Skocz do zawartości
ranger

Ukruszony Rdzeń

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec mojemu koledze uwalil sie doslownie kawalem rdzenia na bartku 2500 , wczesniej w stresie mial jakies 45stopni , teraz ma 80-90 , jak zejdzie na szyne 133 i napiecie 1.400 to ma okolo 75stopni , chcialbym sie zapytac czy mozna jeszcze jakos uratowac tego procka ? czy pozostaje meczenie go i zbieranie na nowego ? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzuć jakąś fotką.

Ale jeśli odczyty są takie jak podajesz i nie są to przekłamania i serio nie jest ukruszony tylko na oko "uwalony" to niech zbiera kaskę na nowy. Jeśli się ten bartek nie przegrzeje to ma szansę jeszcze na defaulcie pokuśtykać jako tako...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee tam od razu na smietnik. Zrobcie bryloczek, bo z bartona to malo kto ma ;) co innego jakies P I, czy P II :) A tak na powaznie, to nic z niego nie bedzie. Nie ma zadnego wyjscia, ew mozecie sprzedac jako uszkodzony, z zaznaczeniem ze chodzi, ale niesamowicie sie grzeje, moze ktos bedzie chcial kupic, naprzykald po to zeby zobaczyc jak sie pali procek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wlasciwie to czemu? grzac sie moze bo ma mniejsza powierzchnie ztyku z radiatorem wiec moze wypelnic ten ubytek (ale bez borowania) czyms co przewodzi dobrze cieplo i bedzie ok? bo jezeli jedynym problemem jest to ze sie grzeje to powinien byc do uratowania gorzej jesli bedzie niestabilny nawet w normalnej temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek jest w pelni stabilny , jedynie temperatura jest duza ;/ czyli mozna w jakis sposob wypelnic to ukruszenie ?

1371225[/snapback]

Nie ma sensu wypelniac bo i tak nic to nie da.. wiem ze sytuacja troche sie teraz zmienila ale osobiscie oddalem na gwaracje kolo 5 ukruszonych prockow - 4 mi wymienili - mozna sprobowac. Sam mam ukruszonego procka - podkreconego zreszta ciupke. Wszystko jest w normie lacznie z temperaturami. Jesli procek mialby temperature w granicach 90C nie chce wiedziec ile mialby radiator ale na pewno bylby baaardzo goracy. Latwo to sprawdzic dotykajac coolerka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Amd_Powered

sproboj zalatac to klejem termoprzewodzacym np colermaster sa na allegro po 10zl mozliwe ze to nic nieda;) ale zawsze warto sprobowac... hehe moj thorton tez ma male ukruszenie ale w zaden sposob nie wplynelo to na jego prace:)

Edytowane przez Amd_Powered

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze pasty za malo albo jakas baardzo kiepska? :)

u kumpla bylo tak ze przy procku w calosci temp jest w okolicach 80* ale to z teog powodu ze mu szkoda na paste ~~ i kupil jakies goofno za kiepskie pieniadze i smaruje tym co 2 tyg bo sie wypala

Edytowane przez Jeditte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie procek teraz ma jakies 74C w stresie , radiator jest ledwo co cieply ,a na pewno jest dobrze zalozony  :?

1371449[/snapback]

Hmmm - skoro uwazasz, ze cooler dobrze jest zalozony to temp wydaje sie byc bardzo dziwna, szczegolnie, ze mowisz ze cooler jest ledwo cieply... Skad masz odczyt temp :?:

Dla pewnosci - popraw raz jeszcze coolerek :idea:

@Amd_Powered >>> jesli myslisz o Electon 40AC to nie jest to lakier termoprzewodzacy ale elektroprzewodzacy :!: Jego uzycie do "uzupelniania braku rdzenia" chyba definitywnie zabiloby procka (imho i tak to glupi pomysl, nawet przy uzyciu czegos termoprzewodzacego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cooler zakladalismy juz 2 razy i caly czas to samo , odczyt z socketa , wogle dziwna sprawa z tym ukruszen rdzenia , kumpel nie otwieram kompa, nikt wogle sie do niego nie zblizal az tu od jakiegos tygodnia zaczal miec w grach bledy (w roznych odstepach czasu) i wysokie temperatury , zdjal chlodzonko i sie okazalo ze rdzen jest lekko ukruszony w rogu

Edytowane przez ranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze zadzwoń do amd i spytaj się czy ci wymienią tego proca. AMDprowadzi program resellerski i wymienia procki jeżeli ... http://www.amd.com/pl-pl/assets/content_ty...tion_Polish.pdf tu masz ulotkę o tym. Poczytaj, popytaj, podzwoń, poproś. A co do temp to może płyta główna przekłamuje ?

i w żadnym przypadku nie używaj lakieru bo go dobijesz.

Edytowane przez Dex'ior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....a jesli sposoby podane wyżej zawiodą - sprzedaj go na allegro jako działający z półtorej godzinną gwarancją rozruchową :lol: :lol: :lol:

albo jako ''kolega mi przywiozł z niemiec, a ja mam plyte glowną pod intela i nie moge sprawdzic czy dziala, wyglada idealnie wiec myśle ze to nie lada okazja''

:lol:

GL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie nie jest tak zle , procek chodzi na fsb 166 przy 1.420V po 2h w Prime dochodzi do 75C zero bledow , tak samo w Super Pi ,dziwne wlasnie jest to , ze coolerek jest na pewno dobrze zalozony , a przy tych 75C jest ledwo cieply , wczesniej mobo pokazywalo dobrze temperature 53 w stresie przy 200 fsb i 1.575V

Edytowane przez ranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc najprawdopodobniej ukruszyl sie dlatego, ze cooler mial bardzo scisla zapinke. raz skladalem kompa i poprostu nie moglem zalozyc coolera (shit za 30zl), bo zapinka nie byla elastyczna. Urzywalem i tak bardzo duzej sily ale w koncu zaniechalem prob, bo nie chcialem zetrzec rdzenia na proch. :]

Gdy jest b.duzy naciska na rdzen moze sie tak zdazyc, ze w koncumaterial nie wytrzyma i cos sie uszkodzi.

A co do tego proca, to radiator moze dlatego jest chlodny, bo rdzen nie styka w calosci z nim i proc oddaje cieplo do swojej pltki a nie do radiatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec zrobilem tak jak mowil lukasrz , posmarowalem "dziure" klejem temoprzewodzacym i temperaturka wrocila do normy , wszystko dziala jak przed ukruszeniem , kumpel jest zadowolony , ze nie musi zmieniac procka ;) lukasrz big thx za rade i pomoc na pw :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec zrobilem tak jak mowil lukasrz , posmarowalem "dziure" klejem temoprzewodzacym i temperaturka wrocila do normy , wszystko dziala jak przed ukruszeniem , kumpel jest zadowolony , ze nie musi zmieniac procka ;) lukasrz big thx za rade i pomoc na pw  :wink:

1385147[/snapback]

Ja nadal obstaje przy opinii, ze cos zle byl zalozony cooler... IMHO nie jest mozliwy wzrost temp procka o jakim pisane bylo i ze mialo to byc spowodowane ukruszeniem rdzenia - tym bardziej ze radiator byl letni... I na dodatek wszystko "naprawil" klej termoprzewodzacy :?: :blink: Dla mnie to troszke jakis joke :huh:

PS co to za coolerek :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie dopisuje do watku, kolezanka ma athlona xp+ 2600 thorton'a (12,5x166) na radiatorze "radiator aluminiowy do xp+ 3200" chodzi jej w idle 64* C w stresie 72 * :/ moze to oznaczac ukruszony rdzen, czy takie temeratury sa normalne dla tego procesora ? pytam, bo jezeli to jest normalne, no to wymienie jej radiator na cos miedzianego i bedzie git, a jezeli nie jest, to znaczy ze w sklepie jej ukruszyli i nie chce tego tykac, zeby nie bylo ze "wina klienta". Pozdr.

Edytowane przez ComeToDaddy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze za wczesniej zeby od razu zwalac wine na ukruszony rdzen. Proponuje jeszcze raz zalozyc radiator przy uzyciu opowiedniej ilosci pasty. Czesto serwisanci z pospiechu traktuja to po macoszemu i maja gleboko w d... ze komus sie moze procek grzac. Sam zreszta mialem taki przypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze za wczesniej zeby od razu zwalac wine na ukruszony rdzen. Proponuje jeszcze raz zalozyc radiator przy uzyciu opowiedniej ilosci pasty. Czesto serwisanci z pospiechu traktuja to po macoszemu i maja gleboko w d... ze komus sie moze procek grzac. Sam zreszta mialem taki przypadek.

1387074[/snapback]

dokladnie, mi tak kiedys pasty najebali, ze jak wpadlem do chaty daje na proca 1,75 v a tu mi temp w stresie 65*C przy zalmanie 7000 Al-Cu, wiec zdejmuje cooler a tam pasty tyle co by starczylo na 10-15 AXP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojego a1700XP to ukruszeniu rdzenia mialem 90st na radiatorze do 2000XP!! kupilem radiator cooler mastera 3200XP "zalatalem" ubytek arctic silverem 5 i pieknie smiga na temp max 45st

1387192[/snapback]

Dzieki za odpowiedzi, ale jak juz napisalem, nie chce cholery tykac, bo jak zdemontuje radiator, i okaze sie ze jest rdzen ukruszony to bedzie jajo, wypra sie. Moze tez pomoze cos informacja ze radiator jest goracy. Z gory dzieki. Aha, radiator to jakis glacial tech czy cos takiego. Edytowane przez ComeToDaddy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi