy i sie mi komp zawiesi, po chwili sie odwiesi i tak w klolko sie pozniej dzieje :( a strona juz sie do konca nie zaladuje. Wie ktos co jest tego przyczyna i jak to naprawic ? 1370351[/snapback] Odpalany z Cd czy z dysku ? Ile masz ramu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzeus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Mam zainstalowanego na dysku jako debiana, ramu mam 256. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Niewiem to chyba nie wina ramu bo przy 256 u znajomego jak postawilem to nie zawieszal sie tak. Ale tylko onet tak sie wiesza ? czy inne strony tez ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzeus Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Dopoki nie chce wejsc na neta to komp chodzi normalnie, a jak wlacze jakas przegladarke, to sie dzieieje tak jak na pisalem, caly komp sie wiesza, wszystkie strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondexterro Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 pokaz ifconfig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzeus Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0D:61:75:3F:70 inet addr:192.168.0.123 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0 UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:360 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:195 errors:0 dropped:149 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:135424 (132.2 KiB) TX bytes:24381 (23.8 KiB) Interrupt:16 Base address:0x8000 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:102 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:102 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:7178 (7.0 KiB) TX bytes:7178 (7.0 KiB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondexterro Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 rozumiem ze komputery pinguja siebie nawzajem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzeus Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Taa, nawet sie mi troszke strony zaladuje, ale potem sie mi wiesza komp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondexterro Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 sprobuj innego livecd i zobacz czy jest taki sam skutek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzeus Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Juz sobie poradzilem :) problem tkwil w jadrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shade Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 (edytowane) podepne pod temat zeby nie zakladac nowego sciagam wlasnie knoppixa wersje 3.8.1 (albo 3.1.8.1 roznie podaja ;d) i teraz mam pytanie jak z bezpieczenstwem przy polaczeniu z netem? (zeby nie bylo jak w przypadku 1 polaczenia z netem na winxp sp1 gdzie po 5 minutach system nadawal sie do reinstalacji) czy do tej dystrybucji (i nie tylko) sa jakies FW etc czy jest to zbedne? no i odam ze w temacie linuksa jestem zupelnie zielony ;) Edytowane 21 Kwietnia 2005 przez shade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...