pio Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) Czy ktoś wie jak można wyeliminować albo przynajmniej zredukować charakterystyczne buczenie w głośnikach powodowane przez telefon komórkowy. Problem jest poważny, bo młodszy brat sprawił sobie telefon, a głośniki wyłapują jego fale nawet za zamknietymi drzwiami mojego i jego pokoju. Może da się jakoś wyizolować wnętrze głosników? Pomożecie? Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez pio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenpeace Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Witam! No wiesz... z reguły fale radiowe przenikają przez ściany i drzwi, nawet gdy te ostatnie są zamknięte. Problem jednakże "siedzi" nie w głośnikach ale w elektronice wzmacniacza. W tym momencie nie wiem czy sprzęt nagłaśniający jaki posiadasz jest nowy, czy raczej stary. Czy używasz zewnętrznej końcówki mocy (np. wieży stereo) czy jakiegoś bardzo taniego zestawu "głośników z subem" do kompa... W starszych wzmacniaczach, które były produkowane gdy telefonia komórkowa była w powijakach, za w/w zakłócenia odpowiedzialny jest cały tor wejściowy sygnału, a dokładnie brak odpowiednich filtrów. W efekcie czego część sygnału w.cz. zawierający niepożądane dla Ciebie informacje jest "dekodowany" - przesuwany do częstotliwości słyszalnych przez elementy takie jak np. tranzystory. Objawia się to właśnie takimi jak opisujesz zakłóceniami... Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) Może kawałek blachy za głośnik wystarczy za wzmacniaczem wystarczy? Powinno to zablokować teoretycznie(jeżeli dobrze zinterpretowałem wiadomosci z lekcji) zakłócenia, czyli te pypypypypypypypypy;) Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez AKa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Blacha nic nie da. W samochodzie jak jadę to też buczą kolumny, czasami. Auot mam z blachy ocynkowanej :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Niewiem, ja tylko napisałem to co wymyśliłem B) Kiedys widziałem takie bierdonki i HGW niewiadomo co co niby zmniejszało promieniowanie więc może tym oblepić ściane pokoju ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenpeace Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Witam! Niech PIO napisze jaki zestaw posiada... rozwiązania są najczęściej proste... Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Kup ołowiany pokrowiec na telefon, nie powinno buczeć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumun_666 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Blacha nic nie da. W samochodzie jak jadę to też buczą kolumny, czasami. Auot mam z blachy ocynkowanej :D :D :D 1373792[/snapback] ja mam chromowane felgi i tez nie pomagają : / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) ja mam chromowane felgi i tez nie pomagają : / 1374119[/snapback] :D :D :D :D :D Mi po zmianie opon+felgi (też aluminiowe) przestało buczeć :D :D :D Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez Dziuby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenpeace Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 :D :D :D :D :D Mi po zmianie opon+felgi (też aluminiowe) przestało buczeć :D :D :D 1374124[/snapback] ...no tak, ale tylko w przypadku użycia opon zimowych! pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sand Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Niema sensu temu zapobiegac ..... jak nie glosniki w kompie to w telewizorze albo w radiu gdziekolwiek ... niewiem czy zauwazyles ze ten sygnal nawet sie czasami zdarza w telewizji podczas jakis relacji gdy komus zadzwoni komorka , poprostu komora tak sieje wszedzie polem ze zakluca prace, niewarto sie starac m najwyzej komorke odstaw od kompa , nawet 2 metry i starcza .... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenpeace Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Sand: Jak to nie ma sensu temu zapobiegać? Jestem ciekaw czy zdajesz sobie sprawę, że w telefonie komórkowym też jest głośnik - mały, ale jest. W związku z tym co napisałeś, nie powinno być możliwości przeprowadzenia rozmowy z telefonu z którego się w danej chwili korzysta (sam sobie powinieneś zakłócać). A przecież z telefonów korzysta mnóstwo ludzi i czasami zdarza się, że korzystają z nich osoby stojące obok siebie np. na przystanku autobusowym. Powinny one sobie nawzajem skutecznie uniemożliwiać usłyszenie rozmówcy.... a jednak tak się nie dzieje... dziwne co? Odpowiedź jest bardzo prosta - FILTRY! pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sand Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Ajjj , nie chodzi o to ze sam siebie zakloca , ale niewiem czy wiesz ze telefon w czasie laczenia sie siecia czyli podczas odbierania rozmowy dziala pelna moca , zreszta niezrozumiales o co chodzilo , po drugie jak potrafisz rozmawiac przez telefon podczas gdy ktos do ciebie dzwoni to dobre :D , No offence tak jak mowie , sprawdz sobie niewiem w aucie czy przed telewizorem gdziekolwiek zawsze bedize ten efekt :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenpeace Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Sand... nikt nie mówi, że nie masz racji! Chodzi tylko o to, że można zastosować filtry które będą chronić stopień wejściowy wzmacniacza który zbiera takie śmieci... PEACE! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...