Skocz do zawartości
Wige7

Dzielenie Neo 640 Speedtouch 510

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem na różnych forach może tutaj mi ktos pomoże mam neo 640 a wraz z nia modem speedtouch 510 router switch. Mam neo z moim sasiadem jednak jesli on sciaga ja nie moge grac a jak ja gram sasiad ma słaby transfer. Szukałem różnych programów bo w tym akurat modemie nie mam funkjci dzielenia i jesli ktos by wiedział co moge zrobic byłbym bardzo wdzieczny.Chodzi oczywiscie o podzielenie pasma po 50% na kazdego. :?

Edytowane przez Wige7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.Chodzi oczywiscie o podzielenie pasma po 50% na kazdego.

Wywal router i postaw server , wtedy bedziesz miał 100 % pewność że na pewno będzie podzielone po 50 %

Jednak jeżeli takie rozwiązanie z góry odpada, a masz zaufanie do sąsiada to zainstaluj u niego netlimitera i przydziel max 50 % waszego łącza na wszystkie programy kożystające z netu

...jak ja gram sasiad ma słaby transfer.

Nie no bez jaj ..... To w co ty grasz że pochałania neo 640 ??? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego napisałem ci abyś postawił sobie server na .nixie albo windzie lub zablokował u sąsiada opasmo do 50 % innej opcji nie ma , chyba ze sobie kupisz jakiś router który będzie miał opcje ograniczania na dany IP , ale nie wiem czy takie istnieją i jakie są ich ceny bo szczerze mówiąc mnie interesują mnie takie urządzenia

a nie mozna jakos odemnie wgrac jakis program który podzieli o połowe

Zapomnij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupisz jakiś router który będzie miał opcje ograniczania na dany IP , ale nie wiem czy takie istnieją i jakie są ich ceny bo szczerze mówiąc mnie interesują mnie takie urządzenia

Są na przykład Zyxel Prestige 650HW, nowy 600zł, używany około 400zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ale co znowu wydam 400 albo i wiecej złotych, co teraz mam ten Speedtouch dałem 400 zł ;/ moze jest jakis inny sposób oprócz servera albo netlimitera

słyszałem ze mozna gdzies na www na tym modemie ustawic dla danego ip wiecej kb albo mniej

dałbym sobie wiecej kb i było by git a sasiad by sciagał troche wolniej ale by nie lagowąło tak raz tak miałem ale cos sie zepsuło i teraz dalej to samo ;(

Edytowane przez Wige7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtaniej jest się dogadać z sąsiadem ;)

Poprostu niech ustawi odpowiednio limity w programach P2P (upload około 8KB/s) i masz gwarancje ze będzie git.

Ewentualnie jak jest miłośnikiem wysyłania poczty to niech tez zainstaluje sobie net limitera.

A jak juz bedziecie dzielić netlimiterem łącze po 50% to należy pamiętać ze UPLOADu nie powinno się obciążać na max bo spada download i rosną pingi, czyli w rzeczywistości upload nie powinien przekraczać 12KB/s (po 6KB/s na komputer).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi