Skocz do zawartości
KamilDG

Turbopascal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otoz jestem bardzo slaby jezeli chodzi o turbopascala gdyz sie dopiero ucze wiec prosze o pomoc. Chce napisac program ktory po wpisaniu pewnego ciagu liter malymi literami wyswietli go od tylu,tylko co druga litere , a na dodatek bedzie ona duza. Narazie umiem tylko zrobic zeby wyswietlic ten ciag od tylu ale nie wiem jak zrobic zeby byly wyswietlane tylko co drugie litery i jeszcze jako duze. Bardzo prosze o pomoc jakie nalezy dac warunki aby tak sie stalo. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Edytowane przez KamilDG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do podnoszenia literek w gore sluzy instrukcja upcase,

np.

a:=upcase(a)

1385141[/snapback]

A zaby odczytać od końca co dwa to piszesz np. (pisze na przykładzie Delphi - w pascalu powinno byc podobnie/tak samo)

// [gluteus maximus] - String zawierajacy zdanie;)for x:= Length([gluteus maximus]) downto 1 dobeginWriteln([gluteus maximus][Length([gluteus maximus])-x]);x:=x-1;end;

Czy coś w tym stylu ;) Sory ale z glowy pisze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj wpisać

program lito;uses crt;  {korzystanie z ekranu}var  a : string;{ustalamy zmienne}  x : integer;begin  clrscr;  write('Podaj slowo : ');  readln(a);  if length(a) mod 2 = 0 then  {jesli slowo mo parzysta ilosc liter}  begin    for x := length(a) downto 1 do    begin      if x  mod 2 = 0 then      write(upcase(a[x]));    end;  end else                     {jesli slowo nie ma parzystej ilosci liter}    for x := length(a) downto 1 do    begin      if x mod 2 =1 then      write(upcase(a[x]));    end;  readln;                      {koncowy readln, zeby zdazyc zobaczyc wynik :-) }

powodzenia w dalszej nauce

end.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze juz rozwiazaliscie problem, ale wasze przyklady mi sie nie podobaly - ze wzgledu na zastosowanie zbytecznych petl i instrukcji warunkowych...

Oto moj sposob rozwiazania - prawda ze krotszy i szybszy w dzialaniu :wink:

program cwiczenie;uses crt;var i: shortint;    ciag: string;begin   clrscr;     write('Wprowadz ciag znakow: ');     readln(ciag);     i:=length(ciag);        write('Wynik: ');         while i>0 do     begin        write(upcase(ciag[i]));        i:=i-2;     end;  readkey;end.
PS. Dopiero teraz zauwazylem ze temat jest z 6 kwietnia - mi i tak napisanie, skompilowanie i sprawdzenie tego programu zajelo 3 min

PS. 2 zmienilem petle z repeat until na while gdyz zapomnialem o przypadku pustego lancucha.

Edytowane przez luminat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze juz rozwiazaliscie problem, ale wasze przyklady mi sie nie podobaly - ze wzgledu na zastosowanie zbytecznych petl i instrukcji warunkowych...

Oto moj sposob rozwiazania - prawda ze krotszy i szybszy w dzialaniu  :wink:

program cwiczenie;uses crt;var i: shortint;    ciag: string;begin   clrscr;     write('Wprowadz ciag znakow: ');     readln(ciag);     i:=length(ciag);        write('Wynik: ');         while i>0 do     begin        write(upcase(ciag[i]));        i:=i-2;     end;  readkey;end.
PS. Dopiero teraz zauwazylem ze temat jest z 6 kwietnia - mi i tak napisanie, skompilowanie i sprawdzenie tego programu zajelo 3 min

PS. 2 zmienilem petle z repeat until na while gdyz zapomnialem o przypadku pustego lancucha.

1395136[/snapback]

No oczywiście :D jakoś byłem wymięty po mturze, że nie zauważyłem tego oczywistago rozwiązania... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi