Skocz do zawartości
rafan75

Mac Adres Karty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam złożony problem. Jestem laikiem w tej dziedzinie wiec proszę o podpowiedz.

Mam firmę i ostatnio osoby z sieci niedaleko mnie zaproponowali mi podpięcie się do nich do sieci drogą radiową. Wiem że osoby te uważają się za nie wiem jakich hakerów i np bez wiedzy swoich abonentów mogą im przegladać komputery.

Problem mój jest taki. Otóż dzisaj mnie zdziwili bo nie mam jeszcze anteny radiowej ani karty sieciowej a oni chcieli użyć programu Cain i ściągnać MAC ADRESY kart sieciowych w firmie. Jest to 6 komputerów. Wydało mi się to dość dziwne ale moze się mylę.

Czy posoadajac takie adresy MAC poszczególnych kart sieciowych w firmie oraz wyjście na internet poprzez SDI (serwer do którego dochodzi SDI i pozdział na inne prze switcha) mogą onio jakoś wejść na poszczególne komputery zdalnie? Czy nie da sie wykorzystać tych MAC ADRESÓW kart w niebezpieczny sposób? Albo innymi słowy: czy moge im to bez problemu podawać? I do czego słóży ten program Cain??

proszę o podpowiedzi

raf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nic im nie dadza w tym momencie. Jedyne do czego moga sie dostac, to do komputera, ktory udostepnia SDI innym. Na podstawie adresu MAC mozna ustalic adres IP, w przypadku SDI, ktore nie jest podpinane do karty sieciowej ten problem mozna pominac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi