VILQ Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Vitka /me po raz pierwszy na tym forum, ale mam nadzieje, ze w miare mozliwosci, bede pisal dosc czesto. Domyslam, sie, ze kazdy w pierwszym poscie zarzuca Was standardowymi pytaniami, lecz mam nadzieje, ze nie zostane przez Was pominiety w podaniu pomocnej dloni :) Glowne pytanko - co mozna zrobic z ponizszym sprzetem [poza wywaleniem ;)))] - tzn co i na ile podkrecic [lub co i na co wymienic - najlepiej jak najnizszym kosztem]. Moja konfiguracja: Athlon tb 900 @ 963 Kingston 128Mb/133 sdr TNT2 m64 125/150 @ 140/170 No i wielka porazka - MOBO: ECS K7VZA kt133/686b Obecnie chlodzenie jest prozaiczne, ale nawet skuteczne, gdyz mam: - zasilacz wystawiony na zewnatrz kompa - cooler - jakistam coolmaster cy cus - dodatkowe chlodzenie [moze smieszne, ale daje efekty] - wentylator pokojowy Holden postawiony obok jednostronnie otwartej obudowy komputera. Przy normalnej pracy [prace muzyczne i graficzne] temp procka to okolo 30-33C, przy max wykorzystaniu [np odpalone Seti] procek osiaga temp: 48C Przymierzam sie do WC, ale na razie przykurcz finansowy ... Wracajac do plytki to aktualnie pracuje na fsb100Mhz - teoretycznie jest mozliwosc przestawienia na 133, ale jumpery sa na stale zalutowane. Zastanawiam sie, czy przelutowanie takiego ukladu ma sens. Mostki na procku sa polaczone, jednak nie wiem dlaczego [chyba bios-lub poprostu MOBO] nie mam mozliwosci modyfikacji mnoznika. Max co moge aktualnie wycisnac to 1008Mhz(9*112), lecz ze stabilnoscia jest roznie - podobnie jak na 999Mhz(9*111) - xpek sie odpala, lecz po pewnym czasie poprostu sie za3muje ... Z danych wynika, ze plytka przyjmie max 1,4Ghz, ale nie wiem czy jest sens prac na takim procku przy tej karcie ze wzgledu na sdram ... Do tnt2 mam detonatora 41.03 i probowalem ja krecic [nie mam na niej zadnego coolera - jak narazie sqtecznie dmucha na nia termowent], ale nie wiem do jakiej granicy jest to oplacalne/mozliwe. Na ile da sie stabilnie mozna podkrecic tnt2 m64 ? Jeslibym zmienial karte to podejrzewam ze ze wzgledow finansowych wybralbym geforce'a 2 gts 64mb ddr [jakies sugestie / uwagi porownawcze / mozliwosci krecenia - mile widziane]. Nie wiem czy wogole warto krecic ten sprzet, lecz chcialbym od Was dowiedziec sie co moge z niego maxymalnie wycisnac, gdyz wydatek w postaci MOBO+CPU+GFX jest dla mnie w chwili obecnej nieosiagalny [jestem w trakcie szukania jakiejs roboty - wiec mooooze cos sie zmieni]. Jak tylko uporam sie z bajzlem na hdd - podrzuce wynik z 3dmarka. Przegladajac forum - jestem naprawde pod wielkim wrazeniem berkot'a !!! Czlowieku - jak tak dalej pojdzie to za chwile zimna fuzje zrobisz :))) p0zdr0 VILQ gg:45466 vilq@skrzynka.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VILQ Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Cosik sie zmienilo ... Okazuje sie ze 3dmark wykrzacza sie na podkreconej rivie - wiec musialem z tego zrezygnowac [blah]. Na defaultowych ustawieniach osiagnalem zawrotne 944 punkty ... Uprzedzam, ze 3dmark'a zainstalowalem przed chwila na niezle przepchanym windowsie [np. prawie 1500 fontow - wiem ze duzo, ale musza byc ;)))] pozdro VILQ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 ja na Twoim miejscu: -wymiana grafy - Radeon 9000 (zwykły nie Pro to ok.330zł, najlepsza karta za te pieniądze) -dokupienie ramu - 256 PC133 - koszt ok.100 zł ta zalutowana zworka na Twojej K7VZA bierze się stąd że ECS stosował to samo PCB do K7VZA ver3 (na KT133A), nie ma sensu nic z tym kombinować bo masz chipset KT133. Długo miałem tego ECSa i sprawował się spoko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 detki masz za nowe era rivy skonczyla sei dawn temu wcale najowsze nie sa najlepszejak zmienisz grale do bedziesz mial kopa albo chociaz zaloz radiator na rive to Ci pomoze w OC jej a co do koopna karty to tesh polecam radka w porownaniu z tym co masz to nie nadazysz za kompem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 (...)ja na Twoim miejscu: -wymiana grafy - Radeon 9000 (zwykły nie Pro to ok.330zł, najlepsza karta za te pieniądze) -dokupienie ramu - 256 PC133 - koszt ok.100 zł.(...) Zgadzam się. :D pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 Dokładnie, co najbardziej Ci potrzebne to grafika i ram. Pytanie, co Ty chcesz ze swoim kompem zrobić? Grać? Do grania to na pewno przyda Ci się przynajmniej 256 ramu i jakaś przyzwoita grafika. Do podkręcania, przydałaby się nowa płyta główna, przynajmniej na KT133A, jeżeli nie masz forsy, bo taką można kupić już za 100-150zł, a najlepszą: Asusa A7V133 za 200zł. Oczywiście stare też możesz sprzedać i wyjdzie taniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 te 944 punkty to w 3dmarku 2000 czy 2001se? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VILQ Opublikowano 27 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2002 te 944 punkty to w 3dmarku 2000 czy 2001se?3dmark 2001 pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...