Skocz do zawartości
nrl

Prey

Rekomendowane odpowiedzi

Co do podobieństwa do Doom-a 3 to się zgodze, ale pod względem graficznym rozgrywka według mnie lepsza w Prey-u. W Doomie 3 otoczenie było jakieś takie sterylne, a w Prey wygląda to lepiej walają się różne śmiecie tu i tam ciekawy motyw z haftującymi jakby to nazwać powiedzmy gardłami na ścianie, suficie, podłodze no właśnie pierwsza gra w której ciężko stwierdzić czy to na czym stoimy to ściana, sufit czy może podłoga.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skonczylem demko. Wymagania to ma ta gra zabojczo niskie. U mnie na lapie mialem ze wszyskimi detalami na max w 800x600 30-50fps 8O sa momenty ze spada do 18 ale rzadko. Jestem pozytywnie rozczarowany bo bylem pewien ze gra bedzie nalezala do tych wymagajacych. Nie moglem wlaczyc panoramy bo pomimo tego ze jest taka opcja to nie pojawiaja sie rozdzialki panoramiczne i robi panorame tyko z dostepnych rozdzielczosci (jakis lol) pewnie w fulu to poprawia. Podejzewam ze w 1280x800 trzeba bedzie zejsc z niektorymi detalami ale skoro w 800x600 mam tak zabojczo wysoki frame rate to ja jestem spokojny.

Gra wyglada dobrze, widac dooma3 ale to nie przeszkadza bo grafa w doomie3 do zlych nie nalezala, dodali sporo szczegolow i grafika jest na poziomie. Bardziej zaskakuje sam game play, chodzenie po suficie syci, czasami czlowiekowi sie w glowie miesza - fajnie.

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No gierka całkiem fajna z niecierpliwością czekam na fulla ale to co w niej mi sie najbardziej podoba to multi. Non stop kocioł z grawitacją i portalami, mapy zakręcone. Naprawde polecam spróbować chociaż dla niektórych to może być za duży kocioł... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Fajnie się chodzi po suficie :D

Od momentu, w którym dostajemy do łapy pierwszą giwerę, gra się całkiem milutko. 3DRealms wie jak zrobić miodnego fpp'eka i tyle.

@kurek, o problemach z trybem 16:10 już pisałem i Sulaco podał rozwiązanie (działające, co zresztą widać na powyższym screenie)- poszukaj.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra jest ostro zakręcona. To dopiero początek więc bankowo się rozkręci. Zresztą na filmikach prezentujących grę widać, że jest wiele ciekawych pomysłów. Grafa na wysokim poziomie, taki unreal'ny nowy klimat. Chcę przez to napisać, że skojarzyło mi się właśnie z tym silnikiem i wiele mu nie ustępuje, choć tego drugiego na żywo nie widziałem. Moim zdaniem z doom'em prócz "grafikowej" stylistyki nie łączy prey'a nic.

Gdzie jest sialala bo chciałem napisać, że specular'sy dają po piźd2ie, są wszędzie i wyglądają zaj3biście. Odblaski, odbłyski i połyski.

:D

Silnik doom'a to ciemne i ciasne, klaustrofobiczne korytarze

Dołączona grafika

Pozdrowionka.

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak qqrydza tylko ze to tylko dalszy plan po ktorym sie nie poruszamy, po prostu kilka bryl w dalszym palnie obciagnietych tekstura skaly.

Nie mniej jednak gra wyglada poprawnie, nie jest powalajaca ale wyglada na tyle dobrze ze nie odpycha mnie od lcd. Na dodatek gra chodzi dosc szybko, odpalilem panorame w 1280x800 mam ~30fps po obnizeniu shaderow i jakiejs jeszcze opcji a grafe mam zabytkowa ktora jeszcze chodzi na obnizonych taktach (mobile), wiec optymalizacja na piatke.

Tylko pewnie nie pogram bo to tylko shoter :/ A gry w ktorych sie tylko i wylacznie strzela przestaja mnie ciekawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie jest sialala bo chciałem napisać, że specular'sy dają po piźd2ie, są wszędzie i wyglądają zaj3biście. Odblaski, odbłyski i połyski.

Jestem, jestem. W domu zasse demko i pokukam sam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja za sekunde zainstaluje, jakoś nie oczekuje po tych screenach co postowaliście za wysokiej grywalności i tej miodności, która sprawa że nie można oderwać sie od monitora ale mimo wszytsko spróbuje, mam nadzieje że zawiodę się na plus :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak qqrydza tylko ze to tylko dalszy plan po ktorym sie nie poruszamy, po prostu kilka bryl w dalszym palnie obciagnietych tekstura skaly.

Wiesz, nie chcę się sprzeczać ale w demo są sporawe przestrzenie a w pełnej wersji będą jeszcze większe. W jednym z trailerów widać jak poruszamy się pojazdem latającym. Ja bym nie utożsamiał tego silnika wyłącznie z ciasnotą i "małotą". Mam nadzieję, że jakaś grupa wykorzysta go jeszcze i przedstawi grę w innej konwencji pokazującej engin'e z zupełnie innej strony.

Jestem, jestem. W domu zasse demko i pokukam sam ;)

Kurczę, nie wiedziałem, że jesteś taki nie kumaty.

:rolleyes:

A, jeszcze jedno. Przyznam, że nie wnikałem ale można wyłączyć framelimiter'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to przeszedlem ...

fajna giera .. zabawy z grawitacja rzadza ... granaty sa fajne .. ;] klimacik boski ... podoba mi sie ten spirit mode .. ciekawy dodatek nie jest tak monotonnie .. czasemi mozna sie pogubic tych teleportacjach .. niezla jazda z tym jest ;]

szczegolnie ten pokoj gdzie sie widzi samego siebie jak sie wchodzi w portal ;]

co do klaustrofobi.. ten problem mnie nie dotyczy .. lubie ciemne klimaty .. i tak samo doom3 jak i q4 mi odpowiadaly..

co do pray.. neistety ten sam engine .. i poczucie PRZESTRZENI to tylko złudzenie generowane skyboxem albo czyms innym.

Engine d3 sie do tego nie nadaje i nie bedzie nadawal neistety :(

nie zmienia to faktu ze gra jest miodna w 1024 z detalami na max bez AA AFx4 przeszedlem cale demi i nie zauwazylem przyciec..

tyle odemnie .. z przyjemnoscia przejde fulla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Quake 4 tez byly "przestrzenie", a jak wygladaly to kazdy wie, czulem sie jakby po prostu sciagnieto dach z budynkow a zamiast scian dodano skaly - hehe.

Demko odpale za godzine i zobaczymy co ten prey warty B)

A po multi nie gracie?

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ajt, za delikatny jestem na takie gry.

Ciagle jakas krew, przebijaja ludzi pretami, chodzimy po czyms ( no wlasnie, o czyms organicznym ;] ), co rusz wychodza jakas oblizgle jaja ze scian.

Ciemno, duszno.

To nie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ajt, za delikatny jestem na takie gry.

Ciagle jakas krew, przebijaja ludzi pretami, chodzimy po czyms ( no wlasnie, o czyms organicznym ;] ), co rusz wychodza jakas oblizgle jaja ze scian.

Ciemno, duszno.

To nie dla mnie.

pussy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chaos - tak - motyw z mini-planetą RZĄDZI! xD

Na początku nie wiedzialem o co kaman, ale po chwili az zlapalem sie za glowe, ze takie fajne rzeczy wymyslaja.

DEMKO EKSTRA. Gra bedzie SUPER!

Klimat mi sie przypomina z DukeNukem 3d ;)

albo motyw, ze strzelamy w jeden teleport a pociski wypadaja drugim ;d swietnie to jest zrobione. Jak zoom w karabinie sie wlacza i po chwili typ wylapuje HS to cos naprawde rajcujacego ;d

Bedzie hicior. O wiele bardziej podoba mi sie niz d3 czy q4 a to tylko demko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos niesamiwtego dla mnie. Wchodzisz przez taka jakby bramke a wychodzisz w zupelnie innym pomieszczeniu. Narazie mam 2 bronie. Jedna to taka co Chaos pokazal. Mozna ja przelaczyc w tryb sajpereski a druga to jakby taki robak ktoremu urywasz nogi i dzialaja one po rzuceniu jak granat. Teraz wlasnie jestem na jakiejs kuli czy cos takiego. Zadnych praw grawitacji. Przechodzisz po takich specjanych jakby swiecacych pasach w gore i sufit sie zamienia z podloga ;) To mnie rozbwilo Dołączona grafika

Do tego fakt ze gram na High Quality z wszystkim w Advanced i Advanced 2 powlaczanym i na high (shadery na highest) z cieniami i Anizo x16 co prawda bez AA i 800x600 i dziala calkiem niezle. Czasem przytnie na chwilke ale FPS mam srednio od 26-68 :) Co jest o wiele lepiej niz w doom 3. Domyslam sie ze pozniej bedzie gorzej ale jak narazie gram tak. Ocena po krotkiej grze 8/10 bo wprowadza cos nowego dla mnie z tymi jakby teleportami ;) Chociaz troche to d3 przypomina ale to bardziej przez silnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety muszę powiedzieć że mnie ta gra nie rusza :( nawet te teleporty :| Jeszcze MP zobaczę i full jak wyjdzie...

Skoro demko Cie nie poruszylo, to po jaka cholere zamierzasz wydawac kase na fulla? Widze dwie mozliwosci: albo nadmiar kasy, albo brak mozgu. Bo oczywiscie zlodziejstwem sie brzydzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sialala proponuję Ci startowanie w wyborach samorządowych następnym razem, tylko nie zakładaj dresu [;.

Zobaczę u kolegi zagorzałego fana doom'a i quaka (czyli carmack'a :P). Jak mi się spodoba Multi, SP będzie bardziej wciągało to kupię.

Czy Ciebię do ku.. nędzy w każdym temacie obchodzi kto na czym gra i czy ma orgyinał??!?!?! Opanuj się bo mnie chu... strzela, jak w każdym topicu widzę 10 Twoich postów sugerujących mniej lub bardziej subtelny sposób, że gramy na nielegalnych wersjach. Należy to tępić ale to co Ty odp... to przechodzi ludzkie pojęcie, ta Twoja ironia do każdego, odnośnie oryginalnych gier. Moderatorzy powinni zareagować na Twoje posty.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie gierka spoko ,silnik D3 ma niestety ograniczenia i duzych przestrzeni

rodem z FAR CRY nie zobaczymy , troche mala zlozonosc modeli postaci , powiem tak ze sama grafika

ciut lepsza niz w Doom3 , za to scenario i grywalnosc na calkiem wysokim poziomie

ogolnie gra bardzo przyzwoita .

ps

czy demko sie konczy w tym indianskim zakatku gdzie rozmawiamy z duchem dziadka ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi