Skocz do zawartości
michomis

Problem Z Dzwiekiem Na Plycie

Rekomendowane odpowiedzi

dzien dobry :)

sprawa dotyczy dzwieku zintegrowanego na plycie Asusa P4P800S-X, wiec mam nadzieje ze opisuje w dobrym dziale. Konkretnie chodzi mi o to, ze w wielu wymagajacych grach, nie da sie grac z dzwiekiem poniewaz strasznie sie tnie cala gra. Moj sprzet to Radeon 9800 Pro, 768 Ram, Celeron 1,7, zmiana procesora nastapi niedlugo ale zastanawiam sie czy to wystarczy, czy moze trzeba bedzie kupic karte muzyczna.

Przykladowo w grze "driv3r" nie da sie na srednich ustawieniach w ogole grac z dzwiekiem, nawet 11kHz bo mam max 8 fps. A z kolei HL2 z dzwiekiem 5.1 przycina sie jakbym gral na GF 4 MX.

Czy nawet na moim obecnym celeronie 1,7 po zakupie karty muzycznej problem zniknie ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej wina procka, ja mam płytę 2 modele wyżej od twojej i mi dźwięk dobrze działa bez problemów !! We wszystkich grach i wogole nie wływa na FPS'y !! NIe wiem co u ciebie, może UPDATE biosa pomoże ?? Zobacz i napisz !!

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem gry tną się tylko przy ustawieniu dźwięku 5.1? Jeżeli tak to może twoja karta nie ma sprzętowego wspomagania EAX'u (czyli dźwięku przestrzennego) i procesor musi za nią liczyć dźwięk. Ustaw głośniki na stereo i sprawdź czy się poprawiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiadam na pytania:

1. HL2 tnie sie bardziej przy 5.1 niz przy stereo, a driv3r tnie sie juz na stereo

2. Sterowniki pochodza z plytki CD do plyty glownej, datowane na koniec 2004 roku (wtedy ją kupilem :)), ale poszukam nowych w necie

w ogole probowalem roznych ustawien w parametrach dzwieku i to nie pomoglo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi