Skocz do zawartości
nrl

Prey

Rekomendowane odpowiedzi

No jesli ma FPSy oscylujace miedzy 59 a 62 FPS to by sie zgadzalo :)

Boszz, ale Wy macie kompy ^^. U mnie ciężko stwierdzić, że doom działał wolniej, nie wydaje mi sie. Pewnie kwestia sterów itd itd. Na szczęście po demku jestem mile zaskoczony. Gra jest na tyle dobra, że naprawde mnie nei rusza czy ktoś z podobny konfigiem ma 2x więcej FPS :].

PS. Chetnie bym tez cos pociupal na multi. Zgdaujecie sie tylko w topicu, czy na PMach, GG? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde a ja juz 2gi raz zasysam demko i ciagle mam jakis blad po zainstalowaniu i uruchomieniu.. Mial ktos jakies problemy z demkiem??

U mnie przy probie uruchomienia instalki pojawial sie jakis blad ze file jest skorumpowany. Ale za ktoryms razem poszło dalej i zainstalowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos wie jak zmusic PREY'a aby zmienic w nim odswierzanie

wlonczylem frapsa caly czas mam ograniczenie do 60 fps ,w sterach i ATI Trays mam

poustawiane refreshoverride na 75Hz ..??

wklepalem do configu linijke z Quake4 : seta r_displayRefresh "75" i nic nie pomoglo

zrobilem test w 1600x1200 AAx4 Ansiox8 srednio 48 fps :) 40-55

w sterach w zakladce OpengL oczywiscie wszystko na HighQuality

Gra naprawde dobrze zoptymizowana

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie muszisz wklejać linijki od cfg Q4 bo tam jest już taka komenda :D poszukaj, wystarczy wpisać interesującą cie wartość i jest si- wiem bo sam miałem 60 Hz a teraz mam 100 :)

a i nie wiem czy tutaj też tak jest ale pamiętam e D3 w cfg była linijka z wielkością textur, w preyu też podobną widxiałem czy ktoś próbował tam zmienić wartość na wyzszą i czy to coś daje?

Edytowane przez LPKorn3324

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodze sie, troche popracowali nad silnikiem i gierka smiga, ale mimo to sa jakies dziwne spadki (np. w barze, gdy patrzymy sie mniej wiecej w rog baru od strony gdzie lezal klucz), patrzysz sie w ktorejs miejsce, masz 25 fps, obracasz kamere lekko w lewo, i masz juz 50 klatek. W sumie to mysle ze jest to normalne, ale wkurza troche, biegniesz przez pomieszczenie, masz staly framerate, skrecasz w ktoras strone i juz ci klatki spadaja mimo ze nie ma nic ciekawego na ekranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra jest naprawde fajna, taki powiew świerzości :)

lol dam wam pare screenów z max detali z mojego radzia 9000 pro :lol: :lol:

1024*768 max detail :lol:

http://img155.imageshack.us/img155/3886/shot000019qq.jpg

http://img148.imageshack.us/img148/1646/shot000024dc.jpg

http://img142.imageshack.us/img142/2529/shot000035sz.jpg

http://img143.imageshack.us/img143/1885/shot000055fx.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/4484/shot000067qr.jpg

oczywiscie normalnie gram w najnizszych ustawieniach :lol: i sam się dziwię, że chodzi tak "dobrze", dużo lepiej niż doom3 i w dodatku na zasyfionym systemie :D

Edytowane przez pain.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszelkie wady w silniku sa usprawidliwieone

przeciez czesc kodu tego Engina miala poczatki w Q2>Q3

to nie jest nowy silnik tylko modernizowany ,

zreszta jak wiekszosc silnikow wykozystywanych w obecnych grach

jednym z wyjatkow jest FarCRY ktory ma dopiero 2,5 roku :)

reszta to dziadki :)

kto zapoda ktora to linijka odpowiedzialana jest za refresh w PREY'u ?

jesli to ta : r_displayRefresh "0"

to zmiana na 1 czy 75 nic mi nie daje :/

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sulaco

Ciebie to chyba polamalo w krzyzu i szukasz dziury w calym

Nic nie kombinowane jak by screeny byly scalowane z 1600x1200 z 60fps

to bym bym bardz o happy tak jak pisale mw 1600x1200 mam od 40-55 fps a nie 60

Brightnes wlasnie nie na maxa ,ale w ATITool mam dodatkowo wlonczone rozjasnienie gammy

zaraz ktos powie ze screeny retuszowane w Adobe :)

co za narod ,polski narod

poczekajcie z osadami na testy w znanych portalach i bedzie porownanie NVidi i ATI

powiem tyle ze bedzie mile zaskoczenie

nie taki opengl straszny jak go Nvidia maluje :)

czy ktos w koncu powie jak przeskoczyc to ograniczenie 60fps ????

sprawdzalem w 1024x768 tez ogranicza mi do 60fps :[

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos w koncu powie jak przeskoczyc to ograniczenie 60fps ????

sprawdzalem w 1024x768 tez ogranicza mi do 60fps :[

Przecież Tobie chodzi "średnie powyżej 60fps".

W sumie sam byłem ciekaw ile da radę wyciągnąć ale już mi przeszło i nic na siłę. Będzie taka możliwość to sprawdzimy ale 60 mi wystarczy.

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciebie to chyba polamalo w krzyzu i szukasz dziury w calym

masz jakis kompleks czy co? zapytalem sie czy wszysko masz ok. bo dla mnie ten screen nie wyglada dobrze i juz. nie mozna miec swojego zdania? nigdzie nie napisalem o nv albo ati, zadalem pytanie dot. konkretnie tego screena, nic wiecj. wystarczylo odpowiedziec : "Brightnes wlasnie nie na maxa ,ale w ATITool mam dodatkowo wlonczone rozjasnienie gammy" i wszystko w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz jakis kompleks czy co? zapytalem sie czy wszysko masz ok. bo dla mnie ten screen nie wyglada dobrze i juz. nie mozna miec swojego zdania? nigdzie nie napisalem o nv albo ati, zadalem pytanie dot. konkretnie tego screena, nic wiecj. wystarczylo odpowiedziec : "Brightnes wlasnie nie na maxa ,ale w ATITool mam dodatkowo wlonczone rozjasnienie gammy" i wszystko w temacie.

Dokladnie, popieram screen wyglada bidnie i jakies mleko na ekranie i textury dziwne:| tak to odebrałem...przeszedłem demko nic takiego na moim zlomie nie zauwazylem mimo iz dalem all max 1024 bez aa

Wiec nie dziwie sie Sulaco ze spytał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co takiego w tym skrinie? Jakie tekstury dziwnie? Co wyglada biednie? Nie masz do czego sie przyeczpic? Tyle ze jasno jest troche, ale oczywiscie HeatheN przestudiowal kazdy zakamarek skrina zeby napisac ze tekstury sa do niczego.

Gracie dzisiaj? Ja moge tak okolo 18.00, bedzie ktos chetny? Tripsta, Devil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykro mi ze sie wam screeny z ati nie spodobaly

moze zapodacie swoje ?

porowna sie zobaczy moze beda lepsze

Parenascie postow wyzej sa screeny z 7900GT , dzis rano siedzielismy z kumplem

i nie zauwazylismy roznicy w jakosci textur .jedynie to rozjasnienie ktore mam

ustawione poprzez ATItoola , ale taka mam nature ze lubie duzo widziec

do tego moj monitor jest tak skonfigurowany ze bez owego rozjasnienia gammy

podczas gry wiedac tylko grobowe ciemnosci

Pioorek

no ja bym zagral jesli da rade z pingiem

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma absolutnie żadnej różnicy między ati i nV w jakości wyświetlanej grafiki w Prey- wiem, bo raz skończyłem demo na "zielonej", a raz na "czerwonej" karcie ;)

Faktycznie, to rozjaśnienie jest dziwne i zabija klimat (naturalnie wg. mnie), ale jeśli ktoś tak lubi grać, to nie widzę w tym nic złego.

PS. Poca, grasz z 18fps (nawet jeśli to chwilowy framedrop)??

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche zjechalem z gamma w ATITool

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W takich ustawienaich gammy i brightnes to na moim Monitorze ciemno ze nic nie widac

i to jest wlasnei przyczyna jasnosci moich screenow

niestety na nowy dobry 21' monitor mnie narazie poprostu nie stac :[

wiec mam co mam

Z tego co widze po waszych screenach to ja mam naprawde duzo jasniej

u mnie wyglada normalnie bo monitor ciemny ale pewnie u innych moje screeny rzeczywiscie

jak by mlekiem zalane :)

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draak to pewnie przez Transparent AA.

Po wylaczeniu tego mam ~40fps. U mnie jest takie zjawisko z fps ze jak strzelam fotke Frapsem to fps spadaja...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Podobne screeny tylko bez T AA

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widze po waszych screenach to ja mam naprawde duzo jasniej

u mnie wyglada normalnie bo monitor ciemny ale pewnie u innych moje screeny rzeczywiscie

jak by mlekiem zalane :)

no i nie mozna bylo tak od razu? :) gdybys mail karte nv tez bym sie zapytal, bo po prostu te screeny nie wygladaly dla mnie "normalnie". koniec tematu :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra jest niesamowicie dobrze zoptymalizowana. U kumpla na ati 9600pro lekko po o/c z sempronem 2600 niekreconym oraz 768 ramu gra chodzila bardzo dobrze w ustawieniach standardowych w rozdzialce 1024.Co do samego tytulu to tez uwazam,ze niektorzy przyczepiaja sie na sile jesli chodzi o grafike.Wydaje mi sie,ze jest tak dlatego, ze zdaja sobie sprawe z tego,ze jest to silnik,ktory w sierpniu skonczy 2 lata i dlatego mowia tak a nie inaczej. Poprostu nie dochodzi do ludzi to,ze dobry moze byc silnik, ktory ma 2 lata. Podoba sprawa jest z sourcem. Dla mnie grafika w Prey'u to bomba a to co sie tam dzieje to istna masakra. Dawno nie widzialem tak dobrego shootera. Pozdrawiam

Edytowane przez benus9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naparawde, spodziewalem sie sporych lagow ale gra chodzi podobnie jak q4 a nawet i d3,

Fajna gierka, widac odwolania z 3drealms do duke'a (pomnijeszenie), chlopaki z humanhead zawsze robili dobre gry oparte na sprawdzonych enginach (dla mnie Rune jest nadal jedna z najlepszych gierek tpp)

Tylko jedno ALE: 3 gra na enginie d3 i 3 gra wygaldaja tak samo niemalze, w tych samych klimatach.... jak zobaczylem jakeis zmodyfikowane ludzkie cialo w prey'u to nomrlanie identyczny obarz stanal mi w d3 i q4..... lol, ile razy bedzie to samo! cale szczescie ze autorzy dodali sporo oryginalnych elementow (wychodzenie duszy z ciala, grawitacja)

Beka jeszcze z tego ze jednym z glownych sposnorow gry jest ..ATI rofl, nie dosc ze w grach opengl dostaje becki to do tego engine d3 ...

GRA solidna , z o dziwo niskimi wymaganiami,

Polaczenie q4/d3 z area 51 IMO

a ten koles ktory nam pomaga w grze to prawie identyczny ze stroggiem z q4.lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że wkońcu jakaś ciekawa gra się pojawi. :) Wczoraj tłukłem demko do 3rano. :) Gra się wyśmienicie. No i silniczek wkońcu dopracowali. ;)

@Lizardus

Co ty chłopie gadasz? Ati dostaje w OGL? Chyba przespałeś ostatni rok. ATI w ostatnim roku podniosło wydajność w OGL szczególnie na kartach X1800/X1900. A na dodatek ta gra działa super na ATI. Więc przestań wciskać swoją niewiedzę innym. ATI i NV mają podobną wydajność. Różnica kilku % w zależności od optymalizacji.

Pozdro

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten koles ktory nam pomaga w grze to prawie identyczny ze stroggiem z q4.lol

Nom, dokladnie jak z Q4 ale mysle ze goscie z HH celowo go tam wstawili bo Prey to troche zbyciarska giera bedzie i z pewnoscia znajdzie sie sporo odwolan do pop kultury XX wieku i innych gier :)

Co do samego demka to mnie sie podoblao bardzo, co prawda wyglada jak Q4 i D3 ale pamietajmy ze w calosci tak raczej nie bedzie i inne levele klimatem odbiegna od tego co mamy w demie.

Z reszta wystarczy oblookac knajpe czy kraine wiecznych lowow zey to ztwierdzic :wink:

Samo wrazenie jest jak najbardziej pozytywne, giera jest intensywna, wprowadzono kilka nowosci - nie ma miejsca na nude - i bardzo dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie dlatego ze ATI w PREY'u jest jednym z sponsorow

to dlatego choc gra jest na silniku Doom3 i wykozystuje OpengL'a

chodzi bardzo przyzwoicie na kartach ATI

ATI w GL dostaje baty od NVidi z powodu paru procedur ktore jak ktos chce moze

w grze wykozystac w mniejszym lub wiekszym stopniu :)

Juz zaczynaja sie glosy ktora stajnia szybsza w PREY'u

wynik albo bedzie porownywalny albo niesamowite zaskoczenie i karty 1900xtx

beda mialy po raz pierwszy w histori gier wykozystujacych OpengL

lepszy framerate od konkurencyjnego 7900GTX ! ! !

Dlatego poprosze jesli jest ktos z grafa 7900GT i 7900GTX porobcie testy

w 1280x1024 i 1600x1200 z AAx4 i Ansiox8

narazie tak nieoficjalnie mozna porownac wyniki

za 2-3 dni beda juz oficjalne porownania na 2 polskich boardach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może coś ode mnie.

Mam wrażenie że chodzi mi to gorzej niż q4 choć to ten sam silnik. W tych samych ustawieniach tutaj mam mniej FPSów ale to może też być wina "starych" sterów 81.98...albo może jakaś optymalizacja "for ATI only" ;). Sama rozgrywka niezła, fajne patenty ale mimo to nie zrobiło to na mnie jakiegoś piorunującego wrażenia, może po prostu jestem inny i tyle :lol:. Przez grafę od razu na myśl przychodzi D3/Q4 ale nie wiem czy to dobrze. Ogólnie wygląda spoko ale nad wyglądem twarzy to mogli lepiej popracować (ten "starzec" woła o pomstę do nieba). Natomiast wygląd przeciwników to już inna bajka i tutaj jest okej jak najbardziej. Fabuła to chyba najgorsza część (tak przynajmniej się zapowiada).

Multi za to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Chodzenie po ścianach rządzi!! Na początku nie wiedziałem co się dzieje ale po chwili już wszsytko było oki :).

Pamiętajcie że są to tylko moje odczucia, nikogo nie chcę do nich przekonywać. Nara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi