partyboy666 Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 a tak wracając do tematu... pytanie brzmiało czy psuje się wzrok a nie czy oczy się męczą... więc ?? jak to jest ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 a tak wracając do tematu... pytanie brzmiało czy psuje się wzrok a nie czy oczy się męczą... więc ?? jak to jest ?? 1396875[/snapback] Najczęściej to psucie to postępująca krótkowzroczność - jedna z najpopularniejszych chorób naszych czasów? W rzeczywistości to po prostu przystosowanie do bliższych przedmiotów - długo się patrzy z bliska, to potem tak zostaje - ten akurat efekt zależy od wielkości detali i odległości od nich, aczkolwiek pulsowanie obrazu też może mieć pewien wpływ (szybsze zmęczenie - większe napięcie mięśni oka). Więc, "psuć" się bedzie i od CRT i od LCD i od książek - acha, im ciemniej, tym psuje się bardziej (większa źrenica - mniejsza GO - potrzeba większego napięcia mięśni oczu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 (edytowane) Ja nie wiem, nie mogę się jakoś zupełnie przekonać do LCD. Mam 2 CRT takie jak w sigu i jestem zdecydowanie zadowolony. A siedzę po kilkanaście godzin dziennie. 1374629[/snapback] widać po zdjęciu w avatar'cie Edytowane 23 Kwietnia 2005 przez TOMAHAWK_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...