rafan75 Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Witam. Mam złożony problem. Jestem laikiem w tej dziedzinie wiec proszę o podpowiedz. Mam firmę i ostatnio osoby z sieci niedaleko mnie zaproponowali mi podpięcie się do nich do sieci drogą radiową. Wiem że osoby te uważają się za nie wiem jakich hakerów i np bez wiedzy swoich abonentów mogą im przegladać komputery. Problem mój jest taki. Otóż dzisaj mnie zdziwili bo nie mam jeszcze anteny radiowej ani karty sieciowej a oni chcieli użyć programu Cain i ściągnać MAC ADRESY kart sieciowych w firmie. Jest to 6 komputerów. Wydało mi się to dość dziwne ale moze się mylę. Czy posoadajac takie adresy MAC poszczególnych kart sieciowych w firmie oraz wyjście na internet poprzez SDI (serwer do którego dochodzi SDI i pozdział na inne prze switcha) mogą onio jakoś wejść na poszczególne komputery zdalnie? Czy nie da sie wykorzystać tych MAC ADRESÓW kart w niebezpieczny sposób? Albo innymi słowy: czy moge im to bez problemu podawać? I do czego słóży ten program Cain?? proszę o podpowiedzi raf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Raczej nic im nie dadza w tym momencie. Jedyne do czego moga sie dostac, to do komputera, ktory udostepnia SDI innym. Na podstawie adresu MAC mozna ustalic adres IP, w przypadku SDI, ktore nie jest podpinane do karty sieciowej ten problem mozna pominac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 widocznie w ich sieci przydzielają kilentów po mac adresach... na upartego bez mac adresów można się włamać ;) możesz podać ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafan75 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Czyli generalnie mogę im to podać bez obaw o niespodzianki? I czy jak bedę miał zainstalowanego tego "Caina" to dobrze? POdobno dzięki niemu można wykraść hasła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 poszukał bym w google. I z tego co widzę on jest wyciągaczem haseł. Poszukaj jeszcze na google. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...