beerlover Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam... No więc sprawa wygląda tak: Miałem dysk 80GB WD Caviar SATA. Po ok. miesiącu padł, tzn. zaczęły sie problemy ze zawieszaniem. Podczas pisania tekstu (np. teraz :angry: ), grania, a nawet użytkowania total comandera, komp zawiesza sie jakby na chwile ok. 10 sek., a pozniej znowu pracuje normalnie.... Tak jakby doczytywał.....??? Oddałem dysk i wymienili mi go na nowy Seagate Barracuda 80 GB SATA. Chodził normalnie, a po jakimś czasie to samo..... No i teraz juz nie wiem, czy mam takiego pecha i znowu sie zepsuł, czy cos sie gryzie w kompie. Mój sprzęt: Sempron 2800+ Abit NF7-S ver.2,0 Wiem ze ta płyta ma zablokowany mnoznik, ale jak jest w przypadku dysku na serial ATA??? 2x256 Kingston dual cl3 zasilacz 400W (megakicha) ale wystarcza radeon 9600 pro Prosze o pomoc bo juz nie rozumiem co sie moze dziac....... sorry nie mnoznik, tylko PCI/AGP :D Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez beerlover Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Będe powtarzał do marudności zmierz napięcia miernikiem. Potem się zobaczy ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerlover Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) Dobra, tylko jakby to były napięcia to problem by był cały czas, a nie tak nagle po jakimś czasie. Zwłaszcza, ze jak go wcześniej kręciłem to zwiekszałem napięcia na procu i na pamięciach i wszystko było ok..... A napięcia są takie: V3,3- 3,31 - 3,33 V5- 5,08 - 5,11 V12- 11,87 - 11,98 Miernika nie mam. Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez beerlover Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 weź program ze strony caviara i zrób testy (napewno ma opcje diagnostyczne).pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_sqbi Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Witam... No więc sprawa wygląda tak: Miałem dysk 80GB WD Caviar SATA. Po ok. miesiącu padł, tzn. zaczęły sie problemy ze zawieszaniem. Podczas pisania tekstu (np. teraz :angry: ), grania, a nawet użytkowania total comandera, komp zawiesza sie jakby na chwile ok. 10 sek., a pozniej znowu pracuje normalnie.... Tak jakby doczytywał.....??? Oddałem dysk i wymienili mi go na nowy Seagate Barracuda 80 GB SATA. Chodził normalnie, a po jakimś czasie to samo..... No i teraz juz nie wiem, czy mam takiego pecha i znowu sie zepsuł, czy cos sie gryzie w kompie. Mój sprzęt: Sempron 2800+ Abit NF7-S ver.2,0 Wiem ze ta płyta ma zablokowany mnoznik, ale jak jest w przypadku dysku na serial ATA??? 2x256 Kingston dual cl3 zasilacz 400W (megakicha) ale wystarcza radeon 9600 pro Prosze o pomoc bo juz nie rozumiem co sie moze dziac....... sorry nie mnoznik, tylko PCI/AGP :D 1373589[/snapback] Witam Co tu dużo mówic: - albo masz niefart - albo raczej to wina dysków - tajemnica poliszynela jest ze dyski SATA są niezbyt udane, bardzo często sie psują Na 10 dysków tylko moze 2 mi nie pojechały na serwis !! Raczej nie jest to winą sprzętu (wg mnie), radze zaniesc go na serwis i wymienic. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerlover Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 No dzieki za rade mr Sqbi...........:) Tez tak słyszałem, że te dyski sie psuja..... No cóż, do trzech razy sztuka.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...