Skocz do zawartości
Kaeres

Jaki Radeon (kaeres) !

Rekomendowane odpowiedzi

wiesz czy przypuszczasz?

1371654[/snapback]

Wiem oczywiscie bo mailowalem.

Jakos nie wiem na co sie decydowac.

R9500 @ 8 potokow 128 bit ?

R9550 XT z gwarancja na R9600XT

R9600Pro @ XT

Jakos sie nie moge przekonac do 4 potokow nawet gdy w R9600XT pamieci smigaja na 700MHz to chyba jest wolniejszy od 8 potokowego R9500 ?

Mam do kupienia tego R9500 @ 8 potokow z tym, ze tylko 64MB 128bit.

Cena max 290 pln i jeszcze rok gwarancji.

Albo o 50pln drozszego R9550XT GeCube`a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna opcja.

Mam mozliwosc posiadania R9500 Pro (nie modowany tylko oryginalny Pro)

Herculesa ( Hercules ATI Radeon 9500Pro ze 128MB pamięci DDR Infineon 3.0ns)

Opis i test - http://www.sirius.pl/art.php?id=72&typ=test&aid=65

Z tym, ze uzywka i bez gwarancji.

Powiedzcie mi teraz ile jest taki wart (ile maxymalnie byscie za niego dali) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, z okablowanie moge go miec za 400 zl.. Sęk w tym ze ja nie potrzebuje narazie (na początku) tych całych "badziewi" zalezy mi jakby na samej karcie i jej wydajnosci..

128 MB i 256 bit... Czy ona duzo ustepuje "normalnemu" Radeonowi 9800 czy 9800 PRO ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, z okablowanie moge go miec za 400 zl.. Sęk w tym ze ja nie potrzebuje narazie (na początku) tych całych "badziewi" zalezy mi jakby na samej karcie i jej wydajnosci..

128 MB i 256 bit... Czy ona duzo ustepuje "normalnemu" Radeonowi 9800 czy 9800 PRO ?

1372194[/snapback]

Hmmm a czy ktoś mówił Ci jak jest z tymi potokami w tym Radziu ? Bo wiem że właśnie najwięcej SE modowało się w wersji ALL IN WONDER także może trafisz na 4@8x1... Jeśli to będzie 4x1 czyli bez odblokowania to grafika nie najwydajniejsza choć za tę cenę myśle że nieźle. W 3D Marku możesz liczyć na około 3700 pkt. Po O/C do 400/710 wynik nie dużo większy bo około 3890. Jednak jak już zarzucisz sobie MODa to skoczy bez O/C do około 5400. Oczywiście wyniki zależą od qmpa. Ja podałem Ci z doświadczenia mojego kolegi a on ma A XP 2,4, Epox 8RDA i 640 MB RAMu 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna opcja.

Mam mozliwosc posiadania R9500 Pro (nie modowany tylko oryginalny Pro)

Herculesa  ( Hercules ATI Radeon 9500Pro ze 128MB pamięci DDR Infineon 3.0ns)

Opis i test - 1371973[/snapback]

Hello ! :)

Zapodalem pytanko. Plis o podpowiedzi.

On jest juz odblokowany do podkrecania biosem z R9700.

Podobno 380 na rdzeniu i 680 na pamieciach w standardowym chlodzeniu to dla niego wynik osiagalny.

Nawet jezeli odejmiemy po 10-20 MHz to jest chyba niezle.

A 8 potokow swoje zrobi chyba.

Jedynym minusem jest to, ze nie ma juz ani pudla, ani zadnych kabli oraz, ze nie jest na gwarancji.

Jak myslicie ile wlasciciel za takiego moze zadac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co Kaeres, ja na twoim miejscu nie kupowal bym teraz nic co jest gosze wydajnoscia niz 9800.

Wiem wiem, ze karta jest droga, ale nie oszukujmy sie wszelkie 9500, 9550 9600 obecnie wydajnosciowa prezentuja poziom sredni nizszy, zeby nie powiedziec ze po prostu niski, a coraz wiecej teraz gierek bedzie powstawac na silnikach z D3 i HL2, moze nie tylko na ich silnikch ale na silnikach tej klasy. Sam odczuwam, ze czasami moj radek na taktowanich XT, ma zadyszke :wink: , oczywiscie to zalezy na jakich ustawieniach czlowiek gra i w co gra ( 1024x768 max detale to minimum jezeli o mnie chodzi :wink: ). Szczerze tez troche kiepski moment wybrales na zmiane grafy, bo po wyjsciu Fudo, za ta kwote moglbys zapewne kupic 9800, moze nawet (za 400pln ) udalo by ci sie znalesc Pro, ale watpie :wink:

Ot taka mala refleksja :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy moment jest dobry.

Jezeli Tobie 9800XT nie wystarcza to mamy zupelnie inne pojecie plynnosci gier.

Mnie ti4200 nauczyl grania ostatnio na pograniczu plynnosci (25-30 fps w zupelosci mi wystarcza).

Jedynie zauwazyle, ze przestaje uzywac AA i AF.

Na ti4200 ciagnalem chyba z 2 lata zaczynajac we wszsytko grac AAx4 i AFx4

Chce aby znow to powrocilo i jezeli bede widzial 30 fps to jestem zadowolony.

Sadze, ze w najnowsze gry bez tych efektow pogram jeszcze z rok na takim pelnym R9500Pro

Na karte mam przeznaczone okolo 100 pln.

Po tym jak dostalem za moja karte 220 pln (tzn. dzisiaj wyslalem za pobraniem i mam nadzieje dostac :P ) to sie uzbiera kwota wlasnie z 320 pln

Ew. 30 zaokraglilem poniewaz te 350 oczywiscie wykasam jezeli chodzi o optymalny wybor.

Dzisiaj mnie nie stac dolozyc do karty 250 pln zeby po prostu starczyla mi na pol roku dluzej (ja jestem optymista jezeli chodzi o wymagania gier chociaz coraz mniejszym) i nie dam za karte w sumie 450 pln bo nie jestem juz sam ze swoja wyplata, a lista wydatkow przed zakupem karty siega debetu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Buu. Lepiej kupić 9800 i mieć spokój na rok. Wiem to po sobie, w grudniu kupiłem 9550 i nawet na pół roku nie starczyła, już jest za słaba. Osobiście poczekam jeszcze, aż dostanę 9800pro za 450 albo 9700 poniżej 400 pln, może po wakacjach, a jeżeli teraz coś kupować, to najlepsze oferty cenowo to są właśnie 9700-9700pro, które kosztują poniżej 500 zł.

edit: nie doczytałem, że więcej nie możesz dołożyć. W takim razie fabryczna (nie modowana) 9500pro 128mb będzie jedynym rozsądnym rozwiązaniem, żeby pograć z powrotem z AAx4 i AFx4.

Edytowane przez Waldek82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no oczywiscie, ja w specyficzny spsob kupilem Rdka 9800pro od szadirka za 400pln <- musze podkreslic ze nowke sztukre w orginalnym pudeleczku. nie otwieranym wczesniej ( wersja Full box ) ale moja sytuacja naprawde byla specyficzna.

W pewnym sensie cie rozumiem, sam jeszcze do listopada jechalem na 3Ti200, wiec na karcie gorszej od 4Ti :wink: , ale tak jak napisales kazdy ma inne pojecie plynnosci :rolleyes:

Buu takie gadanie ze mozna poczekac az cos stanieje jest imho bezsensu.. Bo czekac mozna zawsze.. A w swiecie komputerow wszystko sie tak szybko zmienia i idzie do przodu, ze trzeba kupowac a nie czekac 

no wiesz ja naprzyklad zaluje ze raz nie poczekalem i kupilem GFFX 5900ultra od gainworda, karte ktora obecnie radek zjada na sniadanie :wink: , zaluje tez ze nie poczekalem chwili z kupieniem ramu, iadaty przez to kupilem w cenie 550, a nie 390 :mur: :mur: Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buu dokładnie. Ja tak samo miałem. Czułem że mój Radek 9800SE@PRO już czasem miewał czkawki a że trafiłem klienta i dołożyłem JEDYNE 20 zł do tego co mam w podpisie to stałem się posiadaczem karty jednak troche bardziej wydajnej. Tak jak Buu, to wszystko zalezy od natrafiającej się sytuacji, a jeśli nie ma takowej to nalezy brać nabardziej optymalny wybór, co w tym przypadku chyba 9800 (nonPro)/9700/9700PRO jest odpowiednią sztuką (MOJE OSOBISTE ZDANIE JEŚLI CHODZI O STOSUNEK Cena/Jakoś)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda z tych kart ma swoje dobre strony, i trudno jednoznacznie wskazac co masz wybrac, bo gdyby tak nie bylo to bys sie nie pytal :wink:

radek 9500 pro -> duzy plus 8 potokow, a jezeli to prawda ze kreci sie do poziomu 9700pro, to bym sie chyba na nia zdecydowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll: do czego ? :blink:

1372688[/snapback]

Hmmm no tak zapomniałem... Miałem POWER COLORA 9800SE@PRO a za dodatkowe 20zł dało mi się wymienić na ASUSa V9999LE@12/6 (340/770) i powiem że zmiane odczułem, choć nie gram w sumie ale testy musiały być :D Hehe w 03 Marku doszedłem do 10700 pkt co nawet nie wiem jak wykręcony 9800XT nie dojdze do takiego wyniku. Ogólnie byłem zwolennikiem ATi ale na 6800 też się nie zawiodłem. POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowales sie juz na, ktoras z tych kart?

1374277[/snapback]

Czekam na pieniazki z pobrania. Pozniej zakupie albo R9500Pro od jednego z ludzi z allegro.

Cena z przesylka to 330pln albo jakiegos porzadne R9600XT w jakies okazji (nie dam w zyciu za ta karte 400 pln).

A jest treaz czas zaloby i poczta bedzie sie ociagala wiec kupie ja dopiero w poniedzialek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mnie wpienia tez oszust.

http://allegro.pl/show_item.php?item=47581643

Pewnie niejeden da sie wkrecic.

Jak tego nie zmieni do jutra to zglaszam do allegro. Sam sie napalilem jak zobaczylem ta cene i pewnie bym kupil gdybym nie znal sie na rzeczy.

Update:

Zmienil :)

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamietam te czasy :)

w sklepie 1,5 roku temu czy moze 2 lata temu :D stał na półce r 9500 Pr0 Sapphire 256 Mb i z odblokowaną szyna 256 bit ehhh wtedy to kosztowało 700 zł a pełny 9700 1000 zł :D

a moze takie cos ?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47140714

lub to :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47382594

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi