Skocz do zawartości
nalepas

A64 2800+ Czy Semp3100+ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Przeczytalem wiele topicow na temat tych uP na forum....wiele sie dowiedzialem... ale niestety nie znalazlem odp. na moje pytanie.

Z góry sorry za topic ktory moze bc dla niktorych lamerski ale mysle ze kwestia wyboru miedzy tymi 2 procami moze byc interesujaca bo cena obecnie tych procow jest poorownywalna...

Wg moich obserwacji oba proce sa taktowane tymi samymi realnymi Mhz czyli 1800.

A64 ma wiecej cacheu ale w standardowych ustawieniach róznica mieczy procami wg tesow jest niewielka (ok 1% wiecej dla a64).

Wiem ze Semp mimo blokady mnoznika jest niezly do OC ale A64 tez mozna krecic i to z tego co przeczytalem to mozna z niego wiecej wyciagnac...(moze sie myle - prosze mnie jak co poprawic). Na forum nei znalazlem OC sempa 3100+ jednak znalazlem je na www i wg tego co bylo napisane mozna go krecic do 2500Mhz (palmino) :-P

Jesli chodzi o A64 2800+ to nei wiem w koncu jaki jest MAx OC (moze ktos sie pochwali?? :rolleyes: )

Takze dzieki za all sugestii i prosilbym o wykazanie ktory z tych procow mozna bardizej krecic...Mam nadzieje ze topic bedzie owocny dla wielu osob.

Pozdr. i czekam na opinie. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A64:) Zresztą już w twoim poście widać niewielie różnice na korzyśc a64. Jeśli chodzi o OC to z tego co wiem jest podobne. Ale od razu mówie że nie jestem pewien. Dużymi plusami A64 jest to, że ma więcej cachu, możliwośc obsługi 64bitów w przyszłości, chroniony rdzeń więc nie musisz się bać że go ukruszysz przy montażu. Wiem że chyba w lutowym czy marcowym chipie w megateście procesorów pisali, że amd 64 2800+ i 3000+ to zdecydowanie najlepszy stosunek wydajność/cena. No i ogólnie można powiedzieć, że przez te 64bity jest bardziej przyszłościowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem o jakiego sempa ci chodzi ale są informacje że sempron 3100+ rewizja E3

(rdzeń palermo chyba) extra się kręci. ale jednak za tym A64 przemawiają 64 bity a co do cache'u to firma AMD mówiła że to cache dużo nie daje (to się intelom przydaje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1373673[/snapback]

Ja dodam tylko, że na xbit na ogół dość cienko podkrecają te procki :)

Sempa 2600+ wykręcili na 2,5ghz, a większość ludzi kręci na 2,6 a niektórzy to i 2,9ghz :)

Czyli taki 3100+ 0.09u to powinien się dopiero kręcić ... :)

Niby A64 na Newcastle też się kręci, jednak wydziela dużo więcej ciepła, co jest "pewną" niedogodnością przy ich kręceniu. Gdy procki w 0.09u już nie mają tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi