Skocz do zawartości
adam d.

Tagan 480w U02 Czy 650w Enermax Eg651p-ve ?

Rekomendowane odpowiedzi

To się cieszę :D Ma ~1,5 roku. Ale ją zmienię bo choć to dobra zasiłka to już ma prawie maksymalne obciążenie i jak coś dołożę do kompa to się jej skończy sok (czy jak wolisz owies :D). Pójdzie na zasłużoną emeryturę do jakiegoś grzecznego kompa lub domowego serwerka :D A do mnie przywędruje Tagan 480-U01 :D

Co do tematu to uważam że niema co kupować zasiłki na lata bo jak się będzie zmieniało kompa to będę nowe-lepsze-wydajniejsze-bardziej oszczędne za tą samą cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się cieszę :D Ma ~1,5 roku. Ale ją zmienię bo choć to dobra zasiłka to już ma prawie maksymalne obciążenie i jak coś dołożę do kompa to się jej skończy sok (czy jak wolisz owies :D). Pójdzie na zasłużoną emeryturę do jakiegoś grzecznego kompa lub domowego serwerka :D A do mnie przywędruje Tagan 480-U01 :D

Co do tematu to uważam że niema co kupować zasiłki na lata bo jak się będzie zmieniało kompa to będę nowe-lepsze-wydajniejsze-bardziej oszczędne za tą samą cenę.

1377792[/snapback]

akurat tagan 480 jakiegos super przyrostu to Ci nie da ale napewno bedzie lepszy i przede wszystkim cichszy... co do kupna zasilki na lata to IMO bladzisz synu :D ;) kupowanie zasilki na styk/na teraz (zwal jak zwal) nie ma sensu zachce Ci sie wymiany jednego podzespolu ktory akurat bedzie potrzebowal sporo poweru i co? znowu wymiana zasilatora znowu dokladka? bezsens

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisales ktorego :P nadal uwazam, ze rodzaj PFC jednoznacznie nie okresla sprawnosci zasilacza, a przytoczone przez Ciebie roznice pomiedzy PFC nijak sie maja do tego...

1377835[/snapback]

hehe... owszem rodzaj PFC jednoznacznie okresla sprawnosc zasilacza w teorii i praktyce jednak jak od kazdej reguly zdarzaja sie wyjatki ktore jedtynie moga ja potwierdzic... Przyklad ktory podales mogl byc uwarunkowany akurat egzemplarzem zasilacza byc moze wadliwym dzialaniem PFC... generalnie zasilatory z aktywnym PFC wykazuja wieksza sprawnosc niz z pasywnym i to nie tylko w teorii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sie klocicie robiac oftopic ..

a i tak wiadomo ze

ANTEC RULEZ

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czm w praktyce różni się model

Chieftec 360-302-DF od 360-202-DF (oprócz ceny)?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

1378043[/snapback]

wlasnie tym PFC o ktorym tak strasznie dyskutuja :) Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak mówisz. Jednak jako wyjątek wolałbym FSP z pasywnym PFC niż chiefteca z aktywnym.

1378014[/snapback]

no tutaj masz racje moj GTF 350 lepiej spisuje sie niz HPC-402-302-DF chieftec ma tendencje do wymiekania po jakims czasie :/ jak i do sporych wahan napiec pomiedzy idle a stress. Oczywiscie nie jest to jakas kolosalna roznica ale jest zauwazalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmówiłem już Tagana - ale jeszcze do mnie nie przyszedł - czekam na dysk ( ale ciezko dorwac maxtory z 16mb)  i zacząłem sie zastanawiać nad zasiłką bo w firmie w której zamowilem pokazał sie w tych samych piniądzach co Tagan własnie 650W EnerMax EG651P-VE. Nie wiem co brać - co byście doradzili ???. słyszalem rowniez ze taganami z seri U02 sa jakies problemy?. Nie wiem co mam robić !!!

1371562[/snapback]

Zwróć tylko uwagę na to, że EG651P-VE to zasiłka w wyprzedaży w niemczech, z pPFC i bez złącz PCI-E, ani 24pin. No i ona ma moc max 550W. 650W to peak ;)

http://zenfist.pl/zasilacz.php/products_id...0EG651P-VE.html

Dodatkowo - zasilacz potrafi być dość głośny.

Z tym że są jeszcze lepsze zasiłki

Oj tak, ale cena w PL byłaby dość kosmiczna :((( A chciałbym mieć PC Power&Cooling, najnowszego Fortrona, Zippy, albo OCZ PowerStream

Edytowane przez ZenFist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie ma mało jak mówisz, tylko że większość zasiłek, które miałem w łapach grzało się bardziej przy stosowaniu pasywnego PFC. Zjawisko to nawet łatwo zaobserwować przy tak znanych ci zasilaczach FSP. Gdzie model GTP grzał się zauważalnie mniej niż np. BT i nie chodzi mi tu o obroty wiatraka.

A więcej oddawanego ciepła oznacza mniejszą sprawność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróć tylko uwagę na to, że EG651P-VE to zasiłka w wyprzedaży w niemczech, z pPFC i bez złącz PCI-E, ani 24pin. No i ona ma moc max 550W. 650W to peak ;)

1379787[/snapback]

Nom rzeczywiście te dodatkowe (nowe) złączki to duzy plus dla tagana - jednak 36A w enermaxie na lini 12V - to mówi samo za siebie. Zdecyduje sie chyba na Tagana - powinien starczyć na jakiś czas - mimo mniejszej mocy jest bardziej przyszłościowy od enermaxa. Niestey nie mam możliwości wyboru pomiedzy innymi zasilaczami niz tylko Tagan i Enermax 651P-VE znajomy który ma sklep innych modeli po dobrch pieniązkach nie moze sprowadzic.

Mam tylko nadzieje ze apetyt na prąd podzespołów komputerowych zacznie spadac - bo to juz zaczyna byc delikatną przesadą.

Moim zdaniem zasilacz jest taka czescia kompa którą powinnismy kupic jak najlepszą po to by starczyć na jak najdłuzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko nadzieje ze apetyt na prąd podzespołów komputerowych zacznie spadac - bo to juz zaczyna byc delikatną przesadą.

1382155[/snapback]

U intela na to sie nie zanosi :lol: :lol: :lol: , oni ciagle brna do przodu :wink: patrzac w świetlana przyszlosc :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy tu ciągle o Tagan-ie z serii "U02", czy o wszystkich z serii 480W? Ja już mam lekki mętlik w głowie, w topicu mamy U2, a ja jeszcze znalazłem "U22" oraz "U01"... o co tu chodzi? U22 znalazłem za 489 zł, a U01 za 389 zł Napaliłem się na U01, bo cena wydaje się atrakcyjna... warto?

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za sprawnosc nie odpowiada pfc tylko reszta elementow zastosowanych w zasilaczu mosfety kond itp.

1380258[/snapback]

oczywiscie ze nie! Chyba nikt czegos takiego nie powiedzial jednak chyba nie zaprzeczysz temu iz rodzaj PFC odpowiada za to czy ta sprawnosc jest wyzsza czy nizsza w danej jednostce czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie że się zanosi. Dlatego powoli odchodzą od Netburst w strone platformy Centrino opartej w dużej mierze na PIII. Ponieważ niedługo chłodzenie powietrzem opkazało by się niewystarczające dla seryjnych procesorów.

1382263[/snapback]

NO tak ale to nie jest cpu przeznaczony do stacjonarnych pcetow, tylko mobilne wersje, tzn PM, nie slyszalem aby Intel planowal wprowadzic 100% centrio do stacjonarnych. TZn oczywiscie ida w dobra strone np: speed step, ale malo W cpu potrzebuje tylko podczas idle a nie w stresie :wink: NIe zanosi sie narazie aby P4 w stresie potrzebowal i wydzielal malo energii :wink: Chyba ze o czyms nie wiem :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl logicznie. Ile jeszcze może intel zwiększać częstotliwość procków, jeśli najnowsze prescotty pobierają ponad 100W.

Dlatego nie dziwcie się dlaczego Intel nie wypuścił p4EE z zegarem 4 Ghz i wyższym.

Daltego to cacko tak sie dobrze kręci. Bo czego intel zrobić nie może ze względu na specyfikacje, to zrobią z chęcią amatorzy OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA nie przecze temu, ale ile czasu minie az wprowadza ta w zycie? zapowiadane dualcore tez maja pobierac ponad 100W, moze jak przejda na technologie 0,65 to ilosc wydzielanego ciepla sie zmniejszy. Narazie jestem jednak sceptyczny, zreszta ktos sie smial ze Intel bedzie P4 w boxie sprzedawac z WC :wink: calkiem niezly pomysl :lol:

Reasumujac logiczne jest ze Intel musi zmienic obecna technologie netburst na cos wydajniejszego, a przy tym wydzielajacego mniej ciepla, ale kiedy to nastapi to nie wiem i nikt chyba na forum nie wie, co najwyzej mozemy sie domyslac :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAK napewno PFC (Power Factor Connector) aktywne i pasywne rozni sie m.in. tym ze aktywne dobiera parametry pracy zasilacza do "panujacych" warunkow poboru mocy w komputerze w tym odpowiada rowniez za pobor pradu z sieci elektrycznej. Jednym slowem sprzet dostaje tyle owsa ile potrzebuje (pytanie tylko czy aby napewno zasilatornia wie ile mu potrzeba :lol:) za w pasywnym komp dostaje stala dawke pradu przez co jego pradozernosc jest wyzsza

1377492[/snapback]

eeee bla bla bla - zasilacz zawsze daje tyle prądu ile trzeba a nie stałą dawkę :D, a jako ze jest impulsowy to straty z tytułu niepracowania w optymalnych warunkach prądowych są niewielkie - a aktywne pfc tylko poprawia dynamicznie cosinus fi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy tu ciągle o Tagan-ie z serii "U02", czy o wszystkich z serii 480W? Ja już mam lekki mętlik w głowie, w topicu mamy U2, a ja jeszcze znalazłem "U22" oraz "U01"... o co tu chodzi? U22 znalazłem za 1382841[/snapback]

U22 to zasilacz w nowym standardzie ATX12V 2.01 a U01 to starszy standard 1.3. Jak chcesz dowiedzieć się na czym polegają różnice pomiędzy standardami to tu jest dokładny opis: http://www.tomshardware.pl/howto/20041223/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy tu ciągle o Tagan-ie z serii "U02", czy o wszystkich z serii 480W? Ja już mam lekki mętlik w głowie, w topicu mamy U2, a ja jeszcze znalazłem "U22" oraz "U01"... o co tu chodzi? U22 znalazłem za 1382841[/snapback]

U22= 2 linie +12V, U01= 1 mocna linia +12V. Jak widac Taganik U01 nie ma problemów z tym co w podpisie, tak więc za tą kasę chyba warto i nie ma się nad czym zastanawiać. A jak pokazał niejeden test U22 lubi przysiąść fałda przy dużym obciążeniu linii +12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi