Skocz do zawartości
Greebqu

Moje C.o.

Rekomendowane odpowiedzi

heh ogolnie bania... marzenia nie do spelnienia, kupa roboty, wielkie koszty , 0% praktycznosci, wiercenie dziur po scianach i podlogach - nie zroblbym tgo nawet jak wszsytko lacznie z blokami by mi dali bo uwazam ze nie jest to wogole prkatyczne i przystosowane do kompow :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mniei sie pomysl podoba i postaram sie go zrealizowac. co do mobilnosci to bede mogl kompa przesunac o te 50cm w jedna lub druga strone;) ze spuszczaniem wody z ukladu to bedzie pol godziny roboty i spuszcze. moze nie bedzie to wygodne ale za to bede mial cisze jak nigdy.

gdy mi sie rozwali pompa to spox- zaloze wentylka i dalej smigam:]

po obliczeniu kosztow z ojcem wyszlo nam jakies 500-550zl za 2 kompy razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mniei sie pomysl podoba i postaram sie go zrealizowac. co do mobilnosci to bede mogl kompa przesunac o te 50cm w jedna lub druga strone;) ze spuszczaniem wody z ukladu to bedzie pol godziny roboty i spuszcze. moze nie bedzie to wygodne ale za to bede mial cisze jak nigdy.

gdy mi sie rozwali pompa to spox- zaloze wentylka i dalej smigam:]

po obliczeniu kosztow z ojcem wyszlo nam jakies 500-550zl za 2 kompy razem.

1378512[/snapback]

to może podasz wszytko co masz zamiar zakupić :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak budujesz sobie dom i nie amsz jeszcze instalacji to mozliwe ze taki pomysl bylby ok ale zmontowac takie cos na pare kompow to ci wyjdzie 1000zl za jeden...

jak podliczysz te rury miedziane, pompe CO aka GRUNDFOS z odpowiednim slupem wody i zauwaz ze bedzie musiala chodzic 24/dobe = zuzywac prad.... Wydaje mi sie ze weze przynajmniej 16 zeby w calym ukladzie zachowac przeplyw rozsadny i nie porozsadzac blokow...

w zasadzie bedziesz musial zrobic odplyw od kazdego kompa osobno bo zrownoleglenie bloczkow/kompow wplynie raczej srednio na przeplyw...

bedziesz mial praktycznie zerowa mobilnosc kompa, nawet przemeblowania w pokoju sobie nie zrobisz bo jak bedziesz mial wyjscia w scianie to raczej pare metrow weza przez pokoj srednio bedzie wygladac nie mowiac o praktycznosci takiego rozwiazania :]

co do zalet to rura miedziana nie zabezpieczona przed utrata ciepla w scianie bedzie i tak oddawala na tyle duzo ciepla ze nie potrzebna wydaje mi sie chlodnica... sam wiem jak sobie np pod prysznicem zakrece wode zeby sie namydlic za 1min leci juz zimna a rury PCV mam i te na 100% wolniej oddaja cieplo...

cisza to tez powiedzmy subiektywna sprawa bo przecierz jezeli bedziesz chcial miec taka to musisz miec do tego jeszcze odpowiedni HDD i zasilacz... nie kazdy chipset plyty glownej da sie chlodzic woda a wiatraczki na chipsetach bywaja glosne...to samo z grafa...

w sumie jak tak pomysle to mozna miec super wydajne chlodzenie ale to juz EXTREMALNE rozwiazanie, drogie na kilka kompow minimum i tylko i wylacznie w trakcie budowy domu wydaje mi sie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a prosze cie bardzo. :-P

bloczki na CPU=2x100zl

pompa= 150zl

chlodnice mam

zbiornik wyrownawczy= 60zl

odpowietrzacze= 2x20zl

rurki, wezyki, kolanka itp= 60zl

razem 510zl

pomyslec tez moge o chlodzeniu dla GPU i chipsetu.

letrev>>> o zasilaczu tez myslalem, z ojcem dyskutowalem. 150-250zl za zasilacz na wode jest.

a cena za prad wg obliczen kuzyna(hehe) to jakies 12zl/miesiac.

Edytowane przez Greebqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rurek miedzianych kupowac duzo nie musze bo jeszcze na chacie troche mam. no niech ci bedzie... 100zl na te bajerki. :wink: czyli jakies 550zl calosc.

a co myslicie o zasilaczach chlodzonych woda? 350W i 400W bym bral. dobre one do OC? albo ojcu dam na wode zeby mial ciszej a ja sobie jakiegos Taganka 380W sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dziś zrobiłem inny patent - wszystko umieściłem w budzie - dłodnicę i pompkę oraz rezerwuarek...ale z kompa wystają 2 zawory z szybkozłączkami - wewnątrze też jest system zaworów tak że mogę podłączyć komputer do urządzenia schładzającego lub chłodnicy za oknem w zimie (1:2 woda:denaturat) albo koszytać z wchłodnicy w kompie ;) mam mobilność a jak trzeba to możliwość podłączenia pod coś co będzie lepiej schładzać wodę ;)

kiedyś z kumplem rozmyslalismy o tym jak zoorganizować chłodzenie dla render-farmy - om myślał o wodny... że w sumie taki system wyszedł by tnaiej... ale gusioprawda :/ stawia się render-farmę w osobnym pokoju i montuje coolerki za 40zł :P chłodzenie wodą miało by jedynie zastosowanie jeśli trzeba taką render-farmę umchnąć w jednej obudowie :/ kilkanaście CPU..... wtedy woda ma pole do popisu.... ale jak się postawi w zwykłej szafie i nie trzeba liczyć się za bardzo z miejscem to woda to pomyłka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe rurki miedziane sa strasznie drogie, ty chyba myslisz o alumioniowych... sama kostka nie obrobionej miedzy kosztuje kupe kasy a co dopiero takie rurki hehe :) popytaj zobaczysz razem ze zbiornikami wyrownawczymi itp. licze ze ten 1200 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesadzacie z cenami

ja kupowalem rurke miedziana fi12 po 6.62pln/m

jako ze podobno odchodzi sie juz od fi12 to nawet taka fi15 nie bedzie drozsza niz 10pln/m

inna sprawa to jezeli mobilnosc sie nie liczy to po co wiercic dziury w scianach i utrudniac sobie zycie

wystarczy postawic kolo kompa chlodnice samochodowa i juz bedzie wydajnie i niemobilnie :D ,a zdecydowanie prosciej i taniej

nalezy dazyc do prostoty ,a wszelkie komplikacje wprowadzac tylko jezeli maja dac wymierny efekt

bo po co wiercic dziury i kupowac pompe za 300pln ,jak mozna kupic 3xpompe za 30pln

w piwnicy jest chlodno - ale czy chlodniej niz na zewnatrz pod zadaszeniem dajacym cien na chlodnice i nonstop wentylowanym wiatrem ??

jezeli juz mialbym sie bawic w szpanerski hardcor to raczej zrobilbym bonga za oknem z 2m rury ~ fi150 - zeby sasiedzi widzieli :P ,oczywiscie dotarloby do nich ze to do chlodzenia kompa - respektpa murowany B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1200zl to chyba z zasilaczami wyrypanymi w kosmos i blokami na chipset i GPU. a na to jeszcze kasy miec nie bede. :wink: teraz w tych 600zl MUSZE sie zamknac. bedzie dobrze- ojciec ma znajomych w branzy. :wink:

mowie oczywiscie o rurkach miedzianych- lepsze przewodnictwo ciepla. w zime bedzie zimniutenko.

wy chyba nadal jeszcze nie wiecie jak to bedzie rozmieszczone. :D

w piwnicy bedzie siedziec cala instalacja. od niej odprowadzam 2 rurki miedziane NA ZEWNATRZ domu. robie trojnik z zaworami jakimis, przebijam sie do pokoju ojca na parterze i tam juz montuje weze i bloczki. od trojnika dalej prowadze po scianie domu rureczke na 1. pietro gdzie wierce kolejne 2 otwory. :) do swojego pokoju wprowadzam miedziaki i lacze je z wezami. pozniej do kompa i final. :lol:

KGB>> wszystko mam zaplanowane, mowie przeciez. :wink: chlodnica by stala w najchlodniejszym miejscu w domu, w samym rogu piwnicy gdzie temperatura niezaleznie od pory roku nie przekracza jakichs 15-18*C mobilnosc mi sie na nic nie zda, nie bede sie przeprwadzal przez najblizszych pare lat. :D

jeszcze jedno, nie bedzie tez problemow ze spuszczaniem chlodziwa z ukladu. na trojniku da sie jakies zaworki i wszystko bedzie cacy

Edytowane przez Greebqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zimie to rzeczywiście może mu zamarznąć albo sie wilgoś skropli na częsciach :?

a jak rurki będą na zawnątrz biec to właćiwiwie po co chłodznica w piwnicy?

Pare metrów rurki na zewnątrz i efekt powiniwn być porównywalny-no chyba ,że lato i rurki są prażone przez słoneczke-wtedy to sie robi grzejnik a nie chłodzenie...

Podsumowując to jak dla mnie poroniony pomysł-szczytem hardcore to jak dla mnie jakaś chłodnica samochodowa(nie nagrzewnica) za oknem odpowiednio wentylowana-coś ale klimatyzator, obsługująca kilka kompów i jakaś pompa C.O. za 200zl- na wyższym biegu sobie spokojnie poradzi z taką instalacją. Oszczędza sie ładnych pare metrów rury i jakoś bardziej z głową to wygląda...

Swoja drogą masz fajnego starego- jak bym swojemu z taką koncepcja wyjechał to by mnie do psychiatry pewnie wysłał... Niby informatyk ale jakiś taki mocno konserwatywny... :D

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha... dobre sobie, moze wytlumaczysz mi jaka pompa chcesz wtloczyc wode na pierwsze pietro i jeszce z rozgalenzieniem hmmm?! ja sobie szcerze mowiac tego nie wyobrazam chyba ze bedziesz mial pompme strazacka :D aha a zima jak mu zamarzna rurki to bedzie je zapalnicza podgrzewal (jakies rozwizanie w koncu jest) bo jesli nie bedzie niczym to ocieplone to yhhh pomysl banbia bo te rurki w temperaturze - 5 zamarzna na bank... i jeszce w srodku zimna woda jeszce wieksze ulatwienie...

Fantazja rodem alicji z krainy czarow, albo nie rozumialem jak ta wode chcesz wtloczyc albo poprostu musisz zawolac fachowca od centralnego i wtedy ci sie oczy rozjasnia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha... dobre sobie, moze wytlumaczysz mi jaka pompa chcesz wtloczyc wode na pierwsze pietro i jeszce z rozgalenzieniem hmmm?! ja sobie szcerze mowiac tego nie wyobrazam chyba ze bedziesz mial pompme strazacka :D aha a zima jak mu zamarzna rurki to bedzie je zapalnicza podgrzewal (jakies rozwizanie w koncu jest) bo jesli nie bedzie niczym to ocieplone to yhhh pomysl banbia bo te rurki w temperaturze - 5 zamarzna na bank... i jeszce w srodku zimna woda jeszce wieksze ulatwienie...

Fantazja rodem alicji z krainy czarow, albo nie rozumialem jak ta wode chcesz wtloczyc albo poprostu musisz zawolac fachowca od centralnego i wtedy ci sie oczy rozjasnia :P

1379931[/snapback]

woda nie zamarznie bo ja rozpuszcze z jakims borugo lub czyms. do -10*C powinna spokojnie wytrzymac.

wode wpompuje na 1. pietro z paluszkiem w pupie bo... pompa ktora bedzie odpowiedzialna za obieg bedzie taka sama co ta ktora obsluguje CO w moim domu. a jakos w zime grzejniki cieple mam. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety venepl mnie też od dłuższego czsu dzuiała na nerwy...

Czasami lepiej jak by nic nie pisać niż takie "mądrości'

Co do pompy to zwykła od C.O by pewnie starczyła- niektorzy to montuja w 1 kompie

i na 1 biegu ma już duża wydajnośc. Jak by kupić jakiś większy model puścic na maxa to sobie spokojnie poradzi...a koszta takich 250 czy nawet więcej zl podzielony przez kilka kompów wyjdzie nawet znosny.

Do układy nie trzeba lać wody różne kombinacje składu chłodziwa mogą powodować nawet opdprność na -20 czy więcej stopni. Dodatkowo rurki można zawsze czymś zaizolowac czy ocieplić..jaki problem?

wykonalne to jest tylko my sie zastanawiamy jaki ma ta sens i czy będzie praktyczne...

A pan venepl to mógłby sie już tutaj nie wypowiadać bo tylko zaśnieca dyskusje..

A kysz siło nieczysta.... Już sie boje o test bloczków jak on ma go robić... :?

Znawca z niego taki jak ja i do tego głupiomądry....

Sorry VENEPL ale zbierało ci sie u mnie już od dłuższego czasu..zresztą chyba nie tylko u mnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokoj panowie, spokoj. tylko to nas moze uratowac. :razz:

nowe newsy z frontu. rurki beda czyms izolowane ofkoz.

a za chlodzenie bedzie odpowiadac 100% petrygo(uzywane do chlodnic). chyba do -30*C wytrzymuje... luz.

99tomcat>> wiem, ojciec jak cos wymysli to nie ma ch** we wsi. :D

BTW jak zmienic nazwe tematu bo raczej w 300zl to ja sie nie zmieszcze. :lol: ojciec powiedzial ze 10m rurki styknie, bedzie to jakies 70zl.

Edytowane przez Greebqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ba moze byc i wuekju ake orzychidza nowi i co chwila to leniwy nic sam nie poszuka tylko czeka az mu projkt pokaza, ocenie czy dobry, pomoga znlezc gdzie co kupic i najlepiesz jeszce zlozyc ;/

1373769[/snapback]

Jeju ja to robie orty ale tu widze okaz analfabetyzmu ... moze i przedmowca sie leni zeby poszukac, ale ty widze ze sie lenisz i nie czytasz co piszesz ................

lepiej niech sie zapyta niz ma kupic cpc ;^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GRRRRRR venepl :angry:

ILE RAZY MAM MOWIC: TAK MAM TEN ZBIORNIK!!! KOSZTUJE ON 60(slownie szescdziesiat!) ZL. PASUJE!?

a tak w ogole to nie wiem o co ci chodzi. piszesz zeby pisac czy piszesz zeby wku***ć ludzi!? nawet jesli bym nie mial to bym go kupil. BOZE :?

Edytowane przez Greebqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GRRRRRR venepl :angry:

ILE RAZY MAM MOWIC: TAK MAM TEN ZBIORNIK!!! KOSZTUJE ON 60(slownie szescdziesiat!) ZL. PASUJE!?

a tak w ogole to nie wiem o co ci chodzi. piszesz zeby pisac czy piszesz zeby wku***ć ludzi!? nawet jesli bym nie mial to bym go kupil. BOZE :?

1380983[/snapback]

Greebqu ten typ (Venepl) tak ma. On wnerwia ludzi i już.. Tylko nie wiem czy ma z tego jakąś radoche czy jedynie nie zdaje zobie sprawy jaki jest irytujący... :mur:

Gdyby tylko jego teksty coś wnosiły..ale to jest właściwie pustosłowie...

Może wyedytuj temat i dopisz coś w stylu VENEPL dziękujemy, Venepl nie wchodzić czy coś w tym rodzaju :wink:

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla uściślenia pompy CO są tak produkowane że mają słup podnoszenia średnio 10m jest to 10 razy więcej niż pomp akwariowych.

akwariowa też by uciągnęła tylko musiałbyś na początku zassać wodę ;)

droga rzecz... kaloryfery w większości są żeliwne,..... mój kumpel uzywał prze tydzień kaloryfeta jako chłodnicy... rewelka po za tym że po tygodniu węże zrobiły się brązowe :/ nic się na to nie poradzi... to żeliwo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz pytanie dla (szczesliwych) posiadaczy WC.

ile srednio podniosly wam sie osiagi w OC po daniu wody?

a jakie napiecia dajecie Winniemu? u mnie na BOXie na 1,62 jeszcze jakos procek chodzil... gorzej zasilacz :D

Edytowane przez Greebqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o wynikach poczytaj, zalazy jakie bloki itp. osiagi w oc zalzne sa rownierz od procka, wiadomo jakies serie itp. jak wydusiles juz siodme poty to po dolozeniu wody wpadnie pare wiecej mhz... wszystko zalzy jak wczesniej byl podkrecony :)

PS. irytowac ludiz moze irytuje ale poprostu nieraz mi sie chce smiac to pisze co mam namysli :) i tyle w tej kwestii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak ogólnie, to żadna woda czysta przy -5 stopniach nie zamarźnie, jeśli pędzi z prędkością 1200l/godzinę. Widzieliście gdzieś zamarzniętą rwącą rzekę przy -5? Bo ja nie, często nawet na filmach pokazane śnieg dookoła, a rzeczka sobie płynie bez lodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz pytanie dla (szczesliwych) posiadaczy WC.

ile srednio podniosly wam sie osiagi w OC po daniu wody?

a jakie napiecia dajecie Winniemu? u mnie na BOXie na 1,62 jeszcze jakos procek chodzil... gorzej zasilacz :D

1381236[/snapback]

Zależy od proca ale są szczęśliwcy, którym po zmianie z boxa na wc udało sie ponad 200mhz na winniem wykręcić więcej... Te proce są chyba bardzo wyczulone w kwestii temperaturki... No ale nic nie moge zagwarantować może sie okazać,że mimo niższej temperatury prcek ma już dosyć i więcej nie wydusisz...życze szczęscia bo z a64 to prawdziwa loteria..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi