nalepas Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Witam wszystkich. Przeczytalem wiele topicow na temat tych uP na forum....wiele sie dowiedzialem... ale niestety nie znalazlem odp. na moje pytanie. Z góry sorry za topic ktory moze bc dla niktorych lamerski ale mysle ze kwestia wyboru miedzy tymi 2 procami moze byc interesujaca bo cena obecnie tych procow jest poorownywalna... Wg moich obserwacji oba proce sa taktowane tymi samymi realnymi Mhz czyli 1800. A64 ma wiecej cacheu ale w standardowych ustawieniach róznica mieczy procami wg tesow jest niewielka (ok 1% wiecej dla a64). Wiem ze Semp mimo blokady mnoznika jest niezly do OC ale A64 tez mozna krecic i to z tego co przeczytalem to mozna z niego wiecej wyciagnac...(moze sie myle - prosze mnie jak co poprawic). Na forum nei znalazlem OC sempa 3100+ jednak znalazlem je na www i wg tego co bylo napisane mozna go krecic do 2500Mhz (palmino) :-P Jesli chodzi o A64 2800+ to nei wiem w koncu jaki jest MAx OC (moze ktos sie pochwali?? :rolleyes: ) Takze dzieki za all sugestii i prosilbym o wykazanie ktory z tych procow mozna bardizej krecic...Mam nadzieje ze topic bedzie owocny dla wielu osob. Pozdr. i czekam na opinie. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.purple Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 A64:) Zresztą już w twoim poście widać niewielie różnice na korzyśc a64. Jeśli chodzi o OC to z tego co wiem jest podobne. Ale od razu mówie że nie jestem pewien. Dużymi plusami A64 jest to, że ma więcej cachu, możliwośc obsługi 64bitów w przyszłości, chroniony rdzeń więc nie musisz się bać że go ukruszysz przy montażu. Wiem że chyba w lutowym czy marcowym chipie w megateście procesorów pisali, że amd 64 2800+ i 3000+ to zdecydowanie najlepszy stosunek wydajność/cena. No i ogólnie można powiedzieć, że przez te 64bity jest bardziej przyszłościowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodówa2 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 niewiem o jakiego sempa ci chodzi ale są informacje że sempron 3100+ rewizja E3 (rdzeń palermo chyba) extra się kręci. ale jednak za tym A64 przemawiają 64 bity a co do cache'u to firma AMD mówiła że to cache dużo nie daje (to się intelom przydaje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebius Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Tutaj jest artykuł o tej nowej rewizji Semprona, goście podkręcili go na 2.7Ghz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 1373673[/snapback]Ja dodam tylko, że na xbit na ogół dość cienko podkrecają te procki :) Sempa 2600+ wykręcili na 2,5ghz, a większość ludzi kręci na 2,6 a niektórzy to i 2,9ghz :) Czyli taki 3100+ 0.09u to powinien się dopiero kręcić ... :) Niby A64 na Newcastle też się kręci, jednak wydziela dużo więcej ciepła, co jest "pewną" niedogodnością przy ich kręceniu. Gdy procki w 0.09u już nie mają tego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...