Skocz do zawartości
/// Kaszpir ///

Jaka płyta główna <400zł ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Być może za kilka dni spłynie do zaprzyjaźnionej firmy kilka złotych i będę

robił u nich modernizację komputera.

Tak prawde mówiąc te częscio będę dla mnie a moje pójdą tam :-)

Jedynym problemem jest to że fundusze będę mocno okrojone więc jedynym

obecnie problemem jest jaką płytę wybrać. Cena do około 400zł (socketA na

KT333) z mozliwoscią regulacji mnożnika , regulacji napięcia , płynną zmianą

FSB. W tej cenie jest chyba jedynie DFI Ak75 lub Shuttle 35GT2.

Czy orientujecie się czy te obydwie płyty spełniają moje wymagania ? No i

czy można tam ustawić FSB 166Mhz bez negatywnego wpływu na pozostałe

podzedpoły znajdujace sie w komputerze (dysk twardy i itd).

Niestety Gigabyte raczej odpada bo nie ma szansy do kupienia go w tym

sklepie (a musze właśnie w tym kupic ze wzgledu na dobrą dla mnie cenę jak i

inne dodatkowe możliwosci ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy gdzie szukasz. Hurtownie, on-line, czy(najdrożej)sklep.

GigaByte GA-7VA KT400 DDR 400, AGPx8, USB 2.0

MSI KT3 ULTRA 2 KT333 DDR 333, USB 2.0, ATA133

Soltek 75DRV5 KT333 DDR 333, USB 2.0, ATA 133

SHUTTLE DOT-AK35GT2 VIA KT333

DFI AD75 vKT333 DDR333 AC ATA133 ATX :lol:

EPOX 8K5A KT333 SOCA ATA133 + DŹWIĘK

PROCOMP V333U KT333 SOCA DŹ ATA133 USB2.0 :lol: :wink:

Te płyty mogą :wink: kosztować do ok 400zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee ...

Postanowiełem zadac tez to pytanie na innym forum. Niestety Vegita znów mnie zaatakował ...

Poprostu szkoda mi słów , rozmawiałem z nim kilka minut na GG i niestety gościu nie ma sobie nic do zarzucenia , mimo że kilka razy użył w stosunku do mnie słów obraźliwych. Sam ni wiem czemu bo ja w ten sposób go nigdy nie nazwałem. Stara sprawa i nie chce do niej wracać ...

Poprostu myślałem że na FrazPC moge zadac spokojnie pytanie i czekac na zwykłe , proste i treściwe odpowiedzi. Niestety mocno się zawiodłem bo zamiast tego spotkał mnie zwykły lepperyzm ...

Poprostu mam nauczke i już tam nigdy się nie pojawię , bo niestety widac poziom osób który prowadzą ten serwis jest delikatnie mało profesjonalny , gdyż w normalnych szanujacycm sie serwisie czytelnicy są najważniejsi i dba się o nich , bo dzięki właśnie nim serwis sie rozwija (banery reklamowe , sponsorzy i itd ...) ALe widac niektórzy tego nie rozumieją lub niestety nie dorośli jeszcze do tego aby to zrozumieć ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze kilka dodatkowych informacji :-)

Spzręt będzie wrazie czego modernizowany w całosci , wszystko w jednej toruńskiej firmie (płyta , procesor , pamieć , HDD).

Na zakupiony towar musze mieć fakturę więc zakup na giełdzie odpada ...

Moim liderem był SHUTTLE AK35GT2 (cena ok. 370zł). Ten Gigabyte na KT400 tez jeste ciekawy , alenie wiem czy w firmie w której chce wykonac modernizację uda mi się tego Gigabyte kupic za cenę mniejszą niż 400zl ...

Aha a czy są jakieś problemy z tym Gigabyte (chodzi o współpracę z FSB 166 jak i ATI Radeon 8500?).

Lekko się obraziłem na firmę Gigabyte po tym jak moja pierwsza płyta pod Durona 600Mhz - Gigabyte 7ZM działała strasznie niestabilnie z Rivą TNT2 :-(

I został lekki niesmak do Gigabyte :-)

CO sądzicie o tym Shuttle (czytałem dopbre opinie) a moze tego DFI ?

Bo Gigabyte jest liderem ale wszystko zalezy czy spzredadzą mi za cenę niższą niż 400zł i czy wogóle mi sprowadzą ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim własnie faworytem jest ten Shuttle.

W hurcie około 360zł :-)

Ma świetne opinie , jedyny problem to to że nie wiem czy działa poprawnie na FSB 166 ...

Czy da się poprostu na niej w przyszłości włożyć AMD na FSB 166 (333Mhz) , bez negatywnego wpływu na inne podzespoły ...

Gigabajtów zbytnio nie lubię a nie zalezy mi na KT400 ...

Jedynie zależy mi aby płyta spełniała moje opisane wymagania oraz działała w 100% poprawie na FSB 166/333Mhz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy gdzie ale widziałem jeż od 480-560 PLN. A co kupujesz  :?:

Nosze sie z takim zamiarem - a wacham sie pomiedzy Apogee i Soltek SL-75FRV - deczko tanszy ten Soltek jest, a pozatym mam do Soltkow niepodwazone zaufanie :) Sam mam Soltka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie na Apogee dobrze się kręci, ma tylko jeden feler (mam nadzieje że niedługo  8) ) nie ma dzielnika przez 5 dla PCI co jest wkur@#$%$#@ no ale cóż czekam na nowy bios. Pożyjemy zobaczymy  :lol:

Dobrze, ze o tym wspomniales, to juz mi ja na razie dyskwalifikuje. :(

:mrgreen: Chiba bedzie Soltek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie na Apogee dobrze się kręci, ma tylko jeden feler (mam nadzieje że niedługo  8) ) nie ma dzielnika przez 5 dla PCI co jest wkur@#$%$#@ no ale cóż czekam na nowy bios. Pożyjemy zobaczymy  :lol:

Dobrze, ze o tym wspomniales, to juz mi ja na razie dyskwalifikuje. :(

:mrgreen: Chiba bedzie Soltek ;)

No cóż też się na tym przejechałem, bo żaden z serwisów testujących tą mobo o tym nie wspominał, albo nie stwierdzał tego jasno. NO CÓŻ Life is brutal :wink:. Ale mam nadzieje że ją opyle i przesiadam się chyba na Msi kt3 ultra2 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze rzeczywiście, ciekawe jak jest w praktyce. Myślałem że płyty na KT333 mają standartdowo dzielnik 1/5

Najdziwniejsze że czytałem w innym serwisie opis tej płyty (Shuttle) i tam napisali że producent podaje sprzeczne informacje. Raz że ma raz że nie ma ...

Na tamtej stronie goscie odblokowali AMD XP i bez problemu poszedł na FSB 166 (wyciagneli ponad 180FSB) ...

Więc już sam nir wiem , czy poprostu pierwsze testy była na starym biosie kóry nie miał dzielnika 1/5 czy są jakieś różne podwersje płyty :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...