Skocz do zawartości
janekwisniewskipadl

Cisza I Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje bezglosnego zasilacza, cena zeby byla w miare i zeby byl dobry do krecenia.

Ale niestety nie znalazlem nic dobrego :( jeden jest ze ma obroty 1400 a przy temp 90 stopni zalacza 3000. A drugi znalazlem na heatpipe za 499zl a to troche duzo.

Poradzcie cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1373067[/snapback]

po co ci zasilacz 550W do takiego configa??

Styknie ci w zupelnosci tagan 380, albo w ostatecznosci 420W, jezeli to ma byc do tego Pc-ta co masz w podpisie to nie masz po co kupowac 550W, nawet 420 jest na wyrost.

Co do rpm, w taganie wentylatory kreca sie na 500rpm w 330W a w mocniejszych maja 600obrotow, wiec slychac tylko lekkie terkotanie lozysk, ale to z odleglosci 10cm

Tagan jest minimalnie cichszy.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac na komentarze to tagan 330W mial najwieksza cisze, a ta 380 juz byla slyszalna podczas snu :(

Powiedzicie mi po prostu ktory bedzie calkowicie nieslyszalny i go biore bo juz dluzej nie moge siedziec z moim jakims shitem glsonym :(

Na razie to chyba wezme ten:

W nich jest ta cisza poniewaz nie sa wykorzystywane na maxa, a to znaczy ze im wiekszy tym mniej bede wykorzystywal i tym ciszej bedzie [chyba :P] wiec na razie mam na oku ten:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_14430.html

Chociaz troche drogo i chyba wezme ten:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_14429.html

Zalezy co mi odpowiecie na moja teze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne co ma mowic samo za siebie ze ty go nie slyszysz? a on uslyszy i co? przeprosisz go? nie ma bezglosnych zasilaczy no chyba ze te pasywne ale to raczej nedzne zasilki. sek w tym zeby wybrac taka zasilke ktora bedize zagluszana przez cos innego. a skoro masz dysk twardy i nie masz go wepchnietego w jakies dzwiekoszczelne pudelko z matami,gabkami czy czyms to spokojnie mozesz brac tagana bo napewno bedzie zagluszony przez dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez dysk sie kreci non stop 7200 razy na minute i halasuje anie sam chrobot w czasie zapisu i odczytu.a jezeli nie slyszysz halasu dysku ktory jest w stanie idle to spokojnie mozesz brac tagana i twoj kiepski (bez obrazy) sluch tez nie zarejestruje jego dzialania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja nie wiem jak wy uwazacie ze czegos nie slychac a test odsluchowy robicie przy odpalonym kompie to ja nie wiem, bzdura? dla mnie cos czego nie slychac to to cos odpalone samo sobie, w przypadku dysku jest to odpalony komputer z wylaczonymi wszystkimi wiatrakami i zabawa z wlaczaniem i wylaczaniem dysku (poprzez windowsowy stan uspienia czy jak to sie zwie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórzę to, co niedawno napisałem a propos cichej pracy zasliaczy.

Miałem jeszcze niedawno podobny problem, ale szybko i skutecznie go rozwiązałem. Zauważyłem, że po kilkunastu minutach pracy komputera dwa wentylatory z zasilacza wchodziły na wysokie obroty powodując nieprzyjemne huczenie. Innym osobom to nie przeszkadzało, ba - nawet mówiły, że komp cicho chodzi, ale mnie przeszkadzało to huczenie. Mam zasilacz serwerowy firmy Highlight 300W z dwoma wentylatorami PAPST 80mm z diodami termicznymi, które usunąłem. Zastosowałem porządny polski potencjometr 140Ohm 4W i przykręciłem go do tylnej ścianki kompa nad zasilaczem. Na górnej ściance zasilacza jest potężnie ożebrowany aluminiowy radiator i nad zasliczem hulają jeszcze 2 wentylatory ciągu 80mm ustawione na 5V. Dzięki temu spokojnie mogłem obniżyć obroty tych uważanych za dobre i ciche - PAPST'ów w zasilaczu do minimum i temperatura powietrza wychodzącego z zasilacza na wysokości łopatek wentylatora nie przekracza 34 st.C.

Warto więc zwrócić uwagę na regulację obrotów wentyli w zasilaczu najprostszym na świecie potencjometrem. Z przyjemnością odszedłem od czujników temperatury (diod termicznych), które skutecznie wkręcają wentyle zasiłkowe na wysokie obroty.

Zrobiłem prosty test z moim 2-wentylatorowym Papstowym zasilaczem 300W. Otóz odkręciłem potencjometr na maxa, wentyle kręcą się na maxa (12V) huczą rzecz jasna relatywnie głośno i temperatura powietrza uchodzącego z zasilacza na wysokości łapatek wentylatora ciągu wyniosła 32 st.C. Skręciłem potencjometr o jakieś 30-40%, hałas spadł niemiłosiernie, a temperatura podniosła się zaledwie o 2 st.C!!!! Oczywiście nie zostawiłem zasilacza samemu sobie i nakleiłem na jego górną ściankę Thermopoxem dość spory radiator aluminiowy, a nad zasilaczem mam jeszcze 2 wentyle fi 80mm ustawione na 5V.

Ludziska, zasiłki nie muszą tak hałasować!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi