Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

hejka

niedawno [bo jakies 2 h temu ] zmodyfikowalem z lekka swoja karte

graficza :]

tzn na GPU nakleilem wiekszy radiator [troche przyciety radiator od

boxowego coolerka po PIII], stary radiator pociolem na kawaleczki i

nalepilem na pamiatki :]]

niestety mialem malo kleju termoprzewodzacego wiec smarowalem na

brzegach a reszte jechalem silikonem

narazie chodzi :]]]

zastanawiam sie na ile moge bezpiecznie teraz wykrecic swojego

wysluzonego voodoo3 2000, jak myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrcze

wlasnie sprawdzalem recznie temp radiatorka - po 30 min pracy jest dosc goracy [mimo iz znacznie wiekszy od poprzednika]- a ja tylko siedze w windzie - nie gralem w nic ani nic obciazajacego graffe nie wlaczalem

to chyba dobry znak? bo przeciez dobrze odprowadza cieplo :]]

ramtego pikusie coby rozgrzac tra bylo potrzebac jakis czas w kłeja, a ten juz jest o wiele bardziej goracy :]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to samo zrobiłem.. jednak jeszcze nie zamontowałem.

Wziąłem radiator od PIII na Slot1 i pociąłem na 8 radiatorkoof :)

W poniedziałek montaż na klej silikonowy (w wyposażeniu mam jeszcze taśme klejącą, kropelke i srebrną paste - jednak zrezygnowałem z tego sposobu mocowania).

Apropo Voodoo, to z tego co słyszałem one się kiepsko kręcą gdyż 3dfx jush je fabrycznie wyżyłował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...zastanawiam sie na ile moge bezpiecznie teraz wykrecic swojego wysluzonego voodoo3 2000, jak myslicie ?

jak dobrze chlodzony to mysle ze troche go podgonisz - standard to cos kolo 140MHz (dobrze pamietam :?: bo moje walki z VooDoo skonczyly sie na 2) - mysle ze o jakies 30MHz powinno byc realne, jak masz duze radiatory i wydajny wentylek to moze wiecej :!:

ale - podkrecaj stopniowo i o ile pamietam to V3 musialy miec taktowane synchronicznie rdzen/ram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na swoim voodoo5 , zdjalem radiatorki te marne i wiatraki , zalozylem po malym coldplate na kazdy chipset , i na to dalem jeden wielki radiator alu, kupiony na wge , i na to 2 duze wiatraki , a i tak poszlo tylko na 208mhz (stare v3 chodzilo na 175 max) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi moje stare VooDoo3 2000 chodziło bez problemu na 176Mhz(standardowo 143) oczywiście po dodaniu wiatraczka na radiator. Później zmieniłem na VooDoo3 3000 i je wykręciłem na 191 stabilnie (standard 166mhz). Te karty się poprostu rewelacyjnie kręciły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

standard to cos kolo 140MHz (dobrze pamietam :?: bo moje walki z VooDoo skonczyly sie na 2) - mysle ze o jakies 30MHz powinno byc realne, jak masz duze radiatory i wydajny wentylek to moze wiecej :!:

ale - podkrecaj stopniowo i o ile pamietam to V3 musialy miec taktowane synchronicznie rdzen/ram

dobrze pamietasz - dokladnie to 143 z hakiem na 143..

wentylator to bedzie ale w okolicach graffy - tzn w scianke budy wpaqje wentyl 90mm ale to niebawem :]]

kolo 30 powinienem wyciagnac :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, potrzebujesz wiatrak NA grafie.

Zgodze sie jednak z opinia, ze Voodoo karty slabo sie kreca (sa wyjatki). Nawet jezeli ci sie oda "troche" wiecej wydusic, to przyrost fps w grach jest mizerny. Zwieksza sie tylko filtrowanie.

Moje 3 grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Voodoo3 ma pamięci SDR, które prawie się nie grzeją, zakładanie na nie radiatorów jest bez sensu. Miałem kiedyś V3 3000, które ze standardowych 166MHz kręciło się na około 185..190MHz, oryginalnego radiatora nie zdejmowałem bo był dosyć duży, założyłem jedynie na niego wiatrak, który wymuszał przepływ powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twierdzenie ze seria V3 sie kiepsko krecila jest raczej bezpodstawne ,zreshta kilka ludzi sie wypowiedzialo jush i widac.V4->5 sie gorzej krecily.Moj V3 2000 sie krecil 143@183 tylko po dolozeniu wiatraczka na chipset (170 bez wiatraczka) ,gdyby zmienic wszystko i zmodowac to pewno by i 200 pociagnal.A i nie rozumiem stwierdzenia ze krecenie V3 nic niedaje tylko daje filtrowanie :? 8O ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na V3 2000 PCI(143 MHz) po zmianie radiatora na GPU na stary od K6 z wentylatorkiem - całość przyśrubowana (+ srebrna pasta) chodzi stabilnie na 190/190, mój rekord to 198/198 ( ach tam mało brakowało do 200MHZ :() Spokojnie przy 185/185 nawet sie specjalnie nie grzeje. A podkręcać warto bo przyspieszenie jest ( przy 1G Athlonie ) wprost proporcjonalne do dodatkowych megaherców :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...